Reijo Tossavainen, toisinajattelija Sanoja ja tekoja. Nöyrästi, mutta nöyristelemättä.

Saska Saarikoski ei ymmärrä arjen todellisuutta

Hesarissa on muutamilla toimittajilla erityisen vapaat kädet parantaa maailmaa ja kehua omaa erinomaisuuttaan. Yksi heistä on Saska Saarikoski.

Tänään HS-Pravdassa on kokonainen sivu Saarikosken korkealentoista oikeassaolemista. Hän kuvittelee, miten nykyisestä mediamurroksesta kerrotaan 16 vuoden kuluuttua ilmestyvässä historiankirjassa. Kymmenestä teesistä puutun tässä vain yhteen. Siinä Saarikoski raapustaa näin:

"Media tänään vuonna 2030 on monella mittarilla arvioituna parempi kuin koskaan. Vielä vuonna 2015  mielipidevaltaa käyttivät pelkän toimittajan koulutuksen saaneet ihmiset, jotka pitivät itseään kaikkien alojen asiantijoina."

Tältä osin Saarikoskin kirjoittaa asiaa, mutta sitten mennään pöpelikköön:

"Nyt (vuonna 2030) yli puolet uusista toimittajista on suorittanut tohtorin tutkinnon, ja heillä on käytössä maailman parhaiden tietopankkien asiantuntemus. Siksi voidaan täydestä syystä sanoa, että vuonna 2030 media on nopeampi, monipuolisempi ja korkeatasoisempi kuin koskaan ennen - siis maailman paras media."

Toki vuonna 2030 tohtoreita on enemmän kuin tänään. Ja toki tietoa on saatavissa liki rajattomasti.

Saarikoski unohtaa kuitenkin kokonaan median murroksen tärkeimmän seurauksen. Media ei ole vuonna 2030 enää media siinä mielessä kuin mihin olemme tottuneet. Se on pirstaloitunut erittäin runsaaksi joukoksi etupäässä pieniä ja keskenään hyvin erilaisia verkossa ilmestyviä mediatuotteita.

Toki niitä tekevät myös tohtorit, mutta olennaista on, että on siirrytty pääosin tavallisten kansalaisten tekemään mediaan. Keskiverto Matti Meikäläinen voi värkätä jonkinlaisen oman mediatuotteen. Ihan samaa voivat tehdä vapaamuotoiset kansalaisryhmät tai "järjestäytyneet" yhdistykset. Ihan samaa voivat tehdä myös muut yritykset kuin varsinaiset mediayritykset, niin pienet kuin isommatkin.

Olennaista tulevassa kehityksessä on sananvapauden laajentuminen. Tähän saakka HS-Pravdan kaltaiset julkaisut ja eräät toimittajat ovat kokeneet olevansa jumalasta seuraavia. Tulevassa maailmassa he joutuvat laskeutumaan tavallisten kuolevaisten tasolle. Se on paitsi sananvapauden, myös demokratian kannalta erittäin tärkeä asia.

Tervetuloa tulevaisuus!

 

(Jos toivot, että myös muut lukisivat blogin tekstin, niin klikkaa allaolevia Facebook ja Twitter painikkeita.)

www.reijotossavainen.net

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (17 kommenttia)

Reijo Tossavainen

Taloudellinen tiedotustoimisto TAT tutkitutti, miten kansalaiset luottavat mediaan. Erittäin paljon luotti vain yksi prosentti. Melko paljon luotti 26 % eli yhteensä vain 27 %. On siis todella paljon muitakin kuin perussuomalaiset, jotka eivät luota mediaan.

Media pyörii oman napansa ympärillä. Siitä olkoon jonkinlaisena todisteena toimittaja Saska Saarikosken ylimielinen arvio: "HS:ssa me ajatellaan itse. On sattumaa, että me ajatellaan kaikki samalla tavalla."

Sosiaalinen media mahdollistaa moniäänisyyden. Myös muille kuin perussuomalaisille. Se on erittäin hyvä asia.

Mikael Kerokoski

2030 tuskn on yhtään Hesarin kaltaista yleislehteä, jossa kerrotaan toimituspäälikön valitsemista aiheista kaksi kappaletta. Yleisuutisoinnin hoitaa YLE, yksityinen uutisointi pilkkoutuu asiantuntijapohjaisiin ratkaisuihin, esim talouteen jne. Hesarin levikki menee tasaisen vauhdin taulukolla nolliin kymmenessä vuodessa.

Reijo Tossavainen

Viime vuosi oli median kehityksessä monessakin mielessä merkittävä. Yksi havainnoistani on se, että Aku Ankan tilaajamäärä ylittää nyt paperisen Hesarin arkilevikin.

Mika Kainulainen

Kummasti tämä saatanallinen media tuntuu Tossavaista kiinnostavan. Lähes kaikki avauksensa kun tuntuvat heräävän lukiessaan muiden uutisia. Hyvä esimerkki oli vaahtoaminen saunaklapien kieltämisestä EU:n toimesta. Eivätkö kansanedustajat todellakaan saa Seiskaa tai Iltalehteä luotettavampaa informaatiota mistään? Vai liekö kyse laiskuudesta tai osaamattomuudesta.

Käyttäjän ryyti kuva
jarmo ryyti

Plokikirjoituksessa arvioitiin median tilaa tulevaisuudessa. Tossavainen esitti mielestäni uskottavamman arvion siitä kuin Hesarin Saarikoski.

Eikö pysyttäisi siis aiheessa: Suomen median tila v. 2030 (esimerkiksi)

Esim. Olisiko mahdollista,että YLE:n julkisen palvelun tehtävään v. 2030 olisi jo lisätty suomenkielinen tv-kanava toisin kuin v. 2014.

Mikael Kerokoski

Todennäköisempää on että lakiin on lisätty venäjän, somalin ja urdunkieliset kanavat.

Mikko Saarinen

Saunaklapit voivat hyvinkin joutua EU:n kieltolistalle. Tulisijojen lisäksi EU:n suunnitelmissa on ollut säädellä myös poltettavaa materiaalia. Tämä on luonnollistakin, koska tulisijan lisäksi myös poltettavan materiaalin ominaisuudet, kuten kosteus, vaikuttavat päästöihin ja muihin ympäristöhaittoihin.

Jos direktiivi tulee voimaan, niin valtaosa pienistä klapintuottajista joutuu vaikeuksiin. Polttopuiden sertifiointi on niin kallis prosessi, että suurin osa toimittajista pistää pillit pussiin.

Tossavaisen huoli on siis aiheellinen.

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

Luulin, että Saarikosken juttu oli ironiaa. Eihän Saarikoski voi tällaista ihannoida eikä tiettävästi itse ole tohtori vaan kaikkien alojen asiantuntija:

”Tällä haavaa entisenkaltaista erottelua journalistisen ja kaupallisen sisällön välillä noudatetaan vain kaikkein korkeatasoisimmassa laatumediassa.” (HS)

Reijo Tossavainen

Saarikosken lausunto kuvaa hyvin median arkea, sen omahyväisyyttä ja arjesta vieraantumista.

Mika Kainulainen

Onko tuo nyt vähän saivartelua, eiköhän YLE tunneta suomenkielisenä tuolloinkin. Ja itse muuten olen paperilehteen palannut, ei tunnu läppärien rämppäys samalta. En ole ainoa. Ja laadukasta journalimia nyt valitettavasti tuottaa maassamme lähinnä Hesari. Kertokaa parempi!

Käyttäjän ryyti kuva
jarmo ryyti

YLE:n kanavanipussa ei ole yhtään suomenkielistä tv-kanavaa. Se on fakta johon kansan on tyytyminen.

Eipä vaan tulisi kuuloonkaan missään suuressa sivistysmaassa,että tv-toiminnan rahoittajia kohdeltaisiin tuolla tavoin,mutta tämähän onkin Suomi.

Reijo Tossavainen

Hesarissa on myös asiallisia juttuja. Se on toki tosiasia.

Suurin ongelma on suvaitsemattomuus. Lehti jakaa kansan mustiin ja valkoisiin lampaisiin. Mustista kirjoitetaan vähän ja silloinkin yleensä negatiivisessa sävyssä.

Esimerkiksi kokoomuksen paljon luettu Verkkouutiset on poliittisesti huomattavasti suvaitsevaisempi. Siis "sitoutumaton" Hesari on puoluelehteä paljon yksipuolisempi.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

yle on veronmaksajien rahoilla maksettu propaganta uutisten suoltaja.Joten ollaan vaan perusrakki tavaraa.Samaten on Suomi täynnä tätä tavaraa.Miksi ette OLE ,SIIS REHELLISELLÄ ASIALLA ,KUKAAN?

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Tohtorit toimittajiksi. Tieteessä hyväksytään nykyisin ajatus, että ei ole olemassa objektiivista totuutta, vaan tiedemaalimassakin tietoa tuotetaan tutkimuksen tilaajien ja tutkijoiden motiiveista lähtien. Ollaan luovuttu ajatuksesta, että on olemassa arvovaapaata, neutraalia tiedettä, joka tuottaa neutraalia tietoa. Sen sijaan nykykäytäntö on se, että jokainen tutkija ilmoittaa rehellisesti omat motiivinsa tutkia asioista ja tuottaa niistä tietoa. Sitten tietoa ei enää arvoida sen mukaan, onko se objektiivista, vai ei, vaan ajatellaan, että tuolla tiedontahdolla tulee tuollaista tietoa.

Tämä sama ajatus tiedon luonteestas on hyväksytty nykyisin myös kasvatustieteessä ja psykologiassa. Enää ei ajatella, että on jotain objektiivista tietoa, joka kaadetaan oppilaan päähän, vaan kouluoppimista tarkastellaan siten, että oppilas itse tuottaa oppimisprosessissa itselleen sellaista tietoa, jonka tuottamiseen hän on motivoitunut.

Jostain syystä näitä uusia käsityksiä tiedon luonteesta, ja tiedon tuottajan motiivin ratkaisevasta vaikutuksesta, ei ole hyväksytty lehtimaailmassa, vaan siellä eletään mennyttä aikaa, jonkan mukaan toimittajat tuottavat objektiivista tietoa, ja lehden tehtävänä on sitten kaataa tämä tieto lukijoiden päihin.

On selvää, että tulevaisuuden media lähtee siitä, että jotkut tuottavat tietoa omista motiiveistaan, ja sitten median kuluttajat etsivät tietoa taas omista motiiveistaan, ja tämä objektiivisen tiedeon portinvarijaharha jää menneisyyteen.

Reijo Tossavainen
Käyttäjän ryyti kuva
jarmo ryyti

Keskustalaistaustaisen "sitoutumattoman" Ksml:n toimittaja sattuu olemaan paikalla kun keskustalainen kansanedustaja tutustuu päiväkodin arkeen;)

Mika Kainulainen

Mikko Ahola, jätetäänhän kuitenkin vastuu kuulijalle, maailmassa törmää caccapuheisiin koko ajan. Taito suodattaa ne kuuluu kansalaisvelvollisuuksiin.

Toimituksen poiminnat