Reijo Tossavainen, toisinajattelija Sanoja ja tekoja. Nöyrästi, mutta nöyristelemättä.

Konsultit rahastavat turhilla EU-hankkeilla

Olen usein kirjoittanut niin sanotusta lähialueyhteistyöstä Suomen ja Venäjän välillä, ja myös laajemmalti EU-rahojen ja muiden yhteiskunnan tarjoamien rahojen tehottomasta käytöstä. Jos kaiken tiivistän, sanon, että on konsulttifirmoja, jotka miltein yksinomaan elävät erilaisten enemmän tai vähemmän turhien hankkeiden varassa.

Tähän kirjoitukseen sain kimmokkeen Helsingin Sanomista 1.7. Siellä on asiantilaa hyvin kuvaava otsikko: "EU-rahalla vähän tuloksia".

Hesarin jutussa kerrotaan kunnallisista elinkeinoyhtiöistä, jotka joko itse tai palkkaamisensa konsulttien avulla väsäävät projekteja/hankkeita toinen toisensa perään. Yhteiskunta kyllä tarkkaan valvoo, että kaikki menee laillisesti. Sen sijaan juuri kukaan ei valvo hankkeiden tuloksellisuutta. Niiden omat loppuraportit vilisevät hienoja termejä ja ilmaisuja, kuten "luodaan palvelukonsepteja" ja "pilotoidaan sijoittautumismahdollisuuksia". Ne ovat kuitenkin vain sanahelinää, sillä todelliset tulokset ovat usein lähes nollan arvoisia.

Esimerkiksi Etelä-Karjalassa on ylikunnallinen elinkeinoyhtiö Wirma. Eräällä EU:n tukemalla hankkeella kaupallistettiin venäläisiä innovaatioita vuosina 2010-2013. Kustannukset olivat 924 000 euroa. Loppuraportissaan Wirma kehaisee hankkeen tuottaneen kahdeksan venäläisten Suomeen perustamaa uutta yritystä sekä sähköisen venäläisinnovaatioiden kaupallistamisjärjestelmän. Tosiasiassa yrityksistä seitsemällä ei ole lainkaan liiketoimintaa, ja kahdeksannella on maksuhäiriöitä.

Myös Savitaipaleen kunta oli mukana Wirmassa. Tuloksiin ei oltu tyytyväisiä, ja siksi Wirman toimitusjohtaja kutsuttiin kunnan päättäjien kuultavaksi. Tuon kuulemisen jälkeen oltiin yksimielisiä, että Savitaipaleen käytännön tarpeista nähtynä ei ollut tarvetta Wirman  palvelujen käyttöön. Nyt kuntaan on palkattu oma elinkeinoasiamies, ja työ on lähtenyt lupaavasti käyntiin.

 

Jos haluat, että muutkin lukevat blogin, niin paina allaolevia Facebookin ja Twtterin painikkeita.

www.reijotossavainen.net

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Kuinkas paljon Suomen valtio on tukenut konsultteja? Entä kunnat?
Suhteessa hyötyihin? Onkohan tietoa tai tilastoja.
Kysehän ei ole pelkistä EU-hankeista.

Reijo Tossavainen

Rahaa tulee useista tuuteista. Pelkästään EU:n aluekehitysrahaston kautta kierrätetään suomalaisten rahoja takaisin vuosina 2014-2020 peräti lähes 1,3 miljardia euroa!

Erkki Joonala

Tässä jokunen vuosi sitten harmittelin sitä, ettei minusta ole konsultiksi; kun tuo kieli ei oikein taivu paskanpuhumiseen. Konsultin hommissa kun olisi voinut tienata komeasti vähäisellä työllä.

Noh, jonkunhan täytyy tehdä ihan oikeita töitäkin.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Konsultti tarjoaa palveluitaan siinä kuin kuka tahansa muukin yrittäjä. Perussuomalaiset taas eivät menneet hallitukseen, jossa sitten olisivat voineet vaikuttaa siihen, että hallinto kiinnittää enemmän huomiota hyödyllisyyteen kuin laillisuuteen.

Tosin älämölö siitäkin syntyisi, jos EU-rahoja käytettäisiin laittomasti mutta hyödyllisesti. Perussuomalaisten laillisuussiipi Tossavainen etunenässä kirjoittaisi varmaan iPhone punaisena plokeja.

Toimituksen poiminnat