Reijo Tossavainen, toisinajattelija Sanoja ja tekoja. Nöyrästi, mutta nöyristelemättä.

En vihaa ruotsin kieltä. Kannatan kielellistä tasa-arvoa ja valinnan vapautta.

Minulta on joskus kysytty ilmeisen tosissaan, että miksi vihaan ruotsin kieltä. Olen joutunut selittämään, että minä en vihaa ruotsin kieltä. En vihaa mitään kieltä. Erilaiset kielet ja murteet ovat suuri rikkaus.

Minä kannatan kielellistä tasa-arvoa ja oikeutta vapaaseen kielivalintaan. On kysymys vain ja ainoastaan näistä asioista.

Ensinnäkin kielellinen tasa-arvo. En voi ymmärtää, että ruotsinkielisistä hakijoista pääsee yliopistoihin noin puolet. Suomenkielisistä pääsee elämänuralle perustaa rakentamaan vain noin kolmannes. Käytännössä epäsuhta on vieläkin suurempi, sillä pääsyn vaikeuden vuoksi moni suomenkielinen jättää hakematta. Ruotsinkielisten osalta tilanne on päinvastainen. Helppo sisäänpääsy houkuttelee hakemaan.

Entä vapaa kielivalinta? En voi ollenkaan ymmärtää esim. sitä, että itärajalla työskentelevien pitää osata ruotsin kieltä, mutta ei venäjän kieltä. En voi ymmärtää, että Tuupovaarassa opetetaan ruotsin kieltä, vaikka moni muu kieli olisi useimpien kohdalla järkevämpi valinta. Sen ymmärrän täysin, että kaksikielisillä seuduilla opiskellaan ruotsin kieltä.

Ruotsin kielen merkitys kansainvälisessä kanssakäymisessä on vähäinen. Jopa pohjoismaisten yhtiöiden sisäisenä kielenä on lähes aina englannin kieli.

Liian tiukalla asenteellaan ruotsinkieliset kieli-intoilijat ampuvat vain omaan jalkaansa. Olen havainnut, että yhä useampi suomenkielinen suhtautuu kielteisesti pakkoruotsiin.

Minulle soitti viime vuoden puolella eräs ruotsin kielen opettaja. Hän kertoi olleensa aikaisemmin pakkoruotsin kannattaja, mutta oli sittemmin kokemuksen myötä vaihtanut kantaansa. Pääasiallisena perusteena oli se, että jos pakkoruotsi koetaan vastenmielisenä, niin opetus menee hukkaan. Ei silloin opi kieltä riittävässä määrin, eikä halua sitä käyttää. Edelleen hän vakuutti, että paras ratkaisu olisi vapaaehtoisuus. Silloin oppi menisi perille.

www.reijotossavainen.net

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

11Suosittele

11 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (38 kommenttia)

Käyttäjän wiljoantero kuva
Antero Manninen

YLE:ssä on käynnissä raju ruotsalaistamiskampanja. Suomenkielisiä katsojia ja kuuntelijoita häiritään päivittäin ruotsinkielisten ohjelmien agressiivisella mainostamisella.
Lisäksi YLE on hankkinut kesäohjelmistoonsa runsaasti riikinruotsalaista ohjelmistoa, kuten alkeellisesti toteutetun viikottaisen puutarhaohjelman.
Tänään näytettiin useampaan kertaan Tukholmasta kissanristiäisiä, jotka eivät ainakaan allekirjoittanutta kiinnosta millinkään vertaa.

Mikähän se uusi YLE:n toimitusjohtaja on miehiään?

Sakari Behm

Ruotsi on ihan turha kieli, sillä ei pärjää edes Savossa.

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Ajattelen aivan samoin. Ja jos pakkoruotsin opiskelu poistettaisiin, niin eihän se tarkoita sitä, että ruotsinkielen opiskelu kouluissamme lopetettaisiin, vaan sitä, että siitä tulisi vapaavalintainen. Olenko maalaistollona oikeassa vai väärässä?

Juha Salmi

Vain yksi kysymys mistä vähennettäisiin jotta tuo valinnaisuus mahdollistuisi?

Käyttäjän tuomosalovaara kuva
Tuomo Salovaara

Jos ruotsin opiskelu tulisi vapaaehtoiseksi, ei sen opiskelu tietenkään loppuisi. Vähenisi kylläkin huomattavasti.

Taidat, Seppo, tietää pakkoruotsin ainoan todellisen syyn, vaikka sitä et kommentissasi mainitsekaan.

Ruotsin opikelun pakollisuuden ainoa todellinen syyhän on Suomen keinotekoisen kaksikielisyyden pönkittäminen. Ei kai suomenkielisen valtaenemmistön kieliopinnot muuten ruotsinkielistä vähemmistöä kiinnostaisi.

Johanna Fredriksson

AIVAN niin Salovaara! Laki pakkoruotsista ei voi kannatella lakia 'kaksikielisyydestä'.

Kehäpäätelmä ei toimi lain perusteena. Lait ovat itsenäisiä ja ne ovat laadittu jonkun aiheellisen asian takia, ne eivät ole olemassa itsensä tai toistensa takia, vaan niiile pitää olla aiheellinen perustelu.

Laki kaksikielisyydestä ja laki pakkoruotsista eivät voi olla kannattelemassa toinen toisiaan. Poistamalla toisen murenee toisenkin merkitys.

Väite että Suomi on kaksikielinen ja siksi meillä on pakkoruotsi, on tyypillinen kehäpäätelmä joka tunnetusti ei kestä loogista kritiikkiä.

Pakkoruotsittajat ovat kynsin ja hampain pitäneet pakkoruotsista kiinni. Kun pakkoruotsi-laki poistuu huomaamme keinotekoisen kaksikielisyyden myös roikkuneen tyhjän päällä.

Käyttäjän tuomasheikkila kuva
Tuomas Heikkilä

Itse muistan kouluajoista sen että valtaosalle oppilaista oli pakko antaa Ruotsista 5 koska muuten he olisivat jääneet luokalleen yhden aineen takia.

Juha Salmi

Muistat? Olet siis ollut opettajana koulussa, kun muistat sen kuinka yli puolet oppilaista on saanut armo vitosta todistukseen. Anteeksi vain mutta en usko sinua tässä kohtaa tässä asiassa, sen toki voin lisätä että yrittämisellä saa yhä vieläkin armo vitosia jopa käsitöiden kohdalla.

Käyttäjän ChristerSuominen kuva
Christer Suominen

Miksi tyytyä pakko-opiskelun poistossa vain ruotsin kieleen? Tulisi tietenkin poistaa koko opiskelupakko, kun kerran vapaaehtoisuus on noin hyvä motivaattori murkkuikäisille nuorille. Aloitetaan sieltä Savitaipaleen kouluista.
Katsotaan sitten parin kolmen vuoden päästä kuinka upeata oppimistulosta on pakkomatematiikasta ja pakkobiologiasta luopuminen saanut aikaan.
Jää nähtäväksi, alkaako äly vihdoinkin säkenöidä Savitaipaleen pimeillä aroilla ja synkissä metsissä.

Kansantaloudellisesti huomattavasti suuremmat säästöt saamme aikaan luopumalla ruotsin kielen sijaan kansainvälisessä kommunikaatiossa täysin arvottomasta ja maallemme erittäin kalliiksi käyvästä suomen kielestä. Ajatelkaa mitkä valtavat säästöt saataisiin aikaaan! Miljardeja säästyisi.

Ruotsinkielisillä ei muuten ole omia kiintiöitä mihinkään opiskelupaikkaan. Sattuu vain olemaan niin, että ruotsinkieliseen koulutukseen, jos sellaista jollakin alalla Suomessa siis lainkaan järjestetään, pääsee hieman helpommin opiskelemaan kuin suomenkieliseen.
Myös suomenkielinen ihminen voi siis hakea ihan samoilla määreillä ja ihan samalla kiintiöllä tällaiseen ruotsinkieliseen koulutukseen kuin ruotsinkieliset. Jos siis sattuu ruotsia osaamaan.
Kyseessä kun ei ole ruotsinkielisille varattu opiskelupaikkakiintiö, vaan ruotsinkielentaitoisille järjestetty ruotsinkielinen koulutus, jolla kansakuntamme pyrkii turvaamaan maamme yhteiskunnan elintärkeät ydintoiminnat myös maamme suurimmalle vähemmistölle.

Reijo! Olet täysin väärässä, ja levität valheita.

Hokkaidon Johannes

Aikamoista potaskaa sinäkin kirjoitat "pakkomatematiikan", jne siivittämänä. Tyypillistä pakkoruotsittajien asennetta, jossa vääristellään kaikkea mahdollista. Sinun mainitsemasi "pakkomatematiikka" on pakollinen jokaikisessä koulussa ympäri maapallon. Pakkoruotsi on pakollinen vain ja ainoastaan Ruotsissa ja Suomessa.

Minulle on ihan sama miten suomenruotsalaiset kulttuuriaan vaalivat, mutta se ei saa tapahtua minun ja lapsieni kustannuksella. Jos haluatte turvata olemassaoloanne teidän pitää se tehdä itse. Siitä ei saa koitua hankaluuksia ja velvotteita muille. Pakkoruotsituksen on loputtava ja maitopurkeissa saa ruotsia olla vain kaksikielisillä alueilla.

Muutenkin kirjoitat täyttä potaskaa opiskelupaikoista. On totta että suomenkielisetkin voivat hakea ruotsinkielisille paikoille (joita on aivan liikaa suhteessa ruotsinkielisiin), mutta jos suomenkielinen hakee niin käytännössä häneen sovelletaan äärimmäisen tiukkaa kielikoetta. Hyvin harva vain kouluruotsia opiskellut pääsee siitä läpi.

Tämä älytön kaksikielisyys maksaa uskomattoman paljon Suomelle. Se tekee hallaa suurelle osalle suomalaisista. Siitä hyötyvät vain ruotsinkieliset ja poliitikot.

Hyvä Reijo. Jatka samalla tavalla. Olet täysin oikeassa.

Käyttäjän tuomosalovaara kuva
Tuomo Salovaara

"Tämä älytön kaksikielisyys maksaa uskomattoman paljon Suomelle. Se tekee hallaa suurelle osalle suomalaisista. Siitä hyötyvät vain ruotsinkieliset ja poliitikot."

Olet osunut asian ytimeen. Kysymys on yhteisten verovarojen ja resurssien kohdentamisesta. Miksi me pidämme yllä kaksinkertaista hallinto- ja palvelujärjestelmää pientä 5%:n kielivähemmistöä varten, vaikka valtaosa tästä vähemmistöstä on täysin suomentaitoisia? Tämän kaksinkertaisen järjestelmän ylläpitämiseen katsotaan lisäksi tarvittavan kansan 95%:n enemmistön pakollista ruotsin opiskelua.

Reijo Tossavainen

Suominen: "Kansantaloudellisesti huomattavasti suuremmat säästöt saamme aikaan luopumalla ruotsin kielen sijaan kansainvälisessä kommunikaatiossa täysin arvottomasta ja maallemme erittäin kalliiksi käyvästä suomen kielestä. Ajatelkaa mitkä valtavat säästöt saataisiin aikaaan! Miljardeja säästyisi."

Kansainvälisissä yhteyksissä ei pärjää ruotsin eikä suomen kielellä. Siksi ruotsin kielen opetukseen tuhlattu aika ja rahat pitäisi käyttää järkevämmin eli jonkun kansainvälisen kielen opettamiseen/oppimiseen.

Ei ole mitään järkeä siinäkään, että pakotetaan oppimaan tarpeetonta ruotsia, jotta voisi opiskella yliopistossa. Kyllä opiskelu sujuu paremmin omalla äidinkielellä.

Käyttäjän tuomosalovaara kuva
Tuomo Salovaara

Christer Suomiselle:

Taidat olla äidinkieleltäsi ruotsinkielinen. Kun kuitenkin osaat noin hyvin suomea, voit käyttää vaivattomasti suomenkielisiä palveluita, opiskella suomeksi jne. Missä silloin on ongelma?

Jarmo Ryyti

Christer Salminen yrittää johtaa harhaan.

Esimerkiksi Åbo Akademissa järjestetään suomenkielisistä lukioista kirjoittaneille erilliset ruotsin kielen kokeet,vaikka pääsykoe ja pääsykoekirjat on ruotsiksi. Ei siis riitä,että olet läpäissyt ruotsinkielisen pääsykokeen. Ei sitten on erillinen kielikoe lisäksi.

Sillä tavalla säädellään "väärien" opiskelijoiden pääsyä Åbo Akademiin.

Tässä lisää apartheid-yliopiston menetelmistä:

http://ryyti.blogspot.com/2007/01/apartheid-yliopi...

Käyttäjän ryyti kuva
jarmo ryyti
Käyttäjän Papaone kuva
Pekka Pulkkinen

Suominen, mene peilin eteen ja häpeä, mikäli tiedät mitä häpeä on.
Ei uskoisi aikamiehen päästävän suustaan moista paskaa.
Eikö olisi hyvä vaihtoehto se, että jokainen voisi peruskoulusta yliopistoon valita mitä haluaa opiskella, eikä sitä mikä on hurreille edullisinta.
Ahvenanmaan voisi luovuttaa venäläisille heidän aikanaan Suomelta ryöstämiään maa-alueita ja kiinteistöjä vastaan.
Samalla voitaisiin Ahvenanmaalle säätää suomenkielen sijasta toiseksi pakolliseksi kieleksi venäjä.

Johanna Fredriksson

Christer Suomisella ei löytynyt yhtään perustelua pakkoruotsille. Ehdotus suomen kielestä luopumisesta ei vaan toimi pakkoruotsin perusteluna.

---

Pakkoruotsi on "impivaaralaisuutta" ja sen poisto on portti sivistykseen

Pakkoruotsin poistaminen on portti maailmankielien laajempaan osaamiseen ja kansainväliseen sivistykseen. Pakkoruotsi on impivaaralaisuutta sanan negatiivisessa merkityksessä.

Kaikille pakotettu pakkoruotsi ei ole kielitaitoa, koska sillä ei voi erottautua työmarkkinoilla. Monipuolinen kielitaito tarkoittaa muuta kuin pakkoruotsia ja on edellytys pienen maan selviytymiselle talouden ja kulttuurien kilpailussa.

Suomenkielisille pätemätön porttiteoria on heikko peruste pakkoruotsille. Se koskee vain äidinkieletään ruotsinkielisiä. Heidän ei tarvitse ensin opiskella ruotsia oppiakseen saksaa helpommin.

Ei ole kielitaitoa osata suomenruotsia, suomenruotsilla ei pärjää edes Tukholmassa, koska suomenruotsi ei ole edes portti ruotsin kieleen.

Ne pakkoruotsia kannattavat jotka vetoavat muihin pakollisiin pakkoaineisiin mm. matematiikkaan, paljastavat ettei heillä ole perusteluita pakkoruotsin tueksi. He joutuvat käyttämään matematiikan perustelua myös pakkoruotsin perusteluna. Matematiikassa ja pakkoruotsissa on vain suuri ero ja siksi ne molemmat tarvitsevat oman perustelunsa mahdolliselle pakollisuudelle. Pakkoruotsille ei matematiikan, historian tai biologian pakollisuudesta löydy perusteita.

Impivaara
http://fi.wikipedia.org/wiki/Impivaara

Johanna Fredriksson

Suominen:

"Ruotsinkielisillä ei muuten ole omia kiintiöitä mihinkään opiskelupaikkaan. Sattuu vain olemaan niin, että ruotsinkieliseen koulutukseen, jos sellaista jollakin alalla Suomessa siis lainkaan järjestetään, pääsee hieman helpommin opiskelemaan kuin suomenkieliseen."

--- Suomessa on taisteltu jo vuosisatoja suomenkielisen koulutuksen puolesta. Ei ole oikein että suomenkielisen täytyy opiskella ruotsiksi jos hän ei pääse suomenkieliseen kouluun. Samalla kun ruotsinkielinen pääsee helpommin opiskelemaan kuin suomenkielinen ja vielä kaiken lisäksi hän saa opiskella äidinkielellään.

Moni suomalainen haluaisi opiskella jossakin kiinnostavassa lämpimässä maassa. Miksi meidät pakotetaan Ruotsiin tässäkin tapauksessa?

Kukaan ei voi tietää sitä, mitä menettää jättäessään jonkun maailmankielen opiskelematta pakkoruotsin sijaan.

Sama ongelma on kuin yritetään miettiä tulevaisuuden kielivalintoja. Väitetään ettei kukaan voi tietää mitä kieliä elämässään tarvitsee. Se on totta, mutta pakkoruotsin perustelu ennustamisen vaikeudella ei ole älyllisesti järkevää, koska silloin minkä tahansa kielen voi perustella samoin argumentein.

Valtio eikä Suomen hallituskaan eivät voi tietää yksilöä paremmin mitä kieltä kukin tarvitsee elämänsä aikana. Ihmiset yleensä suuntautuvat sinne mistä ovat kiinnostuneita, eikä siksi yhteiskunnan (opetusministerin ym.) tulevaisuuden ennustaminen yksilön puolesta ole edes tärkeää. Kun annetaan yksilön tehdä asioita mistä he ovat kiinnostuneita, niin silloin he asettuvat sinne mistä ovat kiinnostuneita ja silloin heistä on eniten hyötyä itselleen ja yhteiskunnalle.

Suomi on kuitenkin vapaa maa pakkoruotsista huolimatta, eikä kukaan joudu pakolla Närpiöön tai Ruotsiin (joka on kylmä maa).

Pakkoruotsin poiston jälkeen ihmiset saavat vapaasti valita pakkoruotsin sijaan espanjan, kiinan tai muun kielen. Vain ne jotka valitsevat ruotsin jäävät "ruotsiin". Espanjan kielen valitsevat voivat hakeutua Etelä-amerikkaan suomalaiselle paperitehtaalle ja ranskan valitsevat voivat lukea paikallislehteä Pohjois-afrikan kaupungeissa ranskan kielellä. Kiinan kielen valitsevat voivat päästä Hong Kongiin tai ympäri maailman oleviin kiinalaiskortteleihin töihin.

Poliittisesti lehmänkaupalla määrätty pakkoruotsi ei ole ikinä perustunut kenenkään ennustukseen tai tietoon kielten tarpeesta. Tapa jolla pakkoruotsi kirjattiin lakiin antaa jo perustelut poistaa pakkoruotsi tarpeettomana ja poliittisen kaupankäynnin välineenä.

Ruotsalaisuus on kuulunut Suomen historiaan ja siitä on jäänyt pieni vähemmistö ruotsinkielisiä, joiden identiteettiin ruotsi kuuluu. Sitä ei kuitenkaan saa sotkea siihen että ruotsinkielisyys kuuluisi suomalaisuuteen.

Jos ruotsin kieli/kulttuuri kuuluisi suomalaiseen identiteettiin se kantaisi itse itsensä, eikä sitä tarvitsisi pakottaa koko kansalle. Jos ruotsin kieli/kulttuuri kuuluisi suomalaiseen identiteettiin, suomalaiset osaisivat tai sitten he opiskelisivat sitä vapaaehtoisesti, eikä sitä tarvitsisi pakottaa koko kansalle.

Ruotsin kielen ja kulttuurin pakottaminen koko kansalle on osoitus ruotsin kuulumattomuudesta suomalaisten identiteettiin.

Suomalaisuuteen ei kuulu ruotsalaisuus koska ruotsi kuuluu suomenruotsalaisten identiteettiin. Suomalaisten identiteettiin se ei edes voi kuulua. Syykin on selvä - jos ruotsi kuuluisi suomalaisten identiteettiin silloin meitä kaikkia pitäisi kutsua suomenruotsalaisiksi.

Nimitysten ero sen sanoo keiden identiteettiin ruotsi kuuluu.

Timo Härtsi

Koska tänne tuli pakkoruotsittajia iänikuisine argumentteineen jotka eivät kestä lähempää tarkastelua, niin ajattelin laittaa linkin johon on listattu vasta-argumentit lähes jokaiseen pakkoruotsittajan yleisimpään väittämään:

http://www.pakkoruotsi.net/perustelut.php

Kukaan ei muuten nykyään jaksa näille pakkoruotsittajille joka kerta joka ainoaan blogiin tai juttuun kirjoittaa samat vasta-argumentit. Joten sieltä vain lukemaan tai voihan joku ne tänne kopioida jos huvittaa.

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Toivotan onnea pikkujuttuihin puuttumiseen?

PS. ymmärrän hyvin.......

Käyttäjän TiuskeaRakki kuva
Eero Nevalainen

Tuo koko "miksi inhoat ruotsia" on sen verran typerä ja tarkoitushakuinen muka-argumentti, että ainakin itse vastaisin vain niin, ettei se edes ansaitse vastausta, koska näköjään kanssakeskustelijan pitää vähän tykönään ensin miettiä asioita, ennenkuin minkäänlainen järkevä keskustelu asiasta voi edes alkaa. Pakkoruotsin kannattajathan yrittävät koko ajan siirtää keskustelua hyökkäykseksi kriitikon omalle, yleensä henkilökohtaiselle alueelle, vaatimalla että meidän pitää alkaa perustella jotain itsestämme tyyliin "miksi emme ole kyseenalainen henkilö tavalla X". Tyypilliset heitot ovat juuri tätä vihaamista ja opiskeluhaluttomuutta, sivistymättömyyttä jne.

Harri Lehtonen

Äidinkielenään suomea puhuva kantaväestö taitaa nykyään olla syrjityin kansanosa maassamme. Haiskahtaa rasismilta?

On tämä 2000-luvun Suomi kummallinen maa - enemmistöä pannaan lähes joka asiassa alta lipan!

Kyllä meille pitää kohta saada joku enemmistövaltuutettu!

Reijo Tossavainen

Lainaan kommentin toisaalta:
"No onhan se aika erikoista, että voimme valita käymmekö armeijan vai ei, kuulummeko kirkkoon vai ei. Kohta näköjään kuolemakin on valinnaista, mutta vieraiden kielten osalta ei valinnan vapautta ole..."

Käyttäjän Papaone kuva
Pekka Pulkkinen

Eihän ruotsinkielessä mitään vikaa ole. Kysymys on ainoastaan ja vain siitä, että he,jotka katsovat tarvitsevansa ruotsinkieltä saavat myös sitä opiskella,kayttää ja puhua sitä, mutta he, jotka eivät katso sitä tarvitsevansa voivat valita opiskelukielensä tarpeittensa mukaan.
Tämän päivän maailmassa yleisin kieli jolla tulee toimeen melkein missä tahansa on englanti. Muita "tarpeellisia" kieliä ovat saksa, espanja, venäjä ja italia. Ranska on yhtä tarpeeton kieli muualla kuin Ranskassa kuten ruotsi suomessa.
Jos pitää valita maailmassa eniten käytetty kieli niin se on kiina. Sitä puhuu ylivoimaisesti suurin osa maapallon väestöstä.
Yksi esimerkki vuosien takaa. Olin Tammisaaressa harrastukseni, bridgen parissa. Menimme baariin kahville, mutta jotta sen sai niin se piti tilata ruotsin kielellä.
Kun tuli laskun maksun aika niin pyysimme laskun suomen kielellä.
Kun mitään ei tapahtunut, niin ajattelin että ilmeisesti talo tarjoaa ja poistuimme pöydästä kohti ulko-ovea.
Vaan mitä tapahtuikaan, tarjoilija juoksi perään ja ilmoitti selvällä suomen kielellä että laskumme on maksamatta.Tähän totesin lakoonisesti, että osaattehan Te myös Suomea.
Se siitä pakkoruotsista.

Matti Kuoppala

Jep! Asiaa! Kymmenestä kaveristani 9 on suomenruotsalaisia. Eräs heistä ehdottikin, että perustetaan esim. länsirannikolle oma kaksikielellinen
alue kuten Hollannissa Flaamialueilla yms. Länsirannikolla kun on historialliset perinteet kaksikielisyyteen.
On täysin ajanhukkaa opettaa toista marginaalikieltä ihmisille, jotka tarvitsevat työssään tms. todellisia maailmankieliä!

Reijo Tossavainen

Nykylain mukaan paikkakunta on kaksikielinen, jos paikkakunnalla on vähintään 3000 asukkaan kielellinen vähemmistö. Siis joko suomen- tai ruotsinkielinen.

Kaakkoiseen Suomeen on muuttanut paljon venäjänkielisiä. Esim. Lappeenrannassa tuo 3000 venäjänkielisen raja on jo melko lähellä. Vaikka laki koskee vain suomen- ja ruotsinkielisiä, on paljon mahdollista, että venäjänkieliset alkavat vaatia samoja kielellisiä oikeuksia. Se voi johtaa yllättäviin ongelmiin.

Venäjän valtion virallisen politiikan mukaista on pitää huoli venäjänkielisistä vähemmistöistä. Siitä on vähemmän hyviä esimerkkejä Baltian osalta.

Timo Härtsi

Ihan hyvin voitaisiin kysyä pakkoruotsittajilta vihaavatko he muita kieliä ja kulttuureita, jos he kysyvät vihaatko sinä ruotsia.

Pakkoruotsittajat ovat pahimpia impivaaralaisia ja kehityksen jarruja tässä maassa. Pakkoruotsi oli ja meni, deal with it.

Jukka Mäkinen

Ruotsinkielisille kielimaksu joka kattaa kaikki kaksikielisyyden kustannukset.

Käyttäjän Papaone kuva
Pekka Pulkkinen

Pakkoruotsi loppuu siihen kun RKP poistetaan hallituksesta seuraavaksi sadaksi vuodeksi ja ruotsinkielen opiskelu tehdään Suomessa luvanvaraiseksi. Tämä tarkoittaa sitä, että kaikki jotka haluavat opiskella ruotsinkieltä hakevat ja saavat luvan siihen. Piste

Reijo Tossavainen

Kokoomuksen edellinen puoluekokous otti pakkoruotsiin kielteisen kannan. Katainen kuitenkin tyrmäsi päätöksen! Seuraavassa puoluekokouksessa on tehtävä niin yksiselitteinen päätös, että Katainen ei voi sitä kiistää.

Myös kepu omassa puoluekokouksessaan voisi tehdä samanlaisen päätöksen.

Jarmo Makkonen

Kokoomuksen puoluekokouksen päätös oli yksiselitteinen ja selvä vaikka Katainen tämän kiistikin. Kokoomus voi tyrmätä seuraavankin päätöksen aivan vastaavalla tai mielikuvitusrikkaammalla torjunnalla ja siihen on nähtävästi kokoomuslaisten tyydyttävä kuten aiemminkin. Epäilen kyllä ettei Kokoomus edes anna äänestää pakkoruotsista.

Käyttäjän Papaone kuva
Pekka Pulkkinen

Kun kerran Suomessa on pakkoruotsi, niin eikö myös Ruotsissa voisi olla pakkosuomi?
Jos ei,niin miksi?
Perustelut.

Reijo Tossavainen

Aikoinaan Pohjois-Ruotsi oli suurelta osin suomenkielistä. Kielen käyttö oli kuitenkin jopa rangaistavaa. Vielä tänäänkin seutuja käytännössä pakkoruotsitetaan. Vain aivan Suomen rajan tuntumassa on säilynyt suomen kielen taito.

Käyttäjän ryyti kuva
jarmo ryyti

Näin ruotsalaiset tuhosivat suomenkielisen kulttuurin Pohjois-Ruotsista. Peli on raakaa kun ruotsikot on vallassa. Sanotaankin,että pehmeän ulkokuoren alla on kivikova nyrkki.

Tässä linkki,ruotsiksi:

http://www.svd.se/kultur/understrecket/nar-finskan...

Pakkoruotsi on sukua tuolle politiikalle. Ruotsin puolella vaan mentiin pitemmälle,kiellettiin suomen kielen puhuminen kokonaan!!

Ahvenanmaa seuraa Ruotsin esimerkkiä ja rkp on hengenheimolainen aatteessaan.

Reijo Tossavainen

Tässä tämä Jarmo Ryytin linkittämä juttu, Svenska Dagbladet:

När finskan rensades ut ur Norrbotten

På 1880-talet inleddes ett försvenskningsarbete i det finskspråkiga Norrbotten; finskan förbjöds i skolan och på biblioteken. Införandet av svenskan ansågs som en välgärning för hela befolkningen i Tornedalen.

I Matarengi, Övertorneås centralort, står den gamla träkyrkan mitt i byn. Slänger man ett öga på den separata klockstapeln som också utgör en port genom vilken generationer av sockenbor vandrat till gudstjänst, kan man på varje väggfasad urskilja en urblekt textremsa. Det är korta bibelspråk, avfattade på en uråldrig finska och med snirkliga bokstäver, lika svårtydda för dagens tornedalingar som de hebreiska skrivtecken som brukar pryda kyrkornas innandömen. Dessa förbleknade inskriptioner på gammal bokfinska mitt i en i övrigt totalt svensk skyltmiljö tecknar en träffande bild av den marginaliserings- och utraderingsprocess som drabbat finskan i Norrbotten.

Det finskspråkiga Norrbotten har genomgått en etnisk ”reningsprocess”. Statsmakterna satte i gång ett omfattande försvenskningsarbete på 1880-talet. Speciellt var det den uppväxande generationen av finsktalande som hamnade i blickfånget hos civilisationens påskyndare, som med utmärkt effektivitet lärde ungdomarna vad deras modersmål gick för i Sverige. I denna chauvinistiska miljö växte den finske mannens börda till gigantiska proportioner och blev snabbt alltför massiv för att axlas av tornedalingarna. Man ville bli kvitt finskan, låt vara att modersmålet fortfarande spökade i hjärnans irrgångar. Detta blev således minoritetens stora projekt som slutgiltigt roddes i hamn i och med att ”meänkieli” utropades som Tornedalens eget minoritetsspråk och bandet med finskan - som därmed degraderades till ett invandrarspråk - kapades av. Genomförandet tog ungefär samma tid som gick åt till att bygga Notre Dame, drygt hundra år.

Så ser det ut som om tornedalingarna lyckats med konststycket att äta upp kakan och ha den kvar. Dock är det på sin plats att fråga huruvida ursprungsfolket i sin perifera dialekt med klent befolkningsunderlag och begränsade resurser har så mycket kvar att tugga på. Men kan Sveriges tornedalingar bygga med samma nit som de visat prov på i rivningsarbetet så kan kanske meänkielis första stapplande steg ses som hörnstenen till
ett präktigt bygge, ett kåddoftande pörte som timmervarv för timmervarv reser sig mot katedraliska höjder på Torneälvens västra strand.

Att en, om man bara ser till det litterära bruket av finskan, månghundraårig och med tanke på dalgångens ringa folkmängd inte så blygsam odling praktiskt taget lagts till graven, är ett faktum som verkar ha passerat ganska obemärkt - ”budet om den fattiges död når inte långt”. Några observationer om bruket av den litterära finskan i Tornedalen samt de mekanismer som ligger bakom tornedalingarnas lappkast i språkfrågan torde därför ha sitt berättigande.

Reformationen och boktryckarkonsten banade väg för många europeiska munarters omdaning till kulturspråk. Så var fallet även med finskan. Då ämbetsspråket i landet var svenska, inskränkte sig användningen av finska till kyrkliga sammanhang i landets före riksdelningen talrika finskspråkiga församlingar. Den lutherska kyrkans folkundervisningsarbete kom så småningom i gång även här uppe. I den finske reformatorn Mikael Agricolas bokfinska mötte tornedalingarna en språkvariant som låg tämligen nära deras egen dialekt.

Käyttäjän Papaone kuva
Pekka Pulkkinen

Joten RKP oppositioon ikuisesti ja suomalaisuus kunniaan myös Suomessa.

Käyttäjän Papaone kuva
Pekka Pulkkinen

Suomi on vapaa maa. Täällä voi elää ja olla jos ja kun suostuu siihen että maassa toimitaan maan tavalla.
Ruotsinkielisille, nyt maassamme asuville tuntuu olevan ylipääsemätön tosiseikka se, että maassa eletään maan tavalla.
Ei kai kukaan,edes hurrit,voi kuvitella että minkä tahansa maan mihin he asettuvat asumaan pitää ottaa heidän kielensä maan viralliseksi kieleksi?
Joko opetelette Suomessa suomenkieltä tai poistutte Suomesta. Ei Teitä täällä tarvita.
Vaihtakaa sellaiseen valtakuntaan rahoinenne ja säätiöineenne missä kielenne, ja ennen kaikkea rahanne hyväksytään maan ensisijaiseksi kieleksi ja valuutaksi.
Oikein paljon näkemiin, mitä nopemmin niin sen parempi.
RKP:n puolue pitäisi lailla kieltää Suomessa.

Toimituksen poiminnat