Virkkuselle ja hallitukselle näytettiin kaapin paikka Joensuun seudulla

Virkkusen, hallituksen ja hallituspuolueiden tavoitteena oli saada Joensuusta kuntaliitostouhotuksen ”päänavaaja”. Selvitykset tehtiin nopeasti, ja niiden ainoana tavoitteena oli selittää liitostarve parhain päin. Operaatio haluttiin viedä nopeasti päätökseen, koska Joensuun seudun piti olla esimerkkinä muulle Suomelle.

Esimerkki saatiin, mutta se ei ole Virkkusen ja kuntaliitosten runttaajien kannalta myönteinen. Kontiolahdella, Polvijärvellä, Liperissä ja Outokummussa päätettiin, että ehdottomasti ei. Kunnanvaltuustojen äänestysten lopputulokset olivat selvääkin selvemmät: Kontiolahdella  31-4, Polvijärvellä 24-3, Liperissä 25-10, Outokummussa oltiin yksimielisiä. Hallituspuolueiden sisälläkin kävi kapina, sillä esim. Kontiolahdella 10 demaria kannatti itsenäisyyttä ja vain yksi oli liitoksen kannalla.

Olen aivan varma, että Joensuun seudulla omaksuttu linja pätee muuallakin Suomessa. Virkkusen, hallituksen ja hallituspuolueiden ajama kuntasekoilu tulee armotta tiensä päähän.

Tavallisilta kuntalaisilta ei kysytty, mutta he pääsevät ottamaan kantaa reilun vuoden päästä eduskuntavaaleissa. Tulos tulee olemaan äärimmäisen ikävä hallituspuolueiden kannalta. Mutta niinhän se on, sitä saa mitä tilaa!

Koko touhu on ollut harvinaisen järjetöntä. Tässä muutama peruste:

Kuntien yhdistäminen perustuu mututuntumaan. Yhtään laskelmaa ei ole tehty, missä edes olisi yritetty selittää asiat tosiasioiden avulla.

Tilastojen mukaan isot kunnat tuottavat palvelut per asukas noin 20-25 % kalliimmalla. Isot kunnat ovat pieniä byrokraattisempia.

On totta, että maaseutukunnissa ikärakenne on ”huonompi” kuin maakunnan keskuskaupungeissa. On vähintään yhtä totta, että vanhukset eivät minnekään häviä kuntaliitosten myötä.

Suurkuntaintoilijat sanovat, että yhdistymisen jälkeen resurssit lisääntyvät. Eivät lisäänny! Seudun väkimäärä pysyy yhtä suurena kuin ennen liitosta. Ja eivät rahatkaan lisäänny, ne vain pannaan kuntaliitoksen jälkeen yhteen pohjattomaan kirstuun.

Käytännössä kaikki hallituksesta ja hallituspuolueista riippumattomat asiantuntijat tyrmäävät hallituksen suunnitelmat.

Virkkunen lähtee ministerin paikalta tavalliseksi napinpainajaksi Brysseliin. Hän siis vihdoin ja viimein tunnusti kuntasekoilun ajaneen kiville. Hyvä niin.

Virkkusen seuraajalle jää vahinkojen minimoiminen ja selittelyt.

 

(Jos toivot, että myös muut lukisivat blogin tekstin, niin paina allaolevia Facebook ja Twitter näppäimiä.)

www.reijotossavainen.net

reijotossavainen
Perussuomalaiset Savitaipale

Eläkeläinen,
ent. kansanedustaja, päätoimittaja ja yrittäjä

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu