Reijo Tossavainen, toisinajattelija Sanoja ja tekoja. Nöyrästi, mutta nöyristelemättä.

Ruotsinsuomalaisille vihdoinkin kielellisiä oikeuksia

Ruotsissa asuu noin 710 000 suomalaistaustaista henkilöä. Noin 450 000 heistä sanoo vielä ymmärtävänsä tai puhuvansa suomea. Ruotsissa on siis määrällisesti että suhteellisesti enemmän taustaltaan suomenkielisiä kuin ruotsinkielisiä Suomessa.

Aikoinaan Norrbottenin alue oli pääosin suomenkielistä. Myös Värmlandin alueelle oli laajaa suomalaisasutusta.

Suomenkielisyyttä ei kuitenkaan suvaittu. Vielä sotien jälkeen esim. Länsi-Pohjan alueella suomea puhuvia koululaisia rangaistiin suomen puhumisesta.

Vuonna 1988 yli 20 suomalaisjärjestöä käynnisti kampanjan ”olen ruotsinsuomalainen”. Tavoitteena oli, että Ruotsi tunnustaisi ruotsinsuomalaiset vähemmistönä. Sitkeä työ tuotti myös tulosta.

Yle kertoo aiheesta näin:

Ruotsin valtiopäivät tunnusti ruotsinsuomalaiset kansallisena vähemmistönä ja suomen kielen kansallisena vähemmistökielenä joulukuussa 1999. Vähemmistölait astuivat voimaan huhtikuussa 2000.

Pohjois-Ruotsiin muodostettiin suomen kielen hallintoalue, johon kuului viisi kuntaa: Haaparanta, Övertorneå (Matarenki), Pajala, Kiiruna ja Jällivaara.

Kuntien asukkaat saivat oikeuden käyttää suomen kieltä yhteyksissä viranomaisten ja tuomiolaitosten kanssa. Asukkailla oli myös oikeus omakieliseen päiväkotitoimintaan ja vanhainhoitoon.

Kahden eri parlamentaarisen selvityksen jälkeen hallitus päätti laajentaa hallintoaluetta. Siihen liittyi 18 Mälarinlaakson kuntaa vuonna 2010. Joukossa oli muun muassa Tukholma, Haninge, Sigtuna, Södertälje, Uppsala ja Eskilstuna.

Sen jälkeen uusia kuntia on liitetty hallintoalueeseen juoksevasti. Liittyminen perustuu vapaaehtoisuuteen. Siihen kannustaa valtion hallintoaluekunnille maksama vähemmistötuki.

Tukholman lääninhallitus ja Saamelaiskäräjät ovat päävastuussa vähemmistöpolitiikan koordinoinnista ja seurannasta.

Ruotsinsuomalaisten päivää vietetään 24. helmikuuta. Ruotsin akatemia hyväksyi sen viime vuonna almanakkaan virallisena merkkipäivänä. Myös omaa lippua visioidaan.

Tämä on ollut todella myönteistä kehitystä. Tasa-arvoista yhteiskuntaa kehunut Ruotsi on siis vihdoin viimein tunnustanut suomen kielen olemassaolon ja oikeuden sen käyttämiseen ja palvelujen saamiseen äidinkielellään.

Suomessa ruotsinkielisen vähemmistön asiat olivat suomenkielisiä paljon paremmat vielä 1930-luvulle saakka. Ja osin vielä tänäänkin, sillä esim. yliopistoihin ruotsinkielisistä hakijoista valitaan yli puolet ja suomenkielisistä vain kolmannes.

Täällä Suomessa myös täysin suomenkielisillä alueilla ihmiset pakotetaan opiskelemaan ruotsia, vaikka siihen ei ole tarvetta. Tuonkin ajan voisi käyttää hyödyllisemmin, esim. maailmalla tarpeellisten kielien opiskeluun.

Pakkoruotsi on yhtä hölmö kuin mitä pakkosuomi olisi Ruotsissa. Ei siinä ole mitään järkeä. Sen sijaan on erittäin tärkeää turvata niin Ruotsissa kuin Suomessakin kielellisen vähemmistön tarpeet ja riittävän hyvin.

 

(Jos toivot, että myös muut lukisivat blogin tekstin, niin paina allaolevia Facebook ja Twitter näppäimiä.)

www.reijotossavainen.net

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (25 kommenttia)

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Nykyään Ruotsissa olisi tarpeellisempaa turvata arabiankieliset palvelut ainakin Malmössä, Göteborgissa ja Suur-Tukholman alueella.

Käyttäjän timoelonen kuva
Timo Elonen

Mikä muuten on äidinkielenä tavallisin kieli Södertäljessä? Onko suomella mitään sijaa nykyään?

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Södertäljessä toimii suomenkielinen esikoulu. Tämä esikoulu on ns. vapaakoulu. Viimeinen Södertäljen kunnan ylläpitämä suomenkielinen peruskoululuokka on lopetettu. Vanhainkodissa toimii kaksikielinen osasto.

Siinäpä ne kaikki lienevät. Södertäljen asukkaista on 14% suomalaistaustaisia.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programi...

Arabia on Södertäljessä varmaan suurempi kieli kuin suomi nykyään.

pekka piippo

Opinions divided over mandatory Swedish in Finland http://wp.me/P42hAI-2T via @wordpressdotcom Free Finland

Käyttäjän timoelonen kuva
Timo Elonen

Nuo luvut suomalaistaustaisista Ruotsissa ovat täyttä hömppää. Ehkä joku suomalaistaho, kuten radioa sisu ja vastaavat ovat laskeneet sellaisia.

Kyllähän niitä saadaan, kun lasketaan Suomesta muuttaneet välittämättä paluumuuttajista ja sen yhden ruotsinsuomalaisen, jolla oli ruuotsalainen puoliso, kaikki jälkeläiset neljänteen polveen suomenkielisiksi. Yleensäkin kaikki arvioluvut vahvasti yläkanttiin.

Sivulla: minoritet.se/1237 arvioidaan suomea osaavien määräksi
200 000-300 000. Eikä se varmasti ole liian pieni arvio.

Suomenkieliset koulut ja luokat ovat vähenneet 90-luvulta alkaen, mutta syynä on, että suomenkielistä opetusta ei haluta.

Varmaa on ainakin, että ruotsinkielisten määrä Suomessa on absoluuttisestikin suurempi kuin suomenkielisten määrä Ruotsissa.

Tossavaisen vähemmistöjä syrjivä politiikka köyhdyttää maailmaa.
Tänään vastustetaan Suomessa ruotsin kieltä, huomenna suomen kieltä. Puhuuhan sitä vain ½ % EU:ssa.

Reijo Tossavainen

Minä puolusta kielivähemmistöjä Suomessa, Ruotsissa ja kaikkialla muuallakin.

Käyttäjän jopali kuva
Johan Lindholm

Tämä on loistavaa! Sitä paitsi olen ensimmäistä kertaa samaa mieltä kanssasi.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Nuo luvut suomalaistaustaisista Ruotsissa ovat täyttä hömppää."

Tuskin, mutta Suomessa harvalla ruotsinkielisellä on minkäänlaista ruotsalaistaustaa.

Käyttäjän jopali kuva
Johan Lindholm

Hmm, ehkäpä se johtuu siitä, että kaikki ruotsinkieliset suomalaiset ovat juuri sitä eli suomalaisia! Mitä ihmettä yrität tällä sanoa? Miten monella suomalaisella on muuten ruotsalaistausta tai jokin muu tausta sinun määritelmäsi mukaan? Tai kerro minulle yksinkertaisesti, mitä tarkoittaa Suomessa se, että itsellä on suomalaistausta tai ruotsalaistausta tai jokin muu tausta?

Ja voisitko Jarmo ystävällisesti kerrankin vastata! Sinulla on viime aikoina ollut huono tapa vain sanoa jotakin perustelematta sitä. Etenkin silloin, kun lainaat valheellisia lähteitä, esimerkiksi Talaa. Se ei välttämättä anna sinusta erityisen hyvää kuvaa.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

"Suomenkieliset koulut ja luokat ovat vähenneet 90-luvulta alkaen, mutta syynä on, että suomenkielistä opetusta ei haluta."

Yhteiskunnan ylläpitämissä kouluissa hävitettiin enimmät suomenkieliset luokat jo 1980-luvulla sosialidemokraattien toimesta. Myös Ruotsin sosialidemokraatit ovat kovia pakkoruotsittajia.

1990-luvulla on suomenkielinen opetus ollut lähinnä yksityisten vapaakoulujen ylläpitämää. Tällöin nämä vapaakoulut joutuvat kilpailemaan oppilaista muiden koulujen kanssa.

Yhteiskunnan ylläpitämissä kouluissa jäljellä oleva suomenkielinen opetus ajetaan alas vetoamalla, että halukkuutta ei ole. Kuitenkin syynä saattaa olla huono tiedottaminen näistä luokista.

Eloselle tiedoksi:

Sisu radio on muuten Ruotsin yleisradion suomenkielinen toimitus. Se ei ole suomalainen taho vaan ruotsalainen radiokanava.

http://sverigesradio.se/sisuradio/

Suomalaistaustaisten suhteellinen määrä kunnittain:

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programi...

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Muuten, Sisuradion toimittaja Pekka Huotari on naapurin poika Kellosta. Pekka on varmaan jo eläkkeellä. Hän on syntynyt 1947. Hoksaatko Pertti tuon nimistä toimittajaa?

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen Vastaus kommenttiin #10

Pekka Huotari on ollut vielä vuonna 2010 Sisuradion töissä.

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen Vastaus kommenttiin #12

Siellä Söderteljessä on yksi lapsuusajan tuttuni poliisin palveluksessa. Ja onpa siellä yksi rouva tuosta Ylikiimingistä, hän taisi olla Saabilla.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen Vastaus kommenttiin #13

Ylikiimingin rouva ei ole enää varmaankaan Södertäljen Saabilla töissä, koska Saab moottorien valmistus lopetetiinn noin 5 vuotta sitten. Suomalaisia naisia oli paljon töissä kokoonpanemassa Saab moottoreita.

Käyttäjän VilleMaki kuva
Ville Mäki

"Tänään vastustetaan Suomessa ruotsin kieltä, huomenna suomen kieltä. Puhuuhan sitä vain ½ % EU:ssa."

Tätähän joutuu oikein jankuttamaan kyllästymiseen asti, mutta sanotaan nyt vielä: Suomessa ei juuri kukaan vastusta ruotsin kieltä. Enemmistö haluaa ruotsin olevan vapaaehtoinen oppiaine kouluissa ja opistoissa. Ruotsia saa kyllä edelleen opiskella ja puhua, vaikka pakkoruotsi poistetaisiin. Miksei tämä asia mene perille?

Käyttäjän timoelonen kuva
Timo Elonen

Jos pakkoruotsi poistuu, vähenevät myös mahdollisuudet vapaaehtoiseen ruotsin opiskeluun. Luepa tuolta ylempää Väänäsen kommentti suomenkielisten luokkien vähenemiseen Ruotsissa. Kun valinnan tekee liian pieni määrä, eivät ne halukkaat saa mahdollisuutta.

Olen moneen kertaan kysellyt tääläkin kirjoittavilta, että jos pakkoruotsi lopetetaan, niin lopetatko sinä kaiken ruotsin kielen vastustamisen.

Kuinka on Ville Mäki, oletko sinä ensimmäinen, joka lupaa lopettaa valituksen ruotsinkielisten oikeuksista siihen.

Totuus on että tuollaiset pakkomielteet kuvitelluista etuoikeuksista eivät tule loppumaan, ennenkuin ruotsin kielen julkinen puhuminen on kiellettyä.

Käyttäjän tommijalava kuva
Tommi Jalava Vastaus kommenttiin #15

"Jos pakkoruotsi poistuu, vähenevät myös mahdollisuudet vapaaehtoiseen ruotsin opiskeluun."

Joten ylläpidetään pakkoa kaikilla, että se pieni porukka voi opiskella vapaaehtoisesti? Minä pidän ruotsinkielestä, mutta tuossa ei ole hiventäkään järkeä.

Laitetaas näin päin: tehdään kirkkoon kuulumisesta taas kaikille pakollista, jotta mummot voi veisata jatkossakin hyvillä mielin. Elonen?

Käyttäjän Papaone kuva
Pekka Pulkkinen

Se ei mene perille siksi, että jos järki olisi yleistä niin sillä ei olisi mitään arvoa.
Toiseksi siksi, että Suomen politiikot ja päättäjät ovat ruskeakielisiä RKP:ta kohtaan ison rahan toivossa, mitä RKP:lla todella riittää.
Kolmanneksi siksi, RKP on ollut varallisuutensa takia haluttu takiaispuolue jota on aina "tarvittu" älyttömien asioiden eteenpäin viemiseen tiettyjä vastapalveluja vastaan.
Neljänneksi siksi, että oma etu on aina ensijalla,kaikessa.
Minulla ei ole ruotsin kielen puhumista ja opiskelua vastaan mitään, mutta sen pitää olla vapaaehtoista. Jos joku kysyy miksi, niin vastaan, että maailma muuttuu Eskoseni.

Käyttäjän timoelonen kuva
Timo Elonen Vastaus kommenttiin #16

Vastaus #16

Vilkas on sinulla mielikuvitus! Jos olisin ilkeä vaatisin vähäsen näyttöä edes jostain väitteestä!

Perusteeksi en hyväksyisi, että ne ovat yleisiä ennakkoluuloja, että joku muukin on niin sanonut, mutta esimerkiksi kateus voisi olla perusteluna.

Käyttäjän timoelonen kuva
Timo Elonen

Tossavaiselle #4
Omituista! Haluat kuitenkin vähentää ruotsin kielen käyttöä ja osaamista Suomessa. Oletko joskus jossain jollain tavalla halunnut parantaa niitä oikeuksia, oletko ehdottanut jotain, jota ruotsinkieliset pitävät positiivisena?

Yhtä typerä väitös, kuin jos minä väittäisin aina ja kaikkialla puolustavani Perussuomalaisia.

Reijo Tossavainen

Nykytekniikan avulla voitaisiin tulkkauspalvelua hoitaa etätyönä vähemmistökielten osalta silloin kun sopivaa henkilöä ei ole paikan päällä. Tämä siis koskisi ruotsin kielen ohella muitakin kieliä. Tätä palvelua pitäisi kehittää.

Käyttäjän jopali kuva
Johan Lindholm

Tulkkina sanoisin, että tämä on itse asiassa kalliimpi ratkaisu useimmissa tapauksissa kuin se, että paikalla on ruotsia osaavia henkilöitä. Huomautus: en ole toisen kotimaisen pakollisuuden puolesta.

Sinä (ja useimmat muutkin keskustelijat) unohdat kuitenkin tilanteet, joissa suomenkieliset ovat vähemmistössä (palveluthan perustuvat kuntien kielitilanteeseen). Oletko silloinkin samaa mieltä eli riittääkö sinun mielestäsi, että silloin on vain tulkki suomeen päin?

Jollei se sinun mielestäsi riitä, silloin puhut suoraan sanottuna potaskaa.

Käyttäjän timoelonen kuva
Timo Elonen

Muuten olet ehkä jäljillä, mutta sinut tuntien tulet kuitenkin valittamaan, että siitä ja varsinkin ruotsinkielisten osalta tulee ihan kohtuuttomia kustannuksia.

Tekniikka kehittää käännöskoneita, jotka tulkkaavat puhetta, mutta niihin puhuminen tulee olemaan hankalaa. On puhuttava selvästi, mahdollisimman paljon yleisintä puhetapaa noudattaen. Järjettömiä tai kohtalokkaitakin virheitä voi tulla. Kestää vielä. Saa sitten nähdä, mitä sellainen tulee vaikuttamaan kielten osaamiseen ja opiskeluun.

Oli hyvin positiivista kuulla, että puolustat kaikkia vähemmistökieliä kaikkialla. Toivotaan, että se tulee myös jossain näkymään!

Käyttäjän jooel kuva
Jooel Jaakkola

Ruotsissa on järki mukana tuossa hommassa - nykyään. Suomessa on yhä näitä jäänteitä herrainpalvonta-ajalta. Yhtään ei pidä ihmetellä jos Venäjä on kiinnostunut Baltiassa venäjänkielisten oikeuksista.

Käyttäjän Papaone kuva
Pekka Pulkkinen

Mitenkä olisi, jos Nobelin lääketieteen palkinto annetaisiin sellaiselle lääkärille tai lääkäriryhmälle joka kehittää "kielipiikin"?
Toisin sanoen, menet mihin tahansa maahan, niin saat terveyskeskuksesta haluamasi kielen piikin ja osaat sen jälkeen sen maan kielelen suomen kielen lisäksi.
Utopiaa vielä tänään, mutta entä tulevaisuudessa?

Toimituksen poiminnat