Reijo Tossavainen, toisinajattelija Sanoja ja tekoja. Nöyrästi, mutta nöyristelemättä.

Vasemmistoliitto: Kolhooseja myös Suomeen

Entinen työväenlehti Kansan Uutiset vaatii Suomeen punavihreää vallankumousta. Nyt terminä on kumppanuusmaatalous, kun viritellään "uusia yhteistyön ja yhteistekemisen muotoja". Ajatus on niin kiehtova, että mielikuvitukseni alkoi heti rakentamaan auvoisaa tulevaisuutta.

Ensi alkuun kumppanuusmaatalouden käyttöön otettaisiin isoimmat maatilat ja yhdistettäisiin valtion eli meidän kaikkien yhteisiksi kumppanuusmaatiloiksi. Kuluttajia ja elintarviketyöläisiä riistäneet talonpojat olisivat kulakkeja ja lähetettäisiin Konnunsuota kuokkimaan.

Innokkaiden vallankumouksellisten prikatiirien etujoukko kokoontuisi Helsingissä Kallion kaupunginosassa arkiaamuisin jo ennen puoltapäivää. Punaiset ja vihreät liput liehuen ja toverillisesti päivän työtavoitteista keskustellen prikaatit saapuisivat kuokat olalla luomupalstoilleen. Työnteko sujuisi leikiten, sillä taustalla Agitprop laulaisi vanhoja ja uusia taistelulauluja. http://youtu.be/TvrLV2Glvwo

Pellon reunalla olisi kuvatauluja kaikkein ahkerimmista puurtajista, koska he olivat saavuttaneet yhdessä asetetut työtavoitteet 102,4 prosenttisesti. Heitä siis arvostettaisiin ja heistä otettaisiin mallia.

Kallion kaupunginosaan perustettaisiin valtion elintarvikekauppa numero 1. Se olisi esimerkkinä lukuisille muille vastaaville. Jokaiseen kaupunkiin  perustettaisiin yksi samanlainen.

Elintarviketuotanto ei kuitenkaan olisi riittävä. Ongelma ratkaistaisiin kätevästi ostokuponkien avulla. Jokainen saisi ansioidensa ja tarpeidensa mukaisesti.

Kirjoittamisen tässä vaiheessa vaimo kurkistaa olkani takaa ja sanoo: "Eihän tuo voi onnistua. Jonkun pitäisi tehdä töitä ja jonkun pitäisi kantaa vastuuta." Päiväni oli pilalla.

 

(Jos toivot, että myös muut lukisivat blogin tekstin, niin paina allaolevia Facebook ja Twitter näppäimiä.)

www.reijotossavainen.net

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (65 kommenttia)

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Perhana..toiset sanoivat vasemmiston keksineen markkinatalouden ja nyt toiset sanovat vasemmiston keksineen valtiososialismin uudelleen.

Johtopäätökseni..kaikki uudet ideat tuomittakoot ja pidättäydytään tässä parhaimmassa.

Martti Laines

YLE pysyy uskollisena taistolaishistorialleen.

Reijo Tossavainen

Ylen jutussa oli mainittu jopa kellonaika ja tapahtumapaikka. Siis tekstimainontaa, joka on ymmärtääkseni Ylen omien ohjeiden vastaista.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen
Käyttäjän JuhaniKhr kuva
Juhani Kähärä

Erittäin hyvä teksti! Tätä kun saisi Tossavaiselta lisää..

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla

Voi itku nyt taas Tossavaisen mouhaamista.

Ilman linkkiä itse artikkeliin emme voi mitenkään varmistua A)Siitä, että artikkelilla oli mitään tekemistä vasemmistoliiton kanssa tai B)Siitä, että Tossavaisen mielikuvituksen tuotoksella on mitään tekemistä todellisen kirjoituksen kanssa.

Kuten tavallista, Tossavainen vain roiskii vastustajinaan pitävien suuntaan antamatta lukijalle mahdollisuutta selvittää, onko siihen mitään syytä. Hän maalailee jotain satuja ja toivoo samalla mustamaalaavansa kohteensa.

Pekka Iiskonmaki

#9
Vasemmiton painoarvo on romahtanut. Nyt on ongelmana miten niiden jäljet siivotaan.

Selittelyn sijasta ota harja ja rikkakihveli käteesi.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla

Anteeksi?

Miten tämä liittyy kommenttiini? Jollet ole vastaamassa viestini sisältöön, älä paina sitä "vastaa" linkkiä. Enkä nyt oikeastaan edes tiedä, mitä tuosta oman viestin 'suosittelusta' pitäisi ajatella.

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #26

#26
Vastasin siihen mielikuvaan, joka minulle syntyi vastauksestasi #9.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla Vastaus kommenttiin #28

No, mielikuvasi oli väärä.

Toivoin vain saavani tolkkua blogistin kirjoitukseen ja spekuloin, miksi hän ei ole siihen antanut mahdollisuutta.

Poliittisilta mielipiteiltäni en varmaankaan ole vasemmistoa, tosin en ole koskaan kartoittanut asiaa. Minua vain on jo pidempään ärsyttänyt Tossavaisen tapa roiskia mitä sattuu pienimmästäkin tekosyystä.

Arre Kougappi

Kansan Uutiset on sen verran kommunistinen lehti, ettei siihen moderoijat hyväksy mitään kommentteja, jotka eivät sovi lehden aatteeseen.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama
Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Jännä kyllä kun tuo aikapankkitoimintakaan ei taida olla ihan Vasemmiston yksinoikeus. Sitä näyttää harrastavat myös oikeistolaiset tuttavani.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla

Hän on sentään laittanut lähdeviitteen, kuten asialliseen nettikeskusteluun kuuluukin.

Ja kuten arvelinkin: Ei mitään yhteyttä vasemmistoliittoon tai mielikuvituksesi maalailemiin tulevaisuudenkuviin. Pelkkää sokkona roiskimista taas koko blogisi.

Reijo Tossavainen

Huumorintajua ei ole jaettu tasapuolisesti. Toiset ovat saaneet tyytyä lusikalliseen, toiset nauttivat siitä roppakauhalla.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla Vastaus kommenttiin #34

Niinpä niin, kuten tavallista. Mitään vastuuta ei tarpeettomasta roiskimisesta oteta vaan kyse on 'huumorista', joka pitäisi tajuta.

Juu, taktiikka ymmärretty. Pahoittelen, että ihan vakavissani toivon kunniallisessa blogissa asiallista netikettiä.

Pekka Iiskonmaki

#14
Naapuriavulla on pitkät perinteet Suomessa rouva Elkama.

Käyttäjän JouniM kuva
Jouni Minkkinen

Niinpä, ja senpä tähden se juuri verottajaa niin kovasti harmittaakin...

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Muistuupa tästä vasemmistokauhusta kokemus 1960-luvulta, kun kerrostalojen katot olivat täynnään ihmisten tv-antenneja. Hirvittävä häkkyräkasa yritettiin yksinkertaistaa yhteisantennilla, mutta moni vastusti, koska piti yhteisantennia sosialismina ja vasaemmistolaisena aatteena.

No, onneksi "sosialismi" siinä asiassa voitti ja katot siistiytyivät merkittävästi siitä huolimatta, että vasemmistolaisuutta kammoksuvat vastustajat kokivat varmaankin suunnattomia traumoja yhteistoiminnan hirviömäisyydestä ja yksilön oikeuksien polkemisesta sosialismin rautasaappaan alle.

Reijo Tossavainen

Tämä sosialistinen saavutus kannustakoon meitä kohti uusia voittoja!

Käyttäjän auvorouvinen kuva
Auvo Rouvinen

Kappas, mä en o huomannutkaa että tollasta on alettu mainostaa. Mu idea o levinnyt. Muutama kuukausi sitten keskustelin muutaman akateemisen toverinnan kanssa faces ja sähköposti listoilla aiheesta toimiva kommunismi. Mä sit kehitin siihen mallin:

Viljellää kesät porkkanaa ja n*aa, syyää talavet porkkanaa ja n*aa.

Tollanen lyhyt ja ytimekäs. Kiinnostusta ol. Siis meil o yks viie hehtaarin läntti jolle en muistanu aikonaa EU tukia anoa, kasvaa leppää. Sais hyötykäyttöön.

Jos joku ihmettelee miks mä oon niin vähän blokannu, syynä on, oon kehitellyt porkkanan viljely robottia. Jäis enemmän aikaa muulle jos robotti hoitaa viljelyn. (En oikein luota toverinnojen porkkanan viljely kykyyn.)

Reijo Tossavainen

Luomutuotanto on paljon vaikeampaa kuin keinolannotteilla tuottaminen.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson
Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Mitäs irvistelemistä tuossa on? Eikös ole helvetin hyvä, että ihmiset kehittelevät erilaisia yhteistyön ja yhteistoiminnan muotoja? Itse olen pari kertaa ostanut poroa suoraan tuottajalta. Yksi henkilö on järjestänyt tilaukset, tuottaja on käsitellyt lihat halutunlaisiksi ja järjestänyt toimituksen. Viime syksynä pääsi menemään kiireiden vuoksi ikävästi ohi.

Vastaavanlaisia hankintamuotoja voisin harkita muitakin. On se kumma, jos joku tekee jotain, niin heti joku saa herneen nenäänsä. Oli kyseessä sitten lastensairaala tai elintarviketuotanto. Eihän kukaan pakota osallistumaan sen kummemmin keräykseen kuin kolhoosiinkaan.

Reijo Tossavainen

Minä päinvastoin kannustan. Sanoihan aikoinaan jo toveri Deng (?), että "kaikkien kukkien pitää antaa kukkia".

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Tossavaisen kuvaelma oli ihan lystikäs, mutta todellisuudessahan tuolla ei ole mitään tekemistä politiikan kanssa, eikä oikeastaan paljon maataloudenkaan.

Kyse on oikeastaan hyvinvoinnista. Kaupunkilainenkin kaipaa vietteihin perustuvaa kasvattelupuuhaa ja lähiruoka-elämyksiä. Tuo on palstaviljely vedettynä vähän isompaan skaalaan ja yhdessä toisten kaupunkilaisten kanssa.

Mikäs sen terveellisempää kun mennä vihannesmaalle hommiin kaiken urbaanin hössötyksen keskellä. Jos se, että se tapahtuu porukalla, on jotenkin naurettavaa, niin olkoon sitten. Olisko sitten parempi, ettei kaupunkilainen ymmärrä, mihin suuntaan porkkana kasvaa?

Reijo Tossavainen

Vasta käytännön tasolla hymy hyytyy, siihen saakka voidaan kehitellä teorioita.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Ihmetyttää, mitä pirua Tossavainen tässä räksyttää. Kerrankin punavihreät cityhipit ovat tehneet jotain hyödyllistä; pistäneet kasaan osuuskunnan joka tekee maataloustuottajan kanssa suoraan kaupat.

Kotimaista tuotantoa tuetaan ja rahat menevät suoraan itsenäiselle tuottajalle. Samalla vaivaa tyypit vuokraavat omaa peltoa ja kuokkivat pottupalstaa sen sijaan, että vapauttelisivat minkkejä tai notkuisivat sikaloissa videokameroiden kanssa. Kehitystä parempaan suuntaan.

Vai mitä, rakastetaanko perussuomalaisissa niin perkeleen paljon kaupan välikäsiä? Tossavainen ja paikalle kerääntyneet perässähiihtäjät täällä enemmän stalinisteilta vaikuttavat, jos kaipaavat jakeluun ulkopuolista keskusjohtoa välistävetäjineen.

Reijo Tossavainen

Jalonen on kepulainen. Tähän saakka olen olettanut, että vain toverit ovat totisia.

Jalosen jos kenen pitäisi tuntea ne lukuisat välikädet, jotka ovat tuottajien ja kuluttajien välissä. Useimmat kepulaisten isännöimiä.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Koomikon ongelma, jos yleisö ei naura.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Pitää vielä lisätä, Tossavaisen kuvailemiin tauluihin joissa ahkerat työntekijät esiintyvät, että ainoa kai tässä maassa joka on pönkitystaidetta kannattanut, on Vesa-Matti Saarakkala (ps), jonka mielestä taiteen pitää vahvistaa suomalaista identiteettiä ja kuvata enemmän ihmistä ja yhteisöä. Liittynee myös jotenkin perussuomalaisten ohjelmaan.

Reijo Tossavainen

Ostin juuri vääräoppisen taulun. Se ei ole Miron tekemä, vaikka tyyliltään muistuttaakin hänen tuotantoa.

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Amerikassa toimii tällä hetkellä paljon kolhooseja. Tai isoja kommuuneja. Ne ovat niin suosittuja, että jotkut osavaltiot ovat säätäneet lakeja, joilla estetään näitä yhteisöjä ostamasta maata. Amerikassa on myös uskonnollisia yhteisöjä, joiden toimintatapa on samanlainen kuin kommuuneissa eli kolhooseissa.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Tossavainen keskusliikkeiden asialla. Hyi, pois paha kilpailu ja omatoimisuus.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Näin se on nähtävä. Kansan Uutiset:

Kumppanuusmaataloudessa tietty porukka, tyypillisesti kaupungista, solmii yhteistyösopimuksen suoraan viljelijän kanssa. He voivat esimerkiksi käydä auttamassa tätä töissä.

– Voi se mennä niinkin, että osuuskunta palkkaa viljelijän, kuten Tampereella 80 hengen porukka teki.

http://www.kansanuutiset.fi/uutiset/kotimaa/310665...

Yle uutisoi "kolhoosin" näin:

Kumppanuusmaatalous on reilua peliä

Kuluttaja tahtoo voida luottaa ruoan alkuperään ja puhtauteen, viljelijä taas varmaan tuloon.

http://yle.fi/uutiset/kumppanuusmaatalous_on_reilu...

Reijo Tossavainen

Myös Ylellä on näitä punavihreitä toimittajia. Kertovat Ylen sääntöjen vastaisesti myös tilaisuuden kellonajan ja tarkan paikan silloin, kun on kysymys toimittajan maailmankuvan mukaisesta "hyvästä asiasta",

Suosittelen maatalouteen paneutumista myös Nylundille. Jää vähemmän aikaa trollaamiseen.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #42

Tossavainen, mikä kirjoituksessani oli trollaamista. Siinä oli esimerkiksi leipätekstistä puuttuva linkki Kansan Uutisten artikkeliin / US keskusteluohjeet:

Jos lainaat jotain toista kirjoittajaa tai sivustoa, mainitse lähde.

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

Tossavainen leikittelee sanoilla. Kolhoosi ei itseasiassa eroa paljoakaan takavuosien suomalaisesta maataloudesta jossa kyläyhteisöllä oli yksi puimuri, joka vuorollaan hoiti kaikkien pellot.
Työvoima oli yhteistä.

Sanaleikkiä Tossavaiselle. Suomen sotilasarvossa kapteeni on politrukki puna-armeijassa. Yliluutnatti ylipolitrukki. Aliluutnantti alipolitrukki.
Majuri= Komissaari.

Mitä sotilasarvoa Reijo edustaa... Etsitään sillekin NL:nen vastine.

Hauskaa kielileikkiä, eikö, ja käytetään sitä vaikka kotimaiseen sisäpolitiikkaan pilkan välineenä.

Eiks je?

Reijo Tossavainen

Pienviljelijä-metsurin poikana ja res. ylikersanttina tiedän, että mainittu puimuri ei ollut yhteisomistuksessa, eikä työvoima ollut yhteistä. Kaikki olivat kulakkeja.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla

Jospas Tyry puhuu jostain muusta kylästä kuin johon sinä olet tutustunut, eivät ne kaikki samasta puusta veistettyjä olleet.

Itsekin maalla aikaa viettäneenä tiedän yhteisöllisyyden olevan tuttu käsite siellä. Ensin nostetaan yhden isännän perunat porukalla ja seuraavaksi toisen talon sato ja niinpäin pois. Jossain on yhteisiä työkoneita, jossain lainataan 'vuoroin vieraissa' periaatteella ettei kaikkien tarvitse ostaa jokaista vemmeltä. Tyryn ensimmäinen kappale on täyttä asiaa ja osuu täysin oikeaan.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Tossavaiselle Vuoden Punajuuri-palkinto!

Oikeesti:
En oikein ymmärrä miksi porvareille yhteisöllisyys on niin pahasta?
Eikös ne navetat ja ladot yleensä pystytetty talkoilla? Vai oliko sekin kommareiden touhua ja sitten vielä maalasivat ne kaikki punaisiksi.

Henry

Reijo Tossavainen

Kyllä talkootyö oli ennen ja on vieläkin arvossaan maaseudulla. Sillä ei ole kuitenkaan mitään tekemistä kolhoosi-ideologian kanssa.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla

Mikä on tämä "kolhoosi-ideologia" ja miten se löytyy innoituksen lähteenä käyttämästäsi artikkelista?

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Tossavainen voi kuitenkin sieltä eduskunnasta kaataa kaikki tällaiset yhteisöllisuuden tunnusmerkit.
Esim. Ruotsissa otettiin käyttöön EU;n asiakirja 852/2004, jolla kiellettiin Pelastusarmeijan sotilaiden pullanmyynti Karlskronassa:

Otan tähän vain summittaisen kappaleen EUn asiakirjasta:

"(10) Alkutuotannossa olevat elintarvikkeiden vaarat olisi tun-
nistettava ja niitä olisi valvottava asianmukaisella tavalla
sen varmistamiseksi, että tämän asetuksen tavoitteet saa-
vutetaan. Elintarvikealan toimijan toimittaessa tuottamiaan
alkutuotannon tuotteita pieninä määrinä suoraan lopulli-
selle kuluttajalle tai paikalliselle vähittäisliikkeelle on kui-
tenkin asianmukaista suojata kansanterveyttä kansallisella
lainsäädännöllä, erityisesti tuottajan ja kuluttajan välisen
läheisen yhteyden takia.
(11) HACCP-periaatteiden (vaarojen analysointi ja kriittiset val-
vontapisteet) soveltaminen alkutuotantoon ei ole vielä ylei-
sesti toteutettavissa. Hyvän käytännön ohjeiden olisi kui-
tenkin kannustettava asianmukaisiin hygieniakäytäntöihin
maatiloilla. Tarvittaessa näitä ohjeita olisi täydennettävä
alkutuotantoa koskevilla erityisillä hygieniasäännöillä.
Alkutuotantoa ja siihen liittyviä toimintoja koskevien
hygieniavaatimusten pitäisi olla erilaisia kuin muita toimintoja koskevat vaatimukset.

(12) Elintarvikkeiden turvallisuus on seurausta useista tekijöistä:
lainsäädännössä olisi säädettävä hygieniaa koskevista
vähimmäisvaatimuksista, virallisia tarkastuksia olisi toteu-
tettava sen varmistamiseksi, että elintarvikealan toimijat
noudattavat vaatimuksia, ja elintarvikealan toimijoiden
olisi laadittava ja noudatettava HACCP-periaatteisiin perus-
tuvia elintarvikkeiden turvallisuutta koskevia ohjelmia ja
menettelyjä.
(13)
HACCP-periaatteisiin perustuvien menettelyjen täytän-
töönpanon onnistuminen edellyttää elintarvikealan työn-
tekijöiden täysipainoista yhteistyötä ja sitoutuneisuutta.
Tätä varten työntekijöitä olisi koulutettava. HACCP-
järjestelmä on väline, jolla elintarvikealan toimijoita aute-
taan parantamaan elintarvikkeiden turvallisuutta. HACCP-
järjestelmää ei tule pitää itsesääntelymenetelmänä, eikä sen
pitäisi korvata virallista valvontaa."

Henry

Reijo Tossavainen

Kyllä EU-tarkastajat pitävät tarkasti huolen siitä, että tulevat kolhoosit noudattavat direktiivien määräyksiä pilkulleen.

Reijo Tossavainen

Kerron viljelyyn liittyvän jutun, jonka kuulin Neuvostoliitossa Breznevin kuoleman jälkeen:

Breznev haudattiin Kremlin muurin viereen. Haudalle istutettiin koko suuren neuvostojen maan kauneimmat kukat. Ne eivät kuitenkaan menestyneet, vaan kuihtuivat kokonaan.

Paikalle kutsuttiin lukuisilla ansiomerkeillä palkitut alan asiantuntijat. Pitkän pohtimisen jälkeen he antoivat yksimielisen selityksen:

"Eihän siinä mikään voi kasvaa, koska se p--ska on niin syvällä"...

Reijo Tossavainen

Punavihreiden taistelu tuottaa tulosta. Iltalehti kertoo, että Viking Line vähentää työntekijöitä:

"Vähennystarve on varustamon mukaan 25 työpaikkaa. Viking Line kertoo, että syynä on EU:n rikkidirektiivi, joka nostaa kustannuksia jopa 20 miljoonalla eurolla vuodessa."

Tämä on toki vain pieni esimerkki. Kaikkiaan vientiteollisuudesta on vähentynyt yli 100.000 työpaikkaa lyhyen ajan sisällä.

Tämä ei ollut vitsi. Tämä oli totisinta totta.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Varmastikin totta. Siksi yhteisöllisyyttä pitää nyt suosia suomalaisten keskuudessa - väreistä riippumatta, mieluiten sekavärisenä.
Tarkoitan siis sitä, että kyllä Perussuomalaisiakin mahtuu joukkoon.

Henry

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla

Prikulleen!

Ilman rikkidirektiiviä Euroopassa kuolisi ~50'000 ihmistä enemmän vuosittain. Mutta kyllähän näidenkin yt-neuvottelujen välttäminen olisi ollut sen väärti.

Reijo Tossavainen

Rikkidirektiivi vaikuttaa käytännössä lähinnä Suomessa / Itämeren alueella. Meillä koko vuotuinen kuolleisuus on pienempi kuin 50.000 henkilöä.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla Vastaus kommenttiin #68

Vaikka se olisi vain yksi säästynyt henki, se on vaivansa väärti. Ja tottakai se vaikuttaa laajemminkin, siitähän tuo luku on peräisin.

Vai meinaatko, että koska ilman direktiiviä kuolevat ovat muualla, ei meillä ole mitään syytä heitä edes noteerata? Sairasta.

Reijo Tossavainen Vastaus kommenttiin #80

On "sairasta" väittää sellaista, mitä en ole sanonut.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla Vastaus kommenttiin #82

En väittänyt, kysyin.

Kierrät taas viestini sisällön, mutten enää ylläty siitä. Ei sinua kiinnosta keskustella itse esiin nostamistasi aiheista, sinulle riittä että saat niillä roiskia milloin mitäkin vastustajana pitämääsi kohti.

Reijo Tossavainen

Kari Keron kommentti poistettu asiattomana.

Käyttäjän wahrheit kuva
Kari Kero

Voi anteeksi, luulin huumorityylin kirjoitukseksi. Ei sitten ollutkaan. Mutta hauska juttu Breznevistä. Mikä on p--ska?

Käyttäjän timokaunisto kuva
Timo Kaunisto

Kirjoituksesi tuo mieleen kollegasi Lauri Heikkilän esityksen, jonka mukaan maataloustuet pitäisi poistaa yli 50 peltohehtaarin tiloilta.

Suomalainen talonpoika on kuolemassa sukupuuttoon. Eikö teillä perussuomalaisilla ole tarjolla lääkkeeksi siihen muuta kuin tyhjänpäiväistä irvailua menneen maailman terminologialla?

Reijo Tossavainen

Jassoo. Vaalit lähetyvät. Kaunistokin on aktivoitunut, mutta kravatti näyttää puristavan.

Reijo Tossavainen

Ajankohtainen viherpiiperryksen seuraus Talouselämä lehden mukaan:

"Suomi on nyt tuontisähkön varassa, muuten paleltaisiin. Kello viideltä keskiviikkona iltapäivällä Suomen sähkönkulutus on lähellä talven huippulukemia, kulutusta on parhaillaan runsaat 123 600 megawattia teholla mitattuna. Sähköntuotantoa syntyi ydinvoimaloissa, vesivoimaloissa, hiililauhteella, kaukolämmön ja teollisuuden yhteistuotannossa yhteensä 11 410 megawattia. Tuonti tuli joka ilmansuunnasta yhteensä 2 300 MW.

Mutta yksi voimatekijä puuttuu joukosta: tuulivoimaa syntyy parhaillaan maan yhteensä 211 tuulimyllyssä pyöreät nolla megawattia. Suomen koko 448 megawatin tehoreservi seisoo pakkasessa tuulimyllyn lavat tanassa. odottaen josko huomenna taas tuulisi.

Ei tuule huomennakaaan. Korkeapaine sydäntalvella ei liikuta ilmavirtoja. Myllyt seisovat huomennakin."

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Jaa että miten niin viherpiiperryksen? Puolet tuosta tuonnista katettaisiin tällä hetkellä Olkiluoto 3:lla, ellei koko projekti olisi mennyt niin perseelleen kuin vain voi. Enkä kyllä ymmärrä, miten sen venymisen saa viherpiipertäjien piikkiin.

Hyväksyttynä on lisäksi vielä kaksi muuta ydinvoimahanketta eivätkä nekään makaa lähtökuopissa viherpiipertäjien vaan ensisijassa puuttuvan rahoituksen takia. Jos vielä Tossavainenkin pelkää venäläisiä niin paljon, että vetää Rossatominkin puihin, niin jäljellä on kohta vain avot akka.

Reijo Tossavainen

Tuulivoima menee pääosin viherpiipertäjien piikkiin.

Syöttötariffi tulee veronmaksajille hävyttömän kalliiksi. Lisäksi käy niinkuin nyt talvella. Ei mitään järkeä!

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #81

Tuulivoima on pelkkä pikkupoikien siipiratas tuossa kokonaisuudessa. Ydinvoima on ainoa ratkaisu tällä hetkellä. Ja sen viivästymistä ei voi pistää vihreiden piikkiin.

Sinällään et ottanut kantaa tuohon Rosatom kysymykseen? Kelpaako se sinulle vai ei? Tosin perussuomalaisethan ovat muutenkin vastustaneet ydinvoimaa johdonmukaisesti koko 2000-luvun jokaisessa eduskunnan käsittelyssä. Erittäin johdonmukainen ei-linja kuin pikkulapsella.

Kyllä minä tuon syöttötariffin ongelman ymmärrän ja tiedän, että Pekkarisen aikana se ajettiin pystyyn. Mutta se nyt on vain sivujuonne siinä, pystytäänkö teho tuottamaan itse vai ostetaanko se,

Toimituksen poiminnat