Reijo Tossavainen, toisinajattelija Sanoja ja tekoja. Nöyrästi, mutta nöyristelemättä.

Stubbilla pölhöpopulismiin viittaavia oireita

Minulle eurooppaministeri Alexander Stubb on esimerkki sokeasta uskosta Euroopan Unionin liittovaltioon ja yhteiseen rahapolitiikkaan sekä Suomen ja suomalaisuuden halveksumisesta.

Ensimmäisen Kreikka-paketin jälkeen Stubb vakuutti asioiden olevan kunnossa niin Kreikassa kuin muuallakin Euroopassa. Eri mieltä olevat ylimielinen Stubb leimasi pölhöpopulisteiksi. 

Samoihin aikoihin Jyrki Katainen vakuutti, että "nyt on saatu niskalenkki markkinavoimista".  Kyse lienee ollut kreikkalais-roomalaisesta painista, sillä ote ei ole pitänyt.

Ja nyt näyttää jopa siltä, että Stubb on saanut tai saamassa pölhöpopulistisen tartunnan, sillä hän ei enää pidä Kreikan eurojäsenyyttä kiveen hakattuna totuutena.

Tässä pätkä Talouselämä-lehden uutisesta:

Stubb sanoi maanantaina suurlähettiläspäivillä pitämässään puheessa, että eurokeskustelu antaa mahdollisuuden pohtia ennakkoluulottomasti kaikkia euron vaihtoehtoja. Mutta ei mitä tahansa vaihtoehtoja.

"Hyödyllisintä olisi kuitenkin keskittyä sellaisiin vaihtoehtoihin, jotka ovat todennäköisiä. Niille yhteinen nimittäjä on suunnilleen nykyinen määrä eurovaltioita."

Siis "suunnilleen". Tämä ei liene aivan sattumalta valittu sana. Tämän voi helposti lukea niin, että Kreikan tulevaisuus eurossa ei ole taattu, joskaan laajamittaisempaa joukkolähtöä Stubb ei ennusta.

Nyt Stubb on antanut "pirulle pikkusormen". Saa nähdä milloin menee koko käsi. Se olisi pölhöpopulismin riemuvoitto.

Tuo päivä ei ole enää kaukana.

www.reijotossavainen.net

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (28 kommenttia)

Reijo Tossavainen

Pölhöpopulismi on saamassa joukkotartunnan muotoja, kun kuuntelee esim. Tuomiojan, Sasin, Zyscowitzin ja Pekkarisen "kantojen tarkistuksia".

Matti Jalagin

Mikkelin pallopoika repii parhaillaan pelihousujaan ja yrittää muistella, miten ranskaksi kiroillaan oikein miehekkäästi.

Suunnilleen sama määrä?

Heh-hee-eeeh.

Mutta alle tunnissa saamme kuulla, että tämä kaikki on Soinin spekuloinnin syytä, joten kyllä siinä vaaraa on havaittavissa.

Reijo Tossavainen

Hesari julkaisi tänään Soinin ehdotuksen euroalueen jakamisesta peräti kahden palstan uutisena. Samaisen lehden pääkirjoitustoimittajien oloa ehkä helpotti se, että suuri osa uutisesta keskittyi ehdotusta arvosteleviin lausuntoihin.

Kun samainen lehti noin kuukausi sitten kertoi Eduskunnan keskustelusta, jossa tivattiin Soinin eurokantaa, niin silloin muistaakseni juttu oli kuuden palstan arvoinen.

Kysymys oli siis merkittävämpi uutinen kuin vastaus. Saman voi todeta Ylen osalta.

Käyttäjän anttiliikkanen kuva
Antti Liikkanen

Leikkaan varmuudeksi A. Stubbin "kolmoset"-puheen kokonaisuudessaan ja väitän, että se on vähemmän pölhöpopulismia kuin emeritus-toimittaja ja arvoisa kansanedustaja kollegansa tekstistä väittää:

http://www.formin.fi/public/default.aspx?contentid...

Käyttäjän villepihola kuva
ville pihola

Leikkaus Liikasen linkkaamasta puheesta:

A. Stubb: "En itse jaksa uskoa, että Suomella on säntillisenä maana hävittävää euroalueen talouspolitiikan ryhdistämisessä ja sääntöjen tiukentamisessa. Lähtökohtana on luontevasti se, että kun pysytään yhteisesti sovitussa kehyksessä, niin maat ovat vapaita tekemään valintojaan, mutta jos pelisääntöjä rikotaan, niin sillä on seurauksia."

Miksi Suomen pitää kärsiä ne seuraukset, jos muut jäsenvaltiot rikkoo pelisääntöjä?

Miten meinaavat vielä tiukentaa sääntöjä, kun Suomea lukuun ottamatta yksikään eurovaltio ei ole pystynyt noudattamaan aikaisemmin sovittujakaan? Onko pölhöpopulismia väittää, että ei tule onnistumaan.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Ehkä Stubb tarkoitti sitä että muiden rikkoessa EU:n pelisääntöjä, he saavat tuta ne seuraukset eli johtopäätökset, joita Suomi silloin tekee.

Ja seuraus on se, että euroalue on enää "suunnilleen" entisen kokoinen, mikä - ehkä näin luullaan - antaa paljon lisää pelitilaa ja -aikaa Suomelle jatkaa taas valitsemallaan linjalla, mikä se sitten onkin.

Käyttäjän villepihola kuva
ville pihola

Totta... voihan sen myös noinkin tulkita. ;)

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Kylläpä pahasti on jäänyt kaivelemaan tuo Stubbin aikoinaan heittämä nimitys. Onko tämä loukkaantuminen enää missään mittasuhteessa tuohon nimitykseen ja sen alkuperäiseen käyttöön nähden?

Mitä itse asiaan tulee, niin eikö todellakaan perussuomalaisille ole tuttua käytäntö jossa yritetään rauhoitella tilannetta antamalla optimistisia kannanottoja. Se on itse asiassa tiettyyn rajaan saakka vastuullista toimintaa. Kyllä huonompiinkin vaihtoehtoihin on varauduttu jo hyvissä ajoin, mutta niistä ei oikein voi puhua kun osa väestä kuvittelee, että varautuminen pahempaan kriisiin tarkoittaa, että siihen varmuudella menään.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Kullakin ajalla on oma "finlandisierunginsa", jos muistat termin pitkän historian. :=)

Jukka Korhonen

"Mitä itse asiaan tulee, niin eikö todellakaan perussuomalaisille ole tuttua käytäntö jossa yritetään rauhoitella tilannetta antamalla optimistisia kannanottoja."

Mutta on halpamaista propagandaa kutsua niitä pölhöpopulisteiksi, jotka antavat realistisia kannanottoja.

Reijo Tossavainen

Toistan Stubbin lausuntoa siihen saakka, kunnes hän myöntää olleensa väärässä. Näin teen, koska Stubbin osalta on kyse väärän politiikan ohella myös ylimielisestä asenteesta, jota laajemminkin ilmenee möbleeratuissa salongeissa.

Toisto on tehokeino. Kataisella on muutama lausahdus, joita hän toistaa mediassa. Tarpeeksi lyhyitä, jotta ne mahtuvat esim. telkkarin uutisiin vajaan minuutin pätkinä.

Kauko Aatos

Huomattavan paljon ja usein Reijo tästä asiasta Stubbia suomii. Kyllä ihan asiasta: lausunto oli ylimielinen, halveksiva ja etenkin - typerä. Tällaiset lausunnot pitää syöttää takaisin.

Stubb on punnittu ja todella kevyeksi havaittu. Viimeisimmät, paniikinomaiset eurointoilut muistuttavat hoonekkerin lausuntoja "saksalaisesta sosialismista" DDR:n viimeisinä hetkinä. Jokainen tajuaa, että kreikka3:n, espanja2:n, italia1:n tiellä ei voida jatkaa. On pelkästään pölhöä väittää näin - silti Stubbi teeskentelee paniikinomaisesti aivan kuin ei muka itse tajuaisi tilannetta. Merkillinen ajattelutapa on, että euro pidetään pystyssä, jotta euroopan maat eivät joutuisi konfliktiin. Eurohan on juuri keskeinen syy tähän tilanteeseen ja nimenomaan ilman puhdistamiseksi olisi tehtävä ratkaisevia siirtoja.

Reijo Tossavainen

Kaukon aatoksia ei käy kiistäminen...

Kari Ahlava

Kansainvälisissä lehdissä näyttäisi olevan käsitys Stubbin sanomisista tosiaankin sellainen, että asia ei olekkaan enää niin varma. Täällä Suomessa uho vaikuttaa vielä melkoiselta. Samaan kimppaan Espanjan ja Italian velkojen kanssa huh huh ...

http://uutisvahti.blogspot.com/2012/08/mita-euroop...

Reijo Tossavainen

Tarkastelen jonkun puhuessa hänen ns. kehon kieltä. Se kertoo usein enemmän kuin ääneen sanotut sanat. Kehon kieli ei valehtele.

Stubbin viimeaikaiset esiintymiset ovat kehonkieleltään samankaltaisia kuin aikoinaan kun sanottiin, että "devalvaatiota ei tule".

Sirpa Abdallah

Täällä blogistanissa se kehonkieli jää valitettavasti näkemättä. Saattaisi olla joskus jopa hyvä nähdä mitä näppäilevän henkilön ulkoinen olemus näyttää, siis kehonkieli.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Katsopas Sirpa tätä kuvaa. Soitan siinä Chopin'in "Berceuse'a" vanhan opettajani olohuoneessa!
Poissa on kavala maailma...:)

Sirpa Abdallah

Seppo S. Tuosta sinun sivuprofiilista ei kehonkielestä voi sanoa sitä eikä tätä. Mutta sormet näppäimillä ihan jees! :D

Sami Mäki

"Devalvaatiota ei tule"! Viinasen olisi vissiin pitänyt sanoa: "devalvaatio tulee huomenna". Olisi rottakokeena ollut mielenkiintoista nähdä valuuttamrkkinoiden reaktiot;).

Reijo Tossavainen

Tietääkö joku, kuinka monta kertaa Katainen on toistanut, että "puolustamme hyvinvointia ja työllisyyttä"?

Sirpa Abdallah

Kukas niitä toistoja on kerinnyt laskea. Samaa mantraa on hokenut ja hokee edelleenkin kaikki hallituspuolueiden kannattajat.

Reijo Tossavainen

Niinpä. Kuka on laskenut sitäkään, montako kertaa Stubb on vakuuttanut, että "Suomi antaa kaiken tukensa eurolle".

Käyttäjän jukkakuhanen kuva
Jukka Kuhanen

Reijolle: Stubb vielä erityisesti painotti sanomisessaan sitä, että kaikki Kreikalle tehdyt myönteiset tukipäätökset on annettu ehdollisena. Siis siten, että rahaa ei ole myönnetty ennen kuin vaaditut ehdot on täyttyneet. Melkoista sinisilmäisyyttä, jos pitää jotain päätöksentekohetken välähdyksenomaista tilannetta lopullisena totuutena ja turvana Kreikan toimenpiteiden vaikuttavuudesta. Miksi maa sitten koko ajan pyrkii lieventämään ehtoja jo nyt annettujen tukirahojen jälkeen, jollei sillä olisi suuria vaikeuksia pysyä tehdyissä, rahoituspäätöksiä myönteisellä tavalla tukeneissaan päätöksissä. Suurta bluffia koko juttu!

Sami Mäki

En tiedä, mutta veikkaisin että harvemmin kuin edustaja Tossavainen toistelemassa Stubb-pölhöpopulismi-mukasivistyneistö-mukasuvaitsevaisto -mantraa. Kai pidät omista jankkauksistasikin lukua? Jos se Katainen käyttää toistoa vaikka tehokeinona; ottanut medialukutaitomaikka Tossavaiselta oppia? ;)

Reijo Tossavainen

Toisto on tehokeino. Toivottavasti nyt mahdollisimman monelle on selvinnyt stubbien metsään mennyt idealismi arjen realismin keskellä.

Käyttäjän Papaone kuva
Pekka Pulkkinen

Näistä Stubbin ja hallituksen uskoista, teoista, toilailuista, takinkäännöistä ja toiveista ei voi muuta sanoa kuin sen, mitä olen aiemminkin todennut: Jos järki olisi yleistä niin sillä ei olisi mitään arvoa.

Käyttäjän IlkkaKiviniemi kuva
Ilkka Kiviniemi

Stubb on vain ihminen. Ja ihmisarvo ei ole Euroopan Unionin parhaita puolia. Vedätetään, siis valehdellaan, niin paljon kuin luotettavasti osataan. Voit luottaa että jos joku ei osaa, niin oppii. Kaikki on kaunista ennen rumaa totuutta. Markkinatalous on jo konkurssikypsä.

Käyttäjän Papaone kuva
Pekka Pulkkinen

Ehkä vähän ohi aiheen, mutta jos ryhmäkuri kielletään lailla, niin olisi ehkä pieni mahdollisuus saada aikaan hallitus joka ajaa maan,eikä omaa etuaan.

Toimituksen poiminnat