Reijo Tossavainen, toisinajattelija Sanoja ja tekoja. Nöyrästi, mutta nöyristelemättä.

Jätimme lakialoitteen kerjäämisen sääntelystä

Suomeen saapuvien kerjäläisten määrä on kasvanut erityisesti Bulgariasta ja Romaniasta. Viime kesänä kerjäläisiä arvioitiin olleen 300-500 henkilöä. He kerjäsivät pääkaupunkiseudun ohella myös muissa suurissa kaupungeissa ja kiersivät kesätapahtumien perässä eri puolilla Suomea. Osa kerjäläisistä toimi melko agressiivisesti.

Kerjäämiseen liittyy vahva epäilys kerjäläisten ja järjestäytyneen rikollisuuden yhteyksistä. Esimerkiksi Romaniassa kaksi Suomeenkin kerjäläisiä järjestänyttä rikollisjärjestöä on tuomittu pitkiin rangaistuksiin. Kerjääjien osalta on varmistettava, että he eivät ole ihmiskaupan uhreja.

Useissa Euroopan maissa kerjäämistä on alueellisesti rajoitettu tai jopa kokonaan kielletty. Esimerkiksi Iso-Britanniassa kerjääminen on kokonaan kiellettyä julkisilla paikoilla ja Tanskassa ulkomaalaista kerjääjää voi odottaa jopa viiden vuoden porttikielto maahan. Alueellisia rajoituksia on mm. Espanjassa, Ranskassa, Slovakiassa ja Tshekissä.

Norjan lain mukaan kerjäläisten tulee rekisteröityä. Näin poliisilla on tiedossa kaikki maassa kerjäävät ihmiset ja poliisi voi tarvittaessa selvittää heidän taustansa. Rekisteröityminen tuo kerjäläiset virallisen järjestelmän piiriin, mikä vähentää riskiä kerjäläisten hyväksikäytöstä ja ihmiskaupasta.

Norjan laki sallii myös alueellisen kerjäämisen kiellon. Kerjääminen voidaan kieltää esimerkiksi kaupunkien keskustoissa, matkailukohteissa ja kesätapahtumissa. Näin paikallisesti voidaan valita alueet, joissa kerjäämistä ei haluta tapahtuvan.

Tänään jätin Arto Satosen ja Antti Rantakankaan kanssa lakialoitteen, jonka perusteella Suomessa siirryttäisiin norjalaiseen käytäntöön. Lakialoitteen on allekirjoittanut yli puolet kansanedustajista, joten se tulee nopeutetusti eduskunnan käsittelyyn.

 

(Jos toivot, että myös muut lukisivat blogin tekstin, niin klikkaa allaolevia Facebook ja Twitter painikkeita.)

www.reijotossavainen.net

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Kerjäämistä ei tule säännellä, vaan se tulee kieltää.

Reijo Tossavainen

Eduskunnasta ei olisi löytynyt enemmistöä kiellon taakse. Siksi tällainen lievempi versio.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Jos olisin kansanedustaja, olisin tukemassa tätä aloitetta.

Tästä asiasta on ollut aloitteita aiemminkin
http://www.hs.fi/politiikka/artikkeli/Zyskowicz+pu...

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

Voi voi teitä porvarinressukoita.

Vielä 70 luvullakin luki kerrostalon aulassa, kerjääminen ja kaupustelu kielletty.

Nyt te ressukat olette poistaneet kyltit kerjäämisen kieltämiseksi, mutta ette ole kieltäneet kaupustelua.

Ovelleni ei ole tullut kuin yksi kerjääjä, mutta sata kaupustelijaa.
Kumman luulette minulle olevan ongelma jonka koen häiriöksi?

Puhelimeeni ei ole soittanut ensimmäinenkään kerjääjä, mutta ainakin tuhat kaupustelijaa. Kummat häiritsevät yksityisyyttäni?

Te olette ulkokultaisia enkä voi teihin luottaa... Iltasanomissa muuten tänään uutisoitiin tutkimuksesta jossa varakkaat pitävät itseään parempina ihmisinä... Siis, parempina ihmisinä.
http://www.taloussanomat.fi/ihmiset/2014/03/25/nam...

Narsismia kaikki tyynni.

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Tuo aloite kerjäämisen kieltämiseksi on aivan hirvittävä. Kyllä pitää edes vähän ajatella niitä lapsosia, jotka joutuvat kärsimään ties mistä, kun äidit eivät saa lähettää roposia Romaniaan tai Bulgariaan.

Meidän suomalaisten täytyy olla solidaarisia ja antaa näille kerjäläisressukoille vähintään se sosiaaliturva kuin turvapaikanhakijoille esim. somaleille.

Suomi on rikas maa ja sen pitää auttaa muita sekä avata rajansa heikoimpien tulla. Näin hienosti sanoi vihreiden entinen puheenjohtaja Anni Sinnemäki.

Vihreiden seuraava puheenjohtaja Tarja Cronberg ehdotti, että Espanjasta pitäisi tuoda 50.000 työtöntä nuorta Suomeen ja saamaan kaikki ne edut, joita Suomi antaa omille työttömilleen. Tarja Cronberg varmaankin vaihtaa mielihyvin tuon Espanjan Romaniaan ja Bulgariaan. Vihreiden Niinistö on tietenkin samaa mieltä.

Toimituksen poiminnat