Reijo Tossavainen, toisinajattelija Sanoja ja tekoja. Nöyrästi, mutta nöyristelemättä.

Ehdotuksia kansalaistottelemattomuuksiksi

Maailma ympärillämme muuttuu. Siksi minun ja muidenkin pitää pysyä kehityksen kelkassa mukana.

Tänä päivänä uusinta uutta, suorastaan trendikästä on toimia kansalaistottelemattomasti. Se on virallisesti hyväksyttyä, koska ylimmästä lainsäädännästä vastaavat henkilöt jopa kannustavat laittomuuksiin. Esimerkkeinä olkoon ministerit Niinistö, Kyllönen ja Arhinmäki.

Ministereiden ja mukasuvaitsevan median mielestä laittomuudet pitää hyväksyä, jos toimitaan jonkin hyvän asian puolesta. Mitkä sitten voisivat olla seuraavat kansalaistottelemattomuuden kohteet?

Ensimmäisenä tulee mieleeni verot. Useimpien mielestä osa veroista käytetään sopimattomiin tai muutoin tarpeettomiin kohteisiin. Ainakin ne ovat liian korkeat. Voitaisiinko tehdä niin, että maksetaan vain esim. 75 % veroista edellä mainituista syistä? Loput verot jäisivät valtion tai Urpilaisen maksettaviksi.

Monien mielestä nopeusrajoitukset ovat täysin peestä. Voitaisiinko käynnistää viikko, jonka aikana ajettaisiin niinkuin sopivalta tuntuu? Jos poliisisetä sakottaisi, niin lappu revittäisiin siinä hänen silmiensä edessä ja ystävällisesti hymyillen kerrottaisiin, että nyt on kansalaistottelemattomuuden viikko. Kyllä sellainen poliisisetää ja sisäministerirouvaa harmittaisi.

Sitten täysin vakavissani ehdotan, että ensimmäisenä kansalaistottelemattomuuden kohteena voisi olla pakkoruotsi. Itse kukin kieltäytyisi pakkoruotsin puhumisesta. Koulussa pakkoruotsin tunneilla lapset tekisivät hyödyllisempää, esim. opiskelisivat jotain tarpeellisempaa kieltä tai piirtelisivät kuvia.

Mitä muita kansalaistottelemattomuuden aiheita arvoisat lukijat keksivät? Ja miten niitä käytännössä voitaisiin toteuttaa?

Kun mietitte ehdotuksia, niin muistakaa, että sellainen järjetön ilkivalta kuin mitä Tampereella ja Barentsin merellä nähtiin ei ole kuitenkaan toivottavaa.

Muistakaa myös, että kampanjan onnistumisen kannalta on erittäin tärkeää, että teillä on median parissa luottotoimittajia, jotka kaikin keinoin edistävät kampanjaanne.

(Jos koet aiheen ja kirjoituksen tärkeäksi, niin paina allaolevia facebook ja twitter -nappeja)

www.reijotossavainen.net

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (47 kommenttia)

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Yksi ja ehdoton kohde olisi YLEn pakkovero. On vain toteuttamisvaikeuksia. Yksi keino voisi olla työssä käyvien siirtyminen vaikkapa sille hieman alle tonnin kuukausitulolle veronmaksajien piikkiin. Siis niiden jotka vielä veroa maksaisivat. ;)

Reijo Tossavainen

Voisiko medialle mätkäistä jätemaksun?

Reijo Tossavainen

Ajatus kansalaistottelemattomuudesta saa kannatusta myös tämän blogin ulkopuolella ja hyvä niin.

Twitteristä luin erinomaisen ehdotuksen: ollaan rohkeasti kansalaistottelemattomia ja äänestetään joukolla seuraavissa vaaleissa perussuomalaisia!

Pakkoruotsin osalta sähköpostitse tuli ehdotus HBL:n toimituksen valtauksesta ja sveska.nu järjestön tilaisuuden häirinnästä Paavo Lipposen puheen aikana.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Miksi kenenkään pitäisi vallata HBL:n toimitus? Eikö se näyttäisi lähinnä urpolta?

Reijo Tossavainen

HBL on ruotsinkielisten suursäätiöiden yksi keskeisiä vallankäytön välineitä.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Tossavainen kirjoittaa: "Pakkoruotsin osalta sähköpostitse tuli ehdotus HBL:n toimituksen valtauksesta ja sveska.nu järjestön tilaisuuden häirinnästä Paavo Lipposen puheen aikana."

Kannattaako kansanedustaja Tossavainen tuollaista anarkiaa, kun on laittanut moisen älyttömyyden tänne julki?

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Tossavainen vaikuttaisi olevan hyvin lähellä tarjoilla kultatarjottimella hyviä uutisaiheita Uudelle Suomelle.

Reijo Tossavainen

Ilmeisesti Huusko ei lue blogejani, koska kommentoi tuolla tavalla.

Olen vastustanut ja tulen vastustamaan kaikenlaisia laittomuuksia. Olen paheksunut mm. sitä, että ministerit Niinistö, Arhinmäki ja Kyllönen ovat ilmoittaneet hyväksyvänsä laittomuudet silloin, kun se tapahtuu heidän mielestä hyvän asian puolesta. Mielestäni ollaan erittäin vaarallisilla vesillä, jos sille tielle lähdetään.

Blogissani halusin konkreettisesti osoittaa, mitä se voisi tarkoittaa, jos jokainen katsoisi oikeudekseen toimia jonkin hyvän asian puolesta laittomin keinoin.

Käyttäjän jannekuusi kuva
Janne Kuusi Vastaus kommenttiin #26

Kansanedustaja, älä väistele vastuutasi sanomisistasi.

Irrotat hyvinkin selkeästi pakkoruotsiin liittyvän osuuden mainitsemalla olevasi sen osalta vakavissasi.

Erkkikin ymmärtää että muu osuus yrittää olla humoristista, ja ehkä se jonkun mielestä sitä onkin. En toimi makutuomarina enkä kirjallisuuskriitikkona sen suhteen, mutta muuten vastuun perään kyselen kyllä.

Sananvapaus ja siihen liittyvä vastuu kuuluu näet kaikille - myös kansanedustajille. Omasta mielestäni erityisesti heille. Siis teille.

Reijo Tossavainen Vastaus kommenttiin #29

Kuusen lähtökohtana näyttää olevan se, että vain toisilla on oikeus harjoittaa kansalaistottelemattomuutta eli lainvastaista toimintaa. Juuri sitä halusin arvostella ja osoittaa esimerkein, että demokratiassa lait pitää olla yhtäläiset kaikille.

Käyttäjän jannekuusi kuva
Janne Kuusi Vastaus kommenttiin #33

Ei, se ei ole lähtökohtani, vaikka kuinka pelaisit poliitikkomaista peliä yrittämällä muuttaa mustan valkoiseksi.

Mutta kun suhtaudut kategorisen kielteisesti kansalaistottelemattomuuteen, purskautit silti intosi boikotoida lainmukaisia opintoja. Älä siis kaada muiden niskaan sitä, mitä itse olet omassa blogissasi kirjoittanut.

Kiemurtelemalla tästä ei pääse.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #26

"Blogissani halusin konkreettisesti osoittaa, mitä se voisi tarkoittaa, jos jokainen katsoisi oikeudekseen toimia jonkin hyvän asian puolesta laittomin keinoin."

Missä ja miten se ilmenee?

#7 Miksi kenenkään pitäisi vallata HBL:n toimitus? Eikö se näyttäisi lähinnä urpolta?

#9, Reijo Tossavainen

HBL on ruotsinkielisten suursäätiöiden yksi keskeisiä vallankäytön välineitä.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist Vastaus kommenttiin #26

Edustaja Tossavainen, tämä ei ole suinkaan ensimmäinen kerta, kun toivot etteivät lapset osallistuisi ruotsin opetukseen. Kirjoitit kerran blogin pohtien, millaisia rangaistuksia mahtaisi tulla lapselle ja hänen vanhemmalleen, jos vanhempi ei päästäisi lastaan ruotsin tunneille.

Suomessa on oppivelvollisuus, oli sen sisällöstä mieltä mitä tahansa.

Lisäksi olet mainostanut auttaneesi naapuriasi kiertämään lakia kesämökillä asumisen vuoksi.

Näin ollen blogisi viesti jää hieman kummalliseksi tai epäonnistuneeksi.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #26
Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

Lätkäisin omaan blogiini myös aiheesta version, mutta tämä tiivistänee Niinistön toiminnan kulmakiven yhteen lauseeseen: Kaikki tuntuvat olevan tasa-arvoisia lain edessä, mutta vihreät ovat tasa-arvoisempia kuin muut.

Hautalakin kaatui Greenpeacen toiminnan suojelemiseen valtionyhtiöiden ohjauksesta vastaavana ministerinä.

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Ainakin ajan polkupyörällä törkeästi ilman kypärää. Olen kävellyt myös päin punaista valoa, kun autoja ei ole ollut lähelläkään.

Käyttäjän janimakela kuva
Jani Mäkelä

Minulla on ehdotus kansalaistottelemattomuudeksi, joka aivan varmasti harmittaa mahdollisimman paljon sekä Suomen että Euroopan valtaeliittiä.

Äänestäkää perussuomalaisia - mahdollisimman usein, joka kerran kun se on mahdollista. Ensi kerran se on mahdollista jo ensi keväänä!

Käyttäjän maunostranden kuva
Mauno Strandén

Hyvä kommentti Jani Mäkelä, äänestetään PS:n edustajia, hehän ei myyneet lupauksiaan, edes bemarintakapenkin kutsusta, niin kuin vasurit ja demarit pelkästään teki!
Tuolla nykyhallitusta verrattiin valehtelijoiden klubiin? Siellä siis on yksi joka ei aina valehtele :)

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla

Paitsi esimerkiksi sen, että Perussuomalaisilla ei ole puoluekuria vaan edustajat saavat äänestää omantuntonsa mukaan.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #52

Puoluelistoihin perustuvassa vaalijärjestelmässä puoluekurin noudattaminen ottaa paremmin huomioon äänestäjien tahdonilmaisun, kuin jokaisen edustajan omantunnon noudattaminen. Siis hiukan paremmin.

Soinikaan ei äänistään tarvinnut kuin murto-osan päästäkseen läpi. Hän vei siis eduskuntaan monta muuta persua, joilla saattaa olla monista asioista aivan erilainen näkemys kuin Soinia äänestäneillä kansalaisilla.

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Miehet juovat 80 prosenttia kaikesta alkoholista Suomessa. Naisministerit yrittävät aina nostaa viinan hintaa. Miesten vapautusrintama on kansalais tottelematon, ja tuo viinaa kavereille Virosta.

Käyttäjän HannuTaskinen kuva
Hannu Taskinen

Hyvä Mikko! Minäkään en ole koskaan käyttänyt pyöräillessä kypärää.
Enkä tule koskaan käyttämään.Jos joku haluaa käyttää sitä, niin sallin sen kyllä hyväntahtoisesti.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Tsot tsot! Jos ja kun kypärättömyys joskus sanktioidaan, joudut perääntymään... tai lopettamaan pyöräilyn.

Pyöräilijän on käytettävä kypärää ja jalankulkijan - olosuhteiden mukaan - heijastinta. Laiminlyönneistä ei ole säädetty rangaistusta, joten näissä tapauksissa kysymys on vain tottelemattomuuden kevytversiosta.

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Rakennuksilla on heijastin liivi pakko. Tulee sakkoja.Työturvallisuus määräyksiä rikotaan usein, vaikka kaikkien etu olisi niitä noudattaa. Milloin viimeksi sinulla on olut kahlasi jatko johtoa peräkkäin?

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko Vastaus kommenttiin #17

"... olut kahlasi jatko johtoa..."

Haluamatta varsinaisesti halkoa hiuksia oletan, että tarkoitit kahta jatkojohtoa toisiinsa liitettyinä. Ja silloin tällöin todella teen ylipitkiä virityksiä: johto, toinen johto ja pensasleikkuri. Ja mies itse tasapainoilemassa jakkaralla, joka huojuu puutarhapöydällä. Siitä on "hyvä" siistiä pihapensaita puolelta toiselle kurkotellen. Niissä tilanteissa en halua puhua mitään, jotta viimeisistä sanoistani ei muodostuisi hirtehistä vitsiä suvun perinnöksi.

Veikko Korhonen

Torsti Äärelä käyttää blogiaan sylkykuppina. Jättäkää Torsti herran rauhaan, älkääkä vierailko hänen blogisivuillaan. Kansalaistottelemattomuutta tämäkin.

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Täytyy tehdä laiton piraatti kopio Isä Camillo kirjasta ja lähetä Äärelälle.Pepponen ja Isä Camillo, Tossavainen ja Äärelä.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla

Kansalaistottelemattomuus ei siis ole ok? Olen samaa mieltä, mutta entä yhtiötottelemattomuus ja valtiotottelemattomuus?

GPn keinot ovat vääriä, mutta tarkoitus oikea. Venäjän öljy-yhtiöt on saatava tottelemaan Venäjän ympäristölakeja ja kansainvälisiä sopimuksia.

Voisiko vaikka kansanedustaja Tossavainen tehdä asialle jotain sen sijaan, että mesoaa parista hulinoitsijasta, jotka eivät oikeasti aiheuttaneet mitään vahinkoa?

Käyttäjän RaimoKangas kuva
Raimo Kangas

ollila voisi perustaa työryhmän konsultteineen ja laittaa yle vero katseltavaan aikaan,jokaiseen televisioon laskin ja laskutus käytön mukaan,menisi varmaan samoilla laitteilla kuin auton tarkkailu.

Käyttäjän VilleMaki kuva
Ville Mäki

Kun EU:sta tulee aikanaan liittovaltio, sitä voisi boikotida seuraavilla tavoilla:

1. Kieltäytyy hankkimasta EU:n passia.
2. Laittaa jokaiseen lomakeeseen yms. kansalaisuus-kohtaan "Suomi" tjmv. ja muutenkin korostaa olevansa Suomen kansalainen.
3. Jos on tilanteessa, missä lauletaan EU:n kansallislaulu, ei nouse seisomaan, eikä laula mukana. Tosin saa laulaa Suomen kansallislaulun.
4. Jos omistaa Suomen lipun, voi nostaa sen salkoon aina 6.12. EU:n kansallispäivää ei tule noteerata mitenkään.
5. Ei varsinaista kansalaistottelemattomuutta, mutta kannattaa muistaa tämöäkin: ei osta mitään, missä lukee "Made in EU" tai jossa on joku EU:n tunnus.

Käyttäjän KuinkaKarlMarxTavataan kuva
Seppo Oikkonen

"" Tänä päivänä uusinta uutta, suorastaan trendikästä on toimia kansalaistottelemattomasti. ""

Sini Saarelan ja Greenpeacen protesteista en sano mitään, mutta kansalaistottelemattomuudesta ja erityisesti sen yhteydestä demokratiaan kannattaisi puhua vakavastikin eikä vain velttoja heittoja ja irvailuja viljellen.

Ei kansalaistottelemattomuus mikään uusi trendi ole. Demokratia on vanha idea, valistusajan idea. Demokratia oli alkujaan laiton kapinaliike sääty-yhteiskunnassa vallinnutta syntyperään perustuvaa eriarvoisuutta vastaan.

Eikä se demokratia olemuksellisesti ole siitä mihinkään muuttunut. Kyllä se yhä perustuu siihen että yksilö on valveilla ja yksilön omatunto toimii.

Jos lainkunnioitus perustuu siihen että yksilö tottelee sokeasti, silloin ei demokratiasta ole tietoakaan. Silloin tavallisesti toimitaan jonkun jumalan nimissä, tai uskotaan Suureen Johtajaan, tai marssitaan sotilassaappaiden tahdissa. Jos lainkunnioitus perustuu lakien sokeaan noudattamiseen, demokratia on sen sokeuden ensimmäinen uhri.

Kohta likimain kaikki lait, joita suomalaisten tulisi noudattaa, tulevat EU:n taholta. EU:n demokratiavaje kasvaa kasvamistaan, eikä sen politiikka suinkaan palvele kansalaisten parasta. On mielenkiintoista nähdä missä vaiheessa tätä kehitystä Perussuomalaiset muuttuvat "kansalaistottelemattomiksi".

Vai ollaanko sitten siinä vaiheessa jo hukattu loputkin omasta omastatunnosta? Niin täydellisesti, että marssitaan vain pankkiunionin mukana. Huudellaan yhäkin, että totelkaa nyt kaikki laillista valtaa ja sitä pitäviä pankkiireja, koska pikkusormen antamisesta järjelle seuraa että järki kohta ottaa kaiken vallan.

Se on aika herkkä asia, tuo demokratia. Ei sitä ole olemassa, ellei sen edellytyksiä yksityisen kansalaisen sielussa ole. Jos kansalainen ei itse koe oikeudentuntoja, vaan paaduttaa itsensä koneeksi, joka vain tottelee ylhäältä annettuja lakeja -- huonosti käy demokratian.

Eikä se demokratia todellakaan ole kovinkaan vahvoilla. Meillä näköjään on jo joukossamme ihmisiä, jotka eivät ohjaudu sisältä käsin vaan joita ilmeisesti pitää kurissa ja estää pahoista töistä vain ulkoinen lain uhka.

Käyttäjän HeikkiFossi kuva
Heikki Fossi

Jouduin lukemaan kolmeen kertaan Oikkosen rautaisen kommentin-

ymmärrykseni ei ole huippuluokkaa.

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen

Lyödäänkö vetoa et mukasuvaitsemattomalla herra Tossavaisella ei ole rohkeutta alkaa harjoittamaan kansalaistottelemattomuutta aikuisten oikeasti, siis muuten kuin pimeässä huoneessa yksin siitä fantasioiden.

Sen sijaan Sini Saarelalla oli rohkeutta, ja sekös mukasuvaitsematonta herra Tossavaista harmittaa. Vai mistä muusta traumaattinen suhtautuminen asiaan tai siis se, että mukasuvaitsematon herra Tossavainen on jaksanut jauhaa asiasta päivästä toiseen, kertoo?

Reijo Tossavainen

Tämä minun kirjoitteluni on hyvin pientä sen rinnalla, mitä media on siitä metelöinyt.

Toki "ymmärrän", että toveri Niemisen mielestä on olemassa vain yksi totuus.

Maria Salovaara Orre

Erittäin hyvin ilmaistua asiaa demokratiasta. Siitä ja omastatunnosta.

Käyttäjän JukkaKaijala kuva
Jukka Kaijala

Suomalaiset ovat ennenkin olleet kansalaistottelemattomia ja uhmanneet Venäjän lakeja. 1914-1918 joukko aktivisteja päätti aloittaa Suomen irroittamisen Venäjän yhteydestä kouluttautumalla salaa Saksassa tarkoituksena taistella laillista valtaa vastaan. Ja jos tätä Tossavaisen blogia lukee myös se porukka, jolla koulut on jäänyt vähän kesken tai muuten heikolla ymmärryksellä liikkeellä, niin kerrottakon että tuo joukko oli Jääkäriliikkeen perustajajoukko. Jääkärit taas olivat se porukka, joka toimi ydinjoukkona taistelussa irrottautuessamme vallankumouksen pyörteissä olevasta Venäjästä. Kansalaistottelemattomia alunperin koko sakki. Tuomitseeko kansanedustaja Tossavainen nämä miehet?

Joskus täytyy turvautua suoraan toimintaan. Näin se vaan valitettavasti on. Muistetaan nyt koko ajan, että Saarelakaan ei todellakaan ole kansalaistottelemattomuuttaan itsekkäistä tarkoitusperistä harrastanut:
http://m.greenpeace.org/finland/fi/high/media/blog...

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Tossavainen voisi pohtia sitä minkälaisessa maailmassa eläisimme jos kansalaistottelemattomuutta ei olisi ollut. Tossavainen sekä häntä peesaavat eivä siis missään nimessä hyväksyisi jos Pohjois-koreassa tapahtuis kansalaistottelemattomuutta nykyistä maan johtoa vastaan kieltäytymällä esim. järjettömmän suurista paraateista jotka nälässä hoippuen toteutaan.

Reijo Tossavainen

Toveri Granlund: Minä olen puhunut/kirjoittanut Suomen asioista.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Tossavainen, ei Suomi ole mikään saareke, irrallaan muusta maailmasta. Jos naapurimaassamme Venäjällä, lähellä Suomea, tapahtuu suuri yhpäristökatastrofi, kyllä se koskee myös meitä suomalaisia, eivät saasteet rajoista piittaa.

Reijo Tossavainen

Kuvaton trolli Juha Hunt poistettu.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Oikeastaan ainoa oikeasti kansalaistottelemattomuutta edustava idea Tossavaisen listalla oli olla osallistumatta ruotsin opetukseen*.

Ei verojen kiertäminen tai nopeusrajoitusten noudattamatta jättäminen ole kuin itsekästä urpoilua, oli se kansanliike tai ei.

Eikä perussuomalaisten äänestäminenkään tietenkään ole millään tavalla kansalaistottelemattomuutta. Suomessa on yleinen ja yhtäläinen äänipikeus sekä vaalisalaisuus. Jokainen saa äänestää miten haluaa kenenkään estämättä tai sitten saa jättää kokonaan äänestämättä.

Kansalaistoiminnan ja väkivallattoman vastarinnan alkuhistoriassa oli vaihe, jossa sitä käytettiin keinona päästä oikeuteen argumentoimaan omassa asiassa formaalisti ja julkisesti. Oikeus kuulluksi tulemiseen ei kuulunut kaikille, ainoa tila sille oli oikeudenkäynneissä. Rauhanomainen toiminta oli siis tapa saada asema subjektina. Hiljaisuutta, passiivisuutta, boikotteja ja omilla kasvoilla esiintymistä ei voitu noin vain leimata roskaväen mellakoinniksi. Siitä se gandhilaisuus brittien Etelä-Afrikassa lähti. Ja se oli muuten varsin menestyksellnen kampanja. Onko maailma tässä suhteessa muuttunut vaiko eikö?

----------
*Sivuhuomio:
Syntyisi muuten ihan hilpeä tästä ruotsiboikotista, jos hetken kuvittelee, että se olisi oikea ja suhtkoht laaja kansanliike! Viranomaisilla ei olisi muuta vaihtoehtoa kuin prosessoida perusopetuksen tavallisen aparaatin kautta: Wilma-viestiä kotiin ja oppilaille jälki-istuntoa aiheettomista poissaoloista, sitten kirjallisia varoituksia ja ennen pitkää yllyttäjä/pakottaja/sallijavanhemmille sakot oppivelvollisuuden laiminlyönnistä ja lopulta pitäisi lätkäistä neloset arvosanaksi (ja kukaan tunneilla ollut ei muuten sitten enää oikeastaan voisikaan saada nelosta, vaikkei mitään olisi tehnyt tai oppinut). Boikottiporukalla olisi siis ehdot ruotsissa. Ne voisi sitten piruuttaan suorittaa ja jatkaa boikottia seuraavana lukuvuonna. Tuskinpa muuten löytyy antiruotsi-jihadistia, joka uhraisi itsensä jäämällä luokalle tai ilman perusopetuksen päättötodistusta.
En kyllä yhtään usko teinien sitkeyteen, jos pitäisi kesälomien puolella harrastaa sissitoimintaa ja en varsinkaan, jos vanhemmat yrittäisivät pakottaa teini-ikäisiä lapsiaan tähän.

(Minulla ei ole mitään ruotsin kieltä tai sen opetusta vastaan, perheenikin on kaksikielinen. Kaikkien pitäisi yleissivistyksen nimissä osata muutakin kuin vain yhtä Suomessa puhuttavaa kieltä.)

Markus Hyvärinen

Näyttää siltä, että sananvapaus ei koske Tossavaisen blogia, kun epämieluisia kommentteja poistetaan? Vai miten kommentoit näitä Tossavainen?

Käyttäjän BjrnLindqvist kuva
Björn Lindqvist

I Europa pratas 230 språk. Varför ska det vara så stor sak att vi har flera officiella språk i Finland? Vi har svenska och finska som officiella språk. Vi har flera minoritetsspråk, vi pratar ännu mera språk, vi har turister, vi har immigranter. Språk är bara ett sätt att kommunicera.

Och menar du Herr Tossavainen på riktigt att du tror att vi skulle ha det mera självständigt som en del av det Ryska imperiet istället för medlem i EU? På vilket sätt?

Reijo Tossavainen

En ole ruotsin kieltä vastaan. Ruotsinkielisen vähemmistön edut on turvattava siellä missä he asuvat. Sen sijaan esim. Etelä- ja Pohjois-Karjalassa pakkoruotsi on suoranaista kiusantekoa, koska sille ei ole siellä minkäänlaista tarvetta.

Säästyvä aika voitaisiin käyttää maailmankielien oppimiseen. Venäjän rajan tuntumassa se olisi venäjä, koska sitä ihan oikeasti siellä tarvitaan.

Esimerkki pakkoruotsin järjettömyydestä: Minulle soitti eräs rajalla 30 vuotta palvellut henkilö. Hän kertoi, että heiltä vaaditaan ruotsin kielen taito. Hän oli koko pitkän uransa aikana tarvinnut ruotsia vain kerran. Sen sijaan noin 80-90 % rajan ylittäjistä on venäläisiä.

Rajalle kaivattaisiin kipeästi venäjän kielen taitoisia. Nyt heitä ei löydy, koska pakkoruotsi karsii venäjäntaitoiset pois.

Vastauksena Lindqvistin viimeiseen kysymykseen http://reijotossavainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1...

Käyttäjän maunostranden kuva
Mauno Strandén

Tuota ei RKP tiedä, eikä Lipponen, että Venäjällä ei puhutakkaan ruotsia?
On se älytön sääntö ja harva venäläinen, joka on maahan tullut ja osaa Suomea ei voi toimia virassa kun ei osaa ruotsia ko?

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Toimituksen poiminnat