Reijo Tossavainen, toisinajattelija Sanoja ja tekoja. Nöyrästi, mutta nöyristelemättä.

Somalien kokemuksia tutkitaan 0,6 milj. eurolla.

Yliopistomaailmassa eletään omassa todellisuudessa. Omaa pientä samankaltaisten piiriä ja ympäröivää arkitodellisuutta ei osata asettaa keskenään oikeisiin mittasuhteisiin. Tässä yksi esimerkki:

Suomen Akatemia on myöntänyt Joensuun kampuksella yhteiskuntatieteiden laitoksella työskentelevälle yliopistonlehtori, dosentti Päivi Hariselle 600 000 euroa somalimaahanmuuttajien kansallisuuskokemuksia vertailevaan tutkimukseen.

Siinä selvitetään, mitä eroa on elää somalinaisena Suomessa ja Yhdysvalloissa. Neljän vuoden aikana tutkitaan muun muassa sitä, miten erilaiset sosiaaliset ja maahanmuuttopoliittiset tekijät muokkaavat somalialaisten asemaa ja arkea.

On syytä kysyä, että onko asia hintansa väärtti? Olisiko tähdellisempää tutkia vaikkapa suomalaisnuorten sopeutumisongelmia?

www.reijotossavainen.net

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (98 kommenttia)

Reijo Tossavainen

Päivi Harinen on vihreiden Joensuun kaupunginvaltuutettu.

Matti Vuorio

Ei juuri suurempaa HuuHaata voi kuvitella! Noille takapajula'ihmisille' ehdoton porttikielto SUOMEEN !

Käyttäjän jouniholopainen kuva
Jouni Holopainen

Hei,

Akatemia tekee vuodessa noin 327 miljoonalla eurolla rahoituspäätöksiä. Luulisin, että siitä irtoaa 0,6 miljoonaa ihan ajankohtaiseenkiin kysymykseen somalien kotoutumisen haasteista.

Reijo Tossavainen

Hyväksyn asian, jos pilkkua siirretään pykälän verran vasemmalle. Asiat pitää olla oikeissa mittasuhteissa. Ja myös tärkeysjärjestyksessä...

Käyttäjän anttiknuuttila kuva
Antti Knuuttila

No, persuthan viime vaalikaudella ehdottivat muistaakseni 500k euron määrärahaa Itämeren nimimuutokselle, olisiko ollut Velton aloite, jonka kaikki persuedustajat allekirjoittivat. Emmää nyt tierä meneekö tämä 600k euroa fiksumpaan tarkoitukseen. Sitä jokainen voi miettiä.

Taha Islam

"On syytä kysyä, että onko asia hintansa väärtti? Olisiko tähdellisempää tutkia vaikkapa suomalaisnuorten sopeutumisongelmia?"

Paljon enemmän olisi syytä vastata, mutta eihän populisti sitä tee. Populisti esittää muka-kiperiä kysymyksiä ja saa laumansa onnesta sekaisin.

No, minä vastaan: Tutkimuksen arvoa ei voi laskea ja suomalaisnuorten ongelmia on tutkittu ja tutkitaan jatkuvasti. Valtion budjetissa on jopa momentti tutkimuksien rahoitukselle.

Reijo Tossavainen

Suomessa on tällä hetkellä esim. noin 30000 nuorta, jotka ovat syrjäytyneet työelämästä. Tärkeänä syynä on koulutuksen ja elämänhallinnan puute.

Nämä nuoret ovat syrjäytyneet ei vain työelämästä, vaan myös elämästä. Kannattaisi käyttää niukkoja rahavarojen vaikka sen selvittämiseen, kuinka heidät parhaiten saataisiin oikeille raiteille.

Onko tämä populismia? Jos on, niin silloin populismi on hyvin myönteinen ilmiö, ei vain rasismiin verrattava leimakirves...

Peter Hallberg

Tiedät varmasti myös hyvin, että suhteettoman suuri osa juuri näistä nuorista on somalitaustaisia.

Taha Islam

Koska suomalaisnuorten syrjäytymistä ei tutkita (vaikka oikeasti tutkitaan), somalinuorten tutkiminen on taloudellisesti kannattamatonta. Ei ihme, että olet Persu.

Mitkä muut tutkimukset ovat kannattamattomia?

Käyttäjän olavilaitala kuva
Olavi Laitala

Siitä vain laatimaan tutkimussuunnitelmaa, ja sitten hankkimaan rahoitusta ja tutkijaa. Vai ovatko persut tätä kuuluisaa "jonkun muun pitäisi tehdä" -porukkaa?

Jos kansanedustaja ei saa aikaan tuollaista tutkimusta niin sitten vain kotia päin.

Käyttäjän hannakaisalahde kuva
Hanna-Kaisa Lähde

Nuorten asemaa, syrjäytymispolkuja, ongelmia ja elämää tutkitaan jatkuvasti niin yliopistoissa, kuin valtion omissakin tutkimuslaitoksissa (esim. OPTULA) eikä Suomen Akatemian myöntämiä apurahoja voida suunnata vain yhden tutkimusalan käyttöön. Joensuun kampuksella keskitytään tieteen tekoon ja tiedon tuottamiseen niillä tieteen aloilla, joita täällä opetetaan. Meillä voi keskittyä esim. yhteiskuntatieteissä mm. tasa-arvopolitiikkaan, naistutkimukseen, kulttuurin tutkimukseen, rajapolitiikan tutkimukseen, työn politiikan tutkimukseen tai perhepolitiikkaan. Kansanedustajan tehtävä ei ole (ainakaan viimeisimmän yliopistouudistuksen jälkeen) pyrkiä vaikuttamaan yliopistojen tutkimussuuntauksiin, eikä siihen minkä tieteenalan tutkimukselle Suomen Akatemia minkäkin verran myöntää avustuksia. Tieteenaloja ei pidä Eduskunnasta käsin alkaa arvottamaan keskenään. Suomessa lienee kuitenkin aika tasvertainen keskinäinen asema eri tieteenaloilla ja hyvä niin. Tiedon ja tieteen tuottaminen ei ole koskaan pahasta.

Hanna-Kaisa

Peter Hallberg

"...ympäröivää arkitodellisuutta ei osata asettaa keskenään oikeisiin mittasuhteisiin"

Eikö kyseisellä tutkimuksella pyritä juuri tähän?

Ensin valitetaan, että maahanmuuttajat ovat ongelma. Kun ongelmaa halutaan selvittää, on sekin väärin. Tämä ei taida olla edes populismia vaan mukapopulismia.

Reijo Tossavainen

Asia kannattaa selvittää. Tukisummassa on vain pilkku väärässä kohdassa... siis mittasuhteet eivät ole kohdallaan.

Olisi varmaankin perusteltua vaikuttaa myös ongelman alkuperäisiin syihin, eli lähinnä sosiaalitukiperusteiseen maahanmuuttoon.

Käyttäjän hannukarkkainen kuva
Hannu Kärkkäinen

Suomen Akatemia käsittelee vuodessa tuhansia rahoitushakemuksia. Tossavainen on kyllä erinomaisen perehtynyt Akatemian toimintaan, kun hän pystyy itse määrittämään kuinka paljon eri tutkimushankkeisiin varoja tarvitaan.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla

"Olisi varmaankin perusteltua vaikuttaa myös ongelman alkuperäisiin syihin, eli lähinnä sosiaalitukiperusteiseen maahanmuuttoon."

Eikös tämä tutkimus sivunne tuotakin aika laajasti? Tuloksistahan se nähdään onko sosiaalisiin syihin perustuva maahanmuutto tosiaan se ongelman syy.

Parhaimmillaan saatte hyvän käsikassaran kun voitte käyttää tutkimuksen tuloksia puheittenne tukena.

Vai onko niin että pelkäät tuloksia ja meuhkaat siksi?

Käyttäjän hannakaisalahde kuva
Hanna-Kaisa Lähde

Reijo hyvä, valitettavasti näitä asioita ei tutkita Joensuussa, niitä tutkitaan Kuopiossa. Sosiaalipolitiikan laitoksella.

Hanna-Kaisa

Käyttäjän jouniholopainen kuva
Jouni Holopainen

Siellä minäkin touhuan. Nimittäin Kuopion sosiaalipolitiikan laitoksella. Pieni, mutta pippurinen.

Käyttäjän SunnaSari kuva
Sunna Oksala

Kyllä tämä kukkahattuilu on mennyt jo överiksi.

Sakari Lehtonen

Ko. rahalla saataisiin 1000 menolippua somaliaan ja raha olisi hyvin käytetty. Halveksin näitä hyväksikäyttäjiä.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Kansanedustaja Tossavainen ei ilmeisesti ole seurannut suomalaisnuorten sopeutumis- ja syrjäytymisongelmien tutkimusta, sillä aiheesta on totta kai tullut huomattavan paljon julkaisuja.

Viimeksi tänä keväänä Suomen Akatemia myös julisti määrärahahaun lasten ja nuorten syrjäytymisen ehkäisemistä koskevaan tutkimukseen. Jaossa oli viisi miljoonaa euroa.

Kansanedustaja Tossavaisen huomautukseen siitä, että yliopistomaailmassa "eletään omassa todellisuudessa" voi todeta, että Suomen Akatemia soveltaa myös kansalaiskyselyjä, joissa ihmiset voivat ihan suoraan kertoa mitä he haluavat tutkittavan. Tässä asiassa kansalaisten toiveet ja Akatemian priorisointi ovat stemmanneet aika hyvin. Tuostakin linkistä voi muuten lukea, miten nuorison terveyttä ja hyvinvointia edistävään tutkimukseen pistettiin 8,5 miljoonaa euroa vuonna 2009.

Se, tekevätkö päättäjät niitä tarvittavia ratkaisuja tiedeyhteisön tästäkin asiasta tuottaman tiedon varassa, on heistä itsestään kiinni. Koska kansanedustaja Tossavainen sattuu itse lukeutumaan kotimaamme lainsäätäjiin, hän voi siis katsoa peiliin. Mikäli kansanedustajan asenne on lähtökohtaisesti se, että yliopistojen tuottama tutkimus on joka tapauksessa turhanpäiväistä, niin eipä sitten mitään.

Mitä taas tulee somalimaahanmuuttajien kokemusten tutkimiseen, niin nimenomaan kansanedustaja Tossavaisen omat puoluetoverit ovat piesseet tästä aiheesta varsin paljon suutansa, yleensä vain anekdoottipohjalta. Luulisi siis olevan pelkästään hyvä, että aiheesta saadaan vaihteeksi akateemistakin tutkimusta.

Jari Eteläsaari

Suurin osa yliopistojemme tuottamasta tutkimuksesta on ala-arvoista roskaa.

Teknisillä aloilla tilanne on parempi, mutta humanistinen puoli on suurimmaksi osaksi pelkää roskaa, kuten tämänkin artikkelin aihe osoittaa.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Eteläsaari ilmeisesti katsoo olevansa pätevä arvioimaan tämän asian _ex cathedra_. Huomauttaisin tosin, että dosentti Harinen ei toimi humanistisessa tiedekunnassa, vaan yhteiskuntatieteellisessä.

Perussuomalaisista vaikuttajista muuten esimerkiksi Sampo Terholla ja Jussi Halla-aholla on humanististen alojen tutkinnot, edelliseltä vieläpä Tampereen yliopistolta. Ovatko heidänkin tutkintonsa siis mielestäsi "täyttä roskaa"? Mikäli eivät, niin voitko perustella miksi ei?

Mika Samuel Kiekkijev

"Siinä selvitetään, mitä eroa on elää somalinaisena Suomessa ja Yhdysvalloissa. "

Vaikka Perussuomalaisuuteen olenkin taipuvainen, niin en kokonaan tuomitse tutkimusta, mutta esitän muutaman kysymyksen.

Miksi ei tutkita somalinaisten elämää suomessa, olisiko tulos kenties epätoivottava, tulossa olevan nolla tuloksen sijaan?

Tai jos on pakko ottaa rinnalle jokin toinen maa, niin miksi se ei voi olla Suomen kanssa vertailukelpoinen yhteiskunta, jota yhdysvallat ei missään nimessä ole.

Olisiko jokin toinen pohjoismaa tahi EU-maa kenties kotouttamisen suhteen huomattavasti lähempänä?

Eilen julkaistiin tutkimus, jonka perusteella "perhetyöhön panostaminen, ennaltaehkäisisi huostaanottoja".

Montako kertaa yliopistojen "suojatyötutkijat" tekevät näitä itsestään selvyyksiin päätyviä tutkimuksia, ennen kuin asioille jotain oikeasti tehdään?

Edellinen kysymys on myös liitettävissä tähän kirjoitukseen, mikä on tutkimuksen tarkoitus ja mitä tutkimustulos tulee vaikuttamaan ja mihin?

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Reijolta taas kerran oikiata asiaa. Reijo on mies joka uskaltaa puolustaa oman maamme ja kansalaistemme tarpeita. Siinä ei ole häpiämistä eikä tarvi mennä sanattomaksi kukkahattujen edessä.

Käyttäjän hannukarkkainen kuva
Hannu Kärkkäinen

Luulisi perussuomalaisten nimenomaan tukevan tällaisia tutkimuksia, joilla haetaan eväitä somalien syrjäytymisen estämiseen ja sitäkautta mm vähennetään heidän altistumistaan ääri-islamin vaikutteille. Mutta ei.

Juuri tällaiset yksittäiset selvästi asenteelliset heitot luovat epäilyt perussuomalaisten rasistisuudesta. Syntyy käsitys, että jos Suomessa oleva maahanmuuttaja ei ole ulkonäöltään ja kulttuuritaustaaltaan perinteisesti länsimainen, ei hänen eteensä saa Suomessa tehdä mitään.

Tätä kehittynyttä käsitystä ei muuta perussuomalaisten puoluejohdon ajoittaiset vakuuttelut, että perussuomalaiset eivät ole rasisteja, koska perussuomalaiset eivät ole rasisteja.

Reijo Tossavainen

Löytyihän se leimakirves...

Käyttäjän hannukarkkainen kuva
Hannu Kärkkäinen

Reijo, ihan oikeasti. Te itse jutuillanne ojennatte sen leimakirveen ja annatte vielä aiheen lyödä sillä

Reijo Tossavainen

Hannu, ihan oikeasti. Näkemyksesi on melkoisen suvaitsematon. Siis sitä mukasuvaitsevaisuutta ja mukasivistynyttä...

Käyttäjän hannukarkkainen kuva
Hannu Kärkkäinen

Löytyihän se leimakirves....

Jari Eteläsaari

Tuota asiaa on seurattu jo maailman ajat muualla maailmassa, kyseessä on ilmeisesti geeneista ja kulttuuriin kuuluvista piirteistä aiheutuva ongelma joka ei korjaannu.

Ilmeisesti kyse on jossakin määrin myös kansojen välisistä älykkyyseroista tai viisauseroista. Näkeehän sen jo noiden maiden alikehittyneisyydestä ja kulttuuriin kuuluvasta väkivallasta ja alistamisesta.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Suomalaiset ovat Euroopan väkivaltaisimpia kansalaisia,ilmeisesti olemme alikehittyneitä ja kultturiimme kuuluu väkivalta kuin nenä päähän.Ruotsissa väkivaltarikokset ovat suurudeltaan puolet suomalaisten tekimistä. Olemme siis sinusta "vähä-älyisiä" ja vähemmän viisaita ruotsalaisiin verrattuna.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Näkeehän tuon vähä-älyisyyden verrattaessa esimerkiksi ruotsalaista ja suomalaista poliittista "kulttuuria". Ruotsissa ministerit osaavat tehdä itse johtopäätöksiä töppäyksistään, kun meillä taas valehtelusta jaetaan eduskunnassa luottamuslauseita.

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Jari Eteläsaari

Ruotsi ja Englanti ovat väkivaltarikosten osalta suomea edellä.

Afrikan maat ovatkin väkivaltaisuudeltaan kuin toiselta planeetalta.

Veikko Penttinen

Hannuhan on tunnetusti metsään eksyvää sorttia, eikä siinä mitään. Kehitystäkin on tapahtunut, leivän murut ovat vaihtuneet leimakirveeseen.

Käyttäjän MikaVyrynen kuva
Mika Väyrynen

"Siinä selvitetään, mitä eroa on elää somalinaisena Suomessa ja Yhdysvalloissa." Eikö olisi parempi tutkia mitä eroa on elää somalinaisena suomessa tai somaliassa ?

Näkisin myös mielelläni sellaisen tutkimuksen, jossa tutkitaan eri kansallisuuksien työllistymistä suomessa/euroopassa ja tutkitaan myös sitä, miksi tulos on, mitä se sitten onkaan! Se olisi mielenkiintoista luettavaa.

Peter Hallberg

"On kiistaton totuus, että Suomen sosiaaliturvajärjestelmän suurin taakka on somalialaiset ja irakilaiset maahanmuuttajat"

Itse olen epäillyt että esim. supisuomalainen alkoholismi ja syrjäytyminen rasittavat sosiaaliturvajärjestelmäämme huomattavasti enemmän. Mutta "kiistattomasta totuudesta" ei kannattane väitellä.

Reijo Tossavainen

Eli jos meillä on ennestään kotoperäinen ongelma, niin silloin toisella "vapaaehtoisella" ongelmalla ei ole juurikaan merkitystä - koska se on pienempi ongelma... toistaiseksi.

Jarmo Skog

Reijo Tossavainen käyttää mielellään termejä mukasuvaitsevainen ja mukasivistynyt. Positiivisesti voin sanoa että Tossavainen ei edes yritäkään olla sivistynyt tai suvaitsevainen, joten hänestä ei voi noita nimityksiä käyttää.

Tossavaisen mielestä 0,6 miljoonan summasta pitäisi siirtää pilkkua vasemmalle. Laskento tai suhteellisuusteoriat ei Reijolla ainakaan ole kohdallaan. 60 000 euron summalla kun juuri ja juuri saisi yhden tutkijanplantun vuodeksi töihin. Tämän ilmeisesti pitäisi riittää ongelman ratkaisuun ja tämän jälkeen...niin, mitä?

Tossavainen kyselee, että onko hänen vaatimuksensa muka populismia. Kuten Jussi Jalonen jo huomauttikin, suomalaisten syrjäytymistä tutkitaan kyllä jo valmiiksi miljoonilla. Kansanedustaja ja päätöksentekijä Tossavainen ei tätä tiedä tai ei tästä välitä. Kuten ei niistä aiemmistakaan lukuisista tutkimuksista, mitkä aiheeseen liittyvät. Tossavaisen retoriikka on tuttua "vanhukset-ja-sotaveteraanit-ensin"-argumentaatiota. Koska suomalaisia syrjäytyneitä on enemmän kuin somaleja, olisi kaikki rahat laitettava ensin suomalaisten hyväksi. Vähäisempään ongelmaan ei saisi panostaa pikkusummia. Kyllä, nämä ovat juurikin pikkusummia. Kyllä Reijo Tossavainen, olet nimenomaan populisti, etkä edes kovin terävä sellainen. Lisää löylyä heität kertomalla, että mokoma tutkija on VIHREÄ, mikä tekeekin koko hommasta poliittisesti motivoitunutta (Suomen Akatemian taholta?).

Tossavainen kuten monet muutkin ylpeilevät sillä etteivät tiedä mitään yliopistoissa tehtävästä tutkimuksesta. Tämän tietämättömyyden muka pitäisi todistaa, että tutkimus on huonoa ja tarpeetonta ja että tutkimusta ei tarvita. Minusta näyttää siltä, että ainoa todellinen argumentti on, että somalien ongelmien selvittämiseksi ei saisi käyttää rahaa (populismiako kenties???). On ikävää, että kansanedustajien ei tarvitse tietää edes alkeita tutkimuksesta ja korkeakoulupolitiikasta. "Todellisuudesta vieraantunut" tutkimus saattaisi näyttää konkreettisemmalta jos sitä itse ymmärtäisi. Ikävä kyllä Tossavaisella ei ole kiinnostusta uskoa yliopistojen asiantuntijoihin, kun Kouvolan torilta löytyy parempia.

Reija Hirn

Meidän kannattaisi käyttää varat omien ongelmiemme ratkaisuun, miksi täytyy tuoda tuhatmäärin uusia ongelmia ulkomailta?

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Oletko kuullut koskaan puhuttavan "valkoisen miehen taakasta"?

Santeri Halmetoja

Ottamatta edes kantaa tutkimuksen tarpeellisuuteen, 0,6 miljoonaa euroa on melko kova summa yhden tutkijan tutkimukseen. Mikähän siinä akateemisessa tutkimuksessa maksaa, sillä suurin osa työstähän tehdään ihan kynän tai näppäimistön ääressä. Jos tutkijalla olisi esimerkiksi kuukausipalkka 3000 €, riittäisi tuo määräraha tutkimaan asiaa 200 kuukaudeksi.

Olin aina kuvitellut, että akateemisen tutkimuksen määrärahat ovat todella kiven alla.

Peter Hallberg

Totta kai 600.000,- euroa on iso raha. Etenkin, kun tyypillinen akateminen tutkija saa palkkaa vähän yli 2000 e kuukaudessa.

Mutta onko Tossavainen tai kukaan muu tänne kirjoittavista henkilöistä perehtynyt kyseisen tutkimuksen tutkimussuunnitelmaan? Tietääkö joku, mihin raha käytetään? Montako tutkijaa sillä palkataan ja kuinka pitkäksi aikaa?

On todella noloa esittää väitteitä asiasta, josta ei mitään tiedä.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Santeri Halmetoja ihmettelee:

"Ottamatta edes kantaa tutkimuksen tarpeellisuuteen, 0,6 miljoonaa euroa on melko kova summa yhden tutkijan tutkimukseen."

Kyseessä on tietysti tutkimushanke, jossa on mukana useampi henkilö, ja dosentti Harinen toimii johtajana. Mukana on mitä ilmeisemmin muitakin tutkijoita ja mahdollisesti hankkeen pohjalta laaditaan opinnäytteitä.

"Mikähän siinä akateemisessa tutkimuksessa maksaa, sillä suurin osa työstähän tehdään ihan kynän tai näppäimistön ääressä."

Historiantutkijalla esimerkiksi säännölliset arkistomatkat, ja ajoittain joutuu totta kai hankkimaan vaikkapa tuoretta tutkimuskirjallisuutta omaan piikkiinsä.

Käyttäjän budoka kuva
Marijan Mario Basic

Reijo, varmistitko, etteivät nämäkin rahat jostain kansainvälisestä rahastosta?

Nimittäin monia tutkimuksia on tuettu EU:n rahastoista, kun kysymys on vertailevasta tutkimuksesta, on mahdollista, että mukana ovat joku YK:n pakolaisjärjestö, EU:n pakolaisjärjestö ja tietysti itse Suomen Akatemiakin, mutta huomattavasti pienemmällä panoksella.

Juuri tämä on PerusSuomalaisten heikkous, kun esitetään ”synnin”, se pitäisi olla selvitetty – ja sitten jos on todettu, että koko tutkimus on rahoitettu suomalaisten rahoilla – saat pisteeni.

Käyttäjän budoka kuva
Marijan Mario Basic

Yli puolet tähänastisista tutkimuksista ym. hankkeista Suomessa on rahoittanut EU, ehkä siinä on enemmän saatu kuin annettu... tällainenkin mahdollisuus on olemassa. Eteenkin jos ajatellaan tutkimusten alueita (esim. biogenetiikka ym. vastaava) eli tuleva hyötyä.

En väittänyt, ettei Reijo olisi oikeassa, vaan se, että pitäisi ensin selvittää ketkä ovat todellisia rahoittajia. Nykypäivänä voi olla, vaikkapa CIA… :)

Käyttäjän jouniholopainen kuva
Jouni Holopainen

Tämä keskustelu todistaa kyllä miksi tieteen autonomia on tärkeä asia.

Jari Eteläsaari

Kunhan päästäisiin vielä siihen että yliopistoissa harjoitettaisiin jotakin järjellistä tutkimusta.

Käyttäjän jouniholopainen kuva
Jouni Holopainen

Tieteeellisen merkittävyyden määrittelee tiedeyhteisö itse sille suodussa autonomiassaan. Se, että kokeeko joku tiedeyhteisön ulkopuolelta tutkimuksen tulokset hyödynnettäväksi jää heidän asiakseen. Tiede on kuitenkin kumulatiivisen luonteensa vuoksi lisännyt kollektiivista tietomääräämme joka on sen jälkeen kaikkien hyödynnettävissä. Moni turha tutkimus voi sisältää palasen josta on hyötyä tulevaisuuden tutkijoille.

Toisekseen täällä esiintyvä valitus siitä, että jos jokin tutkimus ei suoraan kohdistu johonkin paikalliseen kysymykseen niin se on silloin aivan turhaa. Tämäkin on aivan absurdia. Tiede on aina ollut kansainvälinen ja tätä nykyää se on sitä myös entistä enemmän kehittyneemppien yhteistyöverkostojen kautta.

MUOKATTU: Jäi ajatuksissa muutama sana välistä. Korjasin.

Rauni Viren

Sekä Aalto-yliopistossa että Helsingin yliopistossa opetetaan ja tutkitaan monia tarpeellisia asioita, jotka eivät ole sinun pieneen päähäsi pälkähtäneet. Vihje: yliopistossa tutkitaan muitakin asioita kuin sosiologiaa ja naistutkimusta. Vilkaise ensi alkuun vaikkapa tiedekuntien listaa, sitten oppiaineita ja kerro sitten miksi haluat lopettaa hammaslääketieteen tutkimuksen.

Käyttäjän Putte kuva
Pasi Pennanen

Jos somalit ovat kerta niin toissijainen asia, ettei heitä kannata tutkia, niin miksi ihmeessä perussuomalaiset sitten älämöivät heistä koko ajan. Mikään ei tunnu kelpaavan.

Jari Eteläsaari

Tuossa kylläkin kritisoitiin tutkimusvarojen tuhlausta tieteellisesti merkityksettömiin tutkimuksiin.

Todennäköisesti kyse on yliopistoissa harjoitettavasta yhteiskuntavastaisesta poliittisluonteisesta toiminnasta.

Käyttäjän Putte kuva
Pasi Pennanen

Perustele
a)miksi somalit ovat tieteellisesti merkityksetön kohde, jos he ovat koko ajan - etenkin persujen - yhteiskunnallisen "keskustelun" kohteena?

b) millaista on "yliopistoissa harjoitettava yhteiskuntavastainen poliittinen toiminta"?

Suoraan sanottuna, en ymmärtänyt vastaustasi lainkaan.

Jari Eteläsaari

Käytännön ymmärrys riittää. Tämän tyyppisistä asioista voidaan keksiä loputtomiin tutkimuskohteita joille saadaan anottua varoja, mutta lopputuloksena ei saada mitään hyödyllistä.

Voi olla että ehkä omaan enemmän ymmärrystä noista asioista kuin tuo tyhjäpää tutkija.

Olisi perusteltua käydä tarkemmin läpi mitä maamme yliopistojen humanistisen puolen linjat ovat tuottaneet tutkimuksillaan viimeisten 20 vuoden aikana.Ei mitään hyödyllistä.

Yliopistojen humanististen linjojen julkinen rahoitus tulisi lakkauttaa täysin.

Sen jälkeen näkisimme miten paljon siellä tapahtuvaa toimintaa ja tutkimusta todellisuudessa arvostettaisiin.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Jari Eteläsaari kirjoittaa:

"Olisi perusteltua käydä tarkemmin läpi mitä maamme yliopistojen humanistisen puolen linjat ovat tuottaneet tutkimuksillaan viimeisten 20 vuoden aikana.Ei mitään hyödyllistä."

Pitänee toistamiseen kysäistä, että sovellatko tätä näkemystäsi myös kansanedustaja Tossavaisen puoluetovereihin, filosofian maisteri Sampo Terhoon ja filosofian tohtori Jussi Halla-ahoon?

"Yliopistojen humanististen linjojen julkinen rahoitus tulisi lakkauttaa täysin."

Minkä takia haluat lakkauttaa Suomen historian, suomalaisen kansanperinteen tai suomen kielen tutkimuksen? Vihaatko isänmaatasi ja kansakuntaasi niin paljon?

Jari Eteläsaari

Minkä takia haluat lakkauttaa Suomen historian, suomalaisen kansanperinteen tai suomen kielen tutkimuksen? Vihaatko isänmaatasi ja kansakuntaasi niin paljon?

Hihhih, ja somalitutkimus jota tässäkin bogissa käsitellään olisi suomalaista kansanperinnettä ?

Ehdotin kylläkin julkisen rahoituksen lopettamista yliopiston humanistisille linjoille. Mielestäni yksityinen rahoitus on aivan ok.

Se mitä yliopistojen humanistisilla linjoilla tehdään on aattellisesti poliittisesti värittynyttä kuten myös osittain omat kirjoituksesi Jalonen.

Yliopistot ovat olleet pitkään politisoituneita pakopaikkoja tietyntyyppisille ääriaineksille jotka eivät ole kyenneet siihen mikä olisi ollut yliopistojen todellinen tarkoitus eli tieteen edistäminen, yliopistojen opetus on pitkään ollut aatemaailmoiltaan värittynyttä.

Ja tämän vuoksi näiltä tulisi lopettaa julkinen rahoitus. Yliopistojen ei pidä olla poliittisen oikeaoppisuuden edistämispaikkoja.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Jari Eteläsaari kirjoittaa:

"Hihhih, ja somalitutkimus jota tässäkin bogissa käsitellään olisi suomalaista kansanperinnettä ?"

Eipäs luistella. Ylempänä sanoit aivan täysin selvästi, että yliopistojen humanistisilta tiedekunnilta pitäisi leikata julkinen rahoitus kokonaan. Se tarkoittaisi yksiselitteisesti sitä, että esimerkiksi Suomen historian, suomalaisen kansanperinteen ja suomen kielen tutkimus loppuisi tässä maassa, koska ei niille yksityistä tukea riittävässä määrin heruisi.

Sen lisäksi toistan jo aiemmin sanomani, koska se ei ilmeisesti mennyt sinulle jakeluun: mainittua "somalitutkimusta" tekevä dosentti Harinen ei toimi humanistisessa tiedekunnassa, vaan yhteiskuntatieteellisessä.

"Ehdotin kylläkin julkisen rahoituksen lopettamista yliopiston humanistisille linjoille. Mielestäni yksityinen rahoitus on aivan ok."

... mitäpä luulet, kuinka moni yksityinen rahoittaja olisi valmis sijoittamaan esimerkiksi Suomen historian tutkimukseen? Tähän mennessä esimerkit ovat sitä luokkaa, että yksityisen rahoituksen _ehdoksi_ on saatettu pistää humanistisen opetuksen alasajo.

"Se mitä yliopistojen humanistisilla linjoilla tehdään on aattellisesti poliittisesti värittynyttä kuten myös osittain omat kirjoituksesi Jalonen."

Kerropa sitten, Eteläsaari, kun kerran nimenomaan tuotantoani tutkijana näköjään arvioit, kuinka hyvin siihen olet tosiaan tutustunut? Oletko lukenut Sotahistorialliseen Aikakauskirjaan laatimani tekstit? Vaiko kenties kenties tutustunut siihen yhteen monografiaani?

"Yliopistot ovat olleet pitkään politisoituneita pakopaikkoja tietyntyyppisille ääriaineksille jotka eivät ole kyenneet siihen mikä olisi ollut yliopistojen todellinen tarkoitus eli tieteen edistäminen, yliopistojen opetus on pitkään ollut aatemaailmoiltaan värittynyttä."

Varmaankin kertonet meille, mihin tämän näkemyksesi perustat. Toisin sanoen, mitkä ovat kokemuksesi Suomen yliopistoista?

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Eteläsaarella riittää yritystä. Ensin hän vääntää kättä Kämäräisen kanssa, mikä on yleensä aina tuhoon tuomittu yritys.

Sitten Jalosen kanssa. Eikä hyvin käy siinäkään. Erityisesti odotan tässä selitystä Jalosen esittämään kysymykseen, mitä Halla-ahosta ja Terhosta olisikaan voinut tulla, ellei humanistinen hapatus olisi tarttunut heihin.

Oletkos jo saanut sen norjalaisartikkelin käännetyksi? Tiedätkö, mitä siinä oikeasti sanotaan? Sen perusteella voisi väittää, että Saudi-Arabia on hionut maahanmuuttopolitiikan äärimmäisen tehokkaaseen kuntoon. Jääkiekkotermein maahanmuuton taloudellinen plus-miinustilasto on tapissaan positiivisella puolella.

Jari Eteläsaari

Jaloselle:

Kyllä noita kansanperinteemme tutkijoita löytyy ihan oman kiinnostuksensa pohjalta toimivia vaikka kuinka. Olen näiden tuotoksia lukenut. Nykyään näyttäisi siltä että yliopistoissa puuhataan ihan muita juttuja, joista ei ole etua maallemme.

Sen lisäksi toistan jo aiemmin sanomani, koska se ei ilmeisesti mennyt sinulle jakeluun: mainittua "somalitutkimusta" tekevä dosentti Harinen ei toimi humanistisessa tiedekunnassa, vaan yhteiskuntatieteellisessä.

Ja olen todellakin sitä mieltä että julkinen rahoitus pitäisi leikata yliopistojen humanistisilta linjoilta ja lisätään vielä että yhteiskuntatieteelliltä linjoiltakin. Pitäisi hyvin tarkkaan selvittää mitä yliopistoissa tutkitaan ja mitä hyötyä siitä on yhteiskunnallemme.

... mitäpä luulet, kuinka moni yksityinen rahoittaja olisi valmis sijoittamaan esimerkiksi Suomen historian tutkimukseen? Tähän mennessä esimerkit ovat sitä luokkaa, että yksityisen rahoituksen _ehdoksi_ on saatettu pistää humanistisen opetuksen alasajo.

Lukukausimaksut.
Voisi ehkä aluksi puolittaa valtion tuen näille ja katsoa miten menee.

Kerropa sitten, Eteläsaari, kun kerran nimenomaan tuotantoani tutkijana näköjään arvioit, kuinka hyvin siihen olet tosiaan tutustunut? Oletko lukenut Sotahistorialliseen Aikakauskirjaan laatimani tekstit? Vaiko kenties kenties tutustunut siihen yhteen monografiaani?

Kirjakaupassa näin viikko sitten yhden terrorismiin liittyvät kirjan jossa oli kirjoittamasi luku, vilkaisin sitä ja totesin että oma näkemyksesi oli siinä aika värittynyttä. En muista enää kirjan nimeä.

Varmaankin kertonet meille, mihin tämän näkemyksesi perustat. Toisin sanoen, mitkä ovat kokemuksesi Suomen yliopistoista?

Jokainen tietää että yliopistot suomessa olivat esim 60-70 luvuilla stalinistien miehittämiä. Samaa aatemaailmaa näkyy edelleen monien näissä työskentelevien näkemyksissä. Samaa näkyy siitä mitä niissä tutkitaan nykyään. Sama linja näkyy euroopassa muuallakin ja se on huolestuttavaa siinä mielessä että yliopistojen pitäisi olla aatteista riippumattomia paikkoja jossa keskitytään tieteen tekemiseen. Mutta ne eivät ole sitä.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Eteläsaari kirjoittaa:

"Kyllä noita kansanperinteemme tutkijoita löytyy ihan oman kiinnostuksensa pohjalta toimivia vaikka kuinka. Olen näiden tuotoksia lukenut."

Pitää paikkansa. Ymmärtänet, että nämä asiainharrastajat - joista monet tosiaan tuottavat ensiluokkaista tutkimusta - toimivat vuorovaikutuksessa yliopistotutkijain kanssa, ja hyödyntävät samoja aineistoja?

Aivan samoin perustein voisit puolustaa tieteellisteknisen tutkimuksen julkisen rahoittamisen lopettamista, koska onhan meillä yksittäisiä keksijöitä vaikka kuinka. Tiedä sitten, miten siinä kävisi.

"Jokainen tietää että yliopistot suomessa olivat esim 60-70 luvuilla stalinistien miehittämiä."

On se merkillistä, kun silloin 60- ja 70-luvulla ne silloiset ihan oikeat stalinistit valittivat siitä, miten yliopistot olivat "valkoprofessorien" ja entisten AKS-miesten miehittämiä.

Jari Eteläsaari

Aivan samoin perustein voisit puolustaa tieteellisteknisen tutkimuksen julkisen rahoittamisen lopettamista, koska onhan meillä yksittäisiä keksijöitä vaikka kuinka. Tiedä sitten, miten siinä kävisi.

Perusteeni eivät ole samat liittyen tieteellistekniseen tutkimukseen koska tutkijoiden omien poliittisten asenteiden tuominen näihin ei juurikaan onnistu. Tieteellisteknistä koulutusta voidaan mielestäni edelleen tukea verovaroin, koska tämän alueen osaajat sijoittuvat pääosin teollisuuteen josta maamme taloudellinen hyvinvointi on lähtöisin.

Ilmastotutkijoiksi itseään kutsuvat ovat asia erikseen.

Eero Löytömäki

Eteläsaari: "Ja olen todellakin sitä mieltä että julkinen rahoitus pitäisi leikata yliopistojen humanistisilta linjoilta ja lisätään vielä että yhteiskuntatieteelliltä linjoiltakin. Pitäisi hyvin tarkkaan selvittää mitä yliopistoissa tutkitaan ja mitä hyötyä siitä on yhteiskunnallemme."

Hetkinen? Yhteiskuntatieteellinen tutkimus ei siis mielestäsi hyödytä yhteiskuntaa? Yhteiskuntamme tutkimus ei hyödytä yhteiskuntaamme? Täh?

Sakari Lehtonen

Kerro Pasi mitä hyvää somalit ovat tuoneet meille suomalaisille?

Käyttäjän Putte kuva
Pasi Pennanen

En tiedä. Siksipä onkin hyvä, että asiaa tutkitaan eikä käydä keskustelua pelkästään puskista mutu-meiningillä. Esimerkiksi Tossavainen heittelee pokalla, että 60 000€ on sopivampi summa "somalitutkimukseen", mutta minkäänlaista perustelua mies ei esittämälleen summalle esitä. Veikkaanpa, että akatemian päätökset perustuvat hieman tarkempaan arviointiin.

Ja mitä tulee edellisen kirjoittajan hörinöihin koko humanistisen puolen rahoituksen lopettamisesta, niin viesti kertoo jo itsessään kirjoittajan äärimmäisen heikosta historian ja kulttuurin tuntemuksesta. Jätä pois kaikki humanistinen tutkimus ja katso mitä jää jäljelle ihmiskunnan historiasta. Ei paljoakaan.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Olet siis sitä mieltä ettei Suomen akatemiassa tiedetä mihin tutkimuksiin kannattaa rahaa jakaa.

Sakari Lehtonen

Somalit eivät ole mitään aivottomia nuijia vaan me suomalaiset olemme antaessamme näiden hyväksikäyttää meitä. Valitettavasti Suomessa on tahoja jotka ymmärtämättömyyttään/tyhmyyttään sallivat sen. Nyt tehdyt virheet ovat peruuttamattomia.

Tuula Saskia

Se ei ole tarpeellinen millään tavalla eikä ainakaan vertailevana tutkimuksena.

Vertaileva tutkimus on lähinnä absurdi ja käsittämätön hanke.

Sen voivat aikanaan tehdä somalit, kun siihen pystyvät. Jolleivät pysty, emme kanna vastuuta.

Tutkitaanhan toki luonnontieteessä maallikoita kummastuttavia juttuja, joiden selkeä tarkoitus on aina valaista jotain ongelmaa, josta me emme tiedä.

Tutkitaanhan eri tiedekunnissa monia maallikoille vieraita asioita.

Mutta tämän oudompaa ja tarpeettomampaa tieteellisen tutkimuksen kohdetta en muista havainneeni.

Tästä hankkeesta on saatava tarkat tiedot.

Matias Härkönen

Mihin tuo 600 000€ käytetään? Jos oletaan että yhden tutkijan palkka on vaikkapa 60 000€ vuodessa, niin tällä rahalla Päivi voi hyvin tutkia asiaa 10 vuotta ja kertoa sitten jotain, jonka kaikki jo tietävät. Mutta ei se ole tyhmä joka pyytää, vaan se joka maksaa.

Käyttäjän Papaone kuva
Pekka Pulkkinen

Tämä kyseessä oleva tutkimus on samaa luokkaa kuin aikanaan suomalainen tieteellinen tutkimus jolla "todistettiin" että melu tehtaassa on suurempi kuin toimistossa.

Reijo Tossavainen

Kerran kuuntelin radiosta erään haastattelun. Siinä haastateltiin tutkijaa, joka oli selvittänyt sitä, kuinka hyvin ihmiset tuntevat toisensa. Mieleeni jäi tutkijan tekemä terävä havainto, kun hän kertoi saaneensa selville, että samassa rapussa asuvat tuntevat toisensa paremmin kuin eri rapuissa asuvat.

Tuula Saskia

Sosiologit tutkivat näitä. Armo heille. He ehkä vahvistavat tietämämme.

Mutta en näe mitään syytä , miksi suomalaiset haluaisivat tietää, miten New Yorkissa asuvat somalit toimivat.

Ja että meidän rahoillamme verrattaisiin näitä tyyppejä meidän asukkeihimme, joita mekään emme tunne.

Kannattaisi tiedemaailman tulla esiin.

Onko ehkä kyseessä jokin kaverilta kaverille produktio?

Tämä kuvio ei tuoksu hyvältä.

Tuula Saskia

Kovasti arvostellaan vastineissa humanistisia tutkimuksia.

Osin aiheellisestikin.

Omasta puolestani en näe mitään syytä panostaa tällaista summaa tähän somalitutkimukseen, joka ilmeisesti on ns. vertaileva tutkimus.

Luin jostain , että verrataan somalien sopeutumista Suomeen ja Yhdysvaltoihin.

Jos tämä on oikea tieto, koko tutkimus on rahan tuhlausta.

Ketä Suomessa voi kiinnostaa tämä tieto ja ennen kaikkea: mitä se hyödyttää.

Jos todellakin on niin, että jokin taho myöntää apurahaa näin typerään

hankkeeseen, ihmettelen ja kysyn, mistä raha tulee.

Varmuudeksi: tutkimus vertaa somaleiden sopeutumista Yhdysvaltoihin ja Suomeen.

Jos hanke on totta, totean, että liikaa on yliopistoilla A) rahaa B) työn puutetta.

Nyt on turha viitata tiedemaailman vapauteen.

Käyttäjän Farzad kuva
Farzad Moghaddam pour

Pitää taas sanoa voi Rouva jumalaa...
Taas se likainen propaganda ja retoriikka..
En tiedä eikö näillä kansanedustajilla ole muuta tekemistä kuin päivät pitkät istuvat ja keksivät ajheita, joista seuraa heihin huomiota kiinnitystä...
Siis persut härtätkää jo, maailma ei ole niinkään pieni, kuin mahtuisi teidän kissakoriinne...

Tuula Saskia

Arvoisa Farzad,

kummastelet kansanedustajia.

Usein minäkin. Eritoten perussuomalaisia.

Mutta heilläkin on mielipiteitä, joita kannatan.

Eli olen ihan tavallinen isänmaallinen suomalainen, joka pitää niistä ihmisistä , jotka liittyvät seuraan.

Käyttäjän Farzad kuva
Farzad Moghaddam pour

Tuula,

Rakas kansalainen tähän asti minulle on selvinnyt, että Pershuihin on mahtunut aivan asioista erimieltä olevia ihmisiä, joten kaikista asioista Persuja äänestäjät eivät ole samaa mieltä, vaan muista syistä he ovat ännestäneet tällä kertaa Persuja...
Siis minulle on jopa S.postitse ilmoitettu, miksi jotkut ovat äänestäneet Persuja viimeksi...
Toki Persuissa on paljon järkeviä ja asiallisia ihmisiä, mutta osa niistä vain osaa vääristää asioita ja/tai käyttää joitakin herkkiä aiheita hyväkseen...
Tämä on minun vilpitön näkökulmani, joka perustuu faktoihin ja kokemuksiini...

Peter Hallberg

Miksi vahvimmat mielipiteet jonkin tutkimuksen tarpeellisuudesta on niillä, joilla itsellään on asiasta vähiten kokemusta?

Tuula Saskia

Vai niin,

noin varma mielipide edellyttää, että sinulla on se tieteellinen kokemus.

Tuo se esiin.

Tuula Saskia

Vai niin,

noin varma mielipide edellyttää, että sinulla on se tieteellinen kokemus.

Tuo se esiin.

Rauni Viren

Tuota väitettä olisi syytä tutkia (sic) tarkemmin. Miksi sosiologia on suunnattoman tärkeää sosiologien mielestä, mutta ei niin tärkeää insinöörien ja lääkärien mielestä? Miksi rokotetutkija on lähes hengenvaarassa? Entä miksi ekonomisti ei ole? Mitä naistutkimus on saavuttanut?

Lähde: "Tieteenaloja ei pidä Eduskunnasta käsin alkaa arvottamaan keskenään."

Päin vastoin, se on tehtävä juuri lompakon suunnalta.

Asiassa kannattaa kuulla intressiryhmien lisäksi myös puolueettomia tahoja.

Tapio Niemi

Turku yritti salata tutkimuksen maahanmuuton kustannuksista.
Kustannukset olivat vuonna 2009 hieman alle 37 miljoonaa euroa.

http://www.ts.fi/uutiset/kotimaa/254922/Turku+yrit...

Tuula Saskia

Rakas kommentoija Farzad,

toivottavasti omaksumasi Suomi-kuva ei nyt vahingoitu suuresti, kun ilmoitan , että en ole perussuomalainen enkä äänestä ko. puoluetta.

Meillä, onneksi, ei tarvitse kiinnittyä yhteen puolueeseen.

Jos joku henkilö vaikka vasemmistoliitosta , tuo esiin jonkin järkevän näkemyksen, tuen sitä kysymättä lupaa.

Katsos, hyvä mies, Suomi on oikea demokratia.

Ja siitä suuri kiitos niille, joille se kuuluu.

Käyttäjän Farzad kuva
Farzad Moghaddam pour

Juu samaa täällä Tuula hyvä,

Puolueen nimellä ei ole mitään merkitystä, vaan sen strategia, toiminta ja asenne minulle merkitsevät totisesti.
Et kai ole eri mieltä? :=)

Tuula Saskia

Tässä ketjussa on kyseenalaistettu voimakkaasti tietty hanke.

On selvää, että tiedemaailma ei alennu kirjoittamaan saati vastaamaan maallikoiden kummasteluun.

Kenties kuitenkin Kuopion yliopisto voisi hiukan valaista sitä, mihin

oleelliseen yhteiskunnalliseen ongelmaan maassamme nyt tartuttu.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Lisätietoja voi kysellä myös Hariselta itseltään. Kohtalaisen tiukan seulan hanke on läpäissyt.
http://www.uef.fi/uef/uutiset1

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Van Freddy

Reijo tässä taas tuntee itsensä syrjityksi, minä haluan saman verran raha, minä tuolla sumalla voi tutkia 4 vuotta Belgialaisten sopeutumista.

Toisaalta suurin maahanmuuttajaryhmä eivät ole Somalit, vain Venäläiset, hedelmällisempi olisi tehdä tutkimus heistä.

Edwin Blumeaux

Miten suomalaiset kuvittelevat pystyvänsä muuttamaan kulttuuria, joka on säilynyt suhteellisen muuttumattomana jo toistatuhatta vuotta?

Reijo Tossavainen

Tänään täällä Uudessa Suomessa omassa blogissaan Jyrki J.J. Kasvi pohdiskelee maahanmuuttokeskustelun rajoja. Kirjoitin sinne kommentin, joka sopinee tämänkin blogin yhteyteen:

Monissa asioissa itseään suvaitsevaisina pitävät "kunnon kansalaiset" ovat usein enemmän tai vähemmän suvaitsemattomia, sillä he pitävät hyväksyttävinä vain ne mielipiteet, jotka mahtuvat oman suvaitsevaisuus-käsitteen sisälle. Siis he määrittelevät, missä ovat suvaitsevaisen keskustelun rajat, mikä on oikein ja mikä on väärin. Siksi asiallinen, avoin ja rakentava keskustelu on usein mahdotonta. Se on todella harmillista.

Käyttäjän Farzad kuva
Farzad Moghaddam pour

Vastaus on selvä:
Te itse aloitatte väärästä kohdasta tai keskustelurakenteenne on kokonaan viallinen...
Persutkin usein haluavat tyrkyttää vain omia käsitteitään poliittisista asioista, vaikkei sekään oikeuta muiden samaa virhettä...

Käyttäjän ilikka kuva
Ilkka Partanen

Somalitutkimuksen tulokset lienevät jotakuinkin sellaiset että rasismia on tullut kohdattua ja integraatio onnistunut heikosti niin Amerikassa kuin Suomessakin, syynä ovat syrjivät käytännöt, piilorasismi, jne.

Sukupuolitutkimuksen saralla tehtäneen jälleen se johtopäätös, että kun naisia on johtopaikoilla LIIAN vähän ja asiaan olisi puututtava, koska naisten vähyys on nykykäsityksen mukaan syrjinnän merkki, eikä ketään kiinnosta se että onko heillä tasavertainen mahdollisuus pyrkiä yritysten johtopaikoille. Ympäripyöreää konditionaalien latelua tarjotaan selitykseksi tässäkin tapauksessa.

Onpahan nyt nämä täällä ihan julkisesti tullut enteiltyä. Jos olen täysin väärässä niin myönnän sen tietenkin ja lupaan muuttaa asenteitani (joka tällä hetkellä ei ole näiden suhteen rakentavin mahdollinen), koska silloin se on tosiasioiden vuoksi välttämätöntä. Odottelen mielenkiinnolla.

Reijo Tossavainen

Tutkimuksessa aiotaan selvittää, "mitä eroa on elää somalinaisena Suomessa ja Yhdysvalloissa".

Voisikohan joku minua viisaampi kertoa, mitä käytännön hyötyä tutkimuksen tuloksista mahdollisesti on?

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Ovatkos Tossavaisen toimittajan taidot Arkadianmäellä kadonneet, kun asiaa voisi kysyä Hariselta itseltään?

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän tapio kuva
Tapio Äyräväinen

Somalien sielunelämää ei tarvitse tutkia, saati että siihen pannaan veronmaksajien rahoja.

Riittää, kun somaleiden, irakilaisten, afganistanilaisten, iranilaisten ja muutamien Afrikan kansalaisten humanitaarinen maahantunketuminen Suomeen kielletään mahdollisimman nopeasti.

Somaleilla ei ole Suomessa mitään järkevää tekemistä, eikä heitä pidä täällä hyysätä.

Yhden somalin kustannukset elinkaaren aikana veronmaksajillemme ovat miljoona euroa. Kun somaleita on TÄLLÄ HETKELLÄ Suomessa noin 15 000, voi jokainen keposesti laskea, millainen taloudellinen ongelma Suomelle heistä koituu.

Venäläiset ovat vielä suurempi ongelmaryhmä, jonka kustannukset eivät ole vielä suomalaisille paljastuneet. Mutta sen verran voin kertoa, että jälleen kerran tyhmiä suomalaisia viedään kuin litran mittaa kuutamolla.

Suomen Akatemia, sivumennen sanoen, on reliikki, joka joutaisi mennä.

Reijo Tossavainen

En ymmärrä miksi pitää vertailla nimenomaan somalinaisten kokemuksia Suomessa ja Yhdysvalloissa. Mielestäni olisi hyödyllisempää tutkia naisena olemista Somaliassa ja Suomessa ja siitä johtuvia sopeutumisongelmia.

Käyttäjän wahrheit kuva
Kari Kero

Tuokin raha olisi siirrettävä perussuomalaisten uuteen ajatushautomoon, jossa perussuomalaiset voivat tutkia somalinaisten naisena olemista oikealla tavalla.
Kun kerran ollaan saamassa oikea foorumi ajatuksille, niin valtion rahoitus humanisteilta ja muilta epäilyttäviltä on varminta kääntää oikeaan osoitteeseen.
Ja Tossavainen Think Tank- dekaaniksi.

Marko Kervinen

Omassa kaupungissani päivystävä sairaala oli mennä kiinni hiukka yli 100 tuhanne e takia. Jonot pitkiä ja odotusaika myös.

Mitä terveydenhoitopaikkoja olisi pelastettu 600 000 eurolla?

Käyttäjän PaYimPhuket kuva
Pa'Yim Phuket

Miksi muiden maahanmuuttajaryhmien oloja ei tutkita samoilla summilla? Esim. nyt vaikka vietnamilaiset ja thaimaalaiset. Jaa mutta eivät ehdi työkiireiltään syrjäytymään ja ahdistumaan kulttuurista, kun tekevät kahta tai kolmea duunia ja sopeutuvat kulttuuriin niin, ettei kukaan huomaa edes heidän olemassaoloaan. Ei jää aikaa norkuilla Itäkeskuksessa.

Papa Grande

Onko kukaan koskaan Suomessa voinut mainita yhtäkään positiivista asiaa somali-invaasioon liittyen, paitsi nämä nollatutkimuksiin osallistuvat ja niiden kautta elävät 'tutkijat' sekä tietysti maahanmuuttoala.
Sitäpaitsi, Suomessa olisi ehkä viisi somalia, ilman suomalaista sosiaaliturvaa ja tarvitseeko Suomi myös jatkossa työperätöntä maahanmuuttoa?

Onko oikein, että minulla Suomen syntyperäisenä kansalaisena on verotuksen kautta elatusvelvollisuus aikuiseen ihmiseen, joka ei ole minulle edes sukua ja lähtöisin jostain Afrikasta?

-lainaus
Kestää parikymmentä vuotta ennen kuin suomalainen lapsi alkaa kuluttamisen sijasta tuottaa yhteiskunnalle jotain. Pakolaisen kohdalla kyse on luultavasti parista vuodesta. Siksi pidän puheita pakolaisten aiheuttamista kansantaloudellisista rasitteista melko kohtuuttomina.
- Pakolaisavun lakimies J. Suurpää, HS 21.4.1991
lainaus päättyy-

Tässä muutama esimerkki Suomen maahanmuutto- ja pakolaispolitiikan aiheuttamasta tempputyöllistämisestä veronmaksajien piikkiin;

1 Aikuisperuskoulun linjavastaava
2 Aktivistimaahanmuuttajakouluttaja
3 Alaikäisten turvapaikanhakijoiden ryhmäkodin vastaava ohjaaja
4 Aputulkki
5 Asioimistulkki
6 Avustamistulkin
7 Avustusanomusten esitäyttäjä
8 Erityisryhmän linjavastaava
9 Etnisten suhteiden neuvottelukunta
10 Ihmisoikeustyönjohtaja
11 Ikääntyneiden somalinaisten kotoutustyöntekijä
12 Kansainvälisen siirtolaisjärjestön projektikoordinaattori
13 Kehitysmaatutkimuksen professori
14 Kehitysyhteistyön palvelukeskuksen asiantuntijan
15 Kehitysyhteistyön palvelukeskuskuksen hankeneuvoja ja taloussuunnittelija
16 Kehitysyhteistyön palvelukeskuskuksen kehityspoliittinen asiantuntija
17 Kerjäläistyöryhmä
18 Kotouttamisohjaaja
19 Kotoutussihteeri
20 Kulttuuriluotsi
21 Kunniaan liittyvien konfliktien asiantuntija
22 Lyhytkurssivastaava
23 Maahanmuuton erikoistutkija
24 Maahanmuuttaja- ja kotouttamisasioiden neuvottelukunta
25 Maahanmuuttajajärjestöjen mielenterveysosaamista pohtiva projektisuunnittelija
26 Maahanmuuttajalasten varhaiskasvattaja
27 Maahanmuuttajanaisten kulttuuriohjelman johtaja
28 Maahanmuuttajaneuvoston puheenjohtaja
29 Maahanmuuttajapalveluiden päällikkö
30 Maahanmuuttajapoikatyön johtaja
31 Maahanmuuttajataustainen kokemusasiantuntija
32 Maahanmuuttajien asumisneuvoja
33 Maahanmuuttajien asunto-oloja pohtiva virkamies
34 Maahanmuuttajien henkilökohtainen palveluohjaaja
35 Maahanmuuttajien henkisestä sopeutumisesta vastaava asiantuntija
36 Maahanmuuttajien kansalaistoiminnan kehittäminen projektin johtokunta
37 Maahanmuuttajien kansalaistoiminnan kehittämisestä vastaava virkamies
38 Maahanmuuttajien koulutuksen kehittäjä
39 Maahanmuuttajien neuvontapisteen ohjaaja
40 Maahanmuuttajien rekrytoinnin helpottamista pohtiva työryhmä
41 Maahanmuuttajien tukijärjestön johtaja
42 Maahanmuuttajien työllistämisyhdistyksen asianajaja
43 Maahanmuuttajien yhteispalvelutoimiston johtaja
44 Maahanmuutto- ja kotouttamisasioiden yhteistyöryhmä
45 Maahanmuuttoasioiden johtaja
46 Maahanmuuttokoordinaattori
47 Maahanmuuttoneuvoston puheenjohtaja
48 Maahanmuuttopolitiikan tutkija
49 Maahanmuuttopolitiikkastrategi
50 Maahanmuuttotyön päällikkö
51 Maahanmuuttovastaava
52 Maahanmuuttoviraston tulosalueen johtaja
53 Maahanmuuttoviraston turvapaikkayksikön johtaja
54 Maahanmuuttoviraston tutkija
55 Maahanmuuttoyksikön etuuskäsittelijä
56 Maahanmuuttoyksikön psykologi
57 Maahanmuuttoyksikön sosiaaliohjaaja
58 Maahanmuuttoyksikön sosiaalityöntekijä
59 Maahanmuuttoyksikön terveydenhuollon konsultti
60 Maahmnmuuttajajärjestöjen toimintaedellytyksiä voimaannuttavan projektinjohtaja
61 Monialaisen romanityöryhmän puheenjohtaja
62 Monikulttuurikonsultti
63 Monikulttuurisen maahanmuuttajatyön päällikkö
64 Monikulttuurisen tietopalvelukeskuksen asiantuntija
65 Monikulttuurisen varhaiskasvatuksen suunnittelija
66 Monikulttuurisenopetuksen suunnittelija
67 Monikulttuuristen naisjärjestöjen kattojärjestön johtaja
68 Monikulttuurisuuden johtava asiantuntija
69 Monikulttuurisuusaktivisti
70 Monikulttuurisuusasiantuntija
71 Monikulttuurisuuskampanja suunnittelija
72 Monikulttuurisuuskoulutusmateriaalivastaava
73 Monikulttuurisuustaitojen kehittäjä
74 Monikulttuurisuustyön suunnittelija
75 Naapuruus-sovittelija
76 Pakolaisavun vertaisryhmätoiminnan koordinaattori
77 Pakolaiskoordinaattori
78 Pakolaisneuvonantaja
79 Pakolaisneuvonnan tiedottaja
80 Pakolaisoikeutta tutkiva oikeustieteilijä
81 Pakolaisvähemmistö vastaava
82 Päivähoidon maahanmuuttajakoordinaattori
83 Romaniasioidenhoitaja
84 Romanien päiväkeskuksen työntekijä
85 Romanien päiväkeskuskuksen johtaja
86 Romanipoliittisen työryhmän puheenjohtaja
87 Romanityöryhmä
88 Romaniyhdyshenkilö
89 Siirtolaisinstituutin johtaja
90 Sisäasiainministeriön kotouttamisyksikön johtaja
91 Sisäasianministeriön maahanmuutto-osaston oikeusyksikön yhdenvertaisuus-vastuualueen johtaja
92 Sisäministeriön maahanmuuttojohtaja
93 Sisäministeriön maahanmuutto-osaston päällikkö
94 Sisäministeriön maahanmuutto-osaston ylitarkastaja
95 Sisäministeriön somaliyhteisön kotoutumista edistävä asiantuntijaryhmä
96 Sopeuttamistyöntekijä
97 Sopeutumiskonsultti
98 Sosiokulttuurinen tasapainottaja
99 Suomen askeleet-linjan opettaja
100 Suomen somalia-verkoston toiminnanjohtaja
101 Syrjinnänvastaisesta toiminnasta vastaava viranomainen
102 Syrjintäilmiöiden analysoija
103 Syrjintälautakunnan johtaja
104 Syrjintää epäilevien neuvontapisteen johtaja

Toimituksen poiminnat