Reijo Tossavainen, toisinajattelija Sanoja ja tekoja. Nöyrästi, mutta nöyristelemättä.

Göbbels oli venäläisiä taitavampi valehtelija

Viime päivinä olemme saaneet ihmetellä venäläisen propagandan yksipuolisuutta, ylilyöntejä ja taitamattomuutta. Venäläiset unohtavat, että se mikä menee läpi Venäjällä, aiheuttaa lähinnä huolestunutta hymyilyä demokraattisissa maissa.

Toki meilläkin on omat Moskovan Tiltumme, ja eräät heistä on kutsuttu jopa telkkarikeskusteluun. Toivottavasti ohjelmassa tulee esille todellisuus, eivätkä propagandistit saa keskustelua hallintaansa.

Venäläisestä tosiasioiden vääristelystä kertoo hyvin Iltalehdessä julkaistu juttu. Siinä kerrotaan, että sama henkilö näyttelee kolme kertaa kolmessa täysin erilaisessa tilanteessa. Keksityt tarinat ovat todella mielikuvituksellisia. Suurin osa venäläisistä ottaa ne todesta, ja se on tämän propagandasodan ikävin puoli.

Silti kannattaa muistaa, että lopulta totuus voittaa aina. Milloin se tapahtuu tässä tapauksessa, niin sitä emme tiedä.

 

Jos haluat, että muutkin lukevat blogin, niin paina allaolevia Facebookin ja Twitterin painikkeita.

www.reijotossavainen.net

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän minavaan kuva
jouko viitala

Putinille riittää se, että oma kansa uskoo hänen satujaan, Ulkolaisista viis!

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Tossavainen unohtaa että Putin on jo vuosia sitten ottanut Venäjän päämediat julistamaan "ainutta totuutta" eikä riippumatonta mediaa oikein siellä ole suuressa määrin. Kovin erikoista propagandan ei tarvitse edes olla enää, koska vuosien rummutus on jo toiminut; miksi sitä liikaa rehkisi.

Kunhan media ruokkii muiden maiden vastaisuutta, lisää nationalismia, lisää käsitystä maan johtajan erinomaisuudesta ja korostaa suosittua käsitystä, miten venäläiset ovat kaikkialla uhreja ja sorrettuja, ....niin hommahan toimii ja informaatiosota jo kotinurkilla voitettu. Tuohan on tavallaan nerokasta, mikäli jättää kaikki moraalihommat pois.

Sehän tuossa on tietenkin huolestuttavinta, ettei Venäjän johto enää tyydy oman maansa mielipiteen kontrollointiin, vaan pyrkii levittämään ajatuksiaan naapurivaltioihinkin, jotta epävakautta saataisiin luotua. Tarpeeksi epävakautta naapurimaassa luo uusia mahdollisuuksia Venäjälle (aina aluevaltausmahdollisuuksiin asti). Tavallaan loogista toimintaa tietenkin, mikäli tavoitteena on Neuvostoliiton palautus uudessa muodossaan.

Voittaako "totuus" sitten aina; ja kenen totuus? En olisi tuosta niinkään varma.. Reijo tuntuu olevan. Kuulostaa perin idealistiselta näkemykseltä eikä liittyne realismiin. Taas yksi niistä asioista, joihin olisi ihan kiva uskoa, muttei oikein pysty ellei jaksa valehdella itselleenkin.

Jouni Nordman

No, Puuttunilla sentään omat uskovat, sillä suomen Hallitustahan ei edes Suomalaiset usko.

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

Ei ne venäläiset mitään unohda, he eivät vaan välitä siitä, mitä muissa maissa ajatellaan. Venäjällä on käynnissä pahin propagandasota sitten kylmän sodan, ja Suomessa se menee kommenttipalstoilla jossakin määrin läpi. Ihmiset ajattelevat, että pitää kuunnella kumpaakin osapuolta ja että totuus on jossakin puolivälissä. Ainahan tämä ei toimi.

Käyttäjän rikukivela kuva
Riku Kivelä

Minua hämmästyttää ja huolestuttaa enemmän Internetissä uutisissa ja artikkeleissa olevat ihmisten kommentit. Joka tuutista saa lukea "faktasta", että EU-johtajat ja USA aloittivat sisällissodan Ukrainassa, eivätkä yritä ratkaista sitä rauhanomaisesti. Ja nämä viestit lähes poikkeuksetta nousevat kärkeen, koska ne keräävät eniten "tykkäyksiä".

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Tossavainen ei mainitse mitään kotoisesta länsipropagandastamme. Sehän on konstruoitu siten, että se menee täällä läpi ja muodostaa hivuttamalla ns."yleisen totuuden".

Venäjän karkeaan propagandaan verrattuna täkäläisen valtamedian Ukrainauutisointi saa yleisön kuvittelemaan, että näennäisen sananvapauden oloissa se olisi yleisön omaa ajattelua. Taustalla on useimmiten hinku Natoon, mitä yksipuolinen uutisoinnin kuvitellaan edistävän kansalaisten keskuudessa.

Propagandaa kaikilta suunnilta, meillä meille sopivaa, Venäjällä venäläisille sopivaa.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Propagandan näyttäminen karkealta tai sen muuntuminen tunnistamattomaksi riippuu yleensä siitä mistä suunnasta asiaa katsoo. Lähellä olevan ja kotoisen tunnistaminen on joskus vaikeaa. Siihen kun on niin tottunut ja turtunut. Erilaisen, etenkin jo valmiiksi demonisoidun taas huomaa helpommin.

Käyttäjän PeliSuomi kuva
Pertti Lindeman

Iltasanomat kertoo YK:n raportista.

"Itä-Ukrainan etniset venäläiset ovat perättömästi väittäneet olleensa hyökkäyksen kohteena oikeuttaakseen Venäjän sekaantumisen tilanteeseen, kertoo YK ihmisoikeusraportissaan tiistaina."

Minusta yksi virolainen kolumnisti toteisi oikein "Älkää käyttäkö Krimin vaaleista sanaa kansanäännestys, koska sitä se ei ollut"

Putin on käyttänyt Stalinin ja Hitlerin oppeja, mutta ymmärtämättä sosiaalisen median ja rajat ylittävän tiedonvälityksen voimaa, jotka korjaavat syötetyn propagandan ja kertovat, kuinka asiat todellisuudessa ovat.

http://www.iltasanomat.fi/ulkomaat/art-12886776799...

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Tai sitten luotat liikaakin somen maagiseen korjaavaan voimaan. Sosiaalista mediaa voidaan käyttää tehokkaasti myös levittämään väärää tietoa. Eiköhän Venäjällä ymmärretä ihan hyvin informaatiosodankäyntiä.. valitettavasti. Toki myös esim. jenkeissä ymmärrys on hyvää. Sota "tiedon" hallinnasta on aina menossa ja mielipiteiden muokkaamista yrittävät monet tahot... osa käyttää siihen hyvinkin v-mäisiä konsteja.

Toimituksen poiminnat