Reijo Tossavainen, toisinajattelija Sanoja ja tekoja. Nöyrästi, mutta nöyristelemättä.

"Turvapaikanhakijat, tervetuloa Suomeen!"

Suomi maksaa turvapaikanhakijoille enemmän tukia kuin muut EU-maat, kertoo Aamulehti. Suomen anteliaisuus käy lehden mukaan ilmi sisäministeriön teettämästä selvityksestä.

Viisihenkinen perhe saa Suomessa ilmaisen majoituksen lisäksi toimeentulotukea 1 277 euroa kuussa. Ruotsissa sama perhe saisi kuukausittain 531 euroa. Saksassa, Italiassa ja Iso-Britanniassa heille ei annettaisi käteistä rahaa lainkaan, mutta he saisivat valtiolta majoituksen lisäksi ilmaista ruokaa.  

Suomessa vastaanottokeskus maksaa myös turvapaikanhakijoiden välttämättömän terveydenhuollon, josta voi koitua isot kulut.

Edellä oleva teksti on suora lainaus STT:n uutisesta. Siihen ei ole mitään lisättävää. Siinä on olennainen totuus.

Onko näin hyvä, niin se jääköön lukijoiden arvioitavaksi.

www.reijotossavainen.net

(Jos koet aiheen ja kirjoituksen tärkeäksi, niin paina allaolevaa facebook-nappia)

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

29Suosittele

29 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (97 kommenttia)

Reijo Tossavainen

Suomessa on esim. yli 100.000 eläkeläistä, jotka joutuvat tyytymään vähempään kuin turvapaikanhakijat.

Juha Korhonen

Niinpä. Mutta vanhuksissa ei ole mitään muodikasta. Muodikasta sen sijaan on ihquttaa monikulttuuria, viis siitä mitä ongelmia Suomeen jää vielä senkin jälkeen kun muoti muuttuu ja jostakin muusta päättömästä asiasta tulee SE uusi juttu ja nykyiset maahanmuuttoa syleilevät poliittiset julkkikset jättävät koko asian jonkun muun huoleksi.

Samuli Mikkola

Jos 5 henkinen perhe saa tuon 1277 euroa, tulee siitä 255,40 euroa per nuppi. Kansaneläkkeen täysi määrä on 630,02 euroa kuukaudessa. Jos olet parisuhteessa, määrä on 558,83 euroa.

Kansaneläkettä ilman työeläkettä eli alinta eläkettä saava saa esimerkiksi Helsingissä Kelan laskurin mukaan 600 euron vuokraan 466,98 euroa eläkeensaajan asumistukea. Jos 5 henkinen pakolaisperhe maksaa vuokraa esimerkiksi Jakomäessä 1200 euroa 4-5 huoneen asunnosta niin siitä tulee jaettuna 5:llä 240 euroa per nuppi asumiskuluja. Epäilen kyllä kovasti, etteivät turvapaikanhakijat joutuisi myös maksamaan jotain omavastuuta vuokrasta, mutta näilläkin luvuilla saamme alimman eläkkeensaajan tuloiksi 1097 euroa, joka on 497 euroa vuokran jälkeen. Turvapaikanhakijan tuloiksi tulisi 495,40 euroa, joka on vuokran jälkeen tuo 255,40 euroa. Kansaneläkkeen saaja saa siis ilman vuokraa 601,60 euroa enemmän ja vuokran kanssa 240 euroa enemmän kuuussa.

En tiedä millä luvuilla Reijo Tossavainen on laskenut, että 100 000 eläkeläistä Suomessa saisi vähemmän kuin turvapaikanhakija, koska ainakaan näillä annetuilla luvuilla se ei pidä paikkaansa. En tosin ole asiantuntija, että voi olla jokin muu laskutapa.

Pitää myös muistaa, että pelkkää kansaneläkettä saava, jolla ei ole työeläkettä, ei itse kyllä ole veroja paljoa maksanut. Suurimmalla osalla eläkeläisiä on kyllä näihin annettuihin lukuihin vielä työtuloeläkettä päälle. Turvapaikanhakijoiden tuet taas varmasti ovat kansainvälisessä vertailussa korkeat, koska Suomessa on lähdetty siitä, että he laittavat itse ruokansa ja ostavat itse vaatteensa. Heille ei tietenkään ole syytä maksaa liian suuria tukia, mutta myöskään ei pelkästään kiusallaan minusta pidä laittaa heitä esim. pressun alle metsään asumaan soppatykin ja juuttikankaiden kanssa.

Käyttäjän ilekahila kuva
Ilkka Kahila

Itseäni eniten tässä Tossavaisen kirjoituksessa puhutteli tuo KANSAINVÄLINEN VERTAILU.

Onhan tämä suomalainen käytäntö vähintäänkin aika erikoisen tuntuinen, ja erityisesti jos huomioi maan talouden tilanteen, peräti kummallinen.

Käyttäjän 1 kuva
Freddy Van Vonterghem

Ehkä parinkymmenen vuoden päästä, ymmärretään suomessakin antaa turvapaikanhakijoille rahan sijaan, pelkästään materiaaliapu.

Käyttäjän ReijoPaunonen kuva
Reijo Paunonen

Tätä menoa sitä ei ole varaa antaa edes omalle kansalle.

Harri Rautiainen

FvV: "Ehkä parinkymmenen vuoden päästä, ymmärretään suomessakin antaa turvapaikanhakijoille rahan sijaan, pelkästään materiaaliapu."

Materiaaliavun huono puoli on se, että lähetyskulut Somaliaan ovat korkeammat. Eiväthän romanikerjäläisten pomotkaan hyväksy muuta kuin selvää rahaa.

Reijo Tossavainen

Tässä maassa on kuulemma lama, ja hallitus haluaa tasapainottaa budjettia. Myös kunnilla on kuulemma ongelmia taloutensa kanssa.

Monet vakuuttavat, että me tienataan tällä. Ehkä siinä on syy, miksi suomalainen yhteiskunta on niin avokätinen.

Käyttäjän jsalmi kuva
Juha Salmi

Kansanedustaja viittaa vuoden 2009 uutiseen mutta mikä onkaan tämän päivän tilanne, onko tietoa vai mennäänkö vanhalla vaan kun se sopii paremmin agendaan?

Onko sisäministeriön sivuilta saatava tieto väärää?

Arvo Kuusela

"Kansanedustaja viittaa vuoden 2009 uutiseen mutta mikä onkaan tämän päivän tilanne, onko tietoa vai mennäänkö vanhalla vaan kun se sopii paremmin agendaan?"

Maassamme oli v.2011 eduskuntavaalit jossa suomalaiset antoivat paljon ääniä maahanmuuttokriittiselle puolueelle, perussuomalaisille, joka teki vaalilupauksen jonka mukaan puolue puuttuisi näihin ongelmiin.

Onko siis mitään tapahtunut? Onko tämä maahanmuuttokriittinen puolue ja sen maahanmuuttokriittiset kansanedustajat saanet mitään aikaiseksi?

Onko maahanmuuttajilta viety rahat ja terveydenhoitopalvelut, kuten perussuomalaiset ovat luvanneet?

Minun käsittääkseni näin ei ole tapahtunut, joten perussuomalaiset eivät ole tehneet mitään mitä ovat luvanneet tehdä, ei vaikka ovat saaneet kansalta siihen valtuutuksen.

Ketä meidän pitää syyttää siitä että maahan tulleille pakolaisille edelleen jateen rahaa ja terveydenhoitopalveluija?

Kansanedustajia meidän pitää syyttää.

Onko kansanedustaja Tossavainen tehnyt mitään asian eteen, mitään muuta kuin kirjoitellut blogeja ja valittanut asiasta?

Reijo Tossavainen

Perussuomalaiset ovat tehneet aloitteita tämänkin asian osalta, mutta emme ole saaneet muilta puolueilta riittävää tukea. Siksi tarvitaan seuraavissa vaaleissa jättijytky...

Arvo Kuusela Vastaus kommenttiin #17

Niin, helppoahan se on kun voi syyttää aina muita.

Mutta miten lyödä ne kaikki muut, ne joiden mielestä pakolainenkin tarvitsee ruokaa ja vaatteita ja terveydenhoitoa.

Oppositiossa keskustapuolue näyttää menestyvän siitä huolimatta ettei Sipilä ole luvannut lopetaa pakolaisten terveydenhoitoa, ruokkimista ja vaatettamista. Miten tämä on selitettävissä.

Miten se seuraava jytky oikein tehdään, kun niin monet suomalaiset ovat toista mieltä kuin perussuomalaiset.

Käyttäjän SariKarlstrm kuva
Sari Karlström Vastaus kommenttiin #21

"Mutta miten lyödä ne kaikki muut, ne joiden mielestä pakolainenkin tarvitsee ruokaa ja vaatteita ja terveydenhoitoa."

Leimaavaa ja ala-arvoista kommentointia!
Missä vaiheessa perussuomalaiset ovat sanoneet, etteivät pakolaiset tarvitse ruokaa, vaatteita ja terveydenhuoltoa?
Kysymys lieneekin siitä epäkohdasta, että demokraattisessa maassa tämä "auttaminen" pitäisi suhteuttaa samaan tasoon kantaväestön avunsaannin kanssa. Positiivinen syrjintä kun ei taatusti sinunkaan mielestäsi ole oikein vai onko?
Etkä sinä todellakaan tiedä mitä mieltä kansa on. Sen näkee vasta seuraavissa vaaleissa. Mitä vain voi vielä tapahtua, että sumuverho kansan silmistä hälvenee.

Reijo Tossavainen Vastaus kommenttiin #21

Miksi Kuuselankin pitää sortua trollaamiseen? Ei kukaan ole luvannut lopettaa pakolaisten auttamista. Kyse on vaan siitä, mikä on kohtuullista.

Silloin on hyvä tehdä vaikkapa kansainvälisiä vertailuja.

Samuli Mikkola Vastaus kommenttiin #17

Mikä sitten on se "kohtuullisuuden" oikea määrä? Ei pelkkä annetun rahan vertaaminen kerro kaikkea jos muualla ostetaan ruuat ja vaatteet valmiiksi niin niihin ei mene sitten yhtään rahaa, mutta jotain ne yhteiskunnallekin maksavat. Ei se nyt kohtuutonta ainakaan ole jos pakolainen saa itselleen ostettua ruuan ja vaatteet ja jää ehkä satanen vielä kuussa päälle. Ei todellakaan.

Aki Mönkkönen

Nythän valtiovalta haluaa vielä korostaa ja korottaa maahamuuttajiin myönteisesti suhtautuvien kuntien asemaa, valtionosuusjärjestelmän määräytymisperusteiden muutoksilla niitä suosivaksi. Toisinsanoen saat lisää liksaa, jos otat mamuja. Maahanmuutolla on rikastuttava vaikutus.

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Kehitysapu- ja maahanmuuttokustannukset ovat olleet 20 viime vuoden aikana noin 30 miljardia euroa eli kolmanneksen nykyisestä valtion velasta. Tämä tekee keskiarvona noin 1500 miljoonaa euroa/vuosi = 1,5 kilometriä korkea pino sileitä sadan euron seteleitä. Tätä taustaa vasten tämä STT:n uutinen tuntuu täysin loogiselta. Sanalla sanoen ”mopo on lähtenyt käsistä” jo vuosia sitten.

Muutosta parempaan ei ole odotettavissa, koska tämä nykykäytäntö on hyödyllinen poliittiselle vallassa olevalle eliitille. Se toteuttaa tässä Divide et impera eli hajota ja hallitse- menetelmää, jolla suositaan tiettyä ihmisryhmää toisten kustannuksella ja estetään näin yhtenäisen vastarinnan muodostuminen.

Suomalaisilla on nyt kuulemma todettu ns. ”räyhäämisgeeni”. Minä olen sen sijaan havainnut suomalaisilla pikemminkin ”lammasmaisuusgeenin”, joka on saanut aikaan myös tämän ns. noin 30 miljardin euron ”lieveilmiön”. Tämä on puhdasta faktaa, ei vihakirjoittelua.

Käyttäjän KristinaKalliojarvi kuva
Kristiina Kalliojärvi

Jukka Mikkola, tuo oli erinomainen kiteytys näistä suomalaisen maahanmuuttopolitiikan kätketymmistä motiiveista. Lisäksihän tässä turvaudutaan myös syyllistämistaktiikkaan.
Jos näet tässä systeemissä vikaa olet rasisti, empatiakyvytön ja itsekäs, etkä pysty näkemään vastuutasi koko maailman köyhyydestä. Aivan kuten "ilmastonmuutoksen " kyseenalaistaessasi olet vastussa koko maailman ekosysteemin tuhoutumisesta.

Tunne syyllisyyttä. Katumusharjoituksena maksa, ole hiljaa ja tottele.

Samuli Mikkola

Onpas hieno laskutoimitus. Aivan kuin nuo ihmiset olisivat tuottaneet samana aikana nolla euroa eikä kehitysavusta olisi päätynyt takaisin Suomeen euroakaan esimerkiksi suomalaisten yritysten kanssa tehtävistä hankkeista tai urakoista, jotka pitää ostaa suomalaisilta yrityksiltä.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

http://www.migri.fi/medialle/tiedotteet/lehdistoti...

Niin herra Reijo. Turvapaikanhakijoiden määrähän näyttää vuositasolla olevan miljoonissa, puolet näistähän saa sitten kielteisen päätöksen.
Että hirveä kuluerä on joo.

Reijo Tossavainen

Suosittelen lukemaan yllä olevan Heistosen linkin takana olevan tekstin. Tähän kuitenkin pieni laikaus:

"Pakolais- ja maahanmuuttajien Suomen Punaisen Ristin johtajan Leena Kaisa Öbergin mukaan Suomi tarjoaa tällä hetkellä parhaat edellytykset Euroopassa."

Rainer Salosensaari

Onneksi Suomi on edes yhdessä asiassa kilpailukykyinen!

Susanna Kinnunen

[sarkasmi]
Mitä mitä, Suomessahan on tiukka maahanmuuttopolitiikka?!?
[/sarkasmi]

"Suomessa on perinteisesti [...] käytännön maahanmuuttopolitiikka hyvin tiukkaa. HS "

Matti Heikkinen

Reija Härkösen antaman linkin mukaan viisihenkinen perhe nettoaa seuraavasti:
2 aikuista a 262 euroa = 525 euroa
3 lasta a 198 euroa = 595 euroa,

josta tulee yhteensä 1119 euroa.

Vanha tuki oli 1227 euroa, joten eroa on ruhtinaalliset 108 euroa. Kyllä me näköjään tienataan tällä.

Härkösen linkki on tuossa:
http://www.pakolaisneuvonta.fi/?lid=66

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Näyttää kyllä siltä, että useimmat vastaanottokeskukset järjestävät ruokahuollon, joten perheen kokonaistuki jää yli puolet ilmoittamaasi pienemmäksi

Käyttäjän SariKarlstrm kuva
Sari Karlström Vastaus kommenttiin #34

"Näyttää siltä"? Kaikki ei aina ole sitä miltä näyttää =) Ja voitko Taru perustella tuon olettamuksesi?

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama Vastaus kommenttiin #37

Käyppä Sartsu eri vastaanottokeskuksien nettisivuilla.

Matias Härkönen Vastaus kommenttiin #34

Ruokahuolto, asunto, terveyspalvelut, liikuntapalvelut, sosiaalipalvelut, harkinnanvaraiset tuet (silmälasit, talvivaatteet yms.) ja silti mukavasti rahaa käteen. Kyl kelpais ja itsekin lähtisin kokeilemaan onneani jos olisin köyhä ja haluaisin nostaa elintasoa.

Ja jos joku hoitaa viisi henkiselle perheelle kaikki ateriat n. 500€/kk, niin mäkin maksan tuon mielelläni. Suoraan palkasta pois vaan ja all inclusive palvelut tilalle.

Migrin sivuilla on kaikki nuo tuet muuten mitä maksetaan

http://www.migri.fi/turvapaikka_suomesta/vastaanot...

Reijo Tossavainen Vastaus kommenttiin #34

Onko ruoka ilmaista? Siis veronmaksajille/yhteiskunnalle.

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Minulla on sanonta, että raha ei kasva puissa eikä sitä tipu taivaalta. Totuus on se, että tämän kaiken maahanmuutosta syntyvien kustannusten maksaja on veronmaksaja. Reija Härkönen on myös muiden mukana veronmaksaja ja hänellä riittää ”sarkaa” myös näiden kulujen maksamiseen pitkälti tulevaisuuteen.
Ne rahoitetaan verovaroista. 20 vuoden aikana syntynyt noin 30 miljardin euron summa on edesmennyttä presidentti J.K. Paasikiveä lainaten ”hirmuinen”. On ihan asiallista nähdä ”metsää puilta” myös tässä asiassa. Miten paljon tähän noin 30 miljardin euron summaan on otettu velkaa?

Itse ”iltapuhteen” miehenä voin todeta, että minulla on tämä veronmaksajan ”sarka” huomattavasti lyhyempi verrattuna nuoriin ihmisiin, joilla ”sarkaa” tulee riittämään pitkälle eteenpäin.

Mitä tähän Härkösen blogiin tulee, niin kyllä siinä pitää olla mahdollisuus kommentointiin, ei blogistin yksipuoliseen kirjoitteluun. Blogistin selittelyt eivät minua vakuuta.

Pentti Järvi

Itse olen niin vanhanaikainen, että suuret summat kerron aina n. 6:lla, jolloin 30 miljardia onkin jo 180 miljardia, mikä on tosi paljon se.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Onko kansanedustaja Tossavaisella jääneet tiedot päivittämättä?

Reijo Tossavainen

Ainakin siltä osin, että monessa Euroopan maassa maahantulijoiden tukiehtoja on tiukennettu vuoden kolmen viime vuoden aikana.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Niin myös Suomessa vuonna 2011, mutta ohi näyttää menneen.

Matti Heikkinen Vastaus kommenttiin #24

Ei kyllä minun mielestäni voi puhua mistään tiukennuksesta, kun nettotiena jää kuukaudessa satasta pienemmäksi. Tuo on kyllä pelkästään kosmeettinen vähennys kun muistetaan, että terveydenhuolto ja kaikki muut vastaavat kulut korvataan taikaseinästä.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen Vastaus kommenttiin #31

Joka tapauksessa summa on pienentynyt kustannuskehityksestä huolimatta, joten ostovoimassa ero on suurempi. Summia tärkeämpää mielestäni on kuitenkin harrastettu liioittelu joka vie uskottavuuden. Ainakaan kansanedustaja Tossavaisen kirjoituksia ei kannata niellä sellaisenaan, vaan pitää selvittää taustat jos se suinkin on mahdollista.

Pentti Järvi Vastaus kommenttiin #39

Tuure: kenenkään sanomisia tai kirjoituksia ei kannata niellä sellaisenaan.

Käyttäjän KristinaKalliojarvi kuva
Kristiina Kalliojärvi

Tämä on selvää rasismia (rasismikortti käytetty). Siis suomlaista kantaväestöä kohtaan. Ja lisäksi ryöstö, varkaus, kavallus, mikä nyt ikinä onkin parhaiten sopiva lakitermi.

Jos nyt ajatellaan vaikkapa näitä leipäjonon ihmisiä. He ovat koko työuransa ajan maksaneet veroja, sen yhteiskuntasopimuksen mukaan, että näillä rahoilla mm. turvataan myös heidän toimeentulonsa siinä tapauksessa, että se syystä tai toisesta käy välttämättömäksi. Mitä nyt sitten oikeasti tapahtuu: ne rahat käytetään sellaisten ihmisten (näitä veronmaksajia korkeamman) elintason maksamiseen, jotka eivät ole vielä maksaneet päivääkään veroja. Ja joista osan kohdalla on melko selvää, etteivät he tule koskaan sitä myöskään tulevaisuudessa tekemään.(Sen ovat päättäjät ja viranomaiset vielä toimillaan selvästi pyrkineet varmistamaan. Eikä kukaan kai sentään ole vahingossa niin tyhmä ja ymmärtämätön.)

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Kalliojärvi, suomalaisten perisynti, kateus paistaa kirjoituksestasi läpi. Olisitko itse valmis muutamaan Somaliaan tai mihinkä täysin vieraaseen maahan jos saisit siellä minimitoimentulon. Ainakin itse suon, että pienen murusen elääkkestäni maksetusta verosta annetaan ihmisille jotka hengensä edestä ovat kotimaastaan joutunut lähtemään. Entisenä sos.lautakunnan jäsenenä en lainkaan kadehdi ihmisiä olkoon sitten suomalaisia tai somaleita jotka sosialihuollon luukulle joutuvat.

Käyttäjän KristinaKalliojarvi kuva
Kristiina Kalliojärvi Vastaus kommenttiin #87

Arto Granlund, valitan, mutta kärsivällisyyteni on tänään vähän lomalla:

vedä se kateutesi...

Reijo Tossavainen

Blogin tiedot ovat kolmen vuoden takaa. Sisäasiainministeriön sivuilla on tämän hetken tiedot. Niiden mukaan blogissa mainittu kahden aikuisen ja kolmen lapsen perhe saa ilmaisen majoituksen lisäksi 1090 euroa kuukaudessa vastaanottorahaa.

Linja on siis hieman tiukentunut. Monissa Euroopan maissa suuntaus on ollut sama.

Eräässä ulkomaalaisessa lehdessä Suomen Punaisen Ristin johtaja Leena Kaisa Öberg toteaa, että Suomi tarjoaa tällä hetkellä parhaat edellytykset Euroopassa.

Matias Härkönen

http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/Aamulehti+Suomi...

Tuossa linkki. Itsekin ihmettelin, miksi en tälläistä aamulehdestä lukenut, mutta se olikin nosto 3 vuoden takaa. Eipä sinänsä muuta asiaa.

Pentti Järvi

Tarinan opetus: aina kannattaa päivittää tietonsa, muuten saa ainakin rva Härkösen kimppuunsa, olkoonkin virhemarginaali suhteellisen pieni, ao. tapauksessa 187 euroa per familj.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Minusta kaikki säästetyt lantit ovat arvokkaita. Puroista kertyy virta, ja jos tukea saavia perheitä on vaikkapa kymmenen tuhatta, niin säästö on jo 1,87 miljoonaa. Leikkauksia tehtiin myös sinkkujen osalta, mutta niistä ei näytä löytyvän valmiiksilaskettua tietoa.

Käyttäjän jsalmi kuva
Juha Salmi

Sisäministeriön sivujen perusteeella ilmaisen majoituksen saajalle ei makseta tuota summaa mitä te kerrotte vaan huomattavasti vähemmän.

Jonas Hellgren

Ilmaisen majoituksen saava saa juuri tuon. Mikäli majoituksen mukana saa ilmaisen ruokinnan, niin rahallinen avustus laskee.
Sen lisäksi tietysti maksetaan harkinnanvaraisia avustuksia ihan mitä vaan kehtaa pyytää. Rouva Sossutäti ei uskalla kieltäytyä koska heti haukutaan rasistiksi, ja onhan se niin ihqua kun voi monikulttuurisesti tuhlata velaksi otettua rahaa.

Aki Mönkkönen

Kuinka lie käynyt kantaväestön tuen samana aikana ja suhteutettuna kuluihin? Yksinäisillä ainakin lehtitietojen mukaan on vaikeuksia ostaa enää ruokaa.

Käyttäjän JaniViinikainen kuva
Jani-Petri Viinikainen

Tuontiteollisuus tulee kalliiksi yhteiskunnalle, siksi kannatankin vientiteollisuutta.

Lauri Korhonen

Tuonnin ja viennin on oltava tasapainossa mutta Suomi elää viennistä joka tapauksessa.

Lauri Korhonen

http://reijaharkonen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1476...

Rouva Härkönen on eri mieltä. Rouva ottaa kantaa edustaja Tossavaisen avaukseen mutta ei ota vastaan kysymyksiä ja on estänyt kommentoinnin. Koska näin kysyn täällä.

Ensiksikin olisin halunnut ilmaista rouvalle ihailuni rouvan syvällisestä perehtymisestä maahanmuuttokysymyksiin yleisesti. Lisäksi olisin halunnut kiittää perehtymisestä tukiviidakon monimutkaisiin kuvioihin - moninaisiin avustuksiin sekä kustannuksiin.

Rouva Härkönen - kenties miehenssä avustuksella - vaikuttaa keränneen merkittävän määrän tietoa aiheesta. Olisinkin mitä kunnioittavammin halunnut kysyä häneltä heiltä vastausta seuraavaan kysymyksen.

Mitkä ovat maahanmuuton kokonaiskustannukset Suomelle sekä kuinka kustannukset jakautuvat eri maahanmuuton muotojen kesken?

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Hienoa, että turvapaikanhakijoistakin huolehditaan. 200 euroa kuukaudessa per nuppi uppoaa helposti ruokaan, vaatteisiin, matkoihin yms.

Tuen näennäinen "suuruus" verrattuna muihin EU-valtioihin perustuu lisäksi siihen, että Suomesta haetaan harvakseltaan turvapaikkaa - arvioiden mukaan humanitaariseen maahanmuuttoon valtio investoi vuosittain noin 600 miljoonaa euroa, mistä summasta tietenkin suurin osa palautuu kansantuotteeseen erilaisina veroina ja kulutuksena.

Lauri Korhonen

Jos haettaisiin enemmän saavutettaisiin "pienuus"?

Mykistävää.

Mikä summa paljonko rahaa päätyy pankkisiirtoina ulkomaille?

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Turvapaikanhakijoita ei hakemalla haeta, pakolaiskiintiökin on pieni ja siten Suomen humanitaarinen maahanmuutto on ihan maltillista. Varmaankin diasporan seurauksena maasta virtaa jonkin verran valuuttaa ulkomaille, arvioita summista en esitä koska kyse on käteisvaroista. Joka tapauksessa huomattavan paljon vähemmän mitä esimerkiksi yritykset tallettavat veroparatiiseihin eli poies kansantaloutta hyödyntämästä..

Maahanmuuttoon liittyy aina riskejä, kuten rajat ylittävä rikollisuus ja jopa epidemiavaarat - EU:n yhteisten käytäntöjen seurauksena maamme rajat eivät siltikään pullistele tulijoista, rajavalvonta ja kauttakulku on edelleen verkkaista. VIS-tietokanta ja Duplin-menettely estävät suurimman osan omatoimisesta turvapaikan hakemisesta täältä Pohjolasta.

Lauri Korhonen Vastaus kommenttiin #51

Ja mikä olikaan se ulkomaille siirtyvä rahasumma?

Aki Mönkkönen Vastaus kommenttiin #54

Dahabshiilin kautta Suomesta Somaliaan on mennyt 18 miljoonaa vuosittain. http://lempan.puheenvuoro.uusisuomi.fi/146977-daha...

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #73

Jaa, mistä tiedät, ettei summa ole vaikkapa 4 miljoonaa, kuten kommenteista käy ilmi.

18 miljoonaa menee vuosittain ulkomaille ja somaleiden käyttämän Dahabshiilin kautta noin 7.2 miljoonaa.

Harmaan talouden aiheuttama verovaje valtiontaloudelle on vuosittain 4-7 mrd euroa, esimerkiksi.

Aki Mönkkönen Vastaus kommenttiin #81

Niin, 7,2 Dahabshiilin kautta Somaliaan ja kaikkiaan 18 miljoonaa, oikein.
Harmaa talous on EU:n todellinen rakenteellinen syöpä.
Maahanmuutto on Suomessa osittain myös osa tätä syöpää, koska halpatyövoima tai orjatyövoima sotkee kilpailun työmarkkinoilla.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #82

Turvapaikan hakijat eivät kovinkaan pahasti raunioita kansantaloutta harmaan talouden alueella, eri siirtolaiset (lähialueelta Euroopasta tuleva halpatyövoima) siellä työskentelevät. Toki en tässäkään yhteydessä väitä, etteikö humanitaarisen maahanmuuton ja sen käsittelyn vastaanottokeskuksien toimintaa myöten yhteydessä esiintyisi paikallistason väärinkäyttöjä ja esimerkiksi maastapoitsumiskehotuksien noudattamisia rikottaisi.

Kokonaisuutena humanitaarinen maahanmuutto ei muodosta erityistä riskiä Suomen turvallisuudelle ja taloudellisessa mielessä tehostusta vastaanottotoiminnassa harjoitetaan kaiken aikaa.

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #51

- "Suomesta haetaan harvakseltaan turvapaikkaa"
- "Jos haettaisiin enemmän saavutettaisiin "pienuus"?"
- "Turvapaikanhakijoita ei hakemalla haeta"

Taisit lukea huonosti mitä oli kysytty, ei niitä hakijoita oltukaan hakemassa, vaan hakijat haki turvapaikkaa.

Aika huono syy tarjota paljon rahaa sen takia että täällä on vähän vähemmän hakijoita kuin muualla. Yritetäänkö niitä siis houkutella tänne?

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #93

200 euroa kuukaudessa ruokarahaa ei ole "paljon rahaa".

Huomasin tuon hakusuunnan itsekin, ja kommenteistani käy myös ilmi, ettei niitä turvapaikanhakijoita ole suunnattomasti eikä kaiketi turvapaikan hakeminen ole rikollistakaan.

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #97

"Paljon" on suhteellista niinkuin moni muukin asia.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Niin saavutettaisiin, ainakin teoriassa. Esimerkiksi, jos yllättäen Suomesta hakisi yhtäaikaa turvapaikkaa vaikkapa 10 miljoonaa pakolaista, niin vastaanottotuen määrä lähenisi vauhdilla nollaa.

Pentti Järvi

Juho: vastaanottokeskuksissa lienee ns. ateriaetu, todennäköisesti asiakkaat myös vaatetetaan. Matkoista en tiedä - minne he matkustelisivat?

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Tästä on kai olemassa sellainenkin menettelytapa, että ruokahuolto leikkaa toimeentulotuen määrää, olenko oikeassa?

Olen.

"Vuonna 2013 vastaanottorahan määrä kuukaudessa on yksin asuvalla ja yksinhuoltajalla 310,66 euroa, ateriapalvelut tarjoavassa vastaanottokeskuksessa 91,06 euroa. Muilla yli 18-vuotiailla tuki on kuukaudessa 262,46 €, ateriapalvelut tarjoavassa vastaanottokeskuksessa 74,99 euroa. Perheensä kanssa asuvalla lapsella määrä kuukautta kohden on 198,18 euroa, ateriapalvelut tarjoavassa vastaanottokeskuksessa 58,92 euroa. "

Pentti Järvi Vastaus kommenttiin #52

Oikeat luvut olisi aina esitettävä. Niiden avulla kukin voi sitten tehdä omat johtopäätöksensa.

Kiitos tiedoista, Juha!

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #66
Jari-Petri Heino Vastaus kommenttiin #79
Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #85

Niinpä onkin, mukava lukea uutisia Mänttä-Vilppulan kaupunginvaltuuston inhimillisestä päätöksestä.

Humanitaarisesta maahanmuutosta, siihen liittyvistä riskitekijöistä ja kustannuksista on jauhettu kohta 6 vuotta putkeen, mutta missään vaiheessa ei ole käynyt selväksi miten pieni määrä pakolaisia on "maahanmuuttokriitikoille" sopiva luku majoitettavaksi Suomeen. Välillä tuntuu, että yksikin olisi liikaa heidän mielestään.

Arvo Kuusela Vastaus kommenttiin #98

"Välillä tuntuu, että yksikin olisi liikaa heidän mielestään."

Niin se taitaa olla että yksikin maahanmuuttajapakolainen on maahanmuuttokriitikoille liikaa, ainakin mikäli se yksi joskus sattuu heidän näkökenttäänsä.

.

Reijo Tossavainen

Savon Sanomat kertoo tänään, että avun tarpeessa olevia on myös suomalaisten joukossa:

Valtakunnallinen leipäjonotutkimus on tuottamassa uutta tietoa köyhien asemasta Suomessa.

Tutkimusta varten haastatelluista leipäjonojen asiakkaista lähes neljäsosa kokee näkevänsä nälkää jatkuvasti tai melko usein.

Ruoka-apuun turvautuu viikoittain 10 000–25 000 suomalaista, arvioi tutkimusta johtava professori Juho Saari.

Tietojen perusteella tutkijat arvioivat, että Suomessa on satoja, jopa tuhansia leipäjonojen asiakkaita, joilla on kokemusta nälästä.

Ruoka-apuun turvaudutaan usein korkeiden asumiskustannusten takia.

Jari-Petri Heino

http://www.ts.fi/uutiset/kotimaa/254922/Turku+yrit...

http://www.ts.fi/uutiset/kotimaa/261246/Maahanmuut...

Maahanmuuttovirasto on muuttanut linjaustaan tilapäisen oleskeluluvan saannissa.
KHO:n huhtikuisen päätöksen mukaan hakijalle tulee myöntää tilapäinen oleskelulupa, jos häntä ei voida poistaa maasta eikä hän halua lähteä.

http://www.kho.fi/paatokset/61923.htm

On suoranaista järjen köyhyyttä uskoa, että yksikään oikeasti turvaa tarvitseva pääsisi Suomeen asti ilman ihmiskauppiaita, eli matkan rahoittajia. Näitä matkojahan saa sitten lyhennellä osamaksulla suomalaisesta sosiaaliavusta.

http://www.maailmankuvalehti.fi/node/187

Mitäs ihmis- ja orjakaupasta. Pääasia, että saa olla hyvä ihminen ja mielummin muiden rahoilla.

Edit: Suomessa kärsitään nälkää ja jonotetaan ilmaisruokaa yhä enenevässä määrin. Törkeintä on se, että ruokaa jonottavia leimataan alkoholisteiksi ja nostetaan meteli, kun vaaditaan KELA-korttia, ettei ulkomaalaiset nouda ilmaista köyhille tarjottua ruokaa. Turvapaikanhakijoitahan ei näissä jonoissa näy.

http://www.savonsanomat.fi/uutiset/kotimaa/tutkija...

Samuli Mikkola

"Turvapaikanhakijoitahan ei näissä jonoissa näy."

Höpsis. Kyllä ihan varmasti näkyy. Sellaiset turvapaikanhakijat, jotka saavat kaiken ruokansa vastaanottokeskuksesta ei tietenkään näy, mutta toisaalta heillä onkin toimeentulotukea laskettu 79% siitä vajaasta 300 eurosta minkä he saavat.

Kyllä täällä on taas sellaisia kirjoituksia, että vaikka turviksille annettaisiin vain pettuleipää niin joku pitäisi sitäkin suomalaisten riistona.

Reijo Tossavainen

Perussuomalaisten ajatuspaja Suomen Perusta selvittää parhaillaan maahanmuuton hyviä ja huonoja puolia. Tutkimus valmistuu ensi vuoden alkupuolella.

Arvo Kuusela

Parempi olisi että ajateltaisiin ensin ja puhuttaisiin vasta sitten.

Mutta hyvähän se on että ajatellaan, vaikka vähän jälkikäteenkin.

Toivottavasti ajattelun jälkeen totuus valkenee myös perussuomalaisille ja puheetkin vähän muuttu sen jälkeen.

Reijo Tossavainen

Viime vaalikaudella maahanmuuton kustannuksista kysyttiin silloiselta ministeri Astrid Thorsilta. Hän vastasi, että laskeminen on mahdotonta.

Toki se on vaikeaa, ei kustannuksia voi laskea sentilleen. Silti on hyvä tietää asiat niin tarkasti kuin suinkin mahdollista.

Jari-Petri Heino Vastaus kommenttiin #67

Miten voi olla joku asia joka maksetaan veronmaksajien rahoista, eikä sitä muka voida sentilleen selvittää? Jossain on silloin tehty virhe.

Reijo Tossavainen Vastaus kommenttiin #69

Esimerkki: On olemassa valtion budjetissa tietty määräraha. Sitä käytetään niin maahanmuuttajien kuin suomalaisten hyväksi erittelemättä saajia taustansa perusteella.

Jari-Petri Heino Vastaus kommenttiin #71

On maahanmuuttajia ja maahanmuuttajia. Ei varmasti olisi kovin vaikeaa tehdä erillisiä budjetteja, jotta kustannuksista olisi tieto, mutta ymmärrän yskän. Rasismi ja ennen kaikkea se, että silloin joltain pilipalifirmalta jonka toiminta perustuu ihmiskauppaan lähtisi rahat.

Minulla on ehdotus. Sosiaaliturva vain Suomen kansalaisuuden perusteella, ei maassa oleskelemisen. Maassa oleskelu turvapaikan, tai toissijaisen suojelun perusteella on lähtökohdiltaan väliaikaista.

Arvo Kuusela Vastaus kommenttiin #74

"Minulla on ehdotus. Sosiaaliturva vain Suomen kansalaisuuden perusteella, ei maassa oleskelemisen. Maassa oleskelu turvapaikan, tai toissijaisen suojelun perusteella on lähtökohdiltaan väliaikaista."

Yllättäen olen ajatuksen kannalla.
Tosin sisällyttäisin ajatuksen sen että ulkomaalaisten Suomesa työskentelevien ei tarvitsisi myöskään huolehtia Suomalaisten sosiaaliturvasta työskennellessään Suomessa.

Tämä merkitsisi sitä että ulkomaalaisen työvoiman kustannykset Suomessa pienenisivät ja yritysten kannattaisi rakentaa toimintaansa sen varaan. Tämä varmaan piristäisi taloutta Suomessa.

Ulkomaalaiset jotka asuvat täällä myös maksaisivat veroja, joskaan ei verojen sivukuluja ja kuluttaessaan täällä he joutuisivat myös pulittamaan arvonlisäverot valtiolle. Valtio siis hyötyisi lisääntyneestä ulkomaalaisesta työvoimasta.

Tietenkin täällä pitkään oleskelleille ja työtä tehneille voitaisiin myöntää myös kansalaisuus, jolloin uudelle suomalaiselle alkaisi kertyä sosiaalietuuksia ja eläkettä sen mukaan miten ovat sitä maksaneet.

Näin ulkomaalaiset työntekijät voisivat pelastaa Suomen konkurssista.

.

Pentti Järvi Vastaus kommenttiin #71

Pauli Vahtera otti esimerkiksi valtaisat kustannukset pääkaupunkiseudun asuntorakentamisesta. Hän ei eritellyt maahanmuuttajien osuutta lisärakentamisen tarpeisiin, mutta kertoi laajuuden suurinpiirtein. Ei mitään nappikauppaa.

Mamu-kustannukset tulevat ikäänkuin mutkan kautta ja vain "rasisti" niitä hoksaa ottaa mukaan lukuihin.

Arvo Kuusela Vastaus kommenttiin #75

"Mamu-kustannukset tulevat ikäänkuin mutkan kautta ja vain "rasisti" niitä hoksaa ottaa mukaan lukuihin."

Muistaakseni hiljattain asiasta julkaistiin joku arvovaltainen tutkimus, jonka mukaan maahanmuutto tuo maalle hyvinvointia ja vaurautta ja on siis positiivinen asia taloudelle.

Mutta eihän tällainen tutkimus suinkaan kelpaa niille jotka haluavat saldon menevän mnaiselle ja rajusti. Pitää tehdä uusia tutkimuksia ja tutkia niin kauan että se tulos saadaan näyttämään punaista.

Eikös perussuomalaisilla ole juuri nyt joku tutkimus menossa. Ei ole epäilystäkään siitä etteikö se tule näyttämään punaista.

Pentti Järvi Vastaus kommenttiin #78

Kyllä kaikkien hartaana toiveena on se, että se saldo edes joskus osoittaisi plussa-merkkiä, parahin Arvo Kuusela.

Samuli Mikkola Vastaus kommenttiin #75

Kaikista ihmisryhmistä tulee kustannuksia ja häiriöitä. Rasist... anteeksi maahanmuuttokriitikko kuitenkin on keksinyt, että maahanmuuttajat eivät saisi olla samanlaisia kuin kaikki muut ihmiset. Heidän tulisi nöyrästi ottaa lakki päästä, kumartaa ja sanoa kiitos aina kun tapaavat suomalaisen. Tosiassa maahanmuuttajavastaisuus on yleisintä alhaisimpien tuloluokkien keskuudessa eli verorahoista mouhoaminen on todellisuudessa kamppailua sossutuista etnisten ryhmien välillä. Eivät maahanmuuttajat enempää saa, mutta suomalainen katsoo, että hänelle kuuluisivat kaikki heidän tukensa, koska suomalainen on herrakansaa.

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #95

"Tosiassa maahanmuuttajavastaisuus on yleisintä alhaisimpien tuloluokkien keskuudessa"

Nuorista jo 40% vastustaa maahanmuuttoa

"todellisuudessa kamppailua sossutuista etnisten ryhmien välillä."

Tunnut "tietävän" paljon asioita, mutta näille ei varmaan ole kauheasti lähteitä.

Samuli Mikkola Vastaus kommenttiin #96

Nuoria nyt on helppoa puhua minkä tahansa ehdottoman aatteen taakse.

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #105

Tiukkaa faktaa taas. Et arvosta nuorten mielipidettä kovin korkealle. No, ei se mitään.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Reijo Tossavainen on kieltämättä hyvä kirjoittaja ja keskustelun herättäjä!

Käyttäjän JuhaJuoni kuva
Juha Juoni

Melkoista nippelin pyöritystä tämä taas. Jos oikeasti olette noin kiinnostuneita Suomen taloudesta, lopettaakaa dokaaminen. Alkoholi on suurin yksittäinen suorien ja välilllisten kustannusten aiheuttaja Suomelle. Siitä vaan, talkoot pystyyn siis!

Petri Haapa

Olisiko lähdeviitteet pakallaan, Tossavainen

Käyttäjän POOL kuva
Olli Porra

Suomessakin pitäisi siirtyä Saksan ja monen muun maan malliin: ei jaettaisi maahanmuuttajille holtittomasti käteistä rahaa, josta suuri osa miltei jokaisessa tapauksessa lähetetään omaisten elättämiseen maahanmuuttajien lähtömaahan.

Mikael Stenbäck

Vaikka kehitysyteistyön potti on budjetista 0,55%, niin se kuitenkin tekee tänäkin vuonna 1,111miljardia euroa! Miten helvetissä velkaantuvalla maalla on varaa tällaiseen? Otetaan ensi vuonna 7-8miljardia lisävelkaa ja yksi grand heitetään maailman tuuliin - onko järkeä?

Toimituksen poiminnat