Reijo Tossavainen, toisinajattelija Sanoja ja tekoja. Nöyrästi, mutta nöyristelemättä.

Miinojen tuhoaminen on keskeytettävä

Miina on tehokas puolustusase. Sen avulla voidaan tehokkaasti estää tai hidastaa vihollisen etenemistä. Se on siis erittäin tärkeä ase maanpuolustuksen kannalta.

Nykyisen hallituksen ja hallituspuolueiden tuella Suomi liittyi miinat kieltävään Ottawan sopimukseen. Vasemmistopuolueiden ja Vihreiden toiminnan tässä asiassa minä jotenkin "ymmärrän", mutta en Kokoomuksen. Minulle Kokoomuksen toiminta vahvisti, että puolue näkee tärkeämmäksi ajaa Euroopan unionista liittovaltiota, kuin toimia Suomen puolustuksen hyväksi. Puolueen vanhat arvot koti, uskonto ja isänmaa on vedetty vessanpöntöstä alas Brysselissä.

Suomi on siis sitoutunut maamiinojen hävittämiseen. Takarajana on vuoden 2015 loppu, joten siihen on vielä lähes kaksi vuotta aikaa. Siksi mielestäni miinojen hävittäminen pitäisi nyt välittömästi keskeyttää, ja tarkkailla poliittisen ja sotilaallisen tilanteen kehittymistä.

Samalla meillä pitäisi säilyttää valmius maamiinojen pikaiseen valmistukseen, jos tämän maan ja kansan puolustaminen sitä edellyttää joskus tulevaisuudessa.

Suomen liittymistä Natoon ovat nyt erityisen äänekkäästi kannattaneet tutut natointoilijat. Maamme poliittinen johto on kuitenkin mielestäni aivan perustellusti todennut, että akuutissa tilanteessa ei pidä hötkyillä uusien ratkaisujen kanssa.

Samaa mieltä on myös Ilkka Kanerva. Samalla hän kuitenkin on ehdottanut harkittavaksi puolustusyhteistyötä Ruotsin kanssa. Mielestäni yhteistyö Ruotsin kanssa on arveluttavaa, koska Ruotsi on ajanut oman puolustuskykynsä todella alas. Suomen ja Ruotsin välisestä yhteistyöstä olisi hyötyä lähinnä vain Ruotsille. Jotta yhteistyö olisi mielekästä, Ruotsin pitäisi panostaa huomattavasti enemmän omaan puolustukseensa.

 

(Jos toivot, että myös muut lukisivat blogin tekstin, niin klikkaa allaolevia Facebook ja Twitter painikkeita.)

www.reijotossavainen.net

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Reijo Tossavainen

Helsingin yliopistossa Venäjän ja Georgian mielikuvapolitiikasta väitöskirjaa valmisteleva Jarmo Koponen arvioi, että Venäjän presidentti Vladimir Putin on romahduttanut koko sodanjälkeisen järjestyksen.

- Nyky-Venäjä on kaukana Jeltsinin johtamasta valtiosta. Kyse on jo Neuvostoliiton paluusta, Georgiassa vuoden 2008 sodan aikana vieraillut Koponen kirjoittaa Puheenvuoron blogissaan.

Käyttäjän petriluosto kuva
Petri Luosto

Oma käsitykseni kansainvälisestä politiikasta perustuu siihen, että sopimukset, jotka sovitaan, niin pyritään myös pitämään. Jos sopimuksista halutaan lähteä, niin se tehdään sen mukaan kuin sopimuksissa on määritelty.

Tässä vaiheessa on hyvä kiinnittää huomiota kaikkiin sopimusrikkomuksiin, joita Venäjä on tehnyt Krimin tapauksessa. Tukeudun tässä brittiläisen Cambridgen yliopiston kansainvälisen oikeuden professorin Marc Wellerin näkemyksiin BBC:n sivuilla:

http://www.bbc.com/news/world-europe-26481423

Wellerin mukaan Venäjä tunnusti Ukrainan nykyiset rajat niin Alma-Atan julistuksessa joulukuussa 1991, Budapestin muistiossa 1994 ja sopimuksessa Ukrainan kanssa vuodelta 1997, jossa Ukraina antoi Venäjän Mustanmeren laivastolle luvan käyttää Krimin satamia.

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö (ETYJ) perustuu vuoden 1975 Helsingissä pidettyyn ETYK:n kokoukseen ja sen pöytäkirjojen periaatteisiin. Venäjä ja Ukraina ovat kumpikin ETYJ:n jäseniä ja tätä kautta sitoutuneet noudattamaan näiden pöytäkirjojen periaatteita. Tässä vaiheessa on hyvä käydä läpi Helsingin sopimuksen pääkohdat lyhyesti:

http://www1.umn.edu/humanrts/osce/basics/finact75.htm

"I Valtioiden suvereenisuus ja tasa-arvoinen vuorovaikutus kansainvälisen lain mukaan

II Uhkailun ja voimankäytön välttäminen

III Rajojen koskemattomuus

IV Alueellinen koskemattomuus

V Riitojen rauhanomainen ratkaiseminen

VI Sekaantumattomuus toisten maiden sisäisiin asioihin

VII Perustavaa laatua olevien ihmisoikeuksien kunnioitus

VIII Samat oikeudet ja itsemääräämisoikeus ihmisille

IX Valtioiden välinen yhteistyö

X Valtioiden velvollisuuksien täyttäminen vilpittömässä mielessä kansainvälisten lakien mukaan"

Tästä jokainen voi päätellä, että kuinka montaa kohtaa Venäjä tähän mennessä rikkonut ja mitä Venäjä vielä tulee rikkomaan, jos se hyväksyy Krimin osaksi Venäjänmaata.

Tämän jälkeen keskeinen kysymys on se, että voiko Venäjään enää luottaa? Heillä ei ollut perusteita miehittää Krimiä eikä järjestelmää siellä yksipuolisesti kansanäänestystä Krimin tulevaisuudesta. Onko nykyään niin, että Venäjä pitää kiinni vain niistä sopimuksista, joista se katsoo hyötyvänsä ja muita sopimuksia se on valmiina rikkomaan? Krimin tapaus on syytä ottaa erittäin vakavasti, sillä se on varoittava ennakkotapaus.

Koponen on oikeassa, että Venäjän käyttäytyminen Krimillä vie pohjaa nykyiseltä sopimuksiin ja niiden pitämiseen perustuvalta maailmanjärjestykseltä. On aika tekopyhää, että suomalaiset professorit, kuten Heikki Patomäki eivät kommentoi tätä asiaa.

Juhani Putkinen

Reijo: "Miina on tehokas puolustusase. Sen avulla voidaan tehokkaasti estää tai hidastaa vihollisen etenemistä. Se on siis erittäin tärkeä ase maanpuolustuksen kannalta."

Totta.

Lisäksi jalkaväkimiinoilla voidaan hidastaa sissien jälittäjiä (jälkikoirien avulla) kun sissit ovat tehneet jonkun operaation, vaikkapa väijytyksen.

Sissileirin ympäristö voidaan myös miinoittaa sekä hälyttimiksi, että vihollisia hidastavaksi jalkaväkimiinoilla.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Jos on valittavana pelkästään Venäjä tai Ruotsi liittolaiseksi, niin kannattaa valita Venäjä, koska Ruotsi olisi liian heikko liittolainen.

Kanervan idean liittolaisuudesta Ruotsin kanssa voi lukea lähinnä pahkasikahuumorin piikkiin.

Kanerva halunnee lähinnä luoda Suomelle uuden mahdollisuuden päätyä Natoon Ruotsin avulla.

Ns. Henkilömiinakieltosopimuksesta on luovuttava tai sitten on kehitettävä kyllin tehokas niitä korvaava asejärjestlmä.

Käyttäjän Papaone kuva
Pekka Pulkkinen

Ei Venäjän kanssa voi eikä kannata liittoutua. Sen epäluotettavaa sopimuspuolta ei ole muita edes koko maailmassa.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Varmasti on, mutta ne eivät taida olla Suomen naapurimaana (ja ainoana syynä, miksi meillä pidetään asevelvollisuutta yleisesti yllä).

Ai että se Sveitsin paikka olisi erinomainen... Suomella/suomalaisilla vain ei kaikessa käy tuuri matkassa.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Joo mutta Ruotsi on vieläkin huonompi liittolainen. Heikko ja petollinen liittolainen on huonompi kuin vahva ja petoliinen liittolainen!

Käyttäjän POOL kuva
Olli Porra

Miinojen hävittämispäätös oli paha munaus, ja puolustusliitto Ruotsin kanssa itsemme pettämistä. Historiasta olisi tässäkin tapauksessa jotain opittavaa.

Toimituksen poiminnat