Reijo Tossavainen, toisinajattelija Sanoja ja tekoja. Nöyrästi, mutta nöyristelemättä.

Kataisen arvostelu "alhaista ja sopimatonta"?

Kirjoitin eilen, että "Kataisen ministeri- ja pääministerikauden lopputulema on miinusmerkkinen. Siksi Katainen ja kumppanit ovat jättäneet tapittoman veneen."

Arvioni johdosta "Kataisen paras poikakaveri" ja nykyisessä A. Stubbin hallituksessa pääministerin ykkösavustajana toimiva Juho Romakkaniemi poltti hihansa. Hän vastasi nimittäin näin: "Sinä se jaksat syyttää Kataista koko Eurooppaa vuosia koetelleen taantuman seurauksista Suomeen. Alhaista ja sopimatonta."

Siis alhaista ja sopimatonta?

En ole ainoa, joka on huomannut tosiasian, että Kataisen seitsenvuotisen ministeri- ja pääministerikauden aikana maamme bruttokansantuote laski. Se on aivan poikkeuksellista maamme historiassa. Siis aivan poikkeuksellista. Tämän tosiasian havaitseminen ja julkituominen ei mielestäni ole alhaista ja sopimatonta.

Katainen ilmoitti vaalien jälkeen, että tärkein asia tällä vaalikaudella on kunta- ja soteuudistus. Tiedämme nyt, että kolmen vuoden vääntämisen jälkeen soteuudistus meni hallituksen sisällä täysin juntturaan. Siinä vaiheessa oppositiopuolueet tulivat mukaan, ja ratkaisu löytyi. Se on lopputulemaltaan täysin päinvastainen kuin mihin hallitus pyrki. Hallitus on siis tässä asiassa täysin epäonnistunut.

Entä kuntauudistus? Katainen lupasi rehvakkaasti, että kuntien määrä tippuu noin neljännekseen nykyisestään. Tilanne vielä hieman elää, mutta senkin osalta hallitus on täysin epäonnistunut. Ilman "kuntauudistusta" kuntien liitoksia olisi tapahtunut vapaaehtoisesti. Nyt ylimielisten uhkavaatimusten edessä ei juuri yhtään.

Entä tilanne Euroopassa? Sieltäkään ei ole mitään myönteistä  kerrottavaa jälkipolville. Tosin esim. A. Stubb edellisten eduskuntavaalien alla ensimmäisen Kreikan apupaketin jälkeen totesi, että "nyt asiat ovat kunnossa niin Kreikassa kuin muuallakin Euroopassa. Joka muuta väittää, on pölhöpopulisti."

Olen tuonut yllämainitun Stubbin arvion usein esille, koska se kuvaa niin hyvin hallituksen asenteita ja asiantuntemusta.

Nyt hallituksen puolustajat syyttävät kaikesta eurooppalaista lamaa. Totta on, että Euroopassa on lama. Pitkälti syinä ovat euro ja EU, jotka ovat olleet kehityksen jarruina. On siis käytännön tosiasia, että liian erilaisista palasista koostuva Baabelin rakennelma ei kerta kaikkiaan toimi.

Olennaisen tärkeää on myös havaita, että meillä kehitys on ollut selvästi huonompaa kuin muissa Euroopan maissa eteläisiä maita lukuunottamatta. Erityisen hyvä vertailukohde on Ruotsi, jossa Kataisen valtakaudella on mennyt selvästi Suomea paremmin.

En ole ainoa, joka arvostelee Kataisen hallitusta kyvyttömyydestä. Käytännössä kaikki hallituksesta riippumattomat asiantuntijat tyrmäävät hallituksen. Jotkut jopa hyvin suorasukaisesti.

Suomi on siis poikkeuksellisen syvällä suossa. Siksi on käsittämätöntä, että tosiasian julkituominen on hallituksen tärkeimmän avustavan virkamiehen mielestä "alhaista ja sopimatonta".

Nykyisen Stubbin hallituksen tärkein tehtävä on yhdessä median kanssa peitellä savuavia raunioita ja siksi Romakkaniemen pimahtaminen on "ymmärrettävä". Toivottavasti suomalaiset heräävät kuitenkin huomaamaan tosiasiat viimeistään seuraavissa eduskuntavaaleissa.

 

Jos haluat, että muutkin lukevat blogin, niin paina allaolevia Facebookin ja Twitterin painikkeita.

www.reijotossavainen.net

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

22Suosittele

22 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (25 kommenttia)

Käyttäjän janimakela kuva
Jani Mäkelä

Kiitoksia kaikki viikon Fingerporit pesseestä kielikuvasta "Kataisen paras poikakaveri"! Nauru pidentää ikää ja kunnon sotilaallinen höröttely aina vain enemmän. :)

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Eikös Kataisen kabinetissa vaikuta samat paksulompsasavolaiset kuin Rehnilläkin?

Reijo Tossavainen

Kun eilen arvostelin Kataista, niin ensimmäisenä hallitusta puolustelemaan omine kommentteineen ilmaantui Hesarin talouden ja politiikan toimittaja. Kuvaa hyvin nykytilannetta eli sitä, että media on kuin sylikoira.

Pentti Järvi

Hesaria kun en avaa kuin äärimmäisen pakon edessä, niin olisi kiva tietää, millä tavoin ja mistä asioista Kataisen pätkähallitusta on kehuttu.

Reijo Tossavainen

Paremminkin voisi sanoa näin, että päätöksien osalta ei ole moitittu.

Tämän vuoden puolella kokoomus on juoksuttanut mediaa. Ensin Stubb kertoi eu-ehdokkuudestaan. Media suitsutti pari viikkoa. Sitten Virkkunen asettui ehdolle. Media suitsutti pari viikkoa. Sitten pj-kisa, jota media suitsutti kuukauden verran. Tämän kaiken tarkoituksena on ollut kääntää kansalaisten huomio hallituksen kyvyttömyydestä muihin asioihin.

Olen kuitenkin toiveikas. Loppuvuoden aikana ja ensi vuoden alussa hallitus joutuu kylmien tosiasioiden eteen. Näköpiirissä ei ole asioita, joilla se voisi pelehtiä arjen todellisuuden peittämiseksi.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Kyllähän Jyrkiä saa arvostella asiakysymyksistä, mutta henkilöön ei saa kajota, sama pätee kaikkien kohdalla. Ei varsin ole Kataisen vika tämä lama, vaikka hänen ansiostaan emme ole päässeet siinä puusta alas. Lamasta ei siis kannata syttää, vaan laman hoidosta, tuskin tulos olisi kummoisempi, jos vaikka Timo Soini olisi ollut pääministerinä.

On hyvä kritisoida yksisilmäisesti silloin ei tarvitse rakentaa mitään, riittää että räksyttää.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Itse olen alkanut epäilemään että Suomen toiminnassa tässä lamassa (tai eihän Saksassa kait mitään lamaa ole) sen hoidossa on painanut enemmän kataisen tulevaisuus euroopassa kuin Suomen etu.

Oli siinä hallituskauden alussa varmaan semmoista lapsekasta innostustakin, että nyt laitetaan hihat heilumaan kaikkinen Himasten sinisine kirjoineen, mutta arki tuli vastaan aika nopeasti.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

"...A. Stubbin hallituksessa pääministerin ykkösavustajana toimiva Juho Romakkaniemi poltti hihansa."

Avustaja kirjoittaa tietysti "virkansa" vaatimuksesta. Ja saattaahan hän olla tuota mieltä oikeastikin, koska kuuluu joukkoon.

Reijo Tossavainen

Avustajan yksi keskeisistä tehtävistä on myönteisen julkikuvan rakentaminen. Nykytilanteessa on vaikeaa, joten hermostumisen "ymmärtää"...

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Näin on. Siksi näihin hermostumisiin ei paljon kannata kiinnittää huomiota.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Jyrki Katainen lienee onnistunut siinä tehtävässä minkä hän on kokenut ottaneensa vastaan, nimittäin turvaamaan Sipoon leidien kukoistuksen kalustetuissa kamareissa.

Lontoon lhetystössä kansaninvälisten tehtävien harjoittelijana olleessaan Katainen ei omien sanojensa mukaan ollut koskaan kuvitellut poliittista uraa kunnes kaksi leidiä kääntyi hänen puoleensa.

Reaalisosialismin aika tuntuu tavattoman kaukaiselta sivumerkinnältä historian loputtomien tarinoiden joukossa. 70 vuotta on yhden miehen ikä. Mutta hyvin antoisa törkykasa tongittavaksi. Ehkä siitä voi jotain oppiakin, vaikka naapurin kyylääminen kuuluu omasta takaa suomalaiseen periluterilaiseen kansanluonteeseen. Savossa heitä kutsuttiin pillupoliiseiksi. Siitä idän suhteissakin on perimmiltään kysymys; ettei aleta flirttailla muiden kanssa, kuten pääministeri Kiviniemi lupasi Stefan Wallinille, vaikka sitten vaalitappion uhalla. Sekin näyttää kannattavan.

Käyttäjän TeroIln kuva
Tero Ilén

Katainen on onnistunut toimissaan ja tavoitteissaan vallan mainiosti. Tavoite ei suinkaan ollut Suomen ja suomalaisten etu, vaan oman uran pönkittäminen miljardeilla veronmaksajien euroilla.

Viimeksi kun tarkistin niin Katainen on komissaarina, joten onnistumisprosentti on tasan 100.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Miksi emme saa viestiä perille:

Tonttuvartiossa nimeltä Kokoomus ovat Katainen-Stubb-parivaljkko maansa myyjiä!
Ja puolue senkun fanittaa kehitystä.

Henry

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Kataisen mielestä ainoastaan "istumalla päätöksenteon pöydissä" Suomi voi vaikuttaa tehtäviin päätöksiin, mielestäni hänen tulisi tehdä muutakin kuin vain istuksia aina vain isompiin kenkiin!

Reijo Tossavainen

Ensin päätöksenteon pöydässä istuvat Ranskan ja Saksan johtajat ja sopivat tärkeistä asioista. Sen jälkeen pienempien maiden johtajat kutsutaan "tekemään päätöksiä"...

Pentti Järvi

Enpä nyt tiedä, onko joku pätkäkomissaarin virka isompi tai tärkeämpi kuin maan pääministerin jobi, vaikka maa olisi kuinka pieni. Ja pienihän Suomi on, vaikutusvaltaa niissä pöydissä alle 2 prosentin verran.

Olli Rehn pilasi jo Suomen maineen talouskomissarina ollessaan, joten ei sitä kunnioitusta heru Kataisellekaan monessa maassa - Italian on jo ehtinyt suututtaa etukäteen.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Kun tarkastelee Suomen talouden tilan muuttumista blogin viittaaman ministerin eri hallitusten työkausilta, ei ole vaikeata havaita ongelmia alkaen BKT:n laskusta.

Se tässä ihmetyttää, että näin on tapahtunut rauhan (Nobel) EU:ssa ja rauhan aikana - ei siis sodan seurauksena, mikä puolestaan olisi kohtuullisen kelvollinen selitys tälle alamäelle.

Käyttäjän Papaone kuva
Pekka Pulkkinen

Kataisen hallituksen "osaamisesta" ja etenkin osamattomuudesta kertoo yksinkertaisesti se, että "Käteisen" hallituksesta lähti vastuitaan pakoon kuin rotat uppoavasta laivasta kesken vaalikauden 11 ministeriä, Katainen mukaanluettuna.

Kataisen ja Stubbin lausunnot Kreikan ensimmäisen apupaketin jälkeen ovat lähinnä kirjasta: Satuja lapsille.

Koko Kataisen hallituksen hallitusohjelma oli yksinkertaisesti se, että ensin oma etu ja sitten puolueen etu, ja kun tämä on saavutettu on aika poistua uppoavasta laivasta.

Stubbin hallitus on säälittävä, epäluotettava, valheellinen ja jälkien peittelyyn omistautununut omahyväinen älykääpiöiden ryhmä joka pitää saada vaihdetuksi mahdollisimman pian, mieluiten eilen.

Toivottavasti äänestäjät muistavat seuraavissa eduskuntavaaleissa nämä omaa etuaan ajavien toimenpiteet.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Suomea johdetaan edestä ja ylhäältä vanhan testamentin opeilla. Seitsemän laihan vuoden jälkeen lupaillaan seitsemän lihavaa vuotta. Partiopoika Jyrkin tilalle on tarjolla vanhan testamentin lauseita lateleva katolilainen jyrkkä jätkä, joka on harjoitellut luterilaisten johtamista ohjailemalla omaa puolueväkeään rautakuolaimilla. Ei hyvältä näytä.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

- Uudesta virasta innoissaan kuin vauva varpaistaan. (Timo Soini Stubbista tänään Ilta-Sanomissa.)

Ei tuollaista löydy Mooseksen kirjasta.

Reijo Tossavainen

Läheltä seuranneena en ole havainnut rautakuolaimia. Soini on osoittanut tietyissä tilanteissa jopa liiallista ymmärrystä...!

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

70-luvun kauppakorkean opiskelijapoliitikassa kuulin kokoomuslaisten suunnittelevan kommunistien keksimistä, ellei heitä jo olisi ollut olemassa.

Jostakin syystä perussuomalaisissa on samankaltaisia piirteitä: seurakuntaporukoiden keksintö johon hyväosaiset eivät halua samaistua.

Emmehän me olisikaan suomenkielisiä, jos emme kyräilisi ja kadehtisi toisiamme lapsenuskossamme, että joku meitä kuuntelee (ja armahtaa jyrkän jätkän nimessä).

Nyttemmin pidän näitä juttuja ihmisten keksintöinä, joista heidän on myös vastattava.

Käyttäjän Papaone kuva
Pekka Pulkkinen

Kuinka Suomessa on mahdollista, että Katainen ja muut Kokoomuksen "virkailijat" voivat todistetusti väärentää asiakirjoja ja selviytyä siitä ilman syytteitä ja tuomioita?
Ilmeisesti Hyvä-velijärjestelmä toimii.
Olis kirvellä töitä, ja ennen kaikkea oikeuslaitoksellamme, mikäli se ei myös kuulu Hyvä-velijärjestelmään.
Jos kuuluu, niin olemme todella suossa munaskuitamme myöten.
Eikö laki Suomessa olekaan kaikille sama?
Valitettavasti näyttää siltä, että päättäjillä on eri oikeudet lakien noudattamiseen ilman syytteitä ja tuomioita.

Käyttäjän seppopmuurinen kuva
Seppo Muurinen

Ehkä nuo pahimmat populistit monine eri kommervenkkeineen istuvat hallituksessa kun puheet ja teot - että kyllä se tulee - odottamatta ts.silloin kun aikajanat omine tiedotteineen ovat Kreikan luokkaa eri alueilta tällä hallituskaudella.

Rehellisyys kuin tunnustaminen omasta erheellisyydestä eivät kuulune vastuulliseen poliitikan tekoon mutta miksi kansalaisia vedetään kölin alta kuin uppotukkia.

Syksy tuonee viitteitä seuraavasta hallituskaudesta ketkä ne sitten ovatkaan keltaisen kirjan uumenissa kuin vihreän kirjankin pykälissä.

Toimituksen poiminnat