Reijo Tossavainen, toisinajattelija Sanoja ja tekoja. Nöyrästi, mutta nöyristelemättä.

"Parempi väki" kävi äänestämässä

Kun tutkii tarkemmin eu-vaalin tuloksia, niin silloin huomaa mielenkiintoisia yksityiskohtia. Tässä muutama:

Ökyrikkaiden asuttamassa Kauniaisissa oli näiden vaalien korkein äänestysprosentti. Voidaan sanoa, että peräti 71,2 %, jos vertaa keskimääräiseen äänestysprosenttiin.

Selityksenä on äänestäjäkunnan rakenne. Siis keskivertoa selvästi varakkaampi väki, joista peräti 37,0 % kannatti Kokoomusta ja 36,5 % Ruotsalaista kansanpuoluetta. Muille jäi vain murusia, sillä esim. Perussuomalaiset sai vain 4,6 % ja SDP 3,7 %.

Inkoo on tavallinen maaseutupitäjä. Äänestysprosentti oli 53,8 ja heistä 52,6 % valitsi RKP:n. Ruotsinkieliset olivat siis hyvin liikkeellä.

Paikkakunnat, joissa on vahva SDP:n ja PS:n kannatus olivat liikkeellä laiskasti. Arvelen, että tähän on pääasiallisena syynä se, että yksittäinen äänestäjä kokee, että hänelle Euroopan unionista on lähinnä haittaa ja että hänen äänellään ei ole juuri minkäänlaista vaikutusta. Onhan EU-parlamentissa 751 jäsentä, ja heistä on suomalaisia vain 13.

Gallupissa Perussuomalaiset ovat viimeisen vuoden ajan saaneet tasaisesti noin 17-18 % kannatuksen. Se ei kuitenkaan näy vaalituloksissa, sillä moni puolueen kannattaja kokee saamansa hyödyn vähäisemmäksi kuin äänestämisestä aiheutuvan vaivan.

"Parempi väki" äänesti ja puolusti olemassa olevia ja tulevia etujaan.

 

Jos haluat, että muutkin lukevat blogin, niin paina allaolevia Twitterin ja Facebookin painikkeita.

www.reijotossavainen.net

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (42 kommenttia)

Käyttäjän hemmokoskiniemi kuva
Hemmo Koskiniemi

Reijo,
Eikö Sinulle ole vieläkään selvinnyt, että EU:n idea vapaasta pääomien, työn, palvelujen sekä ihmisten liikkumisesta, koskee pientä osaa kansaa, jossa nyt yhtenä osana ovat perussuomalaisten polittinen eliitti.

Suomen kansalle on ihan se ja sama käykö äänestämässä tätä uutta luokkaa.

Persut haluaa näköjään lyödä päätä EU seinään.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Hemmo, kuulutko Sinä siihen "suureen osaaan kansasta",jonka liikkumista on mielestäsi rajoitettu. Onko Sinulla Suomen passi? Kokeilepas kerran matkustaa EU:n alueella ja kerro sitten kokemuksiasi uudelleen.

Ville Nieminen
Käyttäjän optimisti kuva
Juhani Niinipuu

Niin se vaan menee. Onko se sitten syy vai seuraus, että menestyneemmät ihmiset ovat kiinnostuneita yhteisistä asioista.

Käyttäjän Minnamaarialax kuva
Minna-Maaria Lax

Oliko perussuomalaisilla vaalitelttaa Kauniaisten torilla. Turha kai sitä on raahata sellaisille seuduille, jossa porukka ei äänestä. Ahvenanmaakin riehaantui äänestämään, kun halusi RKP-mepin - näin se vaalisysteemi toimii.

Käyttäjän niklasherlin kuva
Niklas Herlin

Niin kauan kuin muistan, alhainen äänestysprosentti on suosinut suhteellisesti ns. porvaripuolueita ja vienyt suhteellista kannatusta niin sanotuilta työväenpuolueilta ja erityisesti vihreiltä. Helsingin alhainen alhainen äänestysprosentti on yleensä ollut pois vihreiltä. Toisaalta, nyt vasemmistoliitto oli kovassa vedossa pariin edelliseen vaaliin verrattuna. Eli osin perinteisellä ja osin uudella tavalla mentiin. Koskaan Suomessa ei ole "äänestetty väärin", koska äänioikeus on yleinen ja yhtäläinen. Edes eduskuntavaaleissa 2011, vaikka monikin vasemmistolainen intelllektuelli näin väitti.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Olisi mukava nähdä jonkinlaista ikäjakaumaa äänestämisistä. Tosin mielipidekyselyissä otoskoko tekee sellaisen tekemisestä haasteellisen.

Käyttäjän MirjamiParant kuva
Mirjami Parant

Onhan se itsestään selvää, että väärinäänestäminen on mahdottomuus. Oikeistopuolueet ovat aina vahvoilla alhaisten äänestysprosenttien myötä.

Nyt onkin kysymys, miksi vasemmistopuolueet eivät saa äänestäjiään liikkeelle.

On outoa, että, vaikka tiedossa on oikeistolainen yliäänisyys, niin edelleen, omien oikeuksiensa puolustajat 'nukkuvat'.

Miten ihmeessä vasemmistolla on varaa nukkuviin?

Erkki Joonala

Ikävää vain huomata että vajaat 60% äänestäjistä antoi hiljaisen tukensa tälle "paremmalle väelle", joka ei kyllä kenenkään tukea ansaitse.

Käyttäjän Minnamaarialax kuva
Minna-Maaria Lax

Se on vähän samaa kuin että ulkoistaa oman oikeutensa äänestää kauniaislaisille...

Heli Hämäläinen

Eikös muutenkin yhtiökokouksessa äänestäminen ole semmoista juristi + valtakirja -yhdistelmää. Hän kertoo kokouksessa mitä 90 % äänivallasta ajattelee.

Käyttäjän MirjamiParant kuva
Mirjami Parant

No, silloin on kyllä pettymyksensä ansainnut!

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Edustajan kotikunnassa näyttää puolueenne kannatus olevan vapaassa pudotuksessa.
http://vaalit.yle.fi/tulospalvelu/2014/eurovaalit/...

..kun parempi väki kävi kuulemma äänestämässä..

Ville Nieminen

Näyttää olevan linjassa koko maan keskiarvon kanssa. Herrasväki ja eliitti kävi Savitaipaleellakin äänestämässä runsain joukoin, kun taas palvelusväki jäi valmistamaan heille vaalikahveita ja nisua.

Käyttäjän SeikkuKaita kuva
Seikku Kaita

>> Seppo-Juha Pietikäinen

Usein jo sisälukutaito auttaa. Tai ainakin pitäisi tunnistaa numerot ja otsikot. Samaa toivoisi valtionvarainministereiltä...

Näyttäisi naapurin senaattorin piirissä kannatusprosentti nousseen suunnilleen saman verran kuin SDP:n prosentti koko maassa putosi :-)

Jukka Laine

Olli Rehn sen sanoi euroeliitin edustajana. Venäjän uhka ja Ukraina vakava kriisi vei jytkyn. Kansa jäi kotiin ja Venäjän uhka torjuttiin.

Euroopassa Venäjän uhka ja Ukrainan vakava kriisi esti myös isomman jytkyn vaikka nationalistit etenivätkin parlamentissa. Vanha valta säilyi nipinnapin.

Loiko euroeliitti uhan Venäjän kanssa Ukrainaa käyttämällä ja oliki Krimi hintana vai oliko kyseessä vain sattuma eurokritiikin torjumiseksi. Oli miten oli, Olli Rehn lienee aikakin tuntevan hyvin Venäjän uhan, kun käy pelailemassa jalkapalloa Putinin miesten kanssa.

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

#2 juhani
-menestyneimmät ihmiset ovat kiinnostuneita yhteisistä asioista-

Elähän nyt Antti joutavia heittele. Minäkin olen tosi paljon kiinnostunut yhteisistä asioista, vaikka takanani on mahtava tulevaisuus.
Eli sen menestyksen kanssa on ja oli niin ja näin.

Joonas Vilenius

Ei tullut yllätyksenä, näinhän se on mennyt kautta aikain. Mitä alempi koulutus, sen epätodennäköisempää on että käy uurnalla. Sori nyt vaan, mutta se on totta. RKP:n nousua pidän hauskana ilmiönä, varsinkin kun pitää mielessä että Nils Torvalds oli ääniharava. Nils on erittäin harvinainen RKP:n ehdokas siinä mielessä että hän vastustaa pakkoruotsia. Kannatus oli jopa suurempi kuin mikä on suomenruotsalaisten osuus, näinköhän valistuneet äänestäjät halusivat varmistaa että jos joku RKP:stä menee läpi niin olkoon sitten Nils. Lopuilla RKP:laisilla taitaa sitten muisti pätkiä.

Omasta äänestyksestäni kirjoitin päivityksen Facebookiin, sen voi käydä lukemassa täältä: https://www.facebook.com/joonas.vilenius/posts/101...

Mulla on vahva epäilys siitä että Jussia äänestäneet eivät välttämättä tienneet ihan tarkkaan mitä tekivät. Sama juttu Nilsin kanssa.

Käyttäjän Luakso kuva
Anton Laakso

"Se ei kuitenkaan näy vaalituloksissa, sillä moni puolueen kannattaja kokee saamansa hyödyn vähäisemmäksi kuin äänestämisestä aiheutuvan vaivan."

Niimpä. Kertoo puolueen merkityksestä ja sen äänestämisen hyödyllisyydestä aika paljon.

Reijo Tossavainen

Laakso on vihreitä. Siksi totean, että myös vihreiden kannattajia vaivaa haluttomuus käydä äänestämässä. Näissä vaaleissa tosin siirtymä oli pääosin punavihreiden sisäistä; vihreistä vassareihin.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Paitsi että Laakso ei selitä Vihreiden tulosta "Parempien" äänestäneiden ja "Huonompien" nukkuvien syyksi.

Käyttäjän MirjamiParant kuva
Mirjami Parant

Tuli mieleeni, että kuulutko itse, blogisti, monsieur Tossavainen, kammaraatti, siihen hyvinvoivaan vai heikompaan?

Missä kulkeekaan raja heikomman ja paremmin pärjäävän välillä?

On selvää, että kokoomus on suomalaisen yhteiskunnan vahvin äänten kalastaja. Aika ajoin.

Miksi näin nyt?

Käyttäjän VesaHytnen kuva
Vesa Hytönen

Tunnen muutaman Kauniaisissa asuvan eivätkä he mitään ökyrikkaita ole. Espoon rannoilta Kultahammasrannikolta heitä luultavasti pitää etsiä.

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

Eräs Sveitsissä asunut tuttavani kommentoi viimevaalin suomalaisten alhaista äänestysprosenttia siten, että olemme "sveitsiläistymässä", että äänestämättä jättäneet Sveitsissäkin eivät tiedä asioiden päälle mitään, ja näin jättävät äänestämisen paremmin asioista tietävien toimeksi.

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

EU:n laajuinen boikottirintama voitti unionin parlamentin vaaleissa eliitin luvuin 60-40.

Perussuomalaisten uusi meppi Jussi Halla-aho totesi juuri Ylen A-studiossa, että EU:n legitimitetti on em. luvuilla kyseenalainen.

Seuraavissa eurovaaleissa, jos niitä ylipäätään enää järjestetään, boikottirintama kaataa koko EU:n ja avaa itsenäistyville valtioilla mahdollisuuden uuteen kansallistamisen politiikkaan.

Erkki Joonala

Eip. Äänestämättä jättämisellä ei koskaan ole voitettu yhtikäs mitään. Kuten tuossa aikaisemmin sanoin, Kokoomus & kumppanit saivat hiljaisen 60% tuen. On todella kaukaa haettua että passiivisuudella saavutettaisiin mitään. Tässä kohtaa Halla-ahokin yrittää keksiä jotakin positiivista asiasta missä ei ole mitään hyvää. Niin voi käydä meistä parhaimmillekin.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Näinhän se on: äänestämättäjättävä sitoutuu kannattamaan voittajaa, oli se kuka tai mikä tahansa. "Nukkumistaan" on turhaa perustella jälkikäteen "mielenilmaisuna" tms.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Rauno: "boikottirintama kaataa koko EU:n ja avaa itsenäistyville valtioilla mahdollisuuden uuteen kansallistamisen politiikkaan."

Hei Rauno, miksi pitäisi jäädä vain itsenäisiin valtioihin, itsenäiset kunnatkin olisi poikaa, tai meidän tontti, jolla pitäisi olla 100% päätösvalta meidän asioista.

Niin että liittovaltiokehitys se se on tosi myrkyllistä, se vie meidän tontilta päätösvallan!

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Helsinki-nimisessä syrjäseudun kaupungissa asuu paljon vähäosaisia, pienipalkkaisia työläisiä ja maahanmuuttajia. Siellä äänestysprosentti oli kuitenkin hyvä 52,4 ja kokoomus suosituin puolue 28,1 prosentin osuudellaan.

Helsingin osalta anekdoottina voidaan todeta, että helsinkiläiset äänestäjät kannattivat turkulaista vasemmistolaista enemmän kuin oman kylän poikia - Li Anderson sai nimittäin Helsingissä 14 867 ääntä ja Jussi Halla-aho vaivaiset 12 376.

Kukaan ei ole profeetta omalla maallaan?

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki

On tiedettyä, että äänestysaktiivisuuteen korreloi positiivisesti koulutustaso ja Helsingissä se on muuta maata korkeampi.

Mitä tulee Halla-ahoon ja Anderssoniin niin ensimmäisenä mainittu valittiin mepiksi toisin kuin jälkimmäinen, kun vaaliipiirinä oli koko Suomi.

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Matti Villikari. Huumorin kukka on kaunis kukka. Mutta...

EU:lla ja sen legitimiteetillä on unionin parlamentin suhteen vain kaksi vaihtoehtoa, äänestyspakko tai meppien valinta jäsenmaiden parlamenteissa.

Neuvostoliiton äänestyspakolle soitettiin suuta, irvailtiin ja syytettiin diktatuurista. Ei irvailla enää. Jo nyt neljässä EU-maassa on äänestyspakko. Lisää pakkoa on jo harkinnassa.

Meppien valinta jäsenmaiden parlamenteissa johtaisi lehmäkauppoihin ja yhä vain lisääntyvään korruptioon.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Rauno, etkö kannata äänestyspakkoa jäsenmaiden parlamenttivaaleissa? Äänestyspakon vaihtoentona voisi toimia korotettu veroprosentti.

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Kun äänestysaktiivisuus on 40%, yksi ihminen äänestää kahden ja puolen ihmisen edestä.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Väärin. Yksi ihminen äänestää yhden ihmisen edestä. Ne puolitoista antavat muiden päättää. Maksamaan joutuu jokainen.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Kukaan ei todellakaan saa kahta ja puolta äänestyslippua täytettäväkseen. Kuitenkin Koskelan tulkinnassa on enemmän perää kuin Heynon. Jos Heynon ajatus todella oikeasti toteutuisi, nukkuvien osuus, eli siis nyt n. 60% paikoista, pitäisi jättää täyttämättä. Se ei ehkä välttämättä olisi ollenkaan huono ajatus.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #33

Väärinymmärryksesi on suorastaan merkillinen. Mutta vääntäkäämme rautalangasta kuvitteellinen tilanne:

Pidetään vaalit, joissa valitaan 200 päättäjää päättämään. Äänioikeutettuja on, sanokaamme, 3 miljoonaa. Vain 2 miljoonaa käyttää valtaansa. 1 miljoonaa on siis antanut 2 miljoonan päättää, ketkä valitaan. Ja 200 valitaan joka tapauksessa. Jokainen äänestänyt on siis äänestänyt vain yhden edestä. Miljoona "nukkuvaa" on antanut 2 miljoonan hereillä olevan päättää.

Kaikki kolme miljoonaa osallistuvat kuitenkin kustannuksiin.

Näin se demokratia toimii.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #35

Heyno yrittää tehdä totalitaristisesti yhdestä näkökulmasta ainoan oikean ja sallitun. Asiaa voi tarkastella myös niin, että niiden jotka käyvän äänestämässä, vaikutusvalta edustajia valitessa on suurempi kuin niiden jotka eivät äänestä.

Lisäksi vielä suhteellinen vaalitapa tekee suurta kannatusta vaaleissa nauttivan puolueiden ehdokkaiden äänestäjien antamat äänet merkityksemiksi kuin pientä kannatusta nauttivan puolöueen ehdokkaita äänestäneiden.

Kustannuksiin osallistuminen on tietenkin juuri noin kuin Heyno kertoo. Sekään ei kuitenkaan ole kuin yksi näkökulma. Siinäkin suhteessa merkitys ja vaikutusvalta vaihtelee.

Asioita voi oikeasti tarkastella katsellen monesta muustakin kulmasta kuin Heynon yhdestä reiästä. Maailma on niin monitahoinen, että siinä riittää ihmeteltävää joka puolelta katsellen. Se on sitäpaitsi avartavaa ja oivalluttavaa.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #37

Myyryläinen ymmärtää väärin. En yritä "tehdä totalitaristisesti" yhtään mitään. esitin, miten asia todellisuudessa on, siis siinä todellisuudessa, jossa elämme. Kokonaan toinen asia on, jos Myyryläinen HALUAA, että todellisuus olisi toisenlainen. Sitten todellisuutta pitää vain muuttaa. Suomessa se tapahtuu vaalijärjestelmän puitteissa, esimerkiksi Syyriassa uutisista tutulla tavalla.

Suomessa jokaisen äänestäjän ääni on tasan saman arvoinen, juuri ja nimenomaan suhteellisen vaalitavan vuoksi/ansiosta.

Kustannuksiin osalistuminen on sitä todellisuutta, muu "näkökulma" toiveita. toiveiden ja todellisuuden sekoittaminen on äärimmäisen vaarallinen ilmiö, se vieraannuttaa.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #38

Heyno kirjoitti: "Suomessa jokaisen äänestäjän ääni on tasan saman arvoinen, juuri ja nimenomaan suhteellisen vaalitavan vuoksi/ansiosta."

Ei pidä paikkaansa. Valintaa meillä käytetyssä suhteellisessa vaalitavassa kun ei tehdä äänten vaan vertailulukujen perusteella. Käytännössä ääneen merkitys vertailuluvun kautta vaihtelee sen perusteella kuinka paljon muiden ääniä sama lista on saanut.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #40

Myyryläinen ei ilmeisesti ole ymmärtänyt, mitä tuo vertailuluku tarkoittaa. Se on nimenomaan laskennallinen suure, jolla vertaillaan ryhmien saamia äänimääriä - joissa määrissä jokainen ääni on tarkalleen samanarvoinen.

Jos asia ei ole selvä, voi Myyryläinen esittää meille rautalankamallin, jossa Kallen ja Villen antamat äänetä ovat eriarvoisia.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #41

Heyno kaipaa esimerkkiä äänten eriarvoisuudesta. Olkoon sitten sellainen vaikka tämä: Kalle äänestää listaa A jolla on vain yksi ehdokas. Hän saa vertailuluvukseen kaikki saamansa äänet eikä mitään muuta. Kallen äänen arvo on yksi. Sen sijaan Ville äänestää kymmestä ehdokkaasta koostuvalla listalla B olevaa. Silloin tuon listan eniten ääniä saanut saa Villen koko äänen, toinen 1/2, kolmas 1/3 j.n.e. Siellä seassa myös Villen äänestämä sen mukaan monenneksi hän listalla tuli. Kallen ja Villen ääneten arvot siis olivat 1 vastaan 1 + 1/2 ... + 1/10.

Käyttäjän JuhaKajander1 kuva
Juha Kajander

Entäpä äänestysaktiivisuuden erot Perussuomalaisten sisällä? Vaalit näyttävät kiinnostaneen ensi sijassa halla-aholaisia. Kakkosmeppi Terho oli viime vaaleissa Halla-ahon suosittelema ehdokas.

Toimituksen poiminnat