Reijo Tossavainen, toisinajattelija Sanoja ja tekoja. Nöyrästi, mutta nöyristelemättä.

Väkivaltaiset mielenosoitukset pesiytyneet nyt myös Suomeen

Vappuna lähinnä anarkisteista koostunut joukko oli valmistautunut jonkinsorttiseen kahinointiin. Siksi poliisi toimi ennakoidusti ja hyvä niin. Suomessa saa osoittaa mieltä, mutta sen pitää tapahtua ilman että rikotaan paikkoja tai harjoitetaan väkivaltaa.

Muualta Euroopasta olemme havainneet, että anarkistien, äärivasemmiston ja äärivihreiden erilaiset ryhmät aiheuttavat jonkin verran väkivaltaa, mutta melkoisesti omaisuuteen kohdistuvia tihutöitä. Saksassa on vuosien mittaan tuhottu esim. tuhansia autoja.

Euroopassa myös äärioikeisto on ollut liikkeellä. Heidän toimintatavat ovat pitkälti samankaltaiset kuin poliittisen kentän toisellakin laidalla. Onneksi heidän toiminta on ollut vähäisempää kuin anarkistien, äärivasemmiston ja äärivihreiden.

Katselin videokuvaa eduskuntatalon edessä järjestetystä mielenosoituksesta. Rivi poliiseja oli asettunut eduskuntatalon suojaksi hieman ylemmäksi rappusille. Mielenosoittajat olivat pääosin alatasanteella. Yht´äkkiä muutama mielenosoittaja lähtee hyökkäämään kepit tanassa poliiseja kohden. Silloin poliisi aivan oikein käyttää ennakoivasti pippurisumutetta ja tilanne rauhoittuu.

Mielestäni eduskuntatalon ja "kiekkovieraiden" rähinöintien jälkeen poliisilla oli perusteltu syy ottaa huomioon, että jotain samankaltaista saattaisi tapahtua myös vapun mielenosoituksessa. Siksi mielestäni poliisi toimi tässä tilanteessa aivan oikein.

Mielen osoittaminen on tärkeä osa demokraattista yhteiskuntaa. Siihen ei kuitenkaan kuulu väkivalta.

 

Mikäli haluat, että muutkin lukevat blogin, niin paina allaolevia Facebookin ja Twitterin painikkeita.

www.reijotossavainen.net

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (50 kommenttia)

Aslak Koivuila

Täytyy muistaa, että neuvostoliiton ohjukset oli "rauhan kynttilöitä".

Reijo Tossavainen

Ei ollut yllätys, että vasemmisto Arhinmäen johdolla hyökkää poliisien kimppuun. Se oli pienoinen yllätys, että media lähti niinkin näkyvästi mukaan.

Mikko Saarinen

Mahtoikohan Arhinmäki olla naamioituneena anarkistien joukossa rähinöimässä? Hänellähän on siitä kokemusta ja hän puhui TV-uutisissa arvoituksellisesti "me"-muodossa.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

#3

Poliisilla ei taaskaan ollut mielikuvitusta. Niiden olis pitäny kantaa Eduskuntatalon nurmikolle muutama kori kaljaa ja karjaista megafoniautosta että _täältä__sitä_ _saa!_

Olis hetkessä olleet paikalla CNN:n. NBC:n, BBC:n ym helikopteritkin kuvaamassa kuinka Suomessa taltutetaan mielenosoituksia.

Ja rauha olis ollut maassa.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Tossavainen.
Onko se yllätys että media yrittää hahmottaa mitä oikeasti on tapahtunut?

Puolueellinen uutisointi, vaikkapa sellainen että viranomainen on toimissaan aina oikeassa vaikka mitä tekisi, on tyypillistä itäisen naapurimme medialle.

Eivät tosiasiat miellytä aina kaikkia, ja myös sellaisia uutisia medialla on velvollisuus julkaista. Ainakin täällä Suomessa, jota sanotaan sananvapauden mallimaaksi.

Vai oletko toista mieltä?

Käyttäjän JaakkoSalomaa kuva
Jaakko Salomaa

Oliko sinulla ihan oikea pointtikin vai halusitko filosofoida median luonteesta noin yleensä?

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson Vastaus kommenttiin #37

Pointti on se, jos todellakaan et sitä huomaa, että se miten media on tästä asiasta uutisoinut ei ole ollut yllätys muuten kuin asiallisuudessaan.

Toinen pointti on se että elämme Suomessa, emme Kiinassa tai Venäjällä.

Käyttäjän JaakkoSalomaa kuva
Jaakko Salomaa Vastaus kommenttiin #40

Ok, eli jos nyt ymmärsin oikein: 1. halusit kertoa oman yllätyneisyytesi tai ei-yllättyneisyytesi median toimintaan (tämä jäi vielä vähän auki) ja 2. elämme Suomessa.

Kakkosen tavallaan päättelin siitä että elän Suomessa. Ykköstä voisit vähän selventää.

Käyttäjän heke kuva
Heikki Paananen

jälkipuinnista jäi sellainen kuva, että anarkistit syyttävät poliisia anarkismista. Perin omituista.

Mikko Saarinen

Toinen outo seikka oli poliisin anteeksipyyntö. Mielestäni uutisissa nähdyt teroitetut heinäseipäät ovat astaloita ja ne piti ehdottomasti poistaa mielenosoittajilta.

Käyttäjän ArvoPelttari kuva
Arvo Pelttari

Kehoitan kaikkia lukemaan mitä Antti Rautiainen on sanonut vappumarss(e)ista 2014, ettei jää vain lööppi-tason analyyseiksi. http://anttirautiainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/16...

Poliisin anteeksipyyntö olikin todella outo. Poliisihan pyysi anteeksi sitä, että osa pidätetyistä ja kaltoinkohdelluista _ei ollut anarkisteja_. Johtopäätös: Anarkisteja pitääkin ahdistella ja raijata putkaan tämän tästä.
Koko vappu kun sattuu olemaan erityisesti anarkistien juhla.
Missä valossa SAK-demarit tietyisti marssikuvioineen ja yhteistöineen poliisin kanssa asettuvat outoon valoon.

Käyttäjän heke kuva
Heikki Paananen Vastaus kommenttiin #7

Arvo: "Johtopäätös: Anarkisteja pitääkin ahdistella ja raijata putkaan tämän tästä."

Johtopäätöksenne jättää vastaamatta kysymykseen: "Onko anarkismi anarkistien yksinoikeus?" Jos on, niin millä perusteella?

Janne Suuronen

Ymmärtääkseni pyysivät anteeksi kolmelta-neljältä vasemmistoliiton aktivistilta, jotka sekoitettiin anarkisteihin. Samassa anteeksipyynnön yhteydessä taidettiin todeta, että anarkistien hakkuuvälineiden takavarikoinnissa ja kiinniotossa poliisi toimi oikein.

Käyttäjän anitaorvokki kuva
Anita Koivu

Sopii kysyä eikö Suomessa kaikki mielenosoitukseen osallistuneet olekaan ko. ajamansa asian takana? Mihin naamiointia tarvitaan? Naamioituneitten osallistuminen mielenosoituksiin pitäisi automaattisesti poistaa! Meillähän vähäisemmistäkin asioista tehdään kiellettyjä!

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Naamioinnin takana voi olla se,että toimitaan kasvottomasti,ei siis yksilönä tai nimenä vaan idean puolesta. Tämä varmaan on huonosti selitetty,mutta kuitenkin.

Ideaa et voi poistaa,mutta nimet ja kasvot voit häpäistä.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

Joo yritäs vielä.
En oikeen ymmärrä mitä kannatusta semmonen idea tarttee joka kasvot häpäsee ?

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino Vastaus kommenttiin #12

Ideaa ei voida häpäistä,mutta sen kannattajat voidaan.

Se näkyy siten,että tuo tuossa on sen ja sen kannattaja.. katsokaa minkä näköinen se on jne. Tämä itseasiassa tapahtui perussuomalaisten kohdalla jollakin nettisivulla missä oli kuvia perussuomalaisista. Melko ala-arvoista toimintaa se olikin silti..siis vetoaminen ihmisen ulkonäköön.

Sama tapahtuu nimien kohdalla.

Mikäli nimeä tai kasvoja ei näy niin jotakin ideologiaa ei voida henkilöidä.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen Vastaus kommenttiin #14

On tuossa kyllä järkeä mutta siitä huolimatta se idea on jostain syvältä jos sen aiheuttamaa epämiellyttävää oloa ei haluta kestää.
Niin että sellainen idea jota ei julkisesti voi esittää ei ole esittämisen arvoinen jos oletetaan että ollaan esim. Suomessa jossa saa myös "hulluja" esityksia ja ideoita tehdä vapaasti. No, tietysti täytyy varoa loukkaamasta ketää noin henkisesti.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Tänä vappuna porissa oli ainoa väkivaltainen mielenosoitus missä äärioikeisto heitti savupommin yleisön sekaan missä oli lapsia,äitejä,mummoja,pappoja ja vammaisia.

Miksi äärioikeisto haluaa vahingoittaa hattaraa syöviä lapsia ja lastenrattaita työntäviä äitejä,rullaattorin kanssa liikkeellä olevia vanhuksia ja pyörätuolissa olevia vammaisia? Mitä niiltä pitäisi ottaa ennakkoon pois,että voitaisiin välttyä tuollaiselta toiminnalta?

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

Savupommit joutas hyvin ottaa kaikilta pois , niitä ei tavallisessa rauhallisessa siviilielämässä kukaan tarvitse, jos joku tarvitsee niin pyytäköön luvan erityiseen savupommin käyttöön. Voishan sillä ehkä lutikoita karkottaa :)

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

No mihin tuo ulotetaan..ei tavallisessa rauhallisessa siviilielämässä kaupunkilähiössä tarvita oikeastaan edes haravaa tai lapiota. Niihinkin voisi pyytää luvan tarpeen ilmaantuessa ettei vain ketään vahingoitettaisin. Autojen kanssa sattuu vielä enemmän haavereita joten nekin voitaisiin kieltää.. jne. Siitähän tässä on kyse..mihin se raja laitetaan ja pelon vuoksi se laitetaan johonkin absurdiin paikkaan.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen Vastaus kommenttiin #16

Ei se oikeesti ole noin vaikeeta, usko pois.
Venkuloihtemaan jos ruvetaan niin menee lekkeriksi koko homma.

Aslak Koivuila

Sovitaanko Vellu, että lahtarit tahtoo paitsi savustaa, myös keittää elävältä syödä ja raiskata kaikki.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

En lähde sopimaan,koska en lähde myöskään yleistämään. Käsite äärijotakin on jo tarpeeksi sekava ja sitäkin käytin,koska Tossavainen sen otti esille vähätellen.

Reijo Tossavainen Vastaus kommenttiin #15

En vähättele miltään suunnalta tulevaa väkivaltaa. Väkivalta on aina väkivaltaa, yhtä tuomittavaa. Kerroin kyllä sen tosiasian, että viime vuosina vasemmalta laidalta tulevaa väkivaltaa on ollut niin Suomessa kuin muualla Euroopassa enemmän kuin äärioikealta tulevaa.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino Vastaus kommenttiin #23

Polttiko Ukrainassa juuri äärioikeisto ammattiyhdistysliikkeen talon missä ihmiset kärysivät sisälle?

Reijo Tossavainen Vastaus kommenttiin #27

Toivottavasti asia selviää joskus.

Janne Hilden Vastaus kommenttiin #28

Eh...asia selviää joskus?
Kyllä se on jo selvinnyt.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Pois nämäkin. Ei väkivalta saa olla ratkaisu minkään ryhmän kohdalla.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Mitäs oot mieltä,toimiko noi vanhukset ja vammaiset tuossa hyvänä tehosteena? Päätin kokeilla samaa kuin sinä eilen,mutta hieman lisäten vielä kierroksia :)

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #22

Mitä mieltä? Minähän jo vastasin, että mitä mieltä olen.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Miten Porin äärioikeisto? Onko se perussuomalaisten suojeluksessa? Mielestäni poliisi toimi väärin Helsingissa estäessään ihmisten vappumarssin. Mitään näyttöä poliisilla ei ollut väkivaltaisesta käytöksestä.
Poliisi perusti tietonsa sosiaaliseen mediaa, ei kovin vahvaa.

Toivottavsta poliisi ei häiriköi hamppumarssia.

http://tepposyvril.puheenvuoro.uusisuomi.fi/167045...

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen

Mukasuvaitsematon herra Tossavainen on loikkaamassa SDP:hen tai vasemmistoliittoon, koska on huolissaan siitä, että anarkistit käy häirtisemässä kyseisten puolueiden vappumarssia? :D

Tai siis mahdollisesti yrittivät, meillähän ei ole tietoa siitä, että mitään häiriötä olisi syntynyt: poliisi oli ottanut oppia itärajan takaa ennaltahekäisevästä toiminnasta.

Reijo Tossavainen

Suomen ja Venäjän poliisin toiminnan vertaaminen on kyllä täysin asiatonta. Muutoinkin tapansa mukaisesti Niemisellä ovat puurot ja vellit sekaisin...

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen

Jaa, olen kyllä antanut ymmärtää, että suomalaiset anarkistit diggaavat Pussy Riotista tai pitävät kyseistä ryhmää esikuvanaan ja toisaalta Pussy Riot on ottanut toimintamalleihinsa oppia eurooppalaisilta ja amerikkalaisilta poststrukturalistifilosofeilta. Fanittavat samoja feministiteoreetikkoja kuin joku Sofi Oksanen.

Yritän siis sanoa, että myöskään valtiovallan reagointi tällaiseen uusanarkismiin on yllättävän yhteneväistä maanosista toisiin. Kyse on siitä, minlälaisia tempauksia vallanpitäjät sietävät.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Vai ovat oikein "pesiytyneet".

Kannattaa käydä ulkomailla, melkein missä tahansa, niin näkee väkivaltaisia mielenosoituksia.

Suomen mielenosoituksissa väkivaltaa toteuttaa lähinnä poliisi.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Et kai vihjaise, että rähinää soisi olevan molemmin puolin kosolti enemmän?

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

En, vaan perään suhteellisuudentajua populismin sijaan.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #36

Kuten huomaat, kehotuksesi "kannattaa käydä" voidaan tulkita, että "ottakaahan tuosta mallia, miten rähistään".

Minusta on pelkästään hyvä asia, että Suomessa voi turvallisesti tehdä mielenilmauksia. Ei näitäkään kiinniotettuja ole lukittu vuosikymmeniksi vankiloihin.

Suomessa poliisi toimii hyvin, ja on hyvin valitettavaa, ettei aina voi olla täydellinen. Ilmeisesti hyvin usea kritisoija omasta mielestään kuitenkin on täydellinen?

Hyvin toimivan poliisin meriitteihin kuuluu myös se, ettei täällä ole kaduilla samanlaista rähinää kuin niissä monissa muissa maissa.

Poliisi on jo pyytänyt anteeksi tilannearvionnissa tapahtunutta virhettään, mutta ilmeisesti joidenkin mielestä heidät tulisi syöttää villisioille, jotta oltaisiin tyytyväisiä?

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson Vastaus kommenttiin #38

Näet nyt mörköjä siellä missä niitä ei ole. Näköjään neutraalitkin lauseet voi tulkita ihan miten haluaa. Näköjään haluat, mutta sitä en ymmärrä, miksi.

Tottakai se on hyvä, että Suomessa on rauhallista. Ja juuri siksi väkivaltaiset mielenosoitukset e i v ä t ole pesiytyneet Suomeen - ja toivottavasti eivät pesiydykään.

Joka on asiasta toista mieltä, syyllistyy vähintäänkin totuuden kaunisteluun - tai pitäisikö sanoa rumentamiseen. Populismia sellainen kuitenkin on puhtaimmillaan.

Reijo Tossavainen

Anarkismia on monensorttista. Venäjä harjoittaa Ukrainassa valtiollista anarkismia.

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen

Jep, Björn Wahlroos ja hänen hengenheimolaiset edustavat myös anarkismia: anarkokapitalismia.

Wahlroosia ja näitä mustalippuja vappumarsseilla heiluttaneita yhdistää sosiaalidemokraattisen hyvinvointivaltion ja verojen maksamisen vastaisuus.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Näyttihän Soini esimerkkiä osallistumalla vajaa vuosi sitten Pariisissa väkivaltaiseksi kääntyneeseen, äärioikeistolaiseen, homoliittoja vastustavaan mielenosoitukseen.
http://www.dailymail.co.uk/news/article-2331545/Ga...

Olihan hänellä lippukin kädessään, onneksi ei sentään Suomen lippu...
http://yle.fi/uutiset/soini_marssi_homoliittoja_va...

Reijo Tossavainen

Kesän suurin poliittinen tapahtuma, perussuomalaisten puoluevaltuusto. Täällä suora lähetys puolitapäivin alkaen http://www.perussuomalaiset.fi/suora-lahetys-puolu...

Jari Karjalainen

Tossavainen kirjoittaa:" Vappuna lähinnä anarkisteista koostunut joukko oli valmistautunut jonkinsorttiseen kahinointiin. Siksi poliisi toimi ennakoidusti ja hyvä niin."
Mistä hra T tietää, että kahinointiin oli valmistauduttu?
Koskeeko ennakoitu toiminta vain joitakin Tossavaiselle väärää ajattelua edustavia yksilöitä?
Ainoat varsinaista väkivaltaa käyttäneet osapuolet vappuna olivat täydessä mellakkavarustuksessa olleet poliisit ja äärioikeistolaiset fasistit Porissa.

Eikö poliisin tulisi toimia yleisemminkin ennakoidusti ja pidättää esim. persujäsenet Väätäinen ennen loma-asuntoon astumista tai Hakkarainen ylipäätään?

Reijo Tossavainen

Sosiaalisen median puolella asiasta oli intoiltu. Myös poliisin ennakkoarvioissa tämä oli otettu huomioon.

Jari Karjalainen

Väätäisestä ja Hakkaraisesta intoillaan kaikessa mediassa. Eikö poliisin pitäisi ottaa tämäkin huomioon?

Ilkka Huotari

Vasemmisto oli sitä mieltä, että tässä on törkeästi loukattu oikeutta mielenosoitukseen?

Ilmeisesti tämä ongelma unohtuu sitten, kun pitää järjestää seuraava vastamielenosoitus. Pitäähän väärien mielipiteiden julistaminen estää.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

EU-vaalivalvontojen suurin kiinnostus kohdistuu siihen, mahtuuko Jytkyt enää Ostrobotnialle vai marssittaako Soini väen Dianapuistoon?

Toimituksen poiminnat