Reijo Tossavainen, toisinajattelija Sanoja ja tekoja. Nöyrästi, mutta nöyristelemättä.

Vaalikoneet ovat hyödyllisiä, monet havahtuvat todellisuuteen

Tuttavani on neljän vuosikymmenen ajan äänestänyt Keskustaa. Nyt hän soitti hämmästyneenä. Vastattuaan vaalikoneeseen listan keulilla ei ollut kepulaisia, vaan pitkä liuta perussuomalaisia. Totesin, että hän on vanhasta tottumuksesta äänestänyt väärää puoluetta. Siis puoluetta, joka näkee asiat eri tavalla kuin hän.

Tuttavani ei hyväksynyt väitettäni. Pyysin, että hän kävisi "uskon vahvistamiseksi" läpi myös muita vaalikoneita. Näin hän lupasi tehdä.

Myöhemmin hän soitti ja kertoi käyneensä kolmella vaalikoneella. Vastaus oli aina sama. Perussuomalaiset olivat lähinnä hänen mielipiteitä. Siksi hän vihdoinkin ilmoitti hylkäävänsä vanhat ennakkoasenteensa ja ennakkoluulonsa ja äänestävänsä perussuomalaisia!

Todellakin. Vuosien ja vuosikymmenten mittaan itse kunkin ajatusmaailma muuttuu. Samaan aikaan muuttuvat myös puolueet. Siitä huolimatta moni äänestää vanhasta tottumuksesta aina vain samaa puoluetta.

Vaalikoneet ovat varmaankin avanneet monen muunkin kuin tuttavani silmät. Luultavasti vaalikoneet ovat omalta osaltaan myös vaikuttaneet siihen, että viime vaaleissa siirtymät puolueiden kesken ovat olleet poikkeukselliset suuret ja että moni päättää vasta viime tipassa ketä äänestää.

Uskon, että vaalikoneet hyödyttävät puolueista eniten perussuomalaisia. Median ja kilpailevien puolueiden toimesta puolueelle on muodostunut julkikuva, joka ei vastaa todellisuutta.

 

Jos haluat, että muutkin lukevat blogin, niin paina allaolevia Facebookin ja Twitterin painikkeita.

www.reijotossavainen.net

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Kunnallisvaalien vaalikoneissa oli useammassa näkyvissä eniten osumia saaneet ehdokkaat. Olisi mukava nähdä tilastoja siitä, ketkä saavat nyt eniten samanmielisiä vastaajia. Jostain syystä nyt ei ole kuitenkaan samaa tietoa esillä. Taisi tulokset olla ikäviä eräille puolueille, jotka esiintyvät kansan suosikkeina mediassa.

Näillä tiedoilla en uskalla sanoa, mikä puolue olisi suosituin vaalikoneissa mutta epäilen Tossavaisen tällä kertaa olevan oikeilla jäljillä. Vaalikoneissa menestyminen on eri asia silti kuin vaaleissa menestyminen. Terttu Savola taisi olla vaalikoneissa eniten osumia saaneiden joukossa Espoossa mutta tulos jäi vaatimattomaksi.

Käyttäjän JuSa kuva
Juhani Sademaa

Näihän se on. Ei vika ole vaalikoneen, jos se tyrkyttää "vääriä puolueita". Vika on omissa vastuksissa tai sen "oikean puolueen" vastauksissa.

Mutta äänestäjät ovat tyhmiä eivätkä tajua logiikkaa.

"Vaalikoneissa menestyminen on eri asia silti kuin vaaleissa menestyminen."

Ihmiset äänestävät tunteella, eli ehdokasta, joka on täysin eri mieltä kuin hän itse ja jolla on rahakkaita tukijoita kustantamassa kallista vaalikampanjaa. Tyhmää kansaa.

Jouni Nordman

Suurin osa ihmisitä järkyttyy, kun vaalikoneen tulos tule, sillä he eivät usko itseään ja omia arvojaan, eikä varsinkaan sitä että voi olla samaa mieltä oleva puolue johon on itsellä negatiivine kuva, mutta ei ole itse paneutunnut sen puolueen poliittiseen linjaan tarkemmin.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Minäkin olin perinjuurin hämmentynyt kun Perussuomalaiset löytyivät Vaalikone-listaltani aivan häntäpäästä. Mitens nyt näin?

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama Vastaus kommenttiin #6

Ei lähellekkään Vasemmistoa :D

Pentti Järvi

Federalistit jäivät omalla listallani sijoille 210-221, vihreiden joukossa. Stubb sijalla 219.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Vaalikoneet ovat hyvä apu ehdokasvalintaa tehtäessä. Itse käytin YLE:n vaalikonetta.

http://luntatupaan.puheenvuoro.uusisuomi.fi/168294...

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Sampo-persu kantoi marketista kassikaupalla perunalastuja sekä limuja vaalikoneelleen.

Reijo Tossavainen

Vastasin kolmeen vaalikoneeseen. Kaikissa kolmessa tapauksessa kaikkein kauimmaiseksi tuli vihreiden Maria Ohisalo.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Tuttavani äänesti viime vaaleissa Perussuomalaisia, on aiemmin äänestänyt ainakin demareita. Odotti, että voiton myötä menette hallitukseen ja pistätte hommaa uusiksi lupaustenne mukaan. Kun näin ei käynyt, kertoi, että se oli sitten ensimmäinen ja viimeinen kerta. Ja hänet tuntien tiedän, että näin on.

Kusetus mikä kusetus.

Erkki Joonala

Noista vaalikoneista ehdottomasti paras apuväline oman ehdokkaansa löytämiseksi on:

http://lehtilehti.fi/vaalikone/eu-vaalikone-2014/

Toimituksen poiminnat