Reijo Tossavainen, toisinajattelija Sanoja ja tekoja. Nöyrästi, mutta nöyristelemättä.

Stubb/kokoomus valitsi sopivia ja päteviä ministereitä

Kokoomuksen uusien ministereiden nimet ovat tiedossa.  Eurooppa- ja ulkomaankauppaministeriksi tulee kansanedustaja Lenita Toivakka. Maa- ja metsätalousministeri Jari Koskisen tilalle tulee kansanedustaja Petteri Orpo.  Paula Risikko siirtyy europarlamentaarikoksi siirtyvän Henna Virkkusen tilalle liikenne- ja kuntaministeriksi. Helsingin apulaiskaupunginjohtaja Laura Räty tulee Paula Risikon tilalle sosiaali- ja terveysministeriksi.

Ministerivalinnoissa mennään pitkälti pääministeri/puoluejohtaja Alexander Stubbin pillin mukaan. Valinnat ovat yllätyksellisiä.

Laura Rätyä ja Paula Risikkoa voidaan luonnehtia sekä sopiviksi että päteviksi kyseisiin ministerin tehtäviin.

Sen sijaan Petteri Orpon kokemus maatalous- ja metsäasioista on jokseenkin köykäinen. Huhu kertoo, että hän on joskus kävellyt pellon laitaa pitkin.

Myös Lenita Toivakan tähänastinen työkokemus ei mitenkään tue hänen valintaansa Eurooppa- ja ulkomaankauppaministeriksi. Hänen puolisonsa toki toimii kaupan alalla kotimaassa, mutta se ei tee häntä päteväksi kyseiseen ministerin tehtävään.

 

Jos haluat, että muutkin lukevat blogin, niin paina allaolevia Facebookin ja Twitterin painikkeita.

www.reijotossavainen.net

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (18 kommenttia)

Käyttäjän PetriMkel kuva
Petri Mäkelä

Iso kysymys on tarvitaanko vuoden 2014 Suomeen Maa ja metsätalousministeriä? Kykenisikö kentien työ- ja elinkeinoministeri hoitamaan myös nämä elinkeinot?

Reijo Tossavainen

Vaikka kummassakin tapauksessa kyse on yrittämisestä, niin silti toimialat ovat niin kaukana toisistaan ja niin laajoja kokonaisuuksia, että erilliset ministerit ovat paikallaan.

Käyttäjän PetriMkel kuva
Petri Mäkelä

Toisaalta voisi olla Suomen etu, jos maatalouden toimintaa ohjattaisiin muun elinkeinoelämän ohella, eikä omana reaalimaailmasta irrallaan leijuvana saarekkeenaan. Suomi ei kuitenkaan enää ole se maatalousyhteiskunta, jonka tarpeisiin tuo ministeriöjako on tehty.

Järkevää resurssienkäyttöä vain haen.

Käyttäjän ryyti kuva
jarmo ryyti

Oli miten oli, jos pitää haukkua maanviljelijöitä niin ei kuitenkaan ruoka suussa. (kevennys)

Käyttäjän jarviriina kuva
Riitta Järvi

Eiköhän Stubb ole niin pätevä, että hän pystyy pääministeriviran ohella hoitamaan myös Euroopan ja ulkomaakaupan. Jos kuuntelee hänen kannattajiaan, hän pystyisi varmaan hoitamaan kaikki hallituksen virat.

Tosin minulle on jäänyt epäselväksi mitä kauppoja Stubb sai aikaiseksi. Mutta ei kai Eurooppa ministerille kaupat olekaan pääasia, vaan esiintyminen, edustaminen, ja itsensä ikuistaminen suurmiesten/naisten seurassa.

Reijo Tossavainen

Eniten ministerivalinnoissa arveluttaa Orpon valinta maa- ja metsätalousministeriksi. Pelkään pahoin, että Brysselissä tulee ongelmia. Toivottavasti hän kuntelee kokeneita virkamiehiä, jotta isommilta virheiltä vältytään.

Käyttäjän janimakela kuva
Jani Mäkelä

Saiko Koskinen siis kokonaan kenkää ministerin hommista, ilman että olisi edes mokannut mitään kuten Katainen ja Virkkunen?

Se lienee kysymättäkin selvää, että Kymen piiri jäi tässä jaossa mopen osille. Ei ole meidän kokkari-edustajat sisäpiirissä tai tule olemaankaan.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Näin ulkopuolisen silmin: Koskinen ei tehnyt mitään, ei siis virheitäkään. Hän oli pääosin näkymätön jarrumies, vastarannan kiiski. Toivottavasti seuraava ministeri laittaa esim. kalastusasioiden käsittelyyn vauhtia.

Olen erimieltä Kymen ja erityisesti Etelä-Karjalan edustajien tilanteesta: Kokoomuksen tuorein kansanedustaja toimi voimakkaasti Stubbin valinnan taustalla puoluekokouksessa. Urpalainen tuleekin nousemaan seuraavien vaalien jälkeen näkyviin, mikäli onnistuu paikkansa saamaan/uusimaan.
Etelä-Karjala on muutenkin vahvoilla seuraavien vaalien jälkeen. Mahdollista olisi jopa kaksi ministeripaikkaa, mikäli kokoonpano loksahtaisi paikoilleen.

Reijo Tossavainen

Koskinen pois potkimiseen on vihreillä suuri vaikutus.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #17

Oho!! Tämä oli ihan uusi tieto. Tämähän tarkoittaa sitä, että Vihreät ovat siis kuitenkin saaneet jotain hyvääkin aikaan hallitustyössään!

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki

Pitääkö maatalousministerin olla lypsänyt lehmää... Eihän niitä utareitakaan montaa enää ole...

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Kai niitä neljä on edelleen jokaisella kantturalla?

Ja kyllähän Orpo voi käydä kerran lypsyllä niin tulisi tämäkin ministerin perustaito hankituksi...

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki

Nisiä, nännejä eli vetimiä on kyllä neljä, mutta yhdet utareet per lehmä. Nimimerkki: Karjatilallisen poika.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Stubb teki rohkean ratkaisun vaihtaessaan maa- ja metsätalousministeriksi poliittisen henkilön. Tähän asti hallituksissa, joiden kokoonpanoon ei ole kuulunut Keskustaa, ministeriksi on valittu toimitusministeri ilman poliittista pohjaa. Näiden toimitusministerien tehtävänä on ollut pääasiassa säilyttää tilanne. Jarruministeri Koskisen vaihtaminen on tämän uuden ministeripaikkajaon parasta antia.

Vuodessa ei paljoa tehdä, vaalivuonna ei mitään. Sinänsä on ikävää, että uudet ministeripostit tulevat näin myöhään. Toivottavasti kuitenkin esim. kalastusasiat lopulta nytkähtäisivät liikkeelle.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Urbi et orbi, kaupunkilaisille ja maalaisille, Urpilaiselle ja Orpolle. Ei kukaan ole niin typerä kuin luku - ja kirjoitustaitoinen suomalainen, sillä hän ei ymmärrä kansallisen tietoisuuden määrittyvän elämisestä Ilmestyskirjan pedon vieressä.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

"Huhu kertoo, että hän on joskus kävellyt pellon laitaa pitkin."

- Aijai noita huhuja! Niiltä on leikattava siivet mahdollisimman nopeasti.
Herrojen kanssa pellon laidassa asteli nimittäin Carola, ja ahon laitaa kävi Juha Vainio. Poliitikkoja ei moisessa hommassa ole tavattu.

Käyttäjän yorka kuva
Atte Rätt

Näistä oikeastaan ainoa isompi yllätys on Petteri Orpo, joka on median perusteella profiloitunut lähinnä Kataisen uskollisena jees-miehenä. Suomessa ministerit ovat harvinaisen omavaltaisia, joten minun nähdäkseni ministeriltä vaaditaan johtamiskykyä ja jämäkkyyttä. Pelkään pahoin, etteivät Orpon kyvyt oikein päätösten tekoon riitä ilman ulkopuolista ohjausta. Tässä on nyt virkamiehillä iskun paikka.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Kovasti Koskinen yritti päästä valtion metsistä eroon, lähes yhtä innokkaasti kuin Kokoomuksen Häkämies 40 mrd fosfaatit norjalaisille lahjoitti. Metsähallituksen toimitusjohtajakin Koskisen innokkuuteen hermostui ja otti lopputilin.

Toimituksen poiminnat