Reijo Tossavainen, toisinajattelija Sanoja ja tekoja. Nöyrästi, mutta nöyristelemättä.

Ylen toimittaja ymmärtää demokratian väärin

Eduskunnan lakivaliokunta hylkäsi 166 851 nimeä keränneen, sukupuolineutraalia avioliittolakia ajavan kansalaisaloitteen äänin 10–6.

Ylen toimittajaa päätös ei miellyttänyt alkuunkaan. Näin itsevarmasti loihe lausumaan Erno Laisi: "Mielestäni demokratian irvikuva on se, että kymmenen ihmistä voi vetää 170 000 suomalaisen vaatimuksen vessanpöntöstä alas muutamassa minuutissa."

Toimittaja Laisi, oletteko ihan oikeasti ymmärtänyt mistä niin sanotussa edustuksellisessa demokratiassa on perimmiltään kysymys? Mielestäni olette ymmärtäneet sen täysin väärin.

Valiokunta siis äänesti aloitetta vastaan, ja se on Laisin mielestä jopa perustuslain vastaista. Saman logiikan mukaan jos koko eduskunnan enemmistö äänestää aloitetta vastaan, niin sekin on "demokratian irvikuva". Onhan 10 kansanedustajaa tai reilu 100 kansanedustajaa käytännössä yhtä pieni lukumäärä suhteessa noin 166 851:en.

Toisaalta 166 851 on pieni määrä, jos yli viiden miljoonan mielipide ei aloitteessa tule esille ja toteudu. Toimittaja Laisin logiikan mukaan senkin pitäisi olla demokratian irvikuva. Näin nähtynä kylläkin toisin päin.

Eri tiedotusvälineissä toimittajat liki yksimielisesti näyttävät asettuneen sukupuolineutraalin avioliiton kannalle. Näin myös Ylen toimittajat, vaikka eduskunnan alaisena laitoksena ja Yleisradiolain mukaisesti  heidän pitäisi toteuttaa tasapuolista uutisointia.

 

Jos haluat, että muutkin lukevat blogin, niin paina allaolevia Facebookin ja Twitterin painikkeita.

www.reijotossavainen.net

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (32 kommenttia)

Pirjo Jokinen

Tossavainekin ymmärtää väärin sillä lakivaliokunta ei päätä, se suosittelee jotakin tai on suosittelematta.

Edustuksellisessa demokratiassa eduskunta päättää. Kansanedustajalle tiedoksi. ;)

Reijo Tossavainen

Valiokunnissa lähes päivittäin istuvat kansanedustajat ymmärtävät, mikä on valiokunnan/valiokuntien rooli.

Pirjo Jokinen

Vielä sekin että niin lakivaliokunnan kuin eduskunnan pitää kyetä vielä perustelemaankin päätöksensä kansalle. Ei kannata hosua, sillä vallankäyttö on kallista ja me maksamme yhdessä teidänkin palkat ja se se vasta maksaakin jos joudutaan kohta perumaan laki ja säätämään uusi.

Miettikää nyt tykönänne jos siellä on joku sellaiseen ihan oikeasti kyvykäs. Kiitos!

Reijo Tossavainen

Toimittaja Laisi osoittaa täydellisen tietämättömyytensä asioiden käsittelytapaan, kun hän kirjoitti, että "...vessanpöntöstä alas muutamassa minuutissa".

Ei todellakaan ole näin. Ennen päätöstä valiokunta kuuli erilaisia asiantuntijoita runsaasti. Tässäkin tapauksessa sekä aloitetta puolustavia että vastustavia. Se on eduskunnan valiokuntien käytäntö myös muissa asioissa.

Pirjo Jokinen

Väitätkö nyt että asia on päätetty? Älä nyt viitti..

Molemmat olette väärässä ja sinä aloit saivarrellla ja minä jatkan..

Reijo Tossavainen

Voi pyhä yksinkertaisuus! Valiokunta päätti omasta kannastaan. Se nyt on ilmeisesti kaikille muille selvä asia, paitsi Jokiselle...

Käyttäjän vivelu kuva
Ville Lukka

Paljon ihmetyttääkin kuultujen ns. asiantuntijoiden määrä. Sehän oli tavanomaista suurempi, mutta vaikuttiko ne mihinkään? Kaikilla jäsenillä aika varmasi oli ennen näitä ns. asiantuntijoita jonkinlainen mielipide asiaan. Muuttuiko yhdenkään jäsenen mielipide/äänestys kuulemisten jälkeen? Tai esim. jos jokin puolue oli jo etukäteen päättänyt miten sen edustajan tulee äänestää, niin mitä hyöytä tästä teatterista sitten oli?

Lyhyemmin: valiokunnassa tapahtuva asiantuntijoiden kuuleminen vaikuttaa olevan pelkkää teatteria, jos yksikään jäsen ei anna näiden vaikuttaa äänestämiseensä ja/tai puolue määrää jäsenen äänestämään tietyllä tavalla asiantuntijoista välittämättä.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Ville,valiokunnissa on hallituspuolueilla jäsenten edustusenemmistö. Ei yksin lakivaliokunnassa vaan ihmetystä on herättänyt monilla eri tahoilla se kun perustuslakivaliokunta kuultuaan asiantuntijoita teki oman ratkaisunsa EVM:ään osallistumisesta ja käytännössä Suomen velkamäärän kasvun yli 12 mrd eurolla. Toki tuosta on ex-valtionvarainministeri Urpilaisen tekemän Kreikan vakuussopimukseen perustuen maksettu kerta rysäyksellä 1,44 mrd euroa ja hallituksen(Kataisen johtama) esityksestä on hallituspuolueiden (vasemmistoliiton tukemana) enemmistöpäätöksellä eduskunnassa tehty päätös n. 11 mrd eurosta, joten kun maksukehotus Luxemburgista tulee, niin velka taas lisääntyy tuolla määrällä. Voi hyvin kysyä tehtiinkö hallituspuolueiden voimin perustuslain mukainen päätös EVM:ään osallistumisesta?

Asiantuntijoita on kuultu kaikissa tärkeissä asioissa, mutta on sitten aivan toinen juttu kuinka niitä on päätöksiin huomioitu.

http://www.eduskunta.fi/triphome/bin/vex3000.sh?%2...

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Ohhoh. Yleisradiossa on joku toimittaja jonka puheet ovat vastoin Persujen kantaa.

Kyllä nyt pitää koko Yleisradio lakkauttaa...

Ja mitä demokratiaan tulee, mitä edustuksellista Tossavaisen mielestä siinä on, jos lakivaliokunta vastustaa aloitetta 10-6, kun kansalaismielipide on noin 60 vastaan 40 sen puolesta?

Kaikeksi onneksi lakivaliokunnan äänestyksillä ei ole hevon humpan merkitystä.

Kari Ahveninen

Hmm... mistä tuon 60/40 puolesta oikein nykäisit? Reilut 166 tuhatta ei kuitenkaan ole suomen väkiluvusta kuin melko valju murto-osa... olisiko luokkaa 5 %? Sen enempää ei kuitenkaan ole kallistanut korvaansa koko aloitteelle.

Mutta en oikein usko että aloite joka jo kerran on tyrmätty menisi tämän eduskunnan aikana toisella kertaa läpi, ikävä kyllä.

Uskoisin että niin minulle kuin melkoiselle osalle suomen kansaa tällä lakialoitteella ei ole hevon humpan väliä. Suurin osa suomalaisista kun todennäköisesti ei pahemmin välitä kuka parittelee kenenkin kanssa, tai ainakin mielipide on korkeintaan lievästi paheksuva asian saaman ylettömän hypetyksen takia.
Minulle on herttisen yhdentekevää jos homoseksuaalit/transseksuaalit/monoseksuaalit parittelevat kenen kanssa haluavat, jos vastapuoli on siihen suostuvainen.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Ahveninen kyselee:

"Hmm... mistä tuon 60/40 puolesta oikein nykäisit?"

Taloustutkimuksen teettämästä mielipidekyselystä. Siinä saatiin uuden avioliittolain kannattajien osuudeksi 58%, vastustajia oli 34%, ja 8% ei osannut määritellä kantaansa.

Taloustutkimus teettää myös ne samaiset puoluegallupit, joihin kansanedustaja Tossavainen tavan takaa vetoaa ennustellessaan perussuomalaisten vaalimenestystä ja tulevan hallituksen kokoonpanoa.

Erkki Joonala Vastaus kommenttiin #11

Tuo kyselytutkimus onkin varsin mielenkiintoinen anomalia. Kansalaisaloitteen allekirjoittaneet 166 851 kansalaista vastaa noin viittä prosenttia koko kansasta, ei yli viittäkymmentä. Minä uskoisin aloitteen allekirjoitusta merkitsevämmäksi osioitukseksi siitä, että todella kannattaa jotakin asia kuin ohimennen puhelimessa kysyttyä juttua. Sitäpaitsi noitten kyselytutkimusten otoksien täytyy olla mitättömän pieniä tai tarkkaan valikoituja, koska minä ainakaan en tunne ketään, jolta Taloustutkimus olisi koskaan kysynyt mitään.

Jos tilastotieteessä otos ei ole kattava, on tuloskin pelkkä vitsi.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen Vastaus kommenttiin #14

Saanen esittäytyä ja laajentaa perspektiiviäsi: olen henkilö, jota Taloustutkimus on haastatellut moniin eri kyselyihin.

"Mitättömän pienistä ja tarkkaan valikoiduista" voi todeta, että haastateltuja oli tässäkin kyselytutkimuksessa tuhat, ja haastateltavat oli valittu summamutikassa alueellisesti suhteuttaen. Sillä saa jo aivan riittävän kattavan tuloksen, ja tarkistuksia varten on virhemarginaalit.

Lisäksi vielä mainittakoon, että Reijo Tossavaisen puolueessa on yleensä uskottu hyvin vakaasti Taloustutkimuksen gallupeihin, ainakin silloin kun ne ovat palvelleet omia poliittisia tarkoitusperiä. Eräs esimerkki on Homma ry:n teettämä Taloustutkimuksen kysely maahanmuutosta, joka tosiaan oli tuloksiltaan hyvin uskottava, vaikka perussuomalaiset poliitikot lukivatkin sitä hieman omalla tavallaan.

Niin että jos johdonmukaisia halutaan olla, niin parempi ottaa huomioon myös tämän kansalaisaloitteen järjestäjien teettämä tutkimus. Suorittaja on sama ja menetelmä on sama.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen Vastaus kommenttiin #26

Tulisiko kaikki valiokuntien päätökset kumota, kun taloustutkimus tai jokin muu taho on saanut eriävän mielipiteen aikaieksi? Mikä taho olisi se valiokuntia oikeampi?

Seppo Hildén Vastaus kommenttiin #26

"olen henkilö, jota Taloustutkimus on haastatellut moniin eri kyselyihin."

Se siitä satunnaisotannasta.

Jos Taloustutkimus käyttää kestovastaajia, vääristää se aika tavalla objektiivista lopputulemaa.

Ei olisi kannattanut paljastaa tätä seikkaa, siinä meni Taloustutkimuksen kyselyjen uskottavuus, heh.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen Vastaus kommenttiin #28

Kuka se muuten päättää Taloustutkimuksen kulloisetkin kysymykset jotka kyselytutkimuksessa esitetään. Kysymyksenasetteluhan on ihan tärkeimmästä päästä tutkimusta. Sopivasti kysymällä ja sitten tulosta analysoimalla saadaa aikaseksi ihan millainen lopputulos halutaan.
Aiemminkin on täällä keskusteluissa tullut esille että samat henkilöt ovat vastanneet viiteenkin taloustutkimuksen tutkimukseen joten kyllä siellä on luultavimmatusti osoitteistoja joita käytetään valikoidusti kun kysyjille yhteyksiä otetaan. En sano enkä väitä mutta tällainen käsitys pienelle ja keskisuurellekin kansalaiselle tulee.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #26

Tähän voisi vielä lisätä Tossavaisen puolueen kannattajien halukkuuden käyttää tutkittuna kansan mielipiteen jakaumana iltapäivälehtien nettisivustojen kyselyjä, milloin ne sattuvat sopivaan omaan näkökantaan.

Samoin kuin yli 160000 tasa-arvoisen avioliittolain kansalaisaloitekannattajaa on mitätön määrä mutta 60000 vapaan kielivalinnan aloitteen kannattajaa on koko Kansan Tahto. Ei tunnu matematiikka olevan tuossa toisessa oikeistopuolueessa yhtään sen vahvemmalla kuin siinä ensimmäisessäkään.

"Ihminen ei ymmärrä i:tä nimittäjässä."

Erkki Joonala Vastaus kommenttiin #26

Jussi, sinä vahvistit juuri olettamukseni, sinä kuulut Taloustutkimuksen vakiovastaajiin, eli Taloustutkimus käyttää etukäteen valittua osapopulaatiota suomalaisista vastaajina.

Reijo ja muut puolueen jäsenet saattavat uskoa kyselytuloksiin, minä en. Minä pyrin suhtautumaan asioihin kriittisesti.

Käyttäjän marjukkakaakkola kuva
Marjukka Kaakkola

Kansalaisaloitteiden pitäisikin mennä sitovaan kansanäänestykseen.

Vaikka epäilenpä, ymmärtäisikö Yle toimittajineen sellaisenkaan demokratian päälle. ;)

Alexius Manfelt

Kun venäläinen pappi julistaa, että jalkapallo on homoa ja siis futarit ihan homoja, niin siinä on melkoinen yhtäläisyys Oinosen suureen ajatukseen, että kun futarit pussailevat, niin ihan homoja kaikki.

Reijo hyvä, minua hävettäisi olla venäläisten pappien kelkassa ja homofobistisena. Parempi oli olla kuin muut sivistysmaat. Ottakaa oppia yhteistyökavereistanne brittien konservatiiveista, he puolustavat kaikin keinoin länsimaista demokratiaa ja siis homojakin, kuten Cameron on sanonut.

Aslak Koivuila

Alexius kirjoitti:
"Kun venäläinen pappi julistaa, että jalkapallo on homoa ja siis futarit ihan homoja"

Pitikö tuo pappi asiaa hyvänä vai tuomittavana.

Gallupeista näkyy myös, että lain vastustajat ovat lähinn toinenjalka montussa, Mitä nuorempi vastaaja, sitä enemmän puolesta, joten laki tulee menemään läpi tuotapikaa.

Alexius Manfelt

Kyllä tuo ortodoksipappi oli mitä homofobistisin. Piti jopa futareiden värikkäitä kenkiä merkkinä homoudesta. Ei vaan muistanut, että kun venakot moittivat toisiaan pussanneita ja hameisiin pukeutuneita miehiä samasta, niin ketä pitkiin mekkoihin pukeutuneet pitkäpartaisen miehet ovat todellisia homoikoneita pussaillessaan toisiaan, ristine n ohessa!

Reijo Tossavainen

Vain pieni osa maailman maista hyväksyy sukupuolineutraalin avioliiton. Siis suurin osa maailman maista on sivistymättömiä Manfeltin logiikan mukaan.

Alexius Manfelt

Reijo hyvä, noin pääsääntöisesti ihmisoikeuksia, demokratiaa ja yhdenvertaisuutta kunnioittavia maita voidaan syystä pitää sivistyneinä. Vai luetko myös Afganistanin mukaa sivistyksen eturintamaan?

Muista Reijo hyvä, että brittien konservatiivien puheenjohtaja Cameron on ilmoittautunut oikein suuresti tasavertaisen avioliiton puolustajaksi. Ottakaa persut oppia sivistyksestä, jonka keskeinen pilari on yhdenvertaisuus!

Käyttäjän yorka kuva
Atte Rätt

Vaikuttaa siltä, että kansalaisaloitteen pitäisi olla lakimuutokseen velvoittava, jotta sillä olisi mitään arvoa. Meillä nimittäin kansanedustajat selittelevät, etteivät tue kansalaisaloitetta, koska sitä ei ole puskettu tavanomaisen parlamentaarisen lainsäädäntöputken läpi. Äly hoi, ja eläköön demokratia.

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

Ei 50 000 nimellä vielä velvoiteta lakimuutokseen, mutta kansanäänestys asiasta pitäisi järjestää, jos eduskunta meinaa heittää aloitteen roskikseen. Tämä ei tietenkään toimi nykyisellä systeemillä.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla

"Toisaalta 166 851 on pieni määrä, jos yli viiden miljoonan mielipide ei aloitteessa tule esille ja toteudu"

Kyllä se on nyt Tossavainenkin ymmärtänyt kansalaisaloitteen ihan väärin. Ei sen ole tarkoituskaan olla millään tavoin verrattavissa kaikkien kansalaisten mielipiteeseen vaan vain osoittaa, että kansan keskuudessa on riittävästi tahtoa saada asia Eduskunnan käsiteltäväksi.

Sellaiseksi riittäväksi tahdonilmaukseksi on määritelty 50 000 kannattajaa.

Reijo Tossavainen

Yllä oleva kommentti on esimerkki siitä, että kun jokin asia erotetaan asiakokonaisuudesta, niin se saadaan näyttämään aivan toiselta. Ehkäpä se oli tarkoituskin.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Skaalaapa se luku siihen vapaata kielivalintaa esittävän kansalaisaloitteen allekirjoittajamäärään. Ja vähättele sitten.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Tossavaisen yllä oleva blogikirjoitus on esimerkki siitä, että kun jokin asia erotetaan asiakokonaisuudesta, niin se saadaan näyttämään aivan toiselta. Ehkäpä se oli tarkoituskin.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla

Nimenomaan. Itse asiaan en tosiaan ottanut mitään kantaa vaan vain ymmärrykseesi siitä, mitä kansalaisaloite tarkoittaa.

Käyttäjän Minnamaarialax kuva
Minna-Maaria Lax

Valiokunnan kanta oli selvillä jo etukäteen. Hylkäysesitys tulee saamaan vastaesityksen ja näistä kahdesta eduskunta äänestää syksyllä. Jos vastaesitys voittaa, niin suuren valiokunnan käsittelyn jälkeen eduskunta äänestää lopulta kansalaisaloitteen läpimenosta.

Ja jos avioliittolaki ei toteudu tulevan talven aikana, niin asiaan palataan hallitusneuvotteluissa ja tarpeen tullen uudella kansalaisaloitteella.

Miksi muuten perussuomalaiset haluavat lisätä puolustusmäärärahoja Suomessa, kun heidän tavoitteensa on yhtenäistää lakimme pikemmin Venäjän kuin länsimaiden kanssa.

Toimituksen poiminnat