Reijo Tossavainen, toisinajattelija Sanoja ja tekoja. Nöyrästi, mutta nöyristelemättä.

Reumasairaat edelleen pelinappuloina

Maassamme oli korkeatasoinen Heinolan reumasairaala. Sitten maineikas sairaala velkaantui ja lopulta joutui lopettamaan toimintansa vuonna 2010, koska sairaalan omistanut Reumasäätiö joutui konkurssiin. Näin siitäkin huolimatta, että säätiön suurin omistaja ja velkoja oli Kela. Kaiken taustalla oli kuitenkin päättäjien kyvyttömyys nähdä sairaalan merkitys reumasairaiden ensiluokkaisena erikoissairaalana.

Heinolan sairaalan lopettamista perusteltiin myös sillä, että reumapotilaat voidaan hoitaa keskussairaaloissa. Nyt tilanne on reumapotilaiden kannalta vaikea. Hoitoonpääsyajat vaihtelevat eri puolilla maata. Ongelmana on myös se,että leikkauksia ei aina tehdä nivelreuman hoidon edellyttämän kiireellisyyden mukaan, koska reumapotilaita ei huomioida erillisenä potilasryhmänä.

Tässä tilanteessa  reumakirurgian keskittäminen nähdään jälleen tarpeelliseksi. Asiat eivät kuitenkaan etene, sillä kinaa käydään yhden tai useamman yliopistosairaalan yhteyteen perustettavan osaamiskeskuksen sijoittamisesta. Keskuksen vastuulla olisivat esimerkiksi lastenreumaa sairastavien leikkaukset ja  vaativimmat tekonivelleikkaukset.

Nykytilanteesta eivät kärsi virkamiehet ja poliitikot, vaan reumapotilaat. Heinolan reumasairaalan kohtalo ja nykytilanne ovat ikävä esimerkki kyvyttömästä, jopa vastuuttomasta tavasta hoitaa asioita.

www.reijotossavainen.net

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

12Suosittele

12 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (38 kommenttia)

Käyttäjän viitala kuva
Elina Viitala

Suurimpia häviäjiä tässä reumasairaalan tragediassa on lastenreumaa sairastavat, sillä sen hoito Heinolassa oli ensiluokkaista. Heinolan reumasairaalan suurimpia saavutuksia oli saada lastenreuman kuolleisuus LÄHES nollaan. Lastenreuma on tyypillisesti niin vaikea ja vakava sairaus, että sen osaaminen on oikeasti syytä keskittää.

Jaakko Paavilainen

Joo.

Kokoluokka (omien) 2.000.000 euroa

vastaan (muiden) 400 miljoonaa, 1,8 miljardia, 53 miljardia, saatikka 95 miljardia...

Mikä eduskunnassa mättää..??

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Kielikuvana blogikirjoituksen otsikko " Reumasairaalat edelleen pelinappuloina" on osuvasti valittu , sillä kuten tiedämme niin reuma iskee erityisesti sormien niveliin saaden aikaan niiden tuhoutumisen ja samalla invalidisoi reumaatikon käsien käytön.

Reumaatikkojen sormilla ei juuri pelinappuloita siirrellä, ellei niitä lääkityksin tai operoimalla saada hoidettua.

Voidaankin todeta, että paitsi hoitamattomat reumaatikot niin myös päättäjät ovat nykyisessä tilanteessa kädettömiä.

Käyttäjän viitala kuva
Elina Viitala

On olemassa useita erilaisia reumasairauksia eikä kaikki turmele sormia ja lisäksi reumaatikkoja on vauvasta vaariin. Mutta sorminivelienkin osalta, nykypäivänä kenenkään sormien ei kuulu turmeltua koska on olemassa riittävän tehokkaat hoidot ENNALTAEHKÄISEMÄÄN vammautumista. Heinolan reumasairaalalla oli tässä kohtaa keskeinen merkitys.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Heinolan reumasairaalan suurin merkitys oli nimenomaan reumapotilaiden keinonivelkirurgian keskittyminen yhteen sairaalaan ja lisäksi toimiminen lasten reumasairauksien osaamiskeskuksena.

Käyttäjän jsalmi kuva
Juha Salmi

Hmm. vaikka kyseinen laitos omaa maineikkaan ja kunniakkaan historian niin viimeinä vuosina kyseisen laitoksen toiminta taisi olla lähinnä yhden alueen asiakkaiden palvelemista kuin koko Suomen.

Jos eräs haluisi olla rehellinen niin silloin voisi tässä yhteydessä kertoa myös sen että ei tuo 2 miljoona olisi auttanut kuin yhden vuoden eteenpäin ja taas olisi tarvittu lisää rahaa. Tässä kohtaa voikin kysyä paljonko rahaa kansanedustaja olisi ollut valmis laittamaan yksityiselle toimijalle julkisen sijaan?

Suurin syy sille että kyseinen paikka meni konkurssiin johtui siitä että keskussairaalat alkoivat hoitaa itse omia reumapotilaitaan eivätkä lähettäneet niitä Heinolaan, tekivätkö siis keskussairaalat väärin, ilmeisesti, sillä sen käsityksen saa ainakin tästä aloituksesta.

Mutta on hienoa silti huomata että ollaat valmiita pistämään rahaa terveydenhuollon puolella ykstyiselle toimijalle julkisen sijaan.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Sairaustuin itse reumaan, tarkemmin nivelpsoriin v-83, siis minulla on kokemusta reuman hoidon muuttumisesta 30:n vuoden ajalta. Kun v.87 olin "sisällä" 4-viikkoa, nykyisin kesto on 3-4 vrk. reuman hoito on kehittynyt siksi paljon. Suurin syy potilaiden puuttumisessa mm. Heinolasta on juuri tässä. Totean, Tossavaisen blogissa ei mikään ole kohdallaan, esim KELA ei ole koskaan ollut Heinolan omistajia. Sirpa Asko-Seljavaara, lääkäri ja ent kansaned. tästä jo kerran Tossavaista "ripitti" Ei reumapotilaat ole sen huonommassa tai paremmassa asemassa kuin muutkaan sairaat.

Käyttäjän olavilaitala kuva
Olavi Laitala

Siitä huolimatta, mitä Iltasanomat kirjoittaa, ei säätiöillä ole omistajia. Perustajia kyllä, ja perustajat voivat johtosäännön rakentaa haluamaksen.

Käyttäjän jsalmi kuva
Juha Salmi

Tossavaiselle omistamisesta: http://suomenkuvalehti.fi/jutut/kotimaa/heinolan-r...

ja toinen linkki samaan asiaan http://www.vero.fi/fi-FI/Yritys_ja_yhteisoasiakkaa...

Nyt vain pitää miettiä kumpi on uskottavampi IS:n toimittaja vaiko viranomainen tässä omistamisasiassa.

Käyttäjän viitala kuva
Elina Viitala

Olisiko siis mahdollista, että Heinolan sairaala olisi tehnyt itsensä tietyllä tapaa tarpeettomaksi? Kyseisellä sairaalallahan oli merkittävä asema hoitojen kehittämisessä sekä koulutuksessa.

Hoitojen kehittymisestä huolimatta Heinolalla olisi ollut tilausta lääkärien koulutus- ja potilaiden kuntoutuspaikkana. Ja jos reumapotilaat eivät ole sen paremmassa tai huonommassa asemassa kuin muutkaan sairaat Suomessa, niin se kertoo sitten kyllä aika paljon kokonaisuudesta.

Reumapolien asiakkaaksi ei ole helppo päästä ja "potkut" tulee kun sairaus on tarpeeksi pitkään rauhallinen.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Ei valtiolla ole varaa rakentaa sairaaloita reumaisille ja lapsillemme, kun täytyy huolehtia välimerellisistä pankkilaitoksista. Kohtuus kaikessa. Kaikkeen ei yksinkertaisesti ottamamme velkarahatkaan riitä.

Reijo Tossavainen

Reumasairaalan pelastamiseen olisi tarvittu peräti 2 milj. euroa. Reumasairaalassa oli vain 300 työpaikkaa...

Toista se on Kreikassa ja Kyproksella. Siellä puolustetaan suomalaista työtä ja hyvinvointia, jos Kataiseen on uskomista.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Hallituksen tulee pikapikaa palkata(kilpailuttaen) ulkopuolinen konsultti, joka saattaisi kertoa, että ei ole kauppiaan järkevää antaa asiakkaalle rahaa jotta ostaisi jotakin. Odotan ilmoitusta Tokmannilta; tule meille, saat satasen kun meiltä jotain ostat. Näinhän Katainen/Urpilainen toimensa tänään perustelee tukiessaan muita verovaroinemme.

Käyttäjän jsalmi kuva
Juha Salmi

Eli tuon takia esim. minun pitäisi liikkua lähes 300km kun nyt tarvitsee vain noin 50km. Palvelut lähelle kansalaisia taitaa olla vain sananhelinää.

Reijo Tossavainen Vastaus kommenttiin #25

Nythän kiistellään siitä, mihin keskussairaalaan hoitoa keskitettäisiin,...

Hannu Rainesto

Kuten huomaatte, Reumasairaalan kohdalla tehtiin jälleen yksi laillistettu rikos, jota nyt virkavalta suojelee ja jotkut harvat arvostelee. Tuleeko koskaan mieleen että perusta jolta näitä asioita hoidellaan, on väärä ja se tulisi hävittää?
Meillä Punakaartissa ei moista moraalista ongelmaa ole, me tiedämme mikä on oikein ja miten siihen tilaan päästään muuallakin.

Martti Kauppila

Itse nivelreumaa sairastavana totean, että Tossavainen on oikeasa. Nyt ei reumalääkrille pääse, siellä on kolmen kuukauden jonot vähintään, kun yksi lääkäri on, joka hoitaa alueen kaikkia reumapotilaita. Ei sen typerämpää tekoa ollut kuin Reumasairaalan lakkauttaminen.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Reumasairaalan lakkauttamisesta olen täsmälleen samaa mieltä. Nyt kuitenkin reumasairaalan lääkärit ja hoitohenkilökunta on suurelta osin asettunut keskussairaaloihin, keskussairaalat pikkuhiljaa saamassa reumahoitoa järjestymään. Jonot olivat kestämättömän pitkä vielä vuosi sitten. Nytkö taas pitäisi mullistaa kaikki? Taas jouduttaisiin aloittamaan uudelleen alusta juuri, kun asiat alkavat muotoutua.

Martti Kauppila

Jonot ovat edelleen kestämättömiä. Heinolan Reumalle pääsi heti. Asoat eivät muotoudu.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Minusta herra Tossavainen on päättäjä. Ainakin siltä se täältä kansan tasolta vaikuttaa. Silti hän tekee kaiken aikaa ainoastaan huonoja päätöksiä. Ainakin hän moittii joka ikistä päätöstä, jota on ollut tekemässä. Jos päätökset tehdään joka kerta väärin eikä Tossavainen pysty vaikuttamaan niiden suuntaan, ehkä olisikin syytä vaihtaa Tossavainen.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Itsellän on aivan erilaiset kokemukset kolmeltakymmeneltä vuodelta kuin Kauppilalla, apua olen saanut heti kun reumani on aktivoitunut. En ymmärrä mitä teemme sairaalalla joihin ei riitä potilaita, tämähän on se syy miksi Heinola meni konkurssiin, potilaiden puuttuessa. Varsio, ei ole ensimmäinen kerta kun Heinolan sairaalan lopettamisella yritetään tehdä politiikkaa, mm. Tossavainen on tässä asiassa toistamiseen liikkeellä.

Käyttäjän sirpaaskoseljavaara kuva
Sirpa Asko-Seljavaara

Heinolan Reuman sairaala oli maailmankuulu sairaala,kunnes keksitttin reuman hoitoon biologiset lääkkeet, eikä sairaalahoitoa enää tarvittu , vaan potilas sai hoidon polikliinisesti. Saman kohtalon kokivat tuberkuloosisairaalat muutamia vuosikymmeniä aikaisemmin.

Nyt reumaa hoidetaan yliopisto- ja keskussairaaloissa. Reumaleikkauksia tarvitaan nyt vähemmän kuin vuosikymmeniä sitten.

Lääketieteellisestä tiedosta vanhenee 50% viidessä vuodessa, joten Tossavaisen olisi pitänyt ottaa selvää reuman hoidosta, ennnenkuin vaatii hoidon palauttamista -50 luvun tasolle.

Reijo Tossavainen

Vaikka tänään on aprillipäivä, niin silti en ole missään vaatinut hoidon palauttamista 50-luvun tasolle.

On erinomainen asia, että hoito kehittyy. Ja kaikkein kehittyneimpään hoitoon on parhaat mahdollisuudet siellä, minne on keskitetty parhaat voimavarat. Sehän on nykyisten aikeiden takana, joista siis käydään kiistaa.

Käyttäjän viitala kuva
Elina Viitala

Sirpa varmaan lääkärinä ymmärtää ettei biologiset lääkkeet ole kaikenkattava ratkaisu. Eikä myöskään halpa, tiedät varmaan että biologiset lääkkeet maksavat tuhansia euroja vuodessa, ja hintansakaan vuoksi ne eivät ole ensimmäisenä kokeiltavien lääkkeiden listalla ja halvempia lääkkeitä kokeiltaessa potilaille ehtii usein tulla pysyviä vaurioita.

Reumasairaala saattoi olla yksi syy miksi putosit eduskunnasta.

Käyttäjän sirpaaskoseljavaara kuva
Sirpa Asko-Seljavaara

UUdet reumalääkkeet ovat muuttaneet reuman kuvan täysin: vaikeita deformiteettaja ei enää synny ja potilaat voivat olla kotona ja jopa työssä. Lääke ei ole kallis, jos sitä vertaa elinikäiseen invaliditeettiin ja kymmeniin leikkauksiin, joita potilaat vielä -70 luvulla joutuivat kestämään.

Ennnenkuin aloitetaan keskustelu jostain taudista, jota pitäisi hoitaa kirjoittajan haluamalla tavalla, pitää muistaa, että tautikirjo muuttuu nopeasti ja samoin hoito.

Käyttäjän viitala kuva
Elina Viitala

On aivan totta että noin 30000 euron vuotuinen lääkekustannus on edullisempi kuin invaliditeetti, mutta iso raha se on silti ja kela ei kovin helpolla myönnä lupaa biologisille lääkkeille. Ne eivät ole helposti saatavilla, ja lisäksi nekään eivät ole kaikenkattava ratkaisu.

Minulla iski tajuntaan tästä Sirpan kommentista karu oivallus isommastakin kuviosta, eli siitä miten vakaasti uskotaan jonkun napin voimaan. Samaa sovelletaan mielenterveyspuolellakin, eli nappi naamaan ja kadulle kun ne lääkkeetkin on nykyään niin hyviä.

Sirpa, ihmisen terveyden ja sairauden kokonaisvaltaiseen hoitamiseen kuuluu muutakin kuin pelkkä lääkitys.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Asko-Seljavaaran kommenttiin 27 ei mitään lisättävää,näinhän se todellisuudessa on. Viitalalle, kaikella ystävyydellä toteaisin, kommentoit asiaa josta näköjään sinulla ei ole kovinkaan paljon tietämystä. Ehkä paras "lääke" niin reumaan kuin muihinkin sairauksiin on miten suhtaudemme elämään itseensä. Jos kuljemme suupielet alaspäin kääntyneenä, musta pilvi pään päällä, negatiiviset asiat koko ajan mielessä, teemme itsellemme pelkkää hallaa. Elämä on ainutkertainen, siitä pitää nauttia vaikka pientä "kremppaa" olisikin, ainakin itse teen niin.

Käyttäjän viitala kuva
Elina Viitala

Kiitos vain Arto, sinun näkemyksesi on kyllä tasan yhtä arvokas minunkin, vaikka en voikaan 30 vuoden kokemuksella puhuakaan, vaan ainoastaan vajaan kahdenkymmenen. Kuten sanottu niin tehokkaimmat hoidot, tai hoito asiantuntevissa käsissä ylipäänsä eivät ole kaikkien saatavilla.

Sirpa tuossa peräänkuulutti että hoidot kehittyvät valtavaa vauhtia, mutta kun todellisuus on se että tuolla kentällä on lääkäreitä joiden tietämys tietyistä sairaustyypeistä on opiskeluajoilta 70-80 luvulta, ja näiden kautta olisi sitten päästävä eteenpäin niihin osaavampiin käsiin. Heinola oli myös osaamiskeskus jonka resursseja olisi voinut käyttää esimerkiksi lääkäreiden koulutukseen.

Reijo Tossavainen

"Alleviivaan" Viitalan kirjoituksen viimeisen kappaleen sisältöä.

Käyttäjän viitala kuva
Elina Viitala Vastaus kommenttiin #32

Kiitos Reijo.

Sirpan kaikenkattava ratkaisu on biologiset lääkkeet, jotka ovat toki mullistava keksintö mutta joiden kustannus on todellakin korkea, siinä 30 k€ hujakoilla ja niiden käyttöön pitää saada KELA:lta lupa koska lääke on niin kallis että se menee kokonaisuudessaan yhteiskunnan maksettavaksi. Ja kyseessä ei ole edes sopiva ratkaisu kaikille, vaan yksilöllisesti soveltuvia lääkkeitä on valtava määrä ja kokonaisuuteen kuuluu lääkehoitojen lisäksi myös elämäntavat, ruokavalio, liikunta. Vielä 10 vuotta sitten oli mahdollista päästä Heinolan kaltaiseen paikkaan jossa oli osaamista kokonaisuuteen. Nyt sellaista paikkaa ei enää ole.

Käyttäjän sirpaaskoseljavaara kuva
Sirpa Asko-Seljavaara

Biologiset lääkkeet eivät ole kaikki, mitä reumapotilaalle tarjotaan. Monenlaisia muita vaihtoehtoja on. Reumatologia on lääketieteen erikoisala ja reumatologeja on keskus- ja yo-sairaaloissa.
Potilaalla on oikeus vaatia hyvää hoitoa.
Kaikissa kroonisissa sairauksissa elintavat ovat hyvin tärkeä asia, jotta tauti pysyy kurissa.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Kysymys ei ole yksistään reumapotilaista ja sairaalastaan.
Kysymys on, voidaanko koko sairaanhoitomme lääkäreineen huomenna ulkoistaa vaikkapa intialaisille, kun kohtuullisemmin palkoin/kustannuksin saman toimen hoitavat??

Käyttäjän sirpaaskoseljavaara kuva
Sirpa Asko-Seljavaara

Suomi on hyvinvointivaltio, joka järjestää ja rahoittaa terveydenhoidon kansalaisilleen. Saamme itse päättää, kuka meitä hoitaa.

Käyttäjän viitala kuva
Elina Viitala

Sirpa, nyt tuli melko lailla todellisuudesta vieraantunut kommentti.

Saamme itse päättää kuka meitä hoitaa, jos on varaa mennä yksityiselle. Osalla on varaa, osalla ei. Eikä julkinenkaan terveydenhuolto ole käyttäjilleen ilmainen. Esimerkiksi polikäynti 27,50€ ja sairaalapäivä 32,50€ tekevät useimman lompakkoon ison loven.

Käyttäjän sirpaaskoseljavaara kuva
Sirpa Asko-Seljavaara

Hoitotakuu astui voimana jo 2005 ja ihmisellä on oikeus lainmukaiseen hoitoon. Asiakasmaksut ovat varsin kohtuullisia, erikoissairaanhoidossa vain 4-5% todellisista kustannuksista, Jotkut kunnat ovat poistaneet terveyskeskusmaksun esim. Helsinki.

Käyttäjän viitala kuva
Elina Viitala

Hoitotakuu on hyödytön tilanteissa, joissa julkisella puolella ei omalääkäri tvm. lääkäri lähetä eteenpäin erikoissairaanhoidon puolelle. Silloin potilaan matka osaavampiin käsiin tyssää siihen. No yksityiselle sentään pääse aina - rahalla.

Käyttäjän teresammallahti kuva
Tere Sammallahti

Näin ovat reumasairaat taas löytäneet tiensä poliittisiksi pelinappuloiksi, tällä kertaa Tossavaisen pelilaudalle. Lienevät siellä vieläpä aivan pyytämättään.

Tukeehan valtio Teuvo Hakkaraisen sahatoimintaakin, miksipä se ei tukisi myös tappiollista reumasairaalaa? Ja perussuomalaiset halusivat oikein innolla kaataa yhteistä rahaa korealaisen telakkamogulin taskuun. Vaikkei nykyinen hallitus ole raha-asioissa esimerkillisesti toiminutkaan, niin vielä pahempi katastrofi olisi päästää Tossavainen & Co. hääräämään kirstunvartijoiksi. Näin saataisiin ilmeisesti loputkin kansalaisten rahoista työnnettyä poliittisten yhteistyökumppaneiden taskuihin?

Toimituksen poiminnat