Reijo Tossavainen, toisinajattelija Sanoja ja tekoja. Nöyrästi, mutta nöyristelemättä.

Ulkomaalaiset työntekijät poistavat suomalaisten työttömyyden? Totta vai tarua?

"Akuutti ongelma on työttömyyden kasvu, erityisesti nuorten työttömyys ja pitkäaikaistyöttömyys." Näin sanoo sosiaalipolitiikan professori Heikki Hiilamo (vihr.) tänään Ilta-Sanomissa. Olen täsmälleen samaa mieltä.

Samassa aviisissa ylijohtaja Juhana Vartiainen (sdp) mainostaa jälleen omaa patenttiratkaisuaan väittämällä, että "on yksinkertaisesti harhaluulo, että maahanmuuttajat veisivät työt kantasuomalaisilta". Aiemmin niin Vartiainen kuin Katainenkin ovat todenneet, että runsas maahanmuutto kääntää maamme talouden kasvuun ja poistaa samalla työttömyyden.

Olen osin samaa mieltä kuin Vartiainen. Esimerkiksi maahamme muuttaneet somalialaiset eivät ole juurikaan vieneet suomalaisten työpaikkoja. Sen sijaan kovasti epäilen väitettä, että se olisi sysännyt taloutemme nousuun. Pikemminkin päinvastoin.

Myönnän senkin, että maahanmuutto voi lisätä taloudellista toimeliaisuutta. Sitä en kuitenkaan myönnä, että maamme talous lähtisi voimakkaaseen kasvuun ja työttömyys poistuisi, jos tähän maahan tulisi lähivuosina 100.000 - 200.000 maahanmuuttajaa.

 

(Jos olet samaa mieltä, ja toivot, että myös muut lukisivat blogin tekstin, niin paina allaolevia Facebook ja Twitter näppäimiä.)

www.reijotossavainen.net

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

15Suosittele

15 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (86 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

Verotuksen kohtuullistaminen tekee nopeasti työvoimapulan.

Käyttäjän JotuKarjalainen kuva
Jotu Karjalainen

Paljon puhutaan siitä miten Virosta raahataan alkoholia ohi Suomen verotuksen, vähemmälle huomiolle on jäänyt se miten nykyään kerrostalotkin rakennetaan Virosta tuoduilla työmiehillä SEKÄ TARVIKKEILLA, jopa betonielementit tilataan nykyisin lahden takaa.

Juttelin tuossa Rakennusliiton toimitsija Tapio Jääskeläisen kanssa ja hänen arvionsa oli että pääkaupunkiseudun julkisivusaneerauksista jo 85% on ulkolaisten firmojen käsissä. Eikä ihme kun pystyvät myymään työn tarvikkeineen siihen hintaan millä kotimainen urakoitsija saa vasta tarvikkeet ostettua.

Reijo Tossavainen

Hieman aihetta sivuten mieleeni tuli Perussuomalaisten puoluetoimiston remppa. Kun esittelimme taloa medialle, niin olimme ylpeitä siitä, että käytimme rempan tekemiseen suomalaisia työntekijöitä ja suomalaisia materiaaleja. HS-Pravda väänsi sitten jutun, jonka kärkenä oli tämän asian arvostelu. Pitihän tämäkin asia lehden linjan mukaisesti saada näyttämään kielteiseltä.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Juuri näin on asia. Tunnen useampiakin julkisivusaneerausyrittäjiä pääkaupunkiseudulla ja he sanovat että pärjätäkseen urakoissa, pitäisi olla kaksi eri firmaa. Toisella ostetaan tavarat työmaille ja toisella tehdään itse työ ja sen firman millä tavarat ostetaan, pitäisi jättää tavarat maksamatta. Vain näin olisi mahdollista pärjätä urakoissa!

Mitä tulee tuohon juhana vartiaiseen, niin hän ei selvästikään ole tehtäviensä tasalla ja tässä taloustilanteessa meillä ei ole varaa pitää valtion palkkalistoilla tällaista henkilöä. Vaadinkin näin kansalaisena vartiaiselle välittömästi lopputiliä, ilman irtisanomisaikaa!!!

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Suomalaisen työn hinta on yksinkertaisesti liian korkea. Betonielementtien valmistaminen Virossa ja tuominen suomalaiselle rakennustyömaalle on halvempaa työvoiman halvemman hinnan takia.
Suomalainen Prisma myy suomalaisen Pakkasmarja Oy:n pakastemustikoita. Mustikkapusseissa lukee: "Alkuperämaa: Suomi" ja "Pakattu Puolassa". Vaikka mustikoiden kuljettaminen laivalla edes takaisin vaikuttaa hölmöläisen touhulta, tulee se kuitenkin kustannuksiltaan edullisemmaksi. Lisäksi suomalaista työvoimaa tähän yksinkertaiseen, matalapalkkaiseen pakkaustyöhön ei tahdo löytyä.

Tapio Vehmaskoski Vastaus kommenttiin #57

Olen jo aikaisemminkin kommentoinut kustannuksen nimeltä palkan muodostumista suomalaisessa yrityksessä. Yleistäen, jos palkkakustannus on 100 niin puolet siitä muodostuu sivukuluista työnantajalle ja tämä toinen puoli työntekijälle maksettavasta palkasta, josta työntekijä maksaa mm. verot (30...40 %). Siis työntekijän käteen jäävä osuus 30...35 %. Tämä on tietysti karkea laskelma, mutta haluan täsmentää palkasta puhuttaessa kerrottavaksi mitä kukin palkkakustannuksella tarkoittaa?

Esim. Puolassa sivukulut ja palkan veroprosentit ovat erilaiset. Suomessa yrittäjä ja työntekijä maksavat sivukuluissa ja veroissa yhteiskuntarakennetta. Ei ihme, että puhutaan rakennemuutoksen tarpeesta.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Vartiainen voisi kysyä maahanmuuton hyödyistä kansantaloudelle esim. Italiasta, Espanjasta ja Kreikasta, joissa on paljon maahanmuuttajia.

Tai Ruotsista. Siellä on lähempänä kolmannen sukupolven Ruotsissa syntyneitä maahanmuuttajien jälkeläisiä.

Ja kun kerran kyselemään ryhtyy, niin Vartiaisen kannattaisi haastatella samalla myös em. maiden poliisia. Puhua maahanmuuttajien itsensä kanssa.

Nykymallinen maahanmuuttopolitiikka ei palvele maahanmuuttajia, ja se sen tarkoitus kuitenkin kai on?

Pekka Iiskonmaki

#2
Jotu. Muottilauta ostetaan sentään Suomesta.

Reijo Tossavainen

Nylundin kommentti poistettu. Ei liittynyt mitenkään tähän blogiin.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Jos on pakko poistella, niin tässä esimerkki, miten se tehdään hyvin. Eli ilmoitus kenen teksti on poistettu ja perässä vieläpä lyhyt perustelu poistolle.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Samaa mieltä. Tässä kohtaa Tossavainen toimi hyvin ja asiallisesti (vaikka en tosin tiedäkkään mitä poistetussa kirjoituksessa luki vaan luotan Tossavaisen ilmoitukseen, että ei liittynyt asiaan).

toivoisin, että muut kirjoittajat ja toimitus siirtyisi tässä kyseisessä suhteessa Tossavaisen linjalle.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #16

"vaikka en tosin tiedäkkään mitä poistetussa kirjoituksessa luki"

Pyysin vastausta Tossavaisen eilisessä blogissa olevaan vastaamatta jääneeseen kysymykseeni.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #17

Olisi toivottavaa, että ihmiset vastaisivat heille esitettyihin kysymyksiin.

Reijo Tossavainen Vastaus kommenttiin #21

Lienen ainoa kansanedustaja, joka vastaa jos ehtii tai katsoo aiheelliseksi. Myyryläisen räksytys on siten aiheeton.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #26

Eihän sitä toki aina ehdi eikä kaikkeen ole tarviskaan mutta onko lisävastauksien yleinen, siis kaikilta eikä vain Tossavaiselta, toivominen räksytystä?

Tähän ei tarvitse Tossavaisen vaivautua vastaamaan eikä siten kallista aikaansa tuhlaamaan. Enkä minäkään tuhlaa aikaani sen pohtimiseen mitä Tossavaisen ärtymisesen taustalta voisi löytyä.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari Vastaus kommenttiin #33

Kannattaa lukea esim. MEP Jaakonsaaren ahkeria ja perusteellisia vastauksia bloginsa kommentoijille ja verrata...

Pekka Pylkkönen

Tosiasia kuitenkin on että monelle alalle ei ole nykyiselläkään maahanmuutolla tarpeeksi tekijöitä. Harvassa alkavat kantasuomalaiset dösäkuskit olemaan Helsingissä.

Käyttäjän PetriMkel kuva
Petri Mäkelä

Tämähän ei varmaankaan johdu kyseisten bussikuskien palkkauksessa käytettävästä positiivisesta syrjinnästä?

Täällä korvessa kyllä riittää halukkaita bussihommiin ja varmaan sinnekkin asti, jos vain saisi järkevän hintaisen asunnon... Näille maahantulijoillehan järjestyy aina asunto..

Pekka Pylkkönen

Taksit, siivoojat ymym, sama homma. Asunto-ongelma on ihan todellinen. Matalapalkka-aloille ei Helsingissä ole tietenkään tunkua kun fattasta saa enemmän rahaa. Varmasti valkoisiakin tekijöitä olisi jos pääkaupunkiseudulle ei myönnettäisi esimerkiksi asumis- ja toimeentulotukia. Eniten avoimia työpaikkoja ja eniten toimettomia. Melko paska suoritus poliitikoilta.

Käyttäjän JotuKarjalainen kuva
Jotu Karjalainen

HKL on käyttänyt positiivista syrjintää kouluttaessaan bussikuskeja, olis sinne kantasuomalaisiakin ollut halukkaina.

Pentti Järvi

Avovankiloissa on kantasuomalaisenkin mahdollista kouluttautua bussikuskiksi.

Samuli Mikkola

En kyllä muista kuulleeni tuollaisesta syrjinnästä. Jossain vaiheessa kuskeja koulutettiin muistaakseni kaksilla kursseille, joista toinen oli tarkoitettu suomea ei äidinkielenään puhuville, mutta se nyt ei ole varsinaisesti positiivista syrjintää.

Veikko Korhonen

EK:n mukaan vuoden sisällä kaikki sadat tuhannet työttömät on työllistetty ja vallitsee tyävöimapula.

http://www.talouselama.fi/uutiset/ek+varoittaa+taa...

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Variainen on osittain ihan oikeassa. Taloudellinen toiomeliaisuus lisää taloudellista toimeliaisuutta. Kyse on vain siitä mihin sen tulokset valuvat. Jäävätkö ne pyörimään SUomen kansantaloudessa vai valuvat muualla.

PerSut Tossavainen etunenässä voisivat alkaa ajaa sitä, että suomalaiset työntekijät saataisi samalle viivalle ulkolaisten kanssa. Keinona helpoin ja tehokkain olisi saada työnantajat ja teettäjät noudattamaan Suomessa työehtoja säänteleviä lakeja niistä sovittuja sopimuksia. Koska siis perSut alkavat ajaa TESien yleissitovuuden laajentamista ja niiden noudattamisen valvontaa niin, että työnantajille olisi oikeasti edullismepaa tarjota kaikille samat turvatut työehdot?

Käyttäjän JotuKarjalainen kuva
Jotu Karjalainen

Yleissitovat työehtosopimukset tulisi päinvastoin purkaa.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Yleissitovat TES:set takaavat paremmin tasavertaiset olosuhteet ja tasavertaisen kohtelun työntekijöille kuin niiden puuttuminen. Niiden piiri tulisi saada niin laajaksi, että työnantajat eivät pystyisi nykyisellä tavalla keinottelemaan työsuhteen ehdoilla.

Silloin ulko- ja kotimaiset työläiset olisivat tasavertaisia työmarkkinoilla ja nykyiset halpatyövoimaan liittyvät ongelmat kotimaan työmarkkinoilla poistuisivat.

Käyttäjän JotuKarjalainen kuva
Jotu Karjalainen Vastaus kommenttiin #19

Helpompi purkaa yleissitovat työehtosopimukset kuin erota EU.sta.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #25

Onko purkaminen joku tavoite sinänsä?

Käyttäjän JotuKarjalainen kuva
Jotu Karjalainen Vastaus kommenttiin #31

Tavoitehan oli parantaa suomalaisten työllistymismahdollisuuksia kotimaassaan.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #32

Niinpä, silloin en purkaisi yleissitovuutta TES:silta vaan parantaisin sitä. EU-jäsenyyden ehtojakin voisi neuvotella uusiksi liittovaltiosta enemmän vapaakauppasuhteitten suuntaan.

Käyttäjän JotuKarjalainen kuva
Jotu Karjalainen Vastaus kommenttiin #34

Ei Suomi voi sopia EU.n yli tessiä koskemaan muiden maiden työntekijöitä.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #38

Suomi voi ihan hyvin säätää lain jolla kaikilla suomalaisilla työpaikoilla noudatettavan suomalaisia työehtoja kunhan säätää sen niin, että koskee tasapuoluolisestiu kaikkia. Ja vahtia sen noudattamista. Nykytila voidaan itse asiassa tulkita EU-direktiivien vastainen (niin ei kuitenkaan tehdä koska se on työnantajien suorien etujen vastaista) sillä se asettaa erimaalaiset kilpailijat eriarvoiseen asemaan.

Reijo Tossavainen

Yle kertoo näin:

"Meidän mielestä parempi olisi kouluttaa ja työllistää Suomessa työttömänä oleva maahanmuuttajaväki ja tietenkin myös kantaväestö, joka on työttömänä, mieluummin kuin lisätä maahanmuuttoa", toteaa SAK:n työ- ja elinkeinojohtaja Matti Tukiainen.

SAK:n Tukiaisen mielestä EK:n lausunnoissa on kyse sumuverhosta, jolla halutaan ajaa palkka-alea.

Olen samaa mieltä kuin SAK:n johtaja Tukiainen.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Mihin toimenpiteisiin Tossavainen aikoo ryhtyä ajaakseen Tukiaisen kanssa samaa asiaa eli estääkseen palkka-alea?

Reijo Tossavainen

Pari aloitetta on kehitteillä.

Päävastuu on hallituksella ja erityisesti työministeri Lauri Ihalaisella (sdp) entisenä SAK:n puheenjohtajana.

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen Vastaus kommenttiin #28

Tämä on syy, miksi olen vakuuttunut siitä, että perussuomalaiset on kykenemättömiä vaikuttamaan Suomen maahanmuuttopolitiikkaan, vaikka joskus pääsisivät hallitukseen. He ovat väärällä puolella raja-aitaa. Maahanmuuton ehtojen kiristäminen nimittäin tarkoittaisi SAK:n rinnalle siirtymistä ja selän kääntämistä EK:lle sekä Suomen yrittäjille, jotka haluavat halpaa ja oikeudetonta työvoimaa. Tähän mennessä perussuomalaiset ovat pääasiallisesti vastustaneet yritysten kontrollointia vilunkipelin estämiseksi.

Sama juttu on muuten kehitysyhteistyömäärärahojen kohdalla. Niiden laskeminen kun ensimmäisenä näkyy kristillisten (viidesläisten) lähetysjärjestöjen kassoissa, ja perussuomalaisissa tunnetusti näillä lafkoilla on kova kannatus.

Reijo Tossavainen Vastaus kommenttiin #30

PK-yrityksissä on paljon vähemmän yrittäjien ja työntekijöiden välisiä ongelmia kuin suurissa yrityksissä. PK-yrityksissä sekä yrittäjä että työntekijät näkevät yhteispelin tärkeyden. Näin näemme asiat myös perussuomalaiset puolueessa.

Vasemmisto on jämähtänyt barrikaadiensa taakse. Työntekijät elävät kuitenkin tätä päivää ja kannattavat siksi perussuomalaisia. Työväestön keskuudessa vasemmistopuolueiden yhteenlaskettu kannatus on pienempi kuin perussuomalaisten.

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen Vastaus kommenttiin #37

Eli jos PK-yritys haluaa tuoda Suomeen halpaa ja oikdeudetonta työvoimaa, niin perussuomalaiset kääntävät työläisille selkänsä?

Reijo Tossavainen Vastaus kommenttiin #39

Pitänee olla vassari Niemisen tapaan, jotta asiat voidaan kääntää päälaelleen. Samaan ylsi Arhinmäki ja vassarit puheillaan ennen ek-vaaleja ja vaalien jälkeen.

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen Vastaus kommenttiin #42

Herra Tossavaisella taitaa argumentit ja logiikka loppua kun täytyy turvautua ad hominem -tyyppisiin lausahduksiin.

Itseänihän huvittaa pelkkä ajatus herra Tossavaisesta vaikkapa SAK:laisen JHL:n aluetoimitsijana kun hän laahustaa jollekin työpaikalle sovittelemaan työnantajan ja -tekijän välsiä ristiriitoja.

Veikko Korhonen Vastaus kommenttiin #47

Vassareiden valta perustuu juuri tuohon sopijapuolena olemiseen työnantajan ja työntekijöiden välissä, vaikka siihen ei heille ole kukaan antanut valtakirjaa.

Ammatillisissa keskusjärjestöissä kommunistit ja sossut ovat sementoineet valtansa sellaisilla pykälillä, että keskustalla, perussuomalaisilla tai millään muullakaan puolueella ei ole mitään mahdollisuuksia päästä siellä asioista päättämään.

Siksi se olet sinä, joka laahustat neuvotteluista toiseen, ei Tossavainen, koska perussuomalaiset on suljettu pois niistä pöydistä.

Mutta ajat muuttuvat kuomaseni. Työväestöstä jo selvä enemmistö kannattaa perussuomalaisia. On siis vain ajan kysymys ennekuin kommunistit potkitaan sieltä pois.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #72

Korhonen kirjoitti: "Ammatillisissa keskusjärjestöissä kommunistit ja sossut ovat sementoineet valtansa sellaisilla pykälillä, että keskustalla, perussuomalaisilla tai millään muullakaan puolueella ei ole mitään mahdollisuuksia päästä siellä asioista päättämään."

Väärin. Kannatuksen saaminen ja siten johtopaikoille pääseminen ay-liikkeessä vaatii aktiivisuutta ja porukan kannatusta esitetyille asioille. Kuvanneeko Martti Servon riimittely persuleiden ja kepuleiden räpellystä ay-liikkeessä: "Mikä on kun ei taidot riitä/Mikä on kun ei onnistu/Onko niin, ettei niittää voi sieltä mihin koskaan ei kylvetty".

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #28

Tossavainen kirjoitti: "Päävastuu on hallituksella ja erityisesti työministeri Lauri Ihalaisella (sdp) entisenä SAK:n puheenjohtajana."

Tossavainen siis vetäytyy Ihalaisen selän taakse huutelemaan. Odotellaan nyt niitä alotteita.

Eikös Tossavaisella ja PerSuilla ole vastuuta äänestäjiään kohtaan? He ovat huolissaan omasta asemastaan ja tulevaisuudestaan. Luuleeko Tossavainen selviävänsä siitä vain huutelemalla toisia vielä huonommassa asemassa olevia vastaan?

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula

Perustyöpaikoista tulee kova kilpailu. Niistä kilpailevat koulusta valmistuneet nuoret, jo työttömät suomalaiset ja työvoima(pula) valheen avulla tänne houkutellut maahanmuuttajat.
Suuret ikäluokat ovat kohta jo kaikki eläkkeellä. Missä se pula työvoimasta on?
He ovat lakkauttaneet työpaikkansa jäädessään eläkkeelle.
Kolmen eläkkeelle jäävän tilalle palkataan kunnissa ja valtiolla korkeintaan yksi.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Se, että kolmen eläkeityneen tilalle palkataan ainoastaan yksi, on tervettä kehitystä julkisella sektorilla. Suomessa on järjettömän kokoinen julkinen sektori, ja sitä pitääkin pienentää. Muuten esimerkiksi kuntaliitosten synergiaetuja ei pystytä hyödyntämään millään lailla.

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen

"Esimerkiksi maahamme muuttaneet somalialaiset eivät ole juurikaan vieneet suomalaisten työpaikkoja."

Onko tuo hyvä vai huono asia mukasuvaitsemattoman herra Tossavaisen mielestä. Tarkoitan, että opinto-ohjaajat tuntuvat suosittelevan jokaiselle somalitytölle lähihoitajan koulutusta. Monet somalimiehet ovat varastotyöntekijöinä, bussikuskeina, siivoajina jne. Toisin sanoen tekevät halvennettuja töitä, joita valkoinen mies ei mielellään enää tee (ainakaan nykyisillä palkoilla), vaan juovat mieluummin keskikaljaa lähiöbaarissa.

Olisiko siis parempi, että yhä useampi suomensomali hankkisi itselleen akateemisen koulutuksen ja alkaisi kilpailemaan julkishallinnon viroista tai kansainvälisten yritysten johtopaikoista ns. kantasuomalaisten kanssa?

USA:ssa oli radikaalia 1960-luvulla kun musta mies nousi keskijohtoon, 2000-luvulla on tullut mahdolliseksi nousta ylimpään johtoon. Suomi ja Eurooppa lienee seuraavat perässä tässäkin kehityksessä - ainakin olisi syytä, jos halutaan yhtään kilpailla USA:n kanssa.

Reijo Tossavainen

Opinto-ohjaajien suosituksia enemmän työllistymiseen vaikuttaa ainakin tilasojen valossa maahanmuuttajan "kulttuuritausta". Eri maista tulevien välillä on erittäin suuret erot työllistymisen osalta.

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen

Et vastannut kysymykseen, että onko kehitys toivottavaa vai ei, ja mitä asialle pitäisi tehdä jos mitään.

Pentti Järvi Vastaus kommenttiin #29

Tuo on yksi (hyvä) syy, miksi en itse juurikaan kirjoittele omia blogeja.

Veikko Korhonen Vastaus kommenttiin #29

Mikä on kommunistien vastaus tähän kysymykseen? Miten saada somalimiehet opiskelemaan? Nythän he mieluummin jutustelevat ja ryystävät päivät pitkät teetä kahviloissa yhdessä somalikavereidensa kanssa. Mitä asialle pitäisi tehdä?

Käyttäjän BodilRosengren kuva
Bodil Rosengren

Lähtömaa ei vaikuta työllistymiseen vaan pääosin maahantuloperuste. Jos tulet työperäisenä maahanmuuttajana sinulla on valmiina työpaikka odottamassa jolloin tietysti työllistyminen on paljon helpompaa. Pakolaistaustaisten työllisyys on paljon alhaisempi johtuen siitä ettei heillä ole työpaikka valmiina ja toisaalta usein heidän koulutustasonsa on alhaisempi.

Somalit kohtaavat myös paljon syrjintää ja olet itsekin tätä lietsomassa ottamalla heitä esimerkkinä huonosti työllistyneestä ryhmästä.

Käyttäjän timonenonen kuva
Timo Nenonen

" Esimerkiksi maahamme muuttaneet somalialaiset eivät ole juurikaan vieneet suomalaisten työpaikkoja"

Niinpä, mutta sossurahoja ovat vieneet sitäkin enemmän. Tappioita on veronmaksajille tullut huikeita määriä, ja velkarahalla. Ei Suomella ole varaa mamutukseen.

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen

Oikeistolaiset eivät käytä ainoastaan oikeudettomia siirtotyöläisiä palkkojen dumppaamiseen vaan myös maahanmuuttajiin vedoten vaaditaan sosiaalisten tulonsiirtojen lopettamista tai ainakin minimoimista, mikä tarkoitaa työväen neuvotteluvoiman heikentämistä entisestään niin kauan kuin Suomessa ei ole minimipalkkaa vaan työnteon kannattavuuden määrittelee minimitoimeentuloturvan taso.

Reijo Tossavainen

On parempi, että Niemisen puolue Vas/SKDL/SKP antaa punalippujen pölyyntyä vitriineissään, kuin että he tulevat sotkemaan rakentavaa työtä tämän maan ja tämän maan kansalaisten hyväksi.

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen Vastaus kommenttiin #43

Vastaapa nyt herra Tossavainen, et pitäisikö kantasuomalaisen työvoiman olla työnantajille halvempaa vai kalliimpaa kuin syntyään ulkomaalaisen työvoiman, maahanmuuttajien jne. Eli kummalle kannattaa maksaa enemmän sosiaalisia tulonsiirtoja, jotta eivät polkisi toisten palkkoja?

Reijo Tossavainen Vastaus kommenttiin #46

Kaikkien pitää noudattaa voimassa olevia sopimuksia ja lakeja.

Olen samaa mieltä kuin SAK: Ulkomaalaisten työntekijöiden suurta määrää ei tarvita. Ensin on huolehdittava oman maan kansalaisista.

Vassarit ovat hallituksessa, jonka tavoitteena on saada tähän maahan mahdollisimman paljon ulkomaalaisia työntekijöitä. Sen seuraukset kyllä tiedämme...

Toveri Nieminen: Miten selitätte tällaisen toiminnan suomalaisille työttömille työntekijöille?

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #49

Tossavainen kirjoitti: "Kaikkien pitää noudattaa voimassa olevia sopimuksia ja lakeja."

Hyvä niin, odottelemme tässä Tossavaisen ja muiden persuleiden tekoja ja alotteita tässä asiassa. Tuolla yläpuolella hän lupailikin parin olevan työn alla. Jatketaan odottelua.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Joskus työttömyyden vaivaamana olen tullut kysyneeksi itseltäni, onkohan "työväen neuvotteluvoimaa" käytetty sekä ymmärtämättömästi että väärin, siis hinnoittelemaan niin ihmisiä, kuin jopa eräitä merkittäviä toimialoja ulos markkinoilta?

Ilmiö näyttää heijastuvan osoitteeseen MOL.fi. Näet +-300.000 työtöntä ja erilaiset temppuhankkeet näyttävät olevan miellyttävämpää seurattavaa tuota "neuvotteluvoimaa" edustaville tahoille kuin ihmisten aito auttaminen. Ehkä he ovat "oikeistolaisia"?

Käyttäjän petterik kuva
Petteri Karppinen

Toivottavasti et pahastu, mutta Suomeen tulee vuosittain noin 30 000 maahanmuuttajaa ja kasvuvauhti on ollut noin 5 prosenttia per vuosi. Jos kasvu jatkuu samana koko tämän vuosikymmenen, Suomeen on kymmenessä vuodessa tullut 400 000 maahanmuuttajaa.

Ilkka Huotari

Joskus oli sellainen tavoite kuin "työttömyyden puolittaminen" (ainakin puheissa), nykyään ei ole sellaisesta näkynyt mitään puhetta. Tavoite on ainoastaan saada lisää maahanmuuttajia. Tavoitteet on menneet aivan päälaelleen.

Reijo Tossavainen

Hallitus lupasi 100.000 työpaikkaa. Lukema on toteutunut, mutta miinusmerkkisenä. Sen verran työpaikkoja on vähentynyt melko lyhyen ajan kuluessa.

Touko Apajalahti

Ja myös aika monta uutta työpaikaa on syntynyt samassa ajassa. Mutta nämä eivät kohtaa toisiaan, koska talouden rakenne muuttuu.

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen

Ei Suomalaiset halua täystyöllisyyttä tai edes työttömyyden puolittamista, koska se aiheuttaisi inflaatiota sekä parantaisi ammattiliittojen asemaa tai siis työntekijät pääsisivät määrittelemään työnsä hintaa ja kehittämään hyvinvointivaltiota kuin 1950-luvun täystyöllisyyden aikoihin.

Suomalaiset mieluummin äänestävät kokoomusta ja sijoittavat rahansa pörssiosakkeisiin toivoen alhaista inflaatiota ja isoa työttömyyttä.

Pekka Iiskonmaki

#53
Luin kaksi kertaa kommentin 53. Enempää ei juuri selvipäin voi kirjoitella pehmosia. Ei Jiri selvä voinut olla. Eihän?

Reijo Tossavainen Vastaus kommenttiin #59
Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen Vastaus kommenttiin #62

Siis herra Tossavainen on kansanedustaja, mutta ei ole koskaan kuullut Phillipsin käyrästä. Kuuluu kansantaloustieteen peruskurssiin. Työvoiman tarjonta ja kysyntä toimii samoilla ehdoilla kuin mitkä tahansa markkinat. Jos tarjontaa on paljon, on ostajan markkinat, ja toisin päin.

Sitten 1980-luvun suomalaiset ovat äänestäneet vasemmistoa vähemmän, työttömyys on lisääntynyt.

Reijo Tossavainen Vastaus kommenttiin #65

Toveri Nieminen: Onko se sitten Arhinmäen käyrä, jonka mukaisesti vasemmistoliitto puolustaa hallituksessa kokoomuslaista politiikkaa eli avoimet ovet ulkomaalaisille työntekijöille?

Nieminen: "Sitten 1980-luvun suomalaiset ovat äänestäneet vasemmistoa vähemmän, työttömyys on lisääntynyt."
Näin on, mutta näiden asioiden asiallinen yhdistäminen ei onnistu Niemisen käyrällä...

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen Vastaus kommenttiin #70

Miten Arhninmäki tähän kaikkeen liittyy?

Eihän herra Tossavaisen mielestä Arhinmäki ole edes mikään kunnon vasemmistolainen vaan tykkää istua Audin takapenkillä ja käydä kättelemässä Sauli Niinistöä sillä aikaa kun "oikeat" vasemmistolaiset yhdessä Pete Perussuomalaisen kanssa pieksevät hevosia.

Eli yritä nyt päättää tekeekö vasemmistoliitto vasemmistolaista politiikka ja onko maahanmuuttajien "haaliminen" vasemmistolaista vai oikeistolaista politiikkaa jne.

PS. Olen edelleen sitä mieltä, että Suomen Perusta -ajatuspajan hallituksen puheenjohtajalle edes pari kansantaloustieteen kurssia -- jos siis et ole sellaisia suorittanut -- tekisi hyvää. Perussuomalaistenkin maahanmuuttopoliittisiin linjauksiin saataisiin järkeä sitä kautta tai siis vahvempi taloustieteellinen pohja. Ei tarvitsisi heittää läppää niin sanotusti mututuntumalta, ainoastaan hommafoorumilaisia ja jonkun humanisti Halla-ahon meemejä toistellen.

Reijo Tossavainen Vastaus kommenttiin #75

Mihin "taloustieteen kurssiin" perustuu Vasemmistoliiton täydellinen takinkääntö ja toimiminen Kokoomuksen tukipuolueena?

Touko Apajalahti

Työpaikkoja häviää eri aloilta ja eri paikkakunnilta kuin minne niitä syntyy. Kaikki eivät ole valmiita kouluttautumaan uudelleen ja muuttamaan uudelle paikkakunnalle. Siksi meillä voi olla samaan aikaan sekä työvoimapulaa että työttömyyttä.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Edustaja Tossavainen kommentoi kahta merkittävää väittämää höllällä, osin viihteellisellä, otteella. Itse voisin allekirjoittaa kummankin väittämän: eräs maahanmuuttajalääkäri tekee töitä siivoojana Helsingin asemalla. Hän ei vie työpaíkkaa suomalaiselta: yksikään suomalainen ei suostu siivoamaan assalla. Yksikään suomalainen lääkäri ei tuota työtä tekisi, vaikka ulkomaisia lääkäreitä tulisi Suomeen tuhansittain tai vaikka suomalaiset olisi lääkitty patologisen terveiksi.

Maahanmuuttajia tarvitaan tekemään perustyötä. Perustyötä on se työ, mitä eivät ylikoulutetut suomalaiset eivätkä syrjäytyneet työkseen halua tehdä. Työtä, joka ei tarvitse osaamista, vaan tekemistä. Työtä, josta ei kovin paljon makseta. Kun saamme riittävästi työvoimaa tekemään tätä, sinänsä tärkeää työtä, saamme kansantaloutemme kasvuun. Sen jälkeen pystymme maksamaan niille suomalaisille, jotka eivät hakemaansa työtä saa, eivätkä saamaansa työtä suostu tekemään.

Muuten taannumme yhä alemmas ja loppukin työ viedään sinne, missä ihmiset sitä suostuvat tekemään.

Reijo Tossavainen

Suomalaisten asenteissa työtä kohtaan on paljon parantamisen varaa. Jokainen työ on arvokasta ja tarpeellista.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Tässä asiassa olen edustaja Tossavaisen kanssa täsmälleen samaa mieltä.

Nyt vain on niin, että tarpeellista ja arvokasta työtä joudutaan teettämään yhä enemmän ulkomailla, kun Suomesta sen tekemiseen ei löydy tekijöitä hinnalla, jota siitä voidaan maksaa.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Tässä asiassa olen edustaja Tossavaisen kanssa täsmälleen samaa mieltä.

Nyt vain on niin, että tarpeellista ja arvokasta työtä joudutaan teettämään yhä enemmän ulkomailla, kun Suomesta sen tekemiseen ei löydy tekijöitä hinnalla, jota siitä voidaan maksaa.

Samuli Mikkola

Niemeläinen kirjoittaa asiaa. Vaikka jossain raksa-alalla poljetaan selkeästi palkkoja ulkomaisen työvoiman avulla niin kaikilla muilla aloilla asia ei ole samalla tavalla. Rakennusala on aina ollut melkoisen huonosti valvottua ja pimeän työn erikoisalaa, mutta useilla muilla aloilla esim. varastoissa ja tehtaissa valvonta kyllä pelaa paljon paremmin. Silti näissäkin paikoissa yhä useampi tekijä on ulkomaalainen, yleensä virolainen tai muualta lähialueilta, mutta ei mitenkään harvinaisesti esimerkiksi etnisesti somalialainen. He tekevät suomalaisella TESsillä ja samoilla ehdoilla kuin muutkin, vaikka esimerkiksi puutteellisen kielitaidon vuoksi suomalainen tasavahva hakija menisi varmasti ohitse työnhaussa jos sellainen vain olisi.

Esimerkiksi eräskin henkilöstöyritys uutisoi hakevansa trukkikuskeja Puolasta tekemään suomalaisella TESsillä, koska täällä ei vain ole ketään. Joku positiivinen syrjintä on täysin marginaalinen syy ulkomaalaisten työllistymiseen ja oikea syy on siinä, ettei sopivaa suomalaista usein kielitaidoltaan parempaa vain ole. Palkkojen polkeminen taasen koskee vain alaa, joka on muutenkin aina ollut huonosti valvottu. Perussuomalaiset "totuudet", että ulkomaalaisia on töissä vain, koska positiivinen syrjintä ja palkkojen polkeminen eivät siis oikeasti pidä paikkaansa.

Reijo Tossavainen

Matti Viialainen oli aikoinaan mm. Vasemmistoliiton puoluesihteerinä ja SAK:n apulaisjohtajana. Nyt hän aloitti Etelä-Karjalan maakuntajohtajana. Näin hän ajattelee tänään Lappeenrannan Uutisten haastattelussa:

–  Mutta kuten Churchill sanoi, sillä, joka ei ole nuorena radikaali, ei ole sydäntä ja sillä, joka ei ole vanhana konservatiivi, ei ole järkeä.

–  Kukas se työmiehen palkan maksaa, jos ei menestyvä yrittäjä, Viialainen vastaa epäilyihin, että olisi vaihtanut väriä.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Tossavainen lainaa Churchilliä lainaavaa Viialaista. Molempien jäljiltä on jäänyt melkoinen määrä savuavia raunioita, vähän eri paikkoihin tosin, sekä pystytettyjä rajaaitoja. En ilman tarkempaa harkintaa lähtisi hehkuttamaan kummankaan tekemisiä enkä sanomisia.

Reijo Tossavainen

Toveri Myyryläinen:

Kyllä se nyt on kiistaton tosiasia, että kommunistien jäljiltä on enemmän ruumiita ja savuavia raunioita kuin Churchillin tai Viialaisen.

Viime vuosisadan kaksi suurta vitsausta olivat kansallissosialismi ja kommunismi. Kuolleiden määrällä mitattuna kommunismi oli pahempi.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #82

Tossavainen kirjoitti: "Kuolleiden määrällä mitattuna kommunismi oli pahempi."

Ei pidä paikkaansa. Ei ehkä Tossavaisenkaan kannattaisi pitää suurimpina asiantuntijoina niitä jotka kasaavat suurimmat kuvitteelliset ruumiskasat.

On totta, että Viialaisen jäljiltä ei löydy raunioina "kuin vain" Teiniliitto, Vasemmistoliitto, SAK ja Etelä-Savon maakunta. Kolme viimeksi mainittua on ehkä mahdollisesti vielä elvytettävissä ja korjattavissa. Sen sijaan Saimaan norpat ovat vielä vaarassa Etelä-Karjalastakin käsin. Siinä suhteessa Churchill ja etenkin natsit sekä jotkut yksittäiset toimijat kommunismin nimissä *) ovat saaneet paljon enemmän vahinkoa aikaiseksi.

Sitä paitsi Tossavaisen perustelu, vaikka olisi pitänyt paikkaansakin, ei olisi korjannut yhtään Churchillin tai Viialaisen aiheuttamaa rauniota tai purkanut heidän rakentamaansa muuria.

*) Jotta Tossavainen pystyisi syyllistämään aatteen aatteena, hänen pitäisi pystyä todistamaan vääryydet ja vahingot suoraan aatteen teorioissa määrätyiksi. Kommunismin osalta se ei onnistu mutta natsismin osalta onnistuu. Toinen vaihtoehto on tuomita kaikki aatteet ja maailmankatsomukset joiden nimissä on tehty pahuuksia. Joudumme silloin aloittamaan tuomioiden lukemisen varmaankin uskonnoista kuten juutalaisuus, kristinusko j.n.e. Sen jälkeen feodalismi ja kapitalismi on seuraavina. J.n.e. tuomittavaa riittää, onko Tossavainen valmis?

Reijo Tossavainen Vastaus kommenttiin #90

Minua hämmästyttää ja jopa säälittää, että vielä on muutamia vanhoja kommunisteja, jotka eivät pysty katsomaan rehellisesti totuutta silmiin.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #92

Mikähän totuus on jäänyt näkemättä?

Olen esimerkiksi lueskellut Kommunismin mustaa kirjaa sekä Solženitsynin tuotantoa mutta sisältöön tutustuttuani en ole osannut pitää niitä minkään sortin totuunena. Ne ovat juuri tuota yksisilmäistä jossa suurimpien ruumislukujen esittäjää pidetään suurimpana asiantuntijana. Kuten esimerkiksi Mustassa kirjassa jossa väitetään esimerkiksi natsien tappamien ukrainalaisten olleen kommunismin uhreja. Samaten siellä ensin väitettiin Punakhmerien uhreja kommunismin uhreiksi ja sitten heti perään Punakhmerejä kommunismin uhreiksi kun vietnamilaiset vapauttivat Kambodzan. Se lisäksi siellä "varmuuden vuoksi" aina välillä pyöristetään ylöspäin seuraavaan tasalukuun niin, että sadoista tuhansista tulee miljoonia ja miljoonista kymmeniä ja kymmenistä satoja. Minä en vieläkään osaa pitää sellaista totuutena vaikka se joillekin näyttää riittävän.

Mika Samuel Kiekkijev

Kyllähän tuo 100 000- 200 000 maahanmuuttajaa ratkaisisi monta ongelmaa, kunhan ovat valmiiksi koulutettuja sairaanhoitaja, ohjelmoijia, insinöörejä, lääkäreitä yms...

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Aina unohtuu se iso mutta eli kielitaito jota aika monessa ammatissa vaaditaan. Jossain tulevaisuuden visiossa voi planeetta olla kokonaan kaksikielinen (englanti?) jolloin homma voisi pelatakin.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Engren kirjoitti: "Jossain tulevaisuuden visiossa voi planeetta olla kokonaan kaksikielinen (englanti?) "

Tarkoittaako Engren planeetan toisella kielellä pakkoruotsia? Siitähän ei voi kuulemma luopua.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Engren tarkoittaa, että vaikka työvoima voikin vapaasti jo euro alueella liikkua ei se pitkälle riitä, kun meillä yhä useimmissa töissä pitäisi savo taipua. Vaikka jokaisella 100 000 työvoimapulan paikkaajalla olisi tohtorin paperit takataskussa ainakaan toistaiseksi viittoilu tai englannin kielinen kommunikaatio, joka nykyään toimii yleiskielenä, ei pelaa ja riitä. Se, englanti, saattaa riittää jatkossa kunhan kieltä liki jokainen suomalainen osaa.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Engrenin kanssa samalla tavalla minäkin sen ajattelin mutta joku pikkupiru pisti tölväisemään pakkoruotsin sivistävyydellä. Olisi varmaan pitänyt laittaa loppuun kieli poskella oleva hymiö.

Toimituksen poiminnat