Reijo Tossavainen, toisinajattelija Sanoja ja tekoja. Nöyrästi, mutta nöyristelemättä.

Posti on posti ja hyvä niin

Itella kertoi vaihtavansa nimensä Postiksi ensi vuoden alusta lähtien. Markkinointi- ja brändijohtaja Pirjo Kaasinen toteaa, että Itellan nimenmuutosvalmistelussa ei käytetty konsultteja, vaan pohdinnassa hyödynnettiin tutkimuslaitoksen tekemiä nimitutkimuksia.

"Siellä on haastateltu kaikkia meidän asiakasryhmiä ja kohdeyleisöä ylipäätään, eli kuluttajia, yrittäjiä ja yritysasiakkaita", hän kertoo Yle Uutisille.

Ilman kyselyjäkin tuo asia olisi ollut täysin selvä. Kesti silti yllättävän pitkään, ennenkuin kansalaisilta saatu palaute vaikutti. Toivottavasti nimen ohella myös vanha postitorvi tunnuksena palaa.

En alkuunkaan ymmärrä, että vuosikymmenien kuluessa hyvin vakiintuneita ja hyvin tunnistettavia nimiä ja liikemerkkejä muutetaan vain siksi, että "pitää uusiutua". Ja usein myös vain siksi, että mainostoimistot ja kaiken sorttiset konsultit pääsevät laskuttamaan "työstä" ja uudet pomot pääsevät pätemään.

Toki on aivan ymmärrettävää, että yritysten pitää uusiutua, mutta sitä ei saa tehdä keinotekoisesti. Posti-nimen korvaaminen Itellalla oli suorastaan surkuhupaisaa.

...........

MTV3:n pöllötunnus oli erinomainen. Se oli kaikille tuttu ja sehän on liikemerkin tarkoituskin. Lisäksi se toi katsojien mieleen myönteisiä mielikuvia.

Sitten pöllöä ryhdyttiin "uudistamaan". Se sai välillä hyvinkin ihmeellisiä muotoja, ja viimeiset versiot olivat todella ärsyttäviä. Lopulta ideat loppuivat pöllön pompottelijoilta ja pöllötunnus korvattiin mitäänsanomattomalla MTV3 -tunnuksella.

Myös maikkari voisi palata juurilleen ja ottaa pöllötunnuksen konstailemattoman muodon uudelleen käyttöönsä.

...........

Suomen kielen väheksyminen saa joskus jopa naurettavia mittasuhteita. Alimmilla sarjatasoilla pelaavista potkupalloseuroista suuri osa käyttää nimensä yhteydessä FC tai AC lyhenteitä. Se ei johdu siitä, että kuviteltaisiin päästävän kansainvälisille pelikentillä. Kyseessä on vain oman äidinkielen väheksyminen.

 

Jos haluat, että muutkin lukevat blogin, niin paina allaolevia Facebookin ja Twitterin painikkeita.

www.reijotossavainen.net

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Posti on Posti, mutta nimen palauttaminen ei tee siitä enää sitä Postia, mitä se oli ennen yhtiöittämistä ja henkilökunnan virkasuhteiden purkamista. VR ja Posti kokivat saman kohtalon, jonka seurauksena henkilökunnan palvelussuhde romutettiin ja huononnettiin. Katsastustoimi myös....Enää puuttuu, että poliisitoimi myös.......

Käyttäjän janimakela kuva
Jani Mäkelä

Tästäkin hallituspuolueiden vaalitempusta saattaa jokunen konsultti ja markkinointimateriaalin painaja netota kivasti. Puhumattakaan palkkajohtajista, jotka saanevat ideasta tiukat bonukset.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Itella, Destia, Metropolia, Duetto (ravintola), Allegro (juna), Avecra, Publicum, Educarium, Aurora...
Keitä tai mitä näiden on tarkoitus palvella?

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Johtajien itsetuntoa hivelee kun eivät ole rahvaanomaisesti töissä postissa. Itella voi näyttää paremmalta myös käyntikortissa ja ansioluettelossa. Mahdollisia ulkomaisia kumppaneita ja asiakkaita tuskin Suomen postin nimi kiinnostaa.

Reijo Tossavainen

Itella Oyj vaihtaa ensi vuonna toiminimensä Posti Group Oyj:ksi. Kotimaisten kielten keskuksen nimistönhuoltajan Sirkka Paikkalan mukaan nimenvaihdoksessa on sekä myönteisiä että kielteisiä puolia.

Myönteistä on se, että Posti on vihdoin otettu takaisin. ”Mutta Group ei ole enää suomea. Nimi on siis sekakielinen, ei hyvä englanniksikaan”, kommentoi Paikkala.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Lajitella, osoitella, valitella, kaupitella, huumoriväkeä.

Reijo Tossavainen

Mustaa huumoria... sitä kyllä. Hyvä huomio!

Lisättäköön listaan vielä Postitella.

Käyttäjän Papaone kuva
Pekka Pulkkinen

Vanha totuus toimi jälleen:
Kun lyö päätänsä kiviseinään riittävän kauan, niin lopulta pakottaa.
Tosin on kiva nähdä kuinka kauan pitää vielä takoa päätä seinään, että se Group jää sieltä pois.

Toimituksen poiminnat