Reijo Tossavainen, toisinajattelija Sanoja ja tekoja. Nöyrästi, mutta nöyristelemättä.

Katainen halveksii demokratiaa

Otsikko on ikävä kyllä totta. Vielä ikävämmäksi sen tekee se, että demokratiaa halveksiva henkilö on Suomen tasavallan pääministeri. Siis todella tuomittavaa toimintaa.

Pääministeri Jyrki Katainen vaatii, että sosiaali- ja terveysalueiden eli sote-alueiden hallinto toteutetaan niin sanotulla isäntäkunta-periaatteella. Käytännössä siis keskuskunta olisi isäntä ja päättäisi omasta ja muiden kuntien puolesta kuinka sosiaali- ja terveyspalvelut seutukunnalla/maakunnassa toteutetaan.

Muille kuin isäntäkunnalle jäisi renkikunnan asema. Niillä ei siis olisi oikeutta osallistua sote-alueen hallintoon/päätöksentekoon. Sen sijaan niiden pitäisi maksaa mukisematta laskut, jotka isäntäkunta lähettää. Isäntäkunta myös päättäisi, millaisia sotepalveluja renkikuntien alueella saa.

Eihän tämä ole minkäänsorttisen demokratiakäsityksen mukaista. Ei olisi edes Venäjällä!

Kuntien itsehallinnolla on vahva lain suoja. Oikeusoppineet ovat varoittaneet, että jos isäntäkuntamalli toteutetaan, niin silloin loukataan kuntien itsehallintoa. Ongelmana tässä tilanteessa on se, että maassamme ei ole riippumatonta perustuslakituomioistuinta. Meillä on eduskunnassa perustuslakivaliokunta, joka koostuu kansanedustajista. Nykyisessä perustuslakivaliokunnassa hallituspuolueilla on enemmistö. Ei siis hyvältä näytä.

(Jos koet aiheen ja kirjoituksen tärkeäksi, niin paina allaolevia facebook ja twitter -nappeja)

www.reijotossavainen.net

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

13Suosittele

13 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (26 kommenttia)

Markku Salonen

Ainoa mahdollisuus uudistaa terveydenhuoltoa järkiperäisesti on ottaa se pois kunnilta. Tällöin ko. ongelmaa ei ole.
Tätä kansaedustaja varmasti oli esittämässä, vaikkei tohdinnut ottaa suoraan puheeksi.

Käyttäjän MarkusViitala kuva
Markus Viitala

"Demokratian perusajatuksena on, että hallintovalta nousee kansasta ja toteuttaa kansan tahtoa" -Wikipediasta

"Katainen halveksii demokratiaa" Näin varmaankin Katainen tekee, mutta minä näen että demokratiaa halveksiva piiri on suurempi. Koko puoluepolitiikka puolekureineen halveksii demokratiaa.

En ota tässä kantaa soteen vaan demokratiaan. Kansan (enemmistön) tahtoa ei toteuteta.

Juhani Putkinen

Reijo, Katainen haluaa, että esimerkiksi erikoissairaanhoidosta päättää nimenomaan demokraattisesti valittu elin. Tällä hetkellähän päätökset tekee kuntainliitto, joka ei ole demokraattisesti valittu. Se vain lähettää kuntiin laskut, jotka kuntien on mukisematta maksettava - vaikka ylittävät suuresti talousarvionsa.

Minun mielestäni kaikki ihmeellisset himmelit kuten kuntainliitot, maakunnat, jne. pitää lakkauttaa ja jäljelle pitää jäädä kaksi tasoa:

1. Suomen Valtio, jossa ylintä päätösvaltaa käyttää demokraattisissa vaaleissa valittu Eduskunta.

2. Riittävän suuri kunta (ehkä noin 30 kpl Suomessa), joka pystyy selviytymään kaikista velvollisuuksistaan. Kunnassa ylintä valtaa käyttää demokraattisissa vaaleissa valittu Kunnanvaltuusto.

Reijo Tossavainen

Katainen haluaa, että perusterveydenhuolto ja erikoissairaanhoito yhdistetään isäntä-renkikunta periaatteen mukaisesti.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Tuota voi hyvällä syyllä kutsua Saddamin demokratiaksi.
http://kalevikamarainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1...

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän SariKarlstrm kuva
Sari Karlström

Meillä tällainen yhteistyö naapurikuntien kanssa on jo ollut monta vuotta ja isäntäkuntana velkamme on vain kasvanut. Sote-budjetti ei pysy aisoissa ja lisärahaa joudutaan joka vuosi irrottamaan, joten meillä tämä malli ei ole ainakaan toiminut =)

Toki muutkin asiat ovat vaikuttaneet, joita en viitsi tänne edes luetella....

Käyttäjän jormaajaakkola kuva
Jorma Jaakkola

PARAS-hankkeella kaikki alkoi...

Kunnat on tarkoituksella velkaannutettu.
Kumileimasin "päättää hyväksyä" kasvaneet kulut.

Tavoitteena on siirtyä maakuntamalliin, jossa paikallisdemokratia saadaan entistä kauemmaksi kuntalaisesta.

http://jormajaakkola.fi/kunta-%20ja%20sote-uudistus
Klikkaile vasemmasta reunasta linkkejä:

- NUTS-tavoitteet 21.1.1993
- NUTS-tavoitteet ja -kartat
- Soten EY-historia
- Kataisen hallituksen kunta- ja soteuudistuksen EY-tausta
- Sote- ja kuntauudistuksesta maakuntamalliin

Reijo Tossavainen

Perussuomalaisten ratkaisu on peruskunta-piirikuntamalli:

Perussuomalaisten mielestä PERUSKUNNAT on säilytettävä, koska päätökset on tehtävä mahdollisimman lähellä ihmistä. Tällöin kansalaisten toiveet ja tarpeet tunnetaan hyvin, joten lähipalvelut ja lähidemokratia toimivat. Lähipalveluiden saatavuus ja taso on säädettävä erillisellä lailla.

PIIRIKUNNAT hoitavat tehtävät, jotka vaativat peruskuntaa laajemman väestöpohjan. Piirikunnat ovat seutukunnan tai maakunnan kokoisia. Piirikunta toimii kuntayhtymänä, ja aluksi sille keskitetään perusterveydenhuolto ja erikoissairaanhoito. Tämä on kiireellinen tehtävä, jotta terveyskeskusten ongelmat saadaan ratkaistua. Erityisen vaativa sairaanhoito keskitetään yliopistosairaaloihin.

Piirikunnilla on laajan väestöpohjan vaativien sosiaalipalvelujen järjestämisvastuu. Myös kaikki sosiaalipalvelut voidaan siirtää piirikunnalle, jos peruskunta niin haluaa.

Piirikunnilla on palvelujen järjestämisvastuu. Piirikunta voi tuottaa palvelut joko itse tai käyttää apuna yksityisiä yrityksiä, osuuskuntia ja yhteisöjä. Asiakkaat voivat käyttää sote-palveluja ”raha seuraa asiakasta” periaatteen mukaisesti. Peruskuntien maksuosuudet määräytyvät pääosin palvelujen käytön perusteella.

Myöhemmin piirikunnalle keskitetään muut peruskuntaa laajemman väestöpohjan tarvitsevat palvelut, kuten esim. ammatillinen koulutus, työvoimapalvelut, pelastustoimi, erilaiset lupa-asiat, maakunnallinen maankäytön suunnittelu ja maakunnallinen edunvalvonta.

Peruskunnat valitsevat piirikunnan piirivaltuustoon asukaslukuun perustuvan määrän piirivaltuutettuja. Valinnassa huomioidaan vaalitulos ja alueellinen tasapuolisuus. Piirivaltuusto valitsee piirihallituksen, jossa yhden kunnan edustajilla ei saa olla enemmistöä.

Pääkaupunkiseudulla palvelukunnat -ohjelma toteutetaan soveltuvin osin, ja siitä säädetään erityisolosuhteet huomioon ottavalla erillislailla.

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki

Eli kunnan- ja kaupunginvaltuustolla ei ole sanan sijaa?

Miten piirikunta eroaa nykyisestä sairaanhoitopiiristä?

Reijo Tossavainen

Alkuvaiheessa piirikunta useimmiten muodostetaan sairaanhoitopiirin "pohjalle". Siihen yhdistetään perusterveydenhuolto ja osin sosiaalipalvelut. Piirikunta siis järjestää palvelut. Palvelujen käytännön järjestäjänä eli tuottajana voisi olla piirikunta tai yksityinen yritys, osuuskunta tai jokin muu yhteisö.

Myöhemmin piirikuntaan yhdistetään muut ylikunnalliset/maakunnalliset hallinto-organisaatiot/palvelut, kuten esim. ammatillinen koulutus, seudullinen maankäytön suunnittelu, pelastuslaitos, työvoimapalvelut, lupapalveluja ja seudullinen edunvalvonta.

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki Vastaus kommenttiin #9

Vaaleilla valituilla kunnan- ja kaupunginvaltuutetuilla tulisi olla budjettivalta, sitä tämäkään piirikuntamalli ei tuo!

Reijo Tossavainen Vastaus kommenttiin #11

On kaksi vaihtoehtoa päätösvallan osalta:
1) Kuntien valtuustot valitsevat piirikunnan poliittiset voimasuhteet huomioiden piirivaltuuston, jolla on päätösvalta piirikunnan asioihin
2) Kunnallisvaalien yhteydessä suoralla vaalilla valitaan piirivaltuusto, jolla on päätösvalta piirikunnan asioihin

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Reijo Tossavaisen ehdotus on järkevä.

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

Terve Reijo! Olis asiaa täältä ruohonjuuritasolta eli rahvaalta. Mitä mieltä olet (luulet), että täällä ymmärretään pätkän vertaa teidän "vihreällä oksalla" istuvien kunta(kommun)-uudistusprojektista?
Veikkaan, että valtaisa porukka, ei ymmärrä pätkääkään, eikä välitäkään ymmärtää noin "korkeatasoisia" hallintokuvioita? Vaan toivotaan, että kaikki sais jokaisen "rahamassille" sopivia terveys- y.m. muita kunnallisia palveluja pohjoisesta etelään.
Me ei täällä äänestetä n.s. tiedon pohjalta, vaikka puolueesi "jauhaa" jotain "kyllä kansa tietää" kuviota. Vaan ja ainoastaan mustatuntuu, että äänestämämme ehdokas puolueesta riippumatta ajaa meille kansakunnan osasena tärkeinä pitämiämme asioita.
Jaksamisia senaattorikautesi loppuun asti!
P.s. Suomi, eikä maailma näillä näkymin pysähdy, vaikka mitä tapahtuisi.

Reijo Tossavainen

Tuossa vähän ylempänä on selvitys perussuomalaisten peruskunta-piirikunta mallista. Homma on monimutkainen, mutta yritin kirjoittaa sen ymmärrettävään muotoon.

Käyttäjän Papaone kuva
Pekka Pulkkinen

Suomessa ei minkäänlainen demokratia toimi ennenkuin ryhmäkuri kielletään lailla ja kriminalisoidaan, esim. ryhmäkurin vaatijalle vähintään 5 vuoden ehdoton tuomio ja elinikäinen toimintakielto kaikessa politiikassa.
Ei se ole mitään demokratiaa että kansan valitseman edustajan pitää tanssia puolueensa johdon pillin mukaan ja pettää äänestäjänsä.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Peruskunta-piirikuntamalli on todella monimutkainen, byrokraattinen ja todella kallis, käytännössä kasvattaisi julkisen sektorin virkamiesten määrää.

Reijo Tossavainen

Peruskunta-piirikuntamalli on huomattavasti yksinkertaisempi ja demokraattisempi kuin nykyiset himmelit tai nykyhallituksen kaavailema himmeleiden himmeli. Toivoisin, että Granlund syventyisi asiaan ennen lisäkommentteja.

Käyttäjän timonenonen kuva
Timo Nenonen

"Katainen halveksii demokratiaa"

Totta joka sana. Katainen ylikäveli demokraattisesti äänestetyn puoluekokouspäätöksen pakkoruotsin poistamiseksi. Tämä mies ei kunnioita äänestyksiä tippaakaan, jos ne eivät mene hänen mielensä mukaan.

Sen vuoksi en enää koskaan äänestä kokoomusta missään vaaleissa.

Olen demokratian kannalla oleva ihminen.

Nykykokoomus ei edes tiedä, mitä on demokratia.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Peruskuntamallissa ei tarvita himmeleitä ollenkaan. Tossavainen, olen lukenut tuon persujen mallin, vaatisi uuden virkamiesportaan ja päätöksistä ei vastaisi oikein mikään taho. Olen itse istunut jäsenenä kuntainliiton himmelissä, toimimme täysin itsenäisesti, kunnat toimivat vain maksuautomaattina, näin tapahtuisi myös piirikunta mallissa.

Reijo Tossavainen

Lue ja ajattele. Älä tyydy ennakkoasenteisiisi.

Käyttäjän Papaone kuva
Pekka Pulkkinen

Toistan itseäni. Tiedän sen.
Vasta sitten, kun vaaleilla valittu kansanedustaja voi ottaa kantaa mihin tahansa asiaan ilman ryhmäkuria, niin on pieni mahdollisuus että homma saadaan toimimaan.
Katainen ja muut ryhmäkurineen pitää vetää alas vessanpöntöstä ja saattaa sekä polittiseen että taloudeliseen vastuusen perseen nuolemisesta ja oman edun tavoittelusta.
Kysymys Kataiselle: Sopiiko Sinulle se, että vaadin Sinua äänestämään ja toimimaan minun tahdon mukaisesti? Ellei sovi, niin miksi.
Emme ole mitään vaalikarjaa jotka toimivat tahtosi mukaan.
Olemme äänestäjiä, työnantajiasi, jotka antavat Sinulle täysin ansaitun lopputilin seuraavissa vaaleissa, korvausvaatimuksineen, ja täysin ansaitusti.
Revi siitä.

Käyttäjän Papaone kuva
Pekka Pulkkinen

Katainen kuvittelee olevansa heti Jumalasta seuraava, tosin ylöspäin.
On sen verran yksinkertainen ettei ole hajuakaan siitä, mitä se merkitsee.
Pahinta mitä Suomelle voi tapahtua on antaa Kataisen luulla että hän on diktaattori joka tietää kaikesta kaiken, siitäkin huolimatta ettei hän oikeasti tiedä mistään muusta kuin oman edun tavoittelusta yhtään mitään.
Mihin tälläisia oman ja puolueiden tavoittelijoita tarvitaan?
Ei mihinkään.
Ei muuta kuin kenkää seuraavissa eduskuntavaaleissa, ja taloudelliset korvausvaatimukset eri oikeusasteisiin.

Käyttäjän jormaajaakkola kuva
Jorma Jaakkola

Maakuntamalli on demareiden tavoite

Eduskunnan pöytäkirjasta 9.1.1992:

"Maakuntaitsehallinto on myös ainoa keino olla yhteistyössä yhdentyvän Euroopan kanssa. Suomessa on viimeinkin hyväksyttävä se tosiasia, että Euroopan yhdentyminen vähentää kansallisvaltioiden roolia ja korostaa itsenäisten ja omaleimaisten maakuntien suoria yhteyksiä."

-

Maakuntamallilla ulkomaalaisten sote-palveluiden tarjoajien rahastaminen saadaan demokratian ulottumattomiin.

Ks tarkemmin
http://jormajaakkola.fi/kunta-%20ja%20sote-uudistus

Jari Vuorinen

"Pääministeri Jyrki Katainen vaatii,"...
Vai että pääministeri ? Operatiivinen tehokas nylkyrihän tuo on.

Kaukana oikeasta valtiomiehestä.Täyskakara.

Kari Kallioluoto

Kaikki vain pyörittelevät sivuasioita pääasian ympärillä. Näin siksi, että ei uskalleta puhua pääasiasta.

Eli kuntien henkilöstömenot pitää saada kuriin. Se on tärkeintä. Kuntien hallinto- ja päällikköportaiden henkilökunta pitää vähintään puolittaa. Lisäksi kuntatyöntekijöiden palkat pitää laskea yksityisen sektorin vastaavien palkkojen tasolle eli keskimäärin 12% palkanalennus jokaiselle kunnassa työskentelevälle.

On aivan sama mitä suunnitellaan ja mistä puhutaan, mutta ensin pitää saada kunnan menot alas. Ja ylivoimaisesti suurin kuntien menoerä on palkat ja valtava joukko turhia työntekijöitä. Mutta yksikään poliitikko ei tätä esitä sillä suomalaiset nykypoliitikot ovat mätäpaiseita aivan jokainen riippumatta puolueesta.

Toimituksen poiminnat