Reijo Tossavainen, toisinajattelija Sanoja ja tekoja. Nöyrästi, mutta nöyristelemättä.

Tarvitsemme nykyistä pätevämmän puolustusministerin

Katselin tunnin verran, kun telkkarissa haastateltiin puolustusministeri Carl Haglundia. Selkosuomella ilmaistuna ministerin puheen sisältö oli tyhjänpäiväistä lätinää. Samalla selkosuomella arvioin, että lähiöbaarien jokaisesta pöydästä löytää parempia asiantuntijoita arvoimaan mennyttä, nykyisyyttä ja tulevaisuutta maanpuolustuksen näkökulmasta.

Suomen tasavallan hallituksen puolustusministeriä ei pitäisi valita sillä perusteella, että hän on RKP:n puheenjohtaja. Voi olla, että Haglund on siihen sopiva ja pätevä. Silti sen perusteella ei voida vetää johtopäätöksiä, että hän olisi automaattisesti sopiva ja pätevä myös puolustusministeriksi.

Ministereiden kyky hoitaa tehtävänsä on maamme kannalta ensiarvoisen tärkeää. Siksi ministereiksi pitäisi valita henkilöitä, jotka ovat siihen myös päteviä, ei vain sopivia. Tämä koskee kaikkia ministerivalintoja, siis myös muita kuin Haglundia.

 

(Jos toivot, että myös muut lukisivat blogin tekstin, niin klikkaa allaolevia Facebook ja Twitter painikkeita.)

www.reijotossavainen.net

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (34 kommenttia)

Cenita Sajaniemi

Haglund kertasi noin 50 x että Venäjä on tärkeä kauppakumppani Suomelle. Kuitenkin Rkp on estänyt/estää suomalaisten koululaisten venäjänkielen opiskelun kouluissa, esim. vaihtoehtoisesti jonkun toisen kielen tilalla.

Niin, Haglund ei todellakaan sanonut yhtään mitään. Ei pystynyt.

Reijo Tossavainen

Aiemmin telkkarissa oli keskustelu, jossa Pohjoismaiden puolustusministerit ja Viron puolustusministeriön virkamies keskustelivat. Kyllä siinäkin keskustelussa Haglundin osaamattomuus näkyi hyvin selvästi.

Cenita Sajaniemi

Mutta, nyt Haglund kertoi uudelleen tästä Suomen ja Ruotsin välisestä valtiosopimuksesta?, joka siis julkaistaan huhti-toukokuussa.
Onko tämä sitten sama kuin Suomen ja Ruotsin väliset kihlat?
Kenen luvalla.
Aiemmin viime vuoden möläyttelyt Haglund on perunut ja pyydellyt anteeksi. Nyt kertoi, että asiaa on suunniteltu pidemmän aikaa.
Kuka muu kuin puolustusministeri tietää tästä?
Mitenkä te perussuomalaiset, joko olette saaneet voitelurahaa Rkp:lta?

Käyttäjän SamiVarsell kuva
Sami Varsell

Jos en ihan väärin muista, niin perussuomalaiset ovat laskeneet Haglundin valinnan puolustusministeriksi omaksi ansiokseen.

Edellisen puolustusministerin perussuomalaiset halusivat erotettavan, koska tämä oli toimillaan luultavasti estänyt erään varuskunnan lakkauttamisen.

Käyttäjän PetriMkel kuva
Petri Mäkelä

Edellisen erottamisen vaatiminen ei ole sama asia kuin olla samaa mieltä seuraajan valinnasta.

Mutta tämähän on sosialistille liian vaikeaa käsittää.

RKP asettaa aina kielipolitiikan puolustuspolitiikan edelle ja sitä ei voi hyväksyä.

Käyttäjän SamiVarsell kuva
Sami Varsell

Joskus olisi syytä miettiä syy-seuraussuhteita jo ennakkoon.

Perussuomalaiset ovat vaatineet syy-seuraussuhtein suomalaisen maatalouden ja elintarviketeollisuuden sekä huoltovarmuuden alasajoa.

Haglundin puolustusministeriys on seurausta edeltäjänsä erosta.

Perussuomalaisten tyyppivika on kyvyttömyys hahmottaa kokoaisuuksia ja syy-seuraussuhteita.

Dragsvikin varuskunnan lakkauttamisesta olisi seurauksena ollut suomenruotsalaisten maanpuolustustahdon romahdus. On perussuomalaista järjettömyyttä vaatia varuskunnan lakkauttamista vain kielipoliittisin perustein. Käsittääkseni Perussuomalaiset vastustavat varuskuntien lakkauttamista yleensä. Dragsvikin varuskunnan olemassaolo ei suinkaan heikennä Suomen puolustuskykyä.

Käyttäjän PetriMkel kuva
Petri Mäkelä Vastaus kommenttiin #9

"Perussuomalaisten tyyppivika on kyvyttömyys hahmottaa kokoaisuuksia ja syy-seuraussuhteita."

Vähän niin kuin Arhinmäki, joka ei ymmärtänyt että kun juo viinaa, tulee humalaan?

Ei vääryyttä voi jättää oikaisematta, vaikka idiootin tilalle tulisikin toinen idiootti.

Wallinin eron syynähän oli lopulta valehtelu.. Ei Dragsvikia tarvitsisi lopettaa, kuten ei Kontiorantaakaan, jos valtio olisi hoitanut puolustuksen järjestelyn kunnolla, eikä piiloleikkaisi PV:tä hengiltä senaattikiinteistöjen kautta...

Käyttäjän SamiVarsell kuva
Sami Varsell Vastaus kommenttiin #11

Juu ei käy perussuomalaisten kilta-kitinöitä syyttäminen tai kiittäminen Wallinin erosta. Puolustusvoimain komentaja Puheloisen puhumiset johtivat puolustusministerin eroon.

En väitä, että natokiimainen Viikinki-Wallinkaan olisi ollut mikään hääppöinen puolustusministeri, mutta ehkä Suomelle vähemmän vahingollinen kuin tämä sooloileva solmio-Kalle.

Reijo Tossavainen Vastaus kommenttiin #9

Äärivasemmistolle tyypilliseen tapaan Varsell valehtelee, kun hän yllä väittää näin: "Perussuomalaiset ovat vaatineet syy-seuraussuhtein suomalaisen maatalouden ja elintarviketeollisuuden sekä huoltovarmuuden alasajoa."

Käyttäjän SamiVarsell kuva
Sami Varsell Vastaus kommenttiin #13

Perussuomalaiset ovat useampaan otteeseen vaatineen Suomen EU-jäsenmaksuosuuden pienentämistä. Käytännössä tämä maksuosuuden pienentäminen tarkottaisi sitä, että Suomi menettäisi oikeuden maksaa "kilpailua vääristävää" kansallista maataloustukea.

Myös Perussuomalaisten ajama Euroopan paljas vapaakauppaunioni estäisi "kilpailun vääristämisen" eli kansallisen maatalouden tukemisen.

Reijo Tossavainen Vastaus kommenttiin #18

Voi pyhä yksinkertaisuus! EU:n määräysvaltaa täytyy pienentää. Se tarkoittaa myös sitä, että päätösvaltaa maatalouspolitiikastakin pitää siirtää Suomeen. Siis päätösvaltaa myös maataloustukien osalta.

Käyttäjän SamiVarsell kuva
Sami Varsell Vastaus kommenttiin #21

Eli perussuomalaiset antaisivat kaikille EU-maille vapaat kädet tukea maatalottaan rajattomasti, vaikka sille ei olisi olosuhteellista tarvetta? Suomi ei voisi kuitenkaan asettaa mitään esteitä näiden lähes ilmaisten elintarvikkeiden tulolle maahamme. Myös maataloustuotteiden viennissä Suomi menettäisi asemiaan perussuomalalaisten politiikalla.

Tietysti Suomikin voisi tässä tilanteessa myös maksaa valtavia maataloustukia kotimaisille tuottajille, mutta olisiko se sitten kansallinen etu, että suomalaiset veronmaksajat maksaisivat venäläisten ruoan.

Edes se, että Perussuomalaisten vapaakauppa olisikin puolittaista, ei olisi Suomen kansallinen etu.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Upeata logiikkaa. Kokeillaan:
"Kun nuori Erkki Tuomioja Helsingissä mieltä osoittaen vaati Persian shaahin vallan lopettamista (shaahi vieraili Suomessa kesällä 1970), hän (siis Tuomioja) samalla voi lukea ansiokseen shaahia seuranneen eli Iranin nykyisen pappisvallan esille nousun ja hallinnon kaikkine menetelmineen" :D
http://yle.fi/elavaarkisto/artikkelit/shaahiparin_...

Aulis Mäkitalo

Puolustusministerin salkku on aina hallituksia muodostettaessa ollut jäljelle jäävä hanttikakkonen, kauppatavara, johon on istutettu halutun poliittisen tasapainon vaatiman puolueen kiintiöedustaja. Tämä on sikäli luonnollista että puolustusministeriön hallintohaara on painoarvoltaan kovin heppoinen kaikkiin muihin ministeriöihin verrattuna.

Jari Vuorinen

Toki Haglund muisti mainita,että maamiinoille on olemassa korvaava asejärjestelmä.

Sodassa ei mikään asejärjestelmä ole korvattavissa toisella ,vaan ne täydentävät toisiaan.

Maamiinat ovat erityisen tärkeä puolustamiseen käytettävä asejärjestelmä eikä sitä voi korvata millään muulla.

Eikä sitä ole korvattu millään muulla toisin kuin Haglund antaa ymmärtää.

Puolustusministerillä on sodan realiteetit kunnolla hakusessa.

Käyttäjän SamiVarsell kuva
Sami Varsell

Mahtoikohan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Timo Soini todeta nuijiessaan jalkaväkimiinat kieltävän sopimuksen hyväksymisen pöytään, että "Kuihtukoon tämä käsi, joka miinoista luopumisen sinetöi"?

Onhan se valiokunnan puheenjohtajan asema ja palkkio tietysti maanpuolustusta tärkeämpi asia. Soinin etu on tärkein, Suomi tulee kakkosena?

Reijo Tossavainen

Tule alkavalla viikolla tekemään eduskunnassa aloitteen, että maamiinojen hävittäinen toistaiseksi pysäytettäisiin ja että seurattaisiin poliittisen ja sotilaallisen tilanteen kehittymistä.

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Perussuomalaiset voisivat tehdä vallankaappauksen ja huudattaa Senaatintorilla puolustusministeriksi kansanedustajan, Suomen Sisun puheenjohtajan ja Suomen Sisun Pohjois-Pohjanmaan piiripäällikön Olli Immosen.

Immonen tunnetaan suuoran toiminnan miehenä ja Karjalan palauttajana. Valintaan liittyy toki riski, että Immosen ministerikausi päättyisi Suomen kannalta onnettomasti. Tynkä-Suomen itäraja kun saattaisi kulkea Loviisasta Tornioon.

Käyttäjän PetriMkel kuva
Petri Mäkelä

Ja sitten heräsit ja huomasit ettet ole vieläkään pääsyt "ihanaan" putinlandiaasi? Ymmärrän että harmittaa.

Reijo Tossavainen

Vanhana kommarina Lintunen haikailee Terijoen hallituksen perään.

Reijo Tossavainen

Juuri äsken telkkarissa päättyi erinomainen dokumentti: "Venäjän vapain mies."

Toisinajattelija, kirjailija Viktor Jerofejevin monivaiheinen ja värikäs elämä johdattaa meidät totutun Venäjä-kuvan taakse kohtaamaan todellisen naapurimme.

http://yle.fi/ohjelmat/1771102

Reijo Tossavainen

Venäjä ei sodi yksin Krimillä. Aiemmin tukijoita on ollut tasan yksi: Syyria. Nyt listalle on tullut toinenkin maa: Pohjois-Korea.

"Suurlähettilään mukaan Pohjois-Korea toteaa mielihyvällä Venäjän halun suojella kansallisia etuja ja rakentaa vahvaa valtiota." (Verkkouutiset)

Käyttäjän Minnamaarialax kuva
Minna-Maaria Lax

Kikkeliviestien lähettäminen taitaa onnistua persuilta paremmin kuin vastuunkanto. Hallituspaikat eivät taannoin kelvanneet.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Puolustusministerin paikkahan on eduskunnassa "jakojäännös", siksi paikalle on voitu vuosikausia valita puolustusministeriksi täysin sopimattomia RKP:n edustajia, kuten esimerkiksi Elisabeth Rehn tai nykyinen Haglund, joka ei ole käynyt edes armeijaa!

Nyt kuitenkin olemme maailmantilanteen huomioon ottaen sellaisessa tilanteessa, jossa tarvitsisimme oikean puolustusministerin, emmekä mitään "jakojäännöstä"! Joten Haglundin pitäisi itse älytä erota, maan edun takia!

Pentti Järvi

Jonkinlaisena epävirallisena sisäpiirin tietona voin kertoa, että upseerien keskuudessa Elisabeth Rehn oli erittäin arvostettu henkilö.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Paljon mahdollista ja en pidä mahdottomana ettei hän olisi ollut aikanaan hyväkin puolustusministeri. Mutta tässä maailmantilanteessa puolustusministerinä hän tai Haglund armeijaa käymättömänä, eivät kykenisi johtamaan armeijaamme todellisen hädän tullessa. Kuten sanottu, kansaa ja varsinkin armeijaa pitää johtaa edestäpäin ja esimerkin voimin, ja sitä ei armeijaa käymätön ikävä kyllä pysty uskottavasti tekemään!

Nyt ei ole kyse mistään hiekkalaatikkoleikistä, vaan maailmantilanne täytyy ottaa vakavasti!

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Eihän Elisabeth Rehn ole myöskään käynyt armejaa, joten tasa-arvon mukaan ei miesministerinkään tarvitse välttämättä sitä käydä. Muistaakseni liikenneministeri Veikko Saarrolla ei ollut ajokorttia, vai onko se urbaani legenda?

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Ari, oikeassa olet, Saarrolla ei ollut ajokorttia. Yrjö Kallinen, pasifisti, toimi myös puolustusministerinä, ellen väärin muista. Pahin yhdistelmä olisi "sotahullu" ja vielä puolustusministeri.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Eivät puolustusministerit ole koskaan armeijaa johtaneet. Tässä maailmantilanteessa sellaiset hekilöt kuten intin "sisäpiiriläinen" Jussi Niinistö on syytä pitää kaukana ulko-ja turvallisuuspolitiikan päätöksenteosta, nyt tarvitaan harkintaa eikä vouhotusta.

Pentti Järvi

Jussi Niinistö vouhottaja? Arto, salli minun nauraa. Itseasiassa vain harvalta poliitikolta saa kuulla niin loppuun asti harkittuja lausuntoja kuin J. Niinistöltä. (voi verrata kehen tahansa, myös oman puolueesi poliitikoihin)

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Järvi, vaikka Niinistö esintyy ja puhuu harkitsevaisesti, niin sanoman sisältö on vouhotusta.

Käyttäjän Valtavaara kuva
Heikki Valtavaara

Ihmettelen, mihin valtiojohtomme on unohtanut Suomen ja Venäjän välisen valtiosopimuksen 63/1992

Oheisen linkn takaa löytyy tietoa ko. valtiosopimuksen sisällöstä ja merkityksestä.
Suosittelen, vaikka kyseessä onkin oma kirjoitukseni.

http://valtavaara.puheenvuoro.uusisuomi.fi/162685-...

EU:n ja Venäjän väliset tapahtumat voivat saattaa Suomen outoon tilanteeseen, valtiosopimuksen tai Maastrechtin sopimuksen rikkojaksi.

Toimituksen poiminnat