Reijo Tossavainen, toisinajattelija Sanoja ja tekoja. Nöyrästi, mutta nöyristelemättä.

Roviot eivät yksin ratkaise kansakunnan tulevaisuutta

Tässä maassa erityisesti päivääkään oikeaa työtä tekemättömät nuoret poliitikot kohkaavat peliteollisuuden puolesta. Puhutaan myös start up -yrityksistä viisastenkivenä, kaikkien ongelmien ratkaisuna.

Samaan aikaan aiheutetaan perinteiselle teollisuudelle kohtuuttomia haittoja. Ja se näkyy tämän päivän pahoinvointina. Viiden vuoden aikana teollisuuden työpaikoista on hävinnyt viidennes, työttömiä on 25 % enemmän. Bruttokansantuote on vähentynyt viitisen prosenttia, ja nyt olemme samalla tasolla kuin liki kymmenen vuotta sitten. Valtion ja kuntien taloudet on täysin kuralla.

Kaikkein pahinta on kuitenkin julkisten menojen suhde bruttokansantuotteeseen. Nyt se peräti 58,5 % ja on tärkeitä kilpailijamaita huomattavasti korkeampi. Kasvu on ollut lyhyen ajan kuluessa liki kymmenen prosenttiyksikköä!

Kaiken sorttiset lassemännistöt ja mikaeljungnerit eivät näytä ymmärtävän, että yksin Rovioilla emme elä. Toki ne ovat tarpeen ja peliteollisuutta pitää kehittää, mutta samalla ei saa unohtaa perinteistä teollisuutta.

Kataisen, Kiviniemen ja Vanhasen hallitusten päätöksillä perinteisen teollisuuden toimintaedellytyksiä on vaikeutettu monin tavoin. Ehkä järjettömin omaan nilkkaan potkaisu on rikkidirektiivi. Lähes miljardiluokan lasku kohdistuu ensin teollisuudelle, siitä vaikutus etenee edelleen työntekijöihin ja koko yhteiskuntaan.

(Jos koet aiheen ja kirjoituksen tärkeäksi, niin paina allaolevia facebook ja twitter -nappeja)

www.reijotossavainen.net

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (38 kommenttia)

Reijo Tossavainen

Vihreät kohkaavat ympöristöteknologian perään. Se on heille tämän maan pelastus. Kaikki muu on pahasta.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Yksi kolmesta oikein, ei kovin kehuttava tulos. Eli totta on, että vihreät kohkaavat ympäristöteknologian puolesta. Harvassa on kuitenkin ne vihreät jotka uskovat sen riittävän. Kaikki muu ei todellakaan ole pahasta, vaikka toki sitä pahempaakin mahtuu joukkoon.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

"Kaiken sorttiset lassemännistöt ja mikaeljungnerit eivät näytä ymmärtävän, että yksin Rovioilla emme elä. Toki ne ovat tarpeen ja peliteollisuutta pitää kehittää, mutta samalla ei saa unohtaa perinteistä teollisuutta."
Nimenomaan näin. Nämä pelihommat ja muut bittijutut on ihan hyvät niitten ihmisten kannalta ketkä ovat niissä hommissa ja niistä leipänsä saavat mutta ei koko valtion tulevaisuutta saa rakentaa yksistään tämän hötön varaan. Sopiva häiriö kun tulee oli se nyt sitten minkä sortin tahansa niin siihen se kaatuu kuin korttitalo eikä mitään ole tehtävissä. No, varmuuttahan ei missään ole mutta kovan paikan tullen näillä äkäsillä variksilla ei lennetä pitkälle.

Arre Kougappi

CE-merkintä on taas lopettanut ja vaikeuttanut toimintaa, useissa pienissä yrityksissä, sahat, ovi-ja ikkunatehtaat yms. Kukaan ei pystynyt neuvottelemaan ja miettimään miten voisi joustaa sellaisten yrityksen kohdalla ketkä eivät tarvitse CE-merkintää lainkaan. Näiden ,,parrakkaiden ukkojen,, työllistäminen tämän jälkeen on erittäin vaikeata.
Vaikka CE-merkinnässä sinäänsä ei ole mitään vikaa.

Reijo Tossavainen

Maaseudulla on paljon pieniä kenttäsirkkeleitä. Vuosikymmenien ajan ne ovat sahanneet kylän asukkaille ja mökkiläisille erilaista puutavaraa.

Nyt sirkkelisahureiltakin vaaditaan CE-merkintä. Se on liian kallis. Siksi useimmat sirkkelisahurit lopettavat.

En tiedä ja tuskin kukaan muukaan tuntee tapausta, että CE-merkinnän puute olisi aiheuttanut ongelmia.

Ongelman nimi on EU...

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Välillä tuntuu että samaa merkintäjärjestelmää EU:n taholta pyritään luomaan myös maiden kansalaisiin. Tässä asiassahan maamme on kehityksen kärkipäässä. Kymmenjärjestelmä suomalainen on monen viraston ja julkisenpuolen päättäjän haaveena. On helpompi hallita kun kansalaiset on vakioitu.

CE-merkintä on erittäin suosittu ja sitä esim. Normandiassa pienyritykset, viljelijät yms. noudattavat tosi tarkasti:):). Ei sellaista tarkastajaa olekkaan, joka uskaltaisi mennä paikalliseen puusepänverstaaseen tsekkauskäynnille, ovatko ne lähitavernaan valmistuvat jakkarat CE-merkittyjä.

Vaan meillä on virkahenkilöitä, jotka kilpautuksen ja säädösten nimissä voivat päättää jopa ihmiskohtaloista. Pahin virkavirhe on käyttää järkeä.

Käyttäjän juhamyllarinen kuva
Juha Myllärinen

Reijo: "Samaan aikaan aiheutetaan perinteiselle teollisuudelle kohtuuttomia haittoja."

Eikö perinteinen teollisuus ole ahdingossa jo nyt, kun ei ole kyennyt sopeutumaan enää nykyisyyteen?

Puhutaan siis rakenteellisista vioista.

Reijo Tossavainen

Toki teollisuuden pitää uusiutua ja yrittää sopeutua aina vain kiristyvään kilpailuun. Se ei siksi kaipaa yhtään ylimääräistä haitantekoa yhteiskunnan taholta. Päinvastoin.

Käyttäjän juhamyllarinen kuva
Juha Myllärinen

Kaiken teollisuuden ylhäällä keikkuminen ei ole itseisarvo. Siinä kun teollisuus tarpeellisena ja hyvin toimivana tuo jotain, niin hyvä juttu.

Jopa se jää minulta hyväksymättä, että teollisuutta pidetään puhtaasti taloudellisin perustein yllä. Jos tämä ylläpito käytännössä rikkoo esim ympäristökestävyyden ideaa, niin se on pitemmällä aikavälillä jopa taloudellinen tappio. Vaan onkos sitä aiemminkin maksatettu lasku tulevilla sukupolvilla. Tätäkö Reijo haluaa?

Ajattelen muutenkin ympäristö on arvo sinänsä. Sen on lahja meille, jota ei tule tärvellä. Suomen ei kannata matkia typeryksiä ja uhrata hetken voiton takia omia luonnonrikkauksiaan, eli puhdasta luontoa.

Talouspärjääminen tulisi minusta koettaa kyseenalaistaa, sillä se ei minusta ainakaan nykyään vielä järjesty kestävästi. Onko olemassa muutakin kuin talous? Ja mitä on se talous, joka ei aiheuta ongelmia?

Peliteollisuus on ehkä sittenkin kestävämällä pohjalla kuin moni perinteinen teollisuus. Kannattaa laskea tulopuolen sijaan myös nettomenot ja pitkässä juoksussa.

Käyttäjän juhamyllarinen kuva
Juha Myllärinen

Kansakunnan tulevaisuus. Onpa vaikea teema vastattavaksi. Mistä on ratkaisijaksi?

Epäilen teollisuuden pönkityksen siunauksellisuutta. Teollisuuden on asetuttava järkevälle pohjalle, ei siitä muuten ole mihinkään. Sopivat reunaehdot vievät ehkä enemmän eteen- kuin taaksepäin.

Voi olla muutenkin, että tämä järkäleteollisuus jätti-investointeineen on vähän "neukahtavaa" jäykkyydessään. Vie lisäksi tilaa sopeutuvimmalta ideoilta.

Kovasti muuttuvassa maailmassa ei konservatiiviset näkemykset aina loista. Jotain hyvää on menneessä, mutta se on osattava seuloa tarkemmin kuin pinta-analyyseillä.

Käyttäjän JouniM kuva
Jouni Minkkinen

Pahoin pelkään että roviot vielä tulevat ratkaisemaan monta asiaa... Toivottavasti olen väärässä.

Käyttäjän juhamyllarinen kuva
Juha Myllärinen

Ehkä on kuten sanot, Jouni.

Liikkuvuus ja vaihtoehtojen tähyily ja jopa kokeileminen ei kuitenkaan ole pahasta. Suomen on vihdoin ryhdyttävä toimimaan omista oikeista lähtökohdista käsin. Voi olla alkuun hakemista, mutta kyllä se siitä ...

Rovioon ei kannata tuijottaa sokeasti, vaikka olisi samanlainen menestys kuin entisaikojen Nokia. Ihme tuudittautumista harhaisuuteen. Valitettavasti.

Ari Lotvonen

Kelle niitä pelejä tehdään? Kuka niitä ostaa?

Kyllä pelintekijöiltä ja ohjelmoijilta loppuu asiakkaat ja palkanmaksajat heti, kun muu teollisuus loppuu.

Vai menaako "nörtit" ja "hakkerit", että puuseppiä, metallimiehiä, putkimiehiä, sähkömiehiä etc. ei tarvita. Kaikki vaan pelejä tekemään ja kansakunta nousuun.

Ja sitäpaitsi, tuo pelien väsääminen on idioottimaisin homma mitä tiedän. Ei mitään hyötyä, ei mitään lisäarvoa, ei mitään mikä loisi uutta paitsi uusia pelejä.

Käyttäjän ReimaHeikkil kuva
Reima Heikkilä

"Ja sitäpaitsi, tuo pelien väsääminen on idioottimaisin homma mitä tiedän. Ei mitään hyötyä, ei mitään lisäarvoa, ei mitään mikä loisi uutta paitsi uusia pelejä."

Suhtaudutko elokuviin, musiikkiin ja kaikkeen muuhunkin viihteeseen samalla tunteen palolla vai onko ainoastaan peliteollisuus jostain syystä iso ja pelottava mörkö? Ei mikään muu viihde ole sen hyödyllisempää tai tuo "lisäarvoa" - mitä se sitten tarkoittaakin - sen enempää kuin peliteollisuus.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

Lisäarvoa tästä peliteollisuudesta saadaan kyllä siihen oikeeseen elämään mutta se ei kuitenkaan "täytä kenenkään mahaa" paitsi sen joka on töissä niissä hommissa . Siinnä mielessä on ihan verrattavissa elokuvateollisuuteen ja musiikkiteollisuuteen ymv. mutta ei taida kovin monta valtiota olla jotka olisivat asettaneet elokuvien tekemisen päällimmäiseksi hyvinvointiyhteiskunnan rakentamisessa.

Käyttäjän ReimaHeikkil kuva
Reima Heikkilä Vastaus kommenttiin #55

Niin, eikä viihdeteollisuutta voi tai kuulukaan pitää päällimmäisenä, mutta mielestäni se on kuitenkin hyvä lisä kaiken muun teollisuuden ohessa ja sen takia ihmettelen miten kukaan varsinkaan tällaisina aikoina voi sanoa että peliteollisuus on nappikauppaa, peliteollisuudesta ei ole hyötyä, peliteollisuus ei työllistä ja peliteollisuuden verorahat on huonoa rahaa.

Vaikka suomalainen peliteollisuus on etenkin mobiilipelejä lukuunottamatta vielä lasten kengissä verrattuna esimerkiksi Blizzardin tai EA:n kaltaisiin mammutteihin, niin kyllä näin työttömän hitsaajan näkökulmasta satojen miljoonien bisnekset on aika suuren luokan nappikauppaa.

En sitten tiedä kumpi on tyhmempää, sanoa peliteollisuutta nappikaupaksi vai rakentaa tulevaisuutta peliteollisuuden varaan.

Veikko Korhonen

Sanotaan että riskirahaa kyllä löytyy, mutta puute on hyvistä ideoista. Tämä ei pidä täysin paikkaansa. Pulaa on hyvistä, markkinoilla testatuista ideoista.

Valtaosa start-up yrityksistä on hyviä vain paperilla. Niihin sijoittaminen on ajan ja rahan haaskausta.

Ongelma Suomessa on se, että täällä ei tueta ideoiden kehittelyä yritysaihioiksi. Ideoita ja keksijöitä Suomessa kyllä riittää, mutta keksinnöstä on pitkä matka start-up yritykseksi. Juha Sipilän (kesk) ideoima valtion kasvurahastokin tulisi keskittymään kasvuyrityksiin, joten sekään ei ole ratkaisu tähän ongelmaan.

Toivottavasti joku taho ottaa asiakseen keksintöjen tuotteistamisen ja rahoittamisen, nyt kun keksintösäätiön Tuoteväylä vuodenvaihteessa ajetaan alas.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

"Kaikkein pahinta on kuitenkin julkisten menojen suhde bruttokansantuotteeseen. Nyt se peräti 58,5 % ja on tärkeitä kilpailijamaita huomattavasti korkeampi. Kasvu on ollut lyhyen ajan kuluessa liki kymmenen prosenttiyksikköä!"

Kansanedustajan toivoisi ymmärtävän, että tulopohjan pettäminen ei ole ihan sama asia kuin kasvu.

Käyttäjän ReimaHeikkil kuva
Reima Heikkilä

"Tässä maassa erityisesti päivääkään oikeaa työtä tekemättömät nuoret poliitikot kohkaavat peliteollisuuden puolesta."

Eikö politiikka ole oikeaa työtä? Mistä teille sitten maksetaan :D

Reijo Tossavainen

Kyllä politiikka on työtä, jopa tarpeellista työtä. Päätöksenteossa on suureksi avuksi käytännön kokemus, esim. toiminnasta yritysmaailmassa.

Käyttäjän ReimaHeikkil kuva
Reima Heikkilä

No juu, olisihan se tietysti plussaa jos (tietyt) päätöksentekijät ymmärtäisivät päättämistään asioista sen verran ettei ihan kaikkea ajattelua tarvitsisi ulkoistaa työryhmille. Hyväksytään selitys.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Sokeakin näkee että teollisuuden hävitessä Suomelta loppuu myös palvelut eikä mikään nettipeli tule sitä korjaamaan vaikka olisi kuinka erinomainen.

Käyttäjän ReimaHeikkil kuva
Reima Heikkilä

http://www.hs.fi/talous/HS+tutki+Suuret+yhti%C3%B6...

"Suomen yhdeksän suurinta pörssiyhtiötä maksoivat viimeksi vahvistetussa vuoden 2010 verotuksessa Suomeen yhteisö- eli yritysveroja yhteensä 448 miljoonaa euroa. Samana vuonna nuo yhtiöt tekivät yhteensä 8,3 miljardin euron voitot ennen veroja."

http://www.hs.fi/talous/Yli+260+miljoonaa+verotulo...

"Tänä vuonna yhtiö maksaa noin 100 miljoonaa euroa yhteisöveroja."

Makkonen voi nyt miettiä, mikä näistä yhtiöistä maksaa prosentuaalisesti eniten suomen palveluista. Vuodet ei ihan täsmää mutta suuryritysten veronkierto suomessa tuskin on dramaattisesti muuttunut.

Veikko Korhonen

Tuossahan myytiin suomalaista teollisuutta ulkomaille. Valtio sai verotulonsa kertakorvauksena kaikista Tekes ym. tuista. Jatkossa verotulot valuvat ulkomaille. Uutisista tuli käsitys, että suomalaiset ostivat japanilaisfirman, kun tosiasiassa tässä vain toistui Nokian tapaus. Yritys myydään ulkomaille ja lopulta firma katoaa Suomesta kokonaan. Mutta lämmittäähän se pissakin hetken aikaa housuissa talvipakkasella.

Käyttäjän ReimaHeikkil kuva
Reima Heikkilä Vastaus kommenttiin #35

Valtio sai yrityskaupasta 160 miljoonaa euroa verotuloina jonka LISÄKSI supercell maksaa 100 miljoonaa euroa yhteisöveroa. Mutta sehän selvisi tosta jutusta, jos nyt satuit sen lukemaan.

Mutta jos supercellin toiminta on housuihin kusemista niin mitä tämä sitten on? "Esimerkiksi Nokia maksoi 1,8 miljardin tuloksestaan veroja Suomeen vain 1,6 miljoonaa euroa. Metso teki 548 miljoonan euron tuloksen ja Nokian Renkaat 209 miljoonan euron tuloksen."

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Suomen yhdeksän suurinta pörssiyhtiötä maksoivat viimeksi vahvistetussa vuoden 2010 verotuksessa Suomeen yhteisö- eli yritysveroja yhteensä 448 miljoonaa euroa. Samana vuonna nuo yhtiöt tekivät yhteensä 8,3 miljardin euron voitot ennen veroja."

Tuossa yhteisöveroprosentiksi muodostuu 5,4%, upeeta, Irlanti ja Jersey taitaa vielä vielä voittaa Suomen suuryhtiöiden verotuksessa. Mitä järkeä oli alentaa yhteisöveroa 20% kun sekin on pelkkää utopiaa.

Käyttäjän ReimaHeikkil kuva
Reima Heikkilä Vastaus kommenttiin #38

No sinähän sen sanoit. Tarkoituksena oli todistaa että pelialasta on suomen taloudelle ihan samanlaista hyötyä kun kaikesta muustakin verotuloja tuottavasta toiminnasta.

Veikko Korhonen Vastaus kommenttiin #39

Kyse oli kertakorvauksesta eli kertapissasta. Sitä ei tule ensi vuonna eikä seuraavana, eikä ehkä koskaan enää. Perusteollisuus jauhaa rahaa kymmeniä ja satoja vuosia. Ei peliteollisuutta voi verrata perusteollisuuteen. Peliteollisuus on nappikauppaa

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Risusavottaanko ne pelintekijät pitäisi laittaa, oppisivat "oikeita töitä".

Oikeita töitä suomalaiset tarvitsevat, kullekin kykyjensä mukaan, nettipeleistä ei ole suuren luokan työllistäjäksi teollisuudesta on. Taidat olla taivaanrannanmaalari utopioissasi ja voisit hehkuttaa mitä tahansa alaa jossa yksikin suomalainen on saanut elantonsa rehellisesti, realisti myöntäisi realiteetit ja huomaisi ettei Suomi voi pitkään velaksi elää.

Esimerkinomaisesti voisi mainita että VR olisi voinut aivan hyvin valmistuttaa veturinsa Suomessakin mutta kun ei kuulemma voi suosia suomalaista (Aamulehti).

Käyttäjän ReimaHeikkil kuva
Reima Heikkilä

Tässä jää edelleen vähän epäselväksi että minkä takia pelialan tuomat tulot ja työpaikat on jotenkin niin huonoja että niille pitää kääntää selkä ja keskittää kaikki voimavarat "oikeisiin töihin".

Miten muuten VR:n junakaupat liittyy peliteollisuuteen?

Veikko Korhonen

Peliteollisuutta eli sirkushuveja tarvitaan aina. Varsinkin laman aikana sirkushuveja tarvitaan kansan rauhoittamiseen mellakoilta, sen tiesivät jo roomalaiset aikoinaan tarjotessaan kansalle leipää ja sirkushuveja.

Homma toimii niin kauan kuin valtio maksaa sirkushuvit ja leivät, kuten Suomi tekee tällä hetkellä ottaessaan lisää velkaa ja maksaessaan työttömille vetelehtimisestä. Laman aikana viihdeteollisuudella menee hyvin.

Todella syvän laman tullessa ensimmäisenä karsitaan juuri sirkushuveista. Toivotaan että sellaista ei tule koska se katkaisisi Suomea tukevan viimeisen puujalan.

Käyttäjän ReimaHeikkil kuva
Reima Heikkilä

http://yle.fi/uutiset/pirkanmaan_tyottomyys_lisaan...

Viimeksi kun tarkistin niin työkkärin sivuilla oli koko pirkanmaalla avoinna 491 kokopäivätyötä. Kun ne on täytetty, mihin Veikko ajatteli laittaa loput yli 31000 työtöntä "vetelehtimästä"?

Kiinnostaisi muuten tietää missä todellisuudessa toimeentulotuella voi ostella pelejä, jotka julkaisupäivänä maksaa normaalisti jotain 45-70 euron välillä. Mobiilipelit on tietysti halvempia - useimmiten ilmaisia, ellei sitten halua maksaa sitä euroa tai kahta ettei tarvii katsella mainoksia kesken pelin. Ehkä toimeentulotuesta pitää vähentää pari euroa kuukaudessa ettei sitä hassata enää peleihin.

Veikko Korhonen

Älä laita sanoja suuhuni. Nyt on Kataisen hallituksen osaltaan aikaansaama lama (vaikka senhän ei pitänyt koskea Suomea), joten työttömät joutuvat ihan omaa syyttään vetelehtimään suurin joukoin. Enhän minä ole eds puolella sanalla syyllistämässä työttömiä. Mutta vetelehtiminen on vetelehtimistä on vetelehtimistä... Ei se siitä muuksi muutu tekee sitä vapaaehtoisesti tai pakosta.

Eihän ansiosidonnaisella ole mitään hätää. Rahaa riittää vielä säästöönkin. Perustoimeentulolla elävä sakki on asia erikseen, heille ehkä sossu maksaa pelit tai ne waretetaan ilmaiseksi netistä, kuka tietää.

Käyttäjän ReimaHeikkil kuva
Reima Heikkilä Vastaus kommenttiin #41

Mitä sanoja olen laittanut suuhusi?

Veikko Korhonen Vastaus kommenttiin #43

> Viimeksi kun tarkistin niin työkkärin sivuilla oli koko pirkanmaalla avoinna 491 kokopäivätyötä. Kun ne on täytetty, mihin Veikko ajatteli laittaa loput yli 31000 työtöntä "vetelehtimästä"?

Etkö yrittänyt tässä kertoa, että olisin syyllistämässä työttömiä vetelehtimisestä?

Ei ole minun asiani keksiä, mihin työttömät laitetaan pois vetelehtimästä, mutta kelpaako risusavotta, lumityöt tai nurkkien siivoaminen Heikkilälle? Kyllä työttömyyskorvaus voi olla vastikkeellista. Ei työt tekemällä lopu, mutta ainakaan ne ei lopu tekemällä ei mitään.

Käyttäjän ReimaHeikkil kuva
Reima Heikkilä Vastaus kommenttiin #45

Vastikkeellisesta työttömyyskorvauksesta on taida sanoa mitään kun itse nostan työttömyyskorvausta metalliliitosta, joka taas perii jäsenmaksua eikä sen lisäksi voi mielestäni voi "pakottaa" ketään töihin - tosin eihän sellaista kukaan ole ehdottanutkaan. Mutta kyllä, työ kelpaa jos siitä maksetaan palkkaa.

"Vetelehtimisessä" on mielestäni melko negatiivinen sävy, varsinkin kun useimmiten sitä käytetään tässä yhteydessä nimenomaan negatiivisessa merkityksessä. Kuulosti siis mielestäni syyllistämiseltä, mutta jos se ei sitä ollut niin myönnän virheeni.

Veikko Korhonen Vastaus kommenttiin #47

Valtio maksaa työttömyyspäivärahan perusosan, joten periaatteessa valtiolla olisi oikeus vaatia rahalleen jonkin vastikkeen.

Tässä nykyisessä oleskeluyhteiskunnassa kaikkinainen vetelehtiminen muiden kustannuksella vain tulee pirun kalliiksi.

Minusta kaikki työttömät pitäisi pistää täyspäiväisrsti koulun penkille oppimaan uusia taitoja. Vaihtoehtona on itse- tai etäopiskelu.

Toinen ratkaisu olisi uusien yritysaijioiden kehittely eri ideoiden ympärille. Uusia yritysideoita on paljon, mutta niiden kehittely vie aikaa ha vaatii eri alojen osaamista, mitä työttömien joukosta löytyy paljon. Pitäisi vain yhdistää eri alojen osaajat keskenään. TE-keskukset eivät tätä tee eivätkä edes halua tehdä. Olen asiaa kysellyt ja se ei tunnu ketään kiinnostavan.

Toimituksen poiminnat