Reijo Tossavainen, toisinajattelija Sanoja ja tekoja. Nöyrästi, mutta nöyristelemättä.

Bulgarialaiset ja romanialaiset, tervetuloa Suomeen töihin!

Huomisesta lähtien Romanian ja Bulgarian kansalaiset voivat hakea töitä muista EU-maista. Ainakin Britanniassa pelätään kansalaisten reaktioita, jos maahantulijoita alkaa tulla kahdesta uudesta jäsenmaasta, kirjoittaa The Guardian.   Britannian oikeusministeri Chris Grayling ajaa tiukempia maahantulorajoituksia Romaniasta ja Bulgariasta tuleville vain tunteja ennen, kuin rajat avautuvat.   Britannian pääministeri David Cameroniin on vedottu, että Bulgariasta ja Romaniasta tuleviin maahantulijoihin sovellettaisiin tiukempia maahantulosääntöjä. Maahantuloa olisi mahdollista EU-lakien mukaan rajoittaa, mikäli katsottaisiin, että maassa olisi "meneillään tai ennakoitavissa vakavia työmarkkinahäiriöitä". Entä meillä Suomessa? Täällä asiasta ollaan hiljaa. Tai sitten meillä suhtaudutaan aivan päinvastaisesti. Esimerkiksi pääministeri Katainen on korostanut, että tämä maa nousee ahdingosta vain ulkomailta tulevan työvoiman turvin. Kotimaan työttömistä ei siis "ole mihinkään".Meillä on jo kokemusta kadunkulmissa töitä tekevistä Bulgarian ja Romanian kansalaisista. He ovat ennakoineet sitä mitä tuleman pitää nyt kun töihin tulo on huomisesta alkaen aivan laillista ja Kataisen hallituksen mielestä jopa toivottavaa. Rohkenen olla Kataisen ja nykyhallituksen ja sen tukipuolueiden kanssa täysin eri mieltä. Kyllä lopputulos tulee olemaan Suomen ja suomalaisten kannalta miinusmerkkinen.(Jos haluat, että blogitekstin lukevat muutkin kuin US:n lukijat, niin paina allaolevia Facebook ja Twitter -painikkeita.)    

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (23 kommenttia)

Reijo Tossavainen

Jostakin syystä jälleen tekniikka pökkii. Vaikka kuinka laitan kappalejaon, niin se ei siirry sivulle. Valitan...

Toivottavasti toimitus pystyy korjaamaan. Kiitos!

Arre Kougappi

Virolaiset (jatkossa bulgarialaiset, romanialaiset) perustaa Suomeen jatkuvalla syötöllä uusia rakennusalan yrityksiä joiden toiminta yleensä loppuu vuoden yrittämisen jälkeen. Yrityksen perustaminen onnistuu työpäivässä.

Tämän aikana he saavat kuitenkin kohtuuttoman paljon tuhoa suomalaiselle yhteiskunnalle. Tämä realisoituu myöhemmin, johtuen päättäjien yksinkertaisuudesta.

Heidän kynnys antaa bulgarialaisille ja romanialaisille työsopimuksen, on lähes olematon.

Tämä tapahtuu seuraavalla tavalla, suomalainen yritys tarjoaa urakan. Virolainen pakosta perustaa yrityksen ja palkkaa bulgarialaisen, romanialaisen tai vaikkapa puolalaisen,latvialaisen, kuten nyt on ollut käytäntö.

Vuoden päästä, kaikki ovat nauttimassa suomalaisesta sos. turvasta ja terveydenpalveluista, vaikka kukaan ei ole enää töissä.

Lähes kaikille on laitettu vuoden aikana hammaskalusto kuntoon ja muutenkin lääkäripalveluita he käyttävät paljon. Koska luulevat, että Suomessa koko kropan voi laittaa vihdoin kuntoon. Luottamus suomalaisiin lääkäreihin ja terveydenhoitoon on kova.

Heidän työllistäminen on kuitenkin mahdoton jatkossa, saavat asua loppuelämän samoilla eduilla kun suomalaiset.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Missä ovat PerSujen toimet sen puolesta, että ulkolaisten työntekijöiden työsuhteenehdoilla keinottelu saataisi loppumaan? Koska PerSut ihan oikeasti kävisivät harmaan ja mustan talouden kimppuun ulkolaisten, tukiasutettujen ja kaupungin vuokrataloissa asuvien syrjäytettyjen asemesta?

Arre Kougappi

,,ulkolaisten työntekijöiden työsuhteenehdoilla keinottelu saataisi loppumaan?

Etkö Jorma hallitse kokonaisuutta, vai onko tieto pelkästään lehtitietojen varassa.

Ongelma on nykymuotoinen EU:n vapaa-liikkuvuus . Millään kiristyksillä ja kielloilla tätä ei ratkaista, ulkolaiset ovat kaksi askelta edellä, kun viranomaiset.

Kun lukee sinun kirjoittamasi kommenttia, käsitys tästä vaan vahvistuu, että joidenkin ihmisten perustietämys asioista on yksinkertaisesti olematon.

Kun puututaan näihin ym. asioihin, niin elättejä ulkomailta tulee entistä enemmän.

Tästä myös kärsii suomalainen yrittäjyys, byrokratia kasvaa, tappaen suomalaisen yrittäjyyden, tämä on nykyään arkipäivää.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Kyse ei ole pohjimmiltaan ihmisten vapaasta liikkuvuudesta vaan siitä, että nyt työnantajille annetaan mahdollisuus keinotella työsuhteenehdoilla eli siis teettää työtä halvemmalla kun käyttää ulkomaalaisia sekä laillisesti että laittomasti. Tässä mahdollisuudessa on kaksi puolta: ensinnäkin ulkomaalaiset yritykset voivat toimia Suomessa ilman, että niiden tarvitsee noudattaa suomalaisia työehtoja ja toiseksi ulkomaalaisia työntekijöitä voidaan käyttää suomalaisissa firmoissa halvemmalla kun he eivät tiedä oikeuksiaan. Tästä seuraa, että suomalaiset työntekijät ja suomalaisia ehtoja noudattavat työnantajat eivät ole samanvertaisessa asemassa kilpailtaessa työstä.

Jos työnantajien keinottelumahdollisuudet estetään kunnollisilla määräyksillä ja niiden tiukalla valvomisella riittävine seuraamuksineen, suomalaiset ja kaikki muutkin olisivat samalla viivalla.

Arre Kougappi Vastaus kommenttiin #6

Kyse on pohjimmiltaan eräiden tahojen ylimielisyydestä ja täydestä kyvyttömyydestä ymmärtää miten ihmiset käyttäytyvät ja mitä ajattelevat ja mihin perustuu hyvinvointi Suomessa.

Tämä primitiivinen ajattelutapa jonka usein voi kuulla krapulassa olevien miesten suusta työmaakopissa. Vaikka toki valvontaa ja lainsäädännön hienosäätöä tarvitaan.

,,käyttää suomalaisissa firmoissa halvemmalla kun he eivät tiedä oikeuksiaan,,

Tämä ei pidä paikkansa, koska ulkomaalaiset usein tietää paremmin oikeuksista kun nöyrät suomalaiset. Usein tämä tapahtuu jo ennen saapumista Suomeen tai ensimmäisen viikon päästä Suomeen saapumisen jälkeen.

On tietty paljon eri syitä miksi joku tekee sitten halvemmalla. Tämä on näköjään ihmisille täysin hämäränpeitossa ja tänne levitetään väsynyttä tekstiä joka lähtee täysin yksinkertaisesta ajattelutavasta.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #14

Perimmäiset ongelmanratkaisut ovat loppujen lopuksi yksinkertaisia kun pureudutaan riittävän syvälle asioiden ytimiin, kuten tässä tapauksessa liike-elämän mekanismeihin ja niitä noudattelevaan työnantajien käyttäytymiseen työmarkkinoilla heidän ostaessaan työvoimaa käyttöönsä.

Ihmiset liikkuvat elantonsa perässä ja työnantajat käyttävät sitä tarvetta hyväkseen saadakseen työvoimaa mahdollisimman halvalla. Tämä ilmenee kahdella tavalla: työtä viedään sinne missä on halpaa, esim. Kiinaan ja halvemmista maista tuodaan tekijöitä jos ja kun heitä saadaan halvemmalla täällä töihin. Kummassakin tapauksissa työnantajat noudattavat lakeja ja sopimuksia juuri niin paljon kuin heidän on edullista niin tehdä.

Puuttumalla parantamalla ja laajentamalla työsuhteiden ehdoista tehtyjen sopimusten noudattamista voimme saattaa eri puolilta tulevat työnhakijat samalle viivalle jolloin työnantajille ei enää ole edullista polkea työnhintaa laillisin eikä laittomin keinoin. Tarvitaan vain nykyisten sopimusten parempaa valvontaa ja rikkomuksille kovemmat sanktiot sekä joiltakin osin sopimusten noudattamisalan laajentamista.

Loppujen lopuksi asia on noin primitiivinen eikä siihen tarvita lainkaan ylimielisyyttä.

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen

Kun Baltian maat liittyivät EU:hun SAK sai neuvoteltua parin vuoden siirtymäajan työvoiman vapaalle liikkuvuudelle. EK ja oikeistolainen tai siis niin sanittu valtamedia tekivät kostoksi SAK:sta ja demareista pellejä julkisuudessa.

http://www.kansanuutiset.fi/uutiset/kotimaa/309796...

Käyttäjän kolhi kuva
Jaakko Kölhi

Tämä protektionistinen siirtymäaika olikin kaikkien aikojen älyttömin idea. Se aiheutti kaikennäkösiä ei-toivottuja ilmiöitä, kuten esimerkiksi järjestelyitä, joissa virolaiset työntekijät olivat Suomessa "vuokralla" eikä heitä siten koskenut suomalainen lainsäädäntö taikka verovelvollisuus. Se suoraan sanoen synnytti harmaata taloutta ja keplottelua.

Nyt on paljon parempi kun työntekijä voi rehellisesti ja virallisesti muuttaa tänne töihin ja saada työstä oikeaa palkkaa ja maksaa siitä veronsa.

Reijo Tossavainen

Nieminen: Kahden vuoden siirtymäajalla ei pitkässä juoksussa ole kovin suurta merkitystä. Ratkaisevaa lopputuleman kannalta on pysyvä kanta. Perussuomalaisten mielestä vapaa työnperässä liikkumista ei olisi pitänyt sallia laisinkaan.

Käyttäjän timonenonen kuva
Timo Nenonen

"Bulgarialaiset ja romanialaiset, tervetuloa Suomeen töihin!"

Siis mihin töihin? Eihän täällä ole puolelle miljoonalle meistä suomalaisistakaan töitä.

Ilkeätä provoilua oman maan työttömiä kohtaan.

Käyttäjän kolhi kuva
Jaakko Kölhi

Suomi ei asettanut siirtymäajan rajoituksia Bulgarian ja Romanian kansalaisille, joten he ovat voineet tulla tänne jo vuosien ajan. Määrät ovat pysyneet vähäisinä eivätkä ole vaikuttaneet suomalaisiin työmarkkinoihin ei tavalla eikä toisella.

Työperäinen maahanmuutto lisää tehtyjen työtuntien määrää ja taloudellista toimeliasuutta sekä kasvattaa yksityistä kulutusta ja kotimaista kysyntää. Se selittää osittain eron Suomen ja Ruotsin talouskasvussa ja kestävyysvajeessa.

Itäeurooppalaiset ovat ahkeraa ja fiksua porukkaa, jotka yleensä sopeutuvat Suomeen hyvin. Kielen ja tavat tuntuvat omaksuvan huomattavasti länsieurooppalaisia nopeammin. Heitä tulisi pyrkiä houkuttelemaan tänne enemmänkin.

Arre Kougappi

,,Määrät ovat pysyneet vähäisinä eivätkä ole vaikuttaneet suomalaisiin työmarkkinoihin ei tavalla eikä toisella.,,

Ovat virolaisilla työmailla ja omistavat veronumeron, kuitenkin eivät näy missään tilastoissa, eikä tarkastukset paljasta todellista tilannetta.
Perehdy asiaan.

Reijo Tossavainen

Kölhille ja muillekin:

Uusi Suomi uutisoi näin: "Bulgarian ja Romanian kansalaiset voivat keskiviikosta lähtien työskennellä EU-maissa rajoituksetta. Latvia puolestaan otti keskiyöllä käyttöön yhteisvaluutta euron.

Romanian ja Bulgarian liittyessä Euroopan unioniin vuonna 2007 maiden kansalaisten liikkumista EU-alueella haluttiin rajoittaa. Maat olivat liittyessään ja ovat edelleen EU:n köyhimpiä.

Erityisesti Britanniassa on pelätty muuttoaaltoa Romaniasta ja Bulgariasta rajojen avauduttua. BBC:n mukaan monissa muissakin läntisissä, vauraissa jäsenmaissa pelätään, että Romania ja Bulgaria eivät vielä seitsemän vuoden jäsenyyden jälkeen ole valmiita täysin vapaaseen liikkuvuuteen.

BBC:n mukaan Romanian ja Bulgarian viranomaiset ovat kuitenkin vakuutelleet, että suurta muuttoliikettä ei ole odotettavissa. Viranomaisten mukaan ne, jotka ovat halukkaita työskentelemään muualla Euroopassa, ovat tähänkin asti päässeet lähtemään töihin ulkomaille.

BBC:n mukaan tähän asti romanialaiset ja bulgarialaiset ovat joutuneet hankkimaan työluvan muissa EU-maissa työskennellessään, vaikka ovatkin EU-jäsenyyden jälkeen saaneet matkustaa EU-alueella ilman viisumia."

Käyttäjän kolhi kuva
Jaakko Kölhi

Kehotan maahanmuuttoasioihin keskittynyttä kansanedustajaa tarkistamaan faktansa. Suomi ei asettanut rajoituksia Romanian ja Bulgarian kansalaisille. Väitti sitten BBC:ta varsin harhaanjohtavasti lainaava Uusi Suomi mitä tahansa.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Kölhi kirjoitti: "Suomi ei asettanut siirtymäajan rajoituksia Bulgarian ja Romanian kansalaisille, joten he ovat voineet tulla tänne jo vuosien ajan."

Aivan totta niin. Brittien siirtymäaika sen sijaan umpeutuu nyt vuodenvaihteessa. Tossavainen repi siitä perättömän jutunjuuren mutta saihan hän sillä pienen keskusteluntyngän aikaiseksi.

En kuitenkaan jaksa kuin ihmetellä harhaista suhtautumista tehtyihin työtunteihin. Meillehän selitetään kuinka tehtyjä työtunteja tärkeämpää ovat työntulokset. Laskelmat tehtyjen työtuntien hyödyllisyydestä ovat vain ekonomistien muinainen tapa laskea työnmäärää. Se perustuu vanhaan tapaan maksaa rahapalkkaa tehtyje n työtuntien mukaan. Se ei kuvaa urakkatyötä ja kuukausipalkallakin tehtyä huonosti.

Taloudellista toimeliaisuutta lisää kaikki mikä saa rahan liikkeelle, se on totta. Tosin maahanmuuttajien hyväksikäyttö harmaan talouden ja laillisen alipalkkauksen kautta tuo sitä vähemmän kuin täyteen hintaan maksettu työ.

Käyttäjän kolhi kuva
Jaakko Kölhi

Joo, Tossavainen näki tässä sauman populistiselle kirjoitukselle, harmi vaan ettei tarkistanut taustoja lainkaan.

Maahanmuuttajien työehtojen polkemista ja verokeplottelua esiintyy niissä tapauksissa, kun ulkomaista työvoimaa tulee tänne väliaikaisesti "vuokralle". Esimerkkinä vaikkapa Olkiluodon työmaa.

Oikeiden maahanmuuttajien kohdalla, siis niiden jotka todella asettuvat asumaan Suomeen, ongelmat ovat huomattavasti harvinaisempia. Suurin osa heistä työllistyy samojen prosessien kautta kuten kantaväestökin. Erojakin on, esimerkiksi suurempi kiinnostus yrittäjyyteen, mikä on ehdottomasti sitä mitä Suomi kaipaa.

Jos nykyisen kaltaista hyvinvointivaltiota halutaan jatkossakin pyörittää, Suomeen tarvitaan enemmän työikäisiä ihmisiä ja tehtyjä työtunteja. Tämä on selvä, muuten kestävyysvajetta ei saada kurottua umpeen ei millään.

Reijo Tossavainen

Kerran vielä Kölhille ja Myyryläiselle Uuden Suomen uutinen aiheesta:

"Bulgarian ja Romanian kansalaiset voivat keskiviikosta lähtien työskennellä EU-maissa rajoituksetta. Latvia puolestaan otti keskiyöllä käyttöön yhteisvaluutta euron.

Romanian ja Bulgarian liittyessä Euroopan unioniin vuonna 2007 maiden kansalaisten liikkumista EU-alueella haluttiin rajoittaa. Maat olivat liittyessään ja ovat edelleen EU:n köyhimpiä.

Erityisesti Britanniassa on pelätty muuttoaaltoa Romaniasta ja Bulgariasta rajojen avauduttua. BBC:n mukaan monissa muissakin läntisissä, vauraissa jäsenmaissa pelätään, että Romania ja Bulgaria eivät vielä seitsemän vuoden jäsenyyden jälkeen ole valmiita täysin vapaaseen liikkuvuuteen.

BBC:n mukaan Romanian ja Bulgarian viranomaiset ovat kuitenkin vakuutelleet, että suurta muuttoliikettä ei ole odotettavissa. Viranomaisten mukaan ne, jotka ovat halukkaita työskentelemään muualla Euroopassa, ovat tähänkin asti päässeet lähtemään töihin ulkomaille.

BBC:n mukaan tähän asti romanialaiset ja bulgarialaiset ovat joutuneet hankkimaan työluvan muissa EU-maissa työskennellessään, vaikka ovatkin EU-jäsenyyden jälkeen saaneet matkustaa EU-alueella ilman viisumia."

Käyttäjän kolhi kuva
Jaakko Kölhi Vastaus kommenttiin #18

Luulisi, että kansanedustajalla on käytössään muitakin tietolähteitä kuin Uusi Suomi, joka tässä tapauksessa uutisoi varsin harhaanjohtavasti. Lainaus EU:n viralliselta sivulta:

"Työvoiman vapaa liikkuminen on perusoikeus, jonka nojalla yhden EU-maan kansalaiset voivat työskennellä toisessa EU-maassa samoin ehdoin kuin työskentelymaan omat kansalaiset. Uusiin jäsenmaihin (sekä vuonna 2004 liittyneisiin kymmeneen maahan että vuoden 2007 alusta liittyneisiin Bulgariaan ja Romaniaan) voidaan kuitenkin soveltaa ehtoja, joilla rajoitetaan työntekijöiden liikkumista. Rajoitukset koskevat ainoastaan liikkumisvapautta työnhaun yhteydessä, ja ne voivat vaihdella maittain. Suomi ei aseta rajoituksia uusista jäsenvaltioista (Bulgaria ja Romania mukaan luettuina) tuleville työntekijöille."

Eli edelleen, Suomi ei asettanut mitään rajoituksia, tänne Bulgarian ja Romanian kansalaiset ovat voineet tulla vapaasti jo seitsemän vuoden ajan. Jännä että maahanmuuttoasioihin keskittynyt kansanedustaja on näin pihalla säännöksistä.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #19

Niin, Tossavaisen tietolähteet näyttävät olevan mitä ovat, on sitten kyse maahanmuuttajista tai saunapuista. Jänskättää mikä on Tossavaisen seuraava.

Arre Kougappi

,, Erojakin on, esimerkiksi suurempi kiinnostus yrittäjyyteen, mikä on ehdottomasti sitä mitä Suomi kaipaa,,

TE-toimistojen ja muiden tekemät kyselyt, jotka liittyvät maah.muut. yrittäjyyteen ovat täyttä humpukkia.

Tunnen useita jotka ovat osallistuneet näihin kyselyihin.

Kärjistettynä, usein nämä vastaajat näkevät yrittäjyyden eri tavalla. Iso talo, kallis auto, ja avara konttori, asian eteen he eivät tee mitään. Suomalaisten keskuudessa yrittäjyys nähdään huomattavasti tasapainoisemmin, viimeistään silloin kun pitää tehdä pitkiä päiviä ja olla nöyrä.

Käyttäjän kolhi kuva
Jaakko Kölhi

En tiedä mikä on humpuukia, mutta fakta on se, että maahanmuuttajien keskuudessa yrittäjyys on selvästi suositumpaa kuin kantaväestön keskuudessa. Minusta se on hyvä asia. Tosin tiedän kyllä, että osalle maahanmuuttajista yksityisyrittäjyys on ainoa keino työllistyä, mutta sitä ei tarvitse välttämättä nähdä negatiivisena asiana. Suomi tarvitsee yrittäjiä.

Toimituksen poiminnat