Reijo Tossavainen, toisinajattelija Sanoja ja tekoja. Nöyrästi, mutta nöyristelemättä.

Venäläisten osalta kysymys on muustakin kuin kiinteistökaupoista

Viime vuonna eräässä tilaisuudessa Suomessa toimivan venäläisseuran edustaja antoi ymmärtää, että venäläiset alkavat vaatia kaksikielisyyttä niissä kunnissa, joissa venäläisten määrä ylittää 3000 asukkaan rajan. Tämä raja lähestyy Imatralla, Lappeenrannassa ja Kotkassa.

3000 asukkaan kaksikielisyyden raja koskee tällä hetkellä kylläkin vain ruotsin ja suomen kieliä, mutta kyseinen henkilö sanoi, että he todennäköisesti tulevat vaatimaan lakimuutosta tältä osin.

Toinen seikka, jota ei ääneen sanota on Venäjän ulkopolitiikka. Venäjän virallisen ulkopolitiikan doktriinin mukaan on olemassa ns. lähinaapureita, joihin Venäjän valtiolla on tietynlainen "etuoikeus". Samalla Venäjä näissä lähinaapureissaan on käyttänyt venäjänkielisiä asukkaita omien tavoitteiden ajamiseen. Esimerkkinä olkoon Viron pronssipatsaskiista.

Venäjällä voimassa olevan lain nojalla armeija voi mennä maan rajojen ulkopuolelle esimerkiksi silloin, jos tarkoituksena on puolustaa ulkomailla asuvia Venäjän kansalaisia.

Kiinteistökauppojen sallimisessa tai kieltämisessä on siis kysymys paljolti muustakin kuin venäläisten rahanpesusta. Siitähän ei ole tarkkaa kuvaa. Eräs poliisiviranomainen totesi minulle, että "se on hyvin merkittävää. Sen tarkemmin sitä on vaikea sanoa, koska tässä asiassa yhteistyö venäläisten kanssa on vähintään vaikeaa".

Ahti Karjalaisen sanoin, "ennustaminen, ja varsinkin tulevaisuuden ennustaminen on vaikeaa", mutta on järkevää ottaa ennakoivasti huomioon kaikki vaihtoehdot. Myös ne pahimmat.

www.reijotossavainen.net

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (46 kommenttia)

Reijo Tossavainen

Eteläkarjalaisista erään suppean kyselyn mukaan lähes 90 % vastustaa esim. venäläisten viisumivapautta. Otanta oli siis suppea, mutta se kuitenkin on hyvin suuntaa-antava.

Eteläkarjalaisilla on rajanpinnassa käytännön kokemuksia venäläisistä. Siksi suhtautuminen on aivan toisenlaista kuin kehäkolmosen sisäpuolella.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Kansanedustaja Tossavaisen tiedonlähteenään käyttämässä Iltalehden kyselyssä 70 % vastaakin EI kysymykseen: Onko Suomen puolustaminen mahdollista ilman Natoa?

http://www.iltalehti.fi/etusivu/

Käyttäjän JuhaniNorbck kuva
Juhani Norbäck

Mahtaako pieleen mennyt lakialoite tehdä paluun kansalaisaloitteen muodossa? Sitä odotellessa...

Käyttäjän timoelonen kuva
Timo Elonen

Tottakai voi. Hyväksytyksi se ei voi tulla.

Miten aloite, joka ei poistaisi ainoatakaan esitetyistä ongelmista (maanosto oikeuden poisto ei niihin vaikuttaisi), mutta vie varmasti miljoonatuloja ja ajan myötä todennäköisesti muuttaa Suomeen myötämielisimmin suhtautuvan kansakunnan varovaksi, epäileväksi ja osittain vihamieliseksi Suomea ja suomalaisia kohtaan.

Mikäli painostaminen johtaisi siihen, että ne ehkä muutama kymmen suomalaista saisivat ostaa maata rajalta Venäjältä, niin se hyöty on melko merkityksetön.

Tuskin Venäjä Suomen painostukseen taipuu.

Käyttäjän JuhaniNorbck kuva
Juhani Norbäck Vastaus kommenttiin #45

Aivan, tuskin. Ei Suomenkaan pidä taipua Venäjän painostukseen.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla

Suppea tai ei, lähteet tulee kertoa.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla

Näinhän se on nähtävä: Mies puhuu ilmeisesti silkkaa potaskaa kun ei uskalla lähteitään kertoa.

En uskoisi mitään, mitä tällainen tyyppi suustaan päästää. Keksii itse 'kyselytutkimuksia'.

Reijo Tossavainen

On paljon puhuttu venäläisten ostosmatkailusta. Totta, se on tällä hetkellä merkittävää, mutta sillä on vähän tekemistä varsinaisen kiinteistökaupan kanssa.

Arvioin, että venäläisten ostosmatkailun osalta käy samoin kuin esim. virolaisten vastaavan osalta. Aluksi virolaiset ryntäsivät Suomeen, nyt mennään toiseen suuntaa, siis Suomesta Viroon.

Ennenpitkää rajan läheisyyteen Venäjälle, Viipuriin ja Pietariin tulee ostoskeskuksia, jotka houkutelevat myös suomalaisia. Onhan Etelä-Karjalasta Pietariin sama matka kuin Helsinkiin.

Reijo Tossavainen

Ilta-Sanomat vuonna 2009:

"Duuma hyväksyi ensimmäisessä käsittelyssä uuden lain, joka antaa Venäjän armeijalle laajat toimivaltaoikeudet ulkomailla ilman erillistä lupaa.

Lain nojalla armeija voi tästedes mennä maan rajojen ulkopuolelle esimerkiksi, jos tarkoituksena on puolustaa venäläisiä sotilaita tai ulkomailla asuvia Venäjän kansalaisia. Armeijaa voidaan käyttää myös siinä tilanteessa, jos jokin ystävällismielinen maa tarvitsee Venäjän armeijan apua omaan puolustukseensa."

Käyttäjän PetriMkel kuva
Petri Mäkelä

Tuo turvallisuusnäkökohta, joka nousee jatkuvasti esiin Venäjän suhteissa sen naapurimaihin, on kyllä tehokkaasti vaiettu asia suomessa.

Ilmeisesti "Leningradin turvaamisesta" ei ole vieläkään opittu mitään.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Todella hyvä kirjoitus Reijo! Jatka vain tähän tapaan!

Käyttäjän hemmokoskiniemi kuva
Hemmo Koskiniemi

Reijolla menee kyllä puurot ja vellit pahasti sekaisin.

Monet kansanedustajat ovat vasta jälkeenpäin tajunneet, että kirjoittaessaan alle Venäläisten maakauppoja koskevan lakialoitteen taustalla on piirit jotka lietsovat venäjäfobiaa, joka koituu lopulta Suomen etujen vastaiseksi ja on jo koitunut.

Onneksi lakialoite kuivuu kasaan ja suurimmilta mentyksiltä ilmeisesti vältytään.

Paikallispäättäjillä on monia eri keinoja säädellä maa- ja tonttikauppoja ilman, että lakia tarvitsee muuttaa.

Suomessa maanomistus on pyhä asia. Venäjällä historiallisista syistä maaomasuudella on ole suurtakaan merkitystä. Tästä syys suomalaisten vouhkaamista ei Venäjällä edes ymmärretä.

Minulla on ollut Venäjällä tontti vuokralla 15 vuotta ja sitä myöskin tarjottiin ostettavaksi. Koska alueella muutkaan eivät omistaneet tonttejaan en katsonut tarpeelliseksi rikkoa tätä periaatetta.

"Maassa maan tavalla" sanotaan.

Reijo Tossavainen

Desanttidosentti on ilmeisesti saanut Hemmon puuron palamaan pohjaan.

Käyttäjän hemmokoskiniemi kuva
Hemmo Koskiniemi

Kansanedustajalta odottaisin asiallisempia vastauksia. Dosentista ei ollut silloin tietoakaan, kun tein vuokrasopimuksen Kantalahden piirin notariaatin toimistossa. Eikä kukaan ainkaan Lapissa tiennyt Reijo Tossavaisesta mitään.

Reijo Tossavainen Vastaus kommenttiin #9

Käytin Hammon käyttämää ilmaisutapaa.

Käyttäjän JuhaniNorbck kuva
Juhani Norbäck Vastaus kommenttiin #9

Mielestäni sait juuri sellaisen vastauksen kuin mihin itse olet antanut aihetta omassa blogissasi.

Käyttäjän KariLeinonen1 kuva
Kari Leinonen

Suosittelisin kaikille venäläisten kiinteistökauppoihin avoimen myötämielisesti suhtautuvia tutustumaan historiaan ja miettimään uhkakuvia uudestaan.

Lisäksi kannattaa katsoa esim. MTV3 45-minuuttia ohjelma (linkki: http://www.mtv3nettitv.fi/?progId=38157&itemId=24526) asiasta parin vuoden takaa.

Dokumentissa eräs nimetön kenraali sanoo useiden venäläisten hankkimien tonttien olevan "Suomen puolustamiselle elintärkeitä kohteita".

Kun katselee sivusta näitä suomalaisten päättäjien toilailuja, niin en yhtään ihmettele, että kohta alkaa maailmalla liikkua vitsi: tyhmä, tyhmempi, suomalainen.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Tsuhnia ollaan oltu venäläisten mielestä ja varmasti sitä ollaan vieläkin.
Nauroivat aikoinaan makeasti umpisuomettuneita poliitikkojamme, hyväntahtoisia hölmöjä, juoksettaessaan ja röhönaurun päästävät vieläkin finnofobista päätöksentekoamme seuratessaan.
On tunnettu tosiasia, että venäläinen kunnioittaa vain voimaa, ei missään tapauksessa nöyristelyä.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

"Erästä nimetöntä kenraalia" he tuskin ainakaan kunnioittavat.

Jouni Hölttä

Näin metsässäliikkujan ja sieltä rauhaa hakevan näkökulmasta, ei jokaiseen niemeeen ja saarelmaan pidäkkään rakentaa ökyhuvilaa, maisema on sillon pahasti turmeltu. Ja varsinkin jos sen maisemanpilaaja ei ole edes suomalainen. Kyllä sillä on merkitystä, ei raha ratkaise kaikkea.

Käyttäjän MikkoKotiranta kuva
Mikko Kotiranta

Tossavaista lukiessa alkaa ajatella että koko venäläinen väestö maailmassa on salaliitossa suomea kohtaan ja pyrkii miehittämään maamme keinolla millä hyvänsä mahdollisimman pian? Saksalaiset eivät hyökänneet kesämökkitonttien perässä vaikka niin peloteltiin kun EU:n liityttiin. Venäläisten tonttikaupat ovat nappikauppaa kokonaisuuden osalta. Minun puolestani hankkikoot mitä lystäävät, ei se ole keneltäkään pois.

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

"Tossavaista lukiessa alkaa ajatella että koko venäläinen väestö maailmassa on salaliitossa suomea kohtaan ja pyrkii miehittämään maamme keinolla millä hyvänsä mahdollisimman pian? "

Onpa sinulla Mikko todella uskomaton mielikuvitus.

Reijo Tossavainen

Mikon tekstissä oli vanhan ajan neuvostovastaisuus-ajattelua.

Käyttäjän Papaone kuva
Pekka Pulkkinen

Ei ole mitään järkeä muuttaa enempää lakia kuin asetuksiakaan venäjän kielen saamiseksi Suomessa viralliseksi vähemmistökieleksi.
Toivottavasti suomalaiset päättäjät ovat sen verran järjissään että tyrmäävät kaikki tällaiset haaveet ja vaatimukset heti alkuunsa.
Elleivät ole, niin hoitoon välittömästi.

Mitenkähän luulisitte Venäjän suhtautuvan jos suomalaiset vaatisivat vastaavaa Venäjältä.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Kyllähän se tiedetään miten venäläiset suhtautuvat kaikkeen mikä ei heitä miellytä. Muiden mielipiteistä ei suuriakaan siellä välitetä. Ovat patriootteja. Mutta suomalaiset päättäjät pyrkivät miellyttämään aina venäläisiä, ja muidenkin valtioiden johtoa, oman maan eduista ja intresseistä viis. Se on edistyksellistä ja järkevää!? Nuoleskelua?
Ei niitä venäläisiä turistejakaan ole syytä tänne haalia hinnalla millä hyvänsä.

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Toivotaan, toivotaan, että joskus saamme Suomen etuja ajattelevia päättäjiä.

Taitaa olla turha toivo. Tuollaiset henkilöt makaavat jo mullan alla eritoten sankarivainajalehdoissa.

Käyttäjän pekkakorvenniemi kuva
Pekka Korvenniemi

Jos on Tossavaisella huoli kaksikielisyydestä tässä venäläisten maakauppa-asiassa, niin miksi puolueensa ei tee lakialoitetta tuon 3000 asukkaan kaksikielisyyttä vaativan rajan nostamiseksi vaikkapa kolminkertaiseksi ja mielellään niin,että tuo nykyinen raja vaatisi luopumaan kaksikielisyydestä. Näin voisitte samalla auttaa meitä pääsemään eroon kalliista pakkoruotsista.
Tekoja puheitten sijaan!

Reijo Tossavainen

Nykyinen hallitus tulisi estämään tällaiset aloitteet. Katainen, Urpilainen, Niinistö ja Arhinmäki ovat pakkoruotsin kannalla.

Käyttäjän pekkakorvenniemi kuva
Pekka Korvenniemi

Olisiko siis teitä tarvittu hallituksessa? Olisitte menneet, kun kansa niin teitä äänesti!

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Olipahan aloitus kansanedustajalta. Kansanedustaja esittää vakavissaan Suomessa toimivan venäläisseuran alkavan vaatia kaksikielisyyttä niissä kunnissa, joissa venäläisten määrä ylittää 3000 venäjänkielistä asukasta. Missähän näin on tapahtumassa? Kansanedustaja Tossavainenkin tietää, että vaatimus olisi perustuslainvastainen.

En ymmärrä tätä russofobiaa, jota Tossavainen blogeissaan tarjoaa. Hänen mukaansa venäläiset ovat kirjoitustensa mukaan "asiakkaita", eivät ystäviä. Kaikki venäläiset, jotka tunnen ovat ystäviäni.

Ilmeisesti Espanjan loma aiheuttaa "perustuslain" unohtamisia.

Reijo Tossavainen

Lukkalasta poiketen sekä minä että suomenvenäläiset ymmärtävät, että tarvitaan lakimuutos.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Tässä siihen perustaa.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Suomen_kielilaki

Minkähänlainen se Tossavaisen ja suomenvenäläisten tarvitsema lakimuutos olisi?

Van Freddy

Tuo venäläisten kieli vaatimus ei ole uusi Faro sen esitti jo 2006, silloin Vanhanen totesi että se ei ole ajankohtainen, ehkä se nyt sitten on.

Van Freddy

Uskoisin että ryssäviha on Suomessa sen verran vahva, ennen arabiasta tule kolmas kotimainen , sinnepäin nykyään ollaan rähmälään.

Käyttäjän SaaraHuttunen kuva
Saara Huttunen

No saahan sitä vaatia. Ruotsi on kuitenkin ihan erilaisessa asemassa, koska se on Suomen toinen virallinen kieli toisinkuin venäjä. Luulisin, että tämä menee ihan riittävän hyvin markkinavoimien ehdoilla: siellä missä on paljon venäläisiä asiakkaita, saa asiakaspalvelua venäjäksi, ja sinne menevät jatkossakin venäläiset missä saa asiakaspalvelua venäjäksi.

Ylipäätään todella ennakkoluuloista ajatella, että rahanpesu olisi nimenomaan Venäjän ongelma. Aika monet muutkin maat sitä tekee, ja Suomessakin paikalliset yritykset kiertävät veroja laittamalla rahat ulkomaisille tileille eli ns. veroparatiiseihin. Tämä on ongelma, josta olisin enemmän huolissani.

"ennustaminen, ja varsinkin tulevaisuuden ennustaminen on vaikeaa" jep, menneisyyden "ennustaminen" taas on aika helppoa ;)

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Suomessa ei ole virallista kieltä!

Käyttäjän JulesLehtonen kuva
JV Lehtonen Vastaus kommenttiin #27

Tuo on vain tulkintaa. Minä tulkitsen, että Suomen lain mukaan on "kaksi kansalliskieltä", mutta mitä "kansalliskieli" tarkoittaa,
sen voi tulkita myös toisin, kuin miten tähän asti on tulkittu!
Julkaisen oman tulkintani kansalaisaloite 131:n käsittelyn jälkeen..

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen Vastaus kommenttiin #27

Suomessa on kaksi kansallista kieltä, mutta ei yhtään virallista kieltä!

Reijo Tossavainen

Rahanpesua tapahtuu muuallakin maailmassa, mutta jonkin kaukaisen maan osalta se ei ole saman mittaluokan ongelma kuin Venäjän ja venäläisten osalta.

Käyttäjän JulesLehtonen kuva
JV Lehtonen

Tuo 3000 puhujan raja on täysin mielivaltainen.
Mihin se perustuu ? Siis ruotsin kielen osalta ?
Miksi juuri 3000 ??

Tosin nykyisen hallituksen linjauksen mukaan
jo 1 %:n puhujamäärä riittää tekemään kunnasta kaksikielisen.
(Uuden Kotkan alle tuhat ruotsinkielistä)
Suomen kielipolitiikka pitää järkiperäistää.
Mallia voi hakea esim. Ruotsista, Hollannista tai vaikka Italiasta.

Käyttäjän AnttiJoukokari kuva
Antti Joukokari

Tässä asiassa olen Tossavaisen kanssa samaa mieltä! Ei mene kovin kauan siihen, kun venäläiset alkavat vaatimaan kielipoliittisia oikeuksia. Jos tähän suostutaan, niin seuraavat vaatimukset saattavat koskea sitten mm. raja- tai tukikohta-asioita. Tähän menee muutamia vuosia korkeintaan. Ensimmäiset avaukset nähtäneen ensi keväänä Sotshin katastrofiolyampidien jälkeen. Veikkaan, että painostus alkaa tutuilla lapsiasioilla.

Reijo Tossavainen

Ihmettelin jo, että mikä desantilla on kun vähään aikaan ei ole ollut lapsikiistoja. Unohdin Sotshin kisat...

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

23 Saara Huttunen

Suomessa ei todella ole virallista tahi virallisia kieltä/kieliä. Sen sijaan Suomessa on kaksi kansalliskieltä: suomi ja ruotsi.

Lait jopa perustuslakikin ovat ihmisten säätämiä ja siis ihmisten muutettavissa.

Suomessa asuvien venäläisten edustajat ovat pitkään pitäneet tavoitteenaan, että venäjänkielen tulee saada samat edut kuin lähinnä ruotsinkielen. He rinnastavat venäjän ruotsiin, koska ruotsi, vaikka tasavertainen kieli onkin, on pienempi meidän kansalliskielistä. Kyse ei ole ainakaan ollut saada venäjä Suomen kolmanneksi kansalliskieleksi, vaan saada venäjälle niiden kaltainen asema kaikkine etuineen. Tällainen muutos on suhteellisen helppo tehdä lainsäädäntöömme. Ei siinä tarvitse perustuslakiinkaan koskea.

Sinäkin sorrut argumentaatiovirheeseen, jonka mukaan mihinkään negatiiviseen (tässä tapauksessa rahanpesu) ei pidä puuttua, koska sitä tekevät muutkin tai, jos ei nyt aivan samassa määrin, niin sitten jotain muuta rikollista. Ei kai vain niin, että tervetuloa kaikki maailman rikolliset Suomeen, kunhan teidän rikoksianne vain tehdään jossain muuallakin.

Reijo Tossavainen

Uusi Suomi kertoo tuoreen uutisen, joka liittyy aiheensa puolesta blogiin:
"Suomessa asuvat venäjänkieliset kohtaavat usein syrjintää esimerkiksi työelämässä, sanoo Venäjän ulkoministeriö ihmisoikeuskatsauksessaan."

Toimituksen poiminnat