Reijo Tossavainen, toisinajattelija Sanoja ja tekoja. Nöyrästi, mutta nöyristelemättä.

Liito-oravien suojelun taso aivan järjetön

Suomessa on noin 300.000 liito-oravaa. Siis kolmesataatuhatta. Tuo vekkuli eläin on yleinen koko pohjoisella havumetsävyöhykkeellä Suomesta aina Venäjän Kauko-Itään ulottuvalla valtavalla alueella. Yhteensä liito-oravia on kymmeniä miljoonia.  Siksi en voi mitenkään ymmärtää, että eläin olisi äärimmäisen uhanalainen, kuten kaikensorttiset viherpiipertäjät antavat ymmärtää. Voitaneen jopa sanoa, että heidän taholta kyseessä on jonkinlainen viherterrori.

Tänään Helsingin Sanomissa oli aiheeseen liittyen hyvin kuvaava juttu. Lehdessä oli kartta Espoon liito-oravahavainnoista. Niitä oli satoja, vaikka kyseessä on kaupunkialue. Sinänsä on hyvä, että on liito-oravia, mutta kun niiden varjolla vaikeutetaan yhteiskunnan toimintaa aivan kohtuuttomasti, niin silloin ollaan täysin hakoteillä. Monin paikoin esimerkiksi Espoossa liito-oravien papanoiden löytyminen on este asuinalueiden kaavoittamiselle. Kyllä liito-oraville sopivia elinalueita löytyy harvaan asutulta maaseudulta aivan riittävästi.

Minä ymmärrän omasta mielestäni aivan hyvin, että luontoa on suojeltava. Rohkenen näin julkisesti jopa kehaista, että henkilökohtaisesti olen tehnyt käytännön toimia suojelun hyväksi enemmän kuin useimmat ns. luontoaktivistit. Luonto on minulle kaikki kaikessa, ja siksi asun ympärivuotisesti korven keskellä.

Viherpiipertäjien ja minun näkemykset eroavat siinä, että näitäkin asioita pitäisi ajatella järjellä ja kiihkottomasti. Silloin kun on tarvetta suojeluun, niin silloin on ehdottomasti tehtävä niin. Mutta on myös kyettävä joustamaan lukkoonlyödyistä näkökannoista, kun siihen on perustellut syyt.

 

Jos haluat, että muutkin lukevat blogin, niin paina allaolevia Facebookin ja Twitterin painikkeita.

www.reijotossavainen.net

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Käyttäjän MarkkuJohannesLikitalo kuva
Markku Likitalo

Sitä ihmettelen, että miksi luontoa suojelevia tahoja tulee aina käsitellä haukkumasanoin. Onko kohteliaisuus liian vaikea laji nykyisin, arvoisa kansanedustaja?

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Kyseessä on varmaankin se kiihkoton tapa toimia ;)

Reijo Tossavainen

Onko vihreiden "ekoterrori" kiihkoton tapa toimia? Ei!

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Samaa mieltä. Joissakin, esimerkiksi Otaniemen tapauksessa, rakentamisen estäminen liito-oravien takia tuntuu huonosti perustellulta. Mitään päätöksiähän tästä ei ole vielä tehty, joten tämä on oikea aika esittää omia perusteltuja näkemyksiään asiasta. Haukkumasanojen viljely kuitenkin vie viestiltä uskottavuuden.

Reijo Tossavainen

Voisiko joku vihreistä perustella, mitä järkeä liito-oravien nykyisessä suojelun tasossa on?

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

"Levinneisyys muokkaa wikitekstiä]
Liito-orava on Siperian taigavyöhykkeen laji, jota esiintyy Euroopan puolella Suomessa, Venäjällä ja Baltiassa. Liito-oravan levinneisyysalue ulottuu Suomesta halki Venäjän Tyynellemerelle ja Japaniin. Suomessa liito-oravan painopiste on etelässä ja levinneisyysalueen pohjoisraja kulkee Oulun–Kuusamon seudulla."

Olen kyllä samaa mieltä Reijon kanssa, että on hätävarjelun liioittelua, jos ihmisiä häädetään asumaan mahdollisimman kauaksi työpaikoistaan ja kulkemaan autoillaan kymmeniä kilometrejä, jotta pikku oravilla olisi mukavampaa:) Luonnonsuojelua voisi tehdä vähän järkevämminkin kohtuutta noudattaen, mutta meillä noudatetaan yleisesti EU:n sääntöjä pilkulleen ja muut tekevät niin kuin järkeväksi katsovat.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Ihmisiä on Suomessa viisi ja puoli miljoona. Siis 5500 000!

Reijo Tossavainen

Toistan vihreille osoitetun kysymyksen: Jos liito-oravia on maassamme 300.000 ja maailmalla kymmeniä miljoonia, niin millä perusteella laji on tiukan suojelun tarpeessa?

Reijo Tossavainen

Vihreiden ympäristönsuojelu ei perustu tosiasioihin. Siksi iän myötä vihreiden kannatus vähenee, koska terve järjenkäyttö kokemuksen myötä lisääntyy.

Matias Härkönen

Samaa mieltä siitä, että kansanedustaja voisi hieman harkita kielenkäyttöään.

Mitä tulee sitten itse liito-oravilla pelaamiseen, niin en usko hetkeäkään, että asialla olisivat Vihreät tai edes viherpiipertäjät. Liito-oravat tulivat "muoti-ilmiöksi" rakentamisen vastustamisena jo kymmenen vuotta sitten. Sen jälkeen niihin vetoaa jokainen ns. "NIMBY"-ihminen.

Espoossa vastustettiin kehitysvammaisten asuntolaa "hienostoalueelle". Koska ei voitu sanoa, että ei haluta kehitysvammaisia, keksittiin liito-oravat.

http://www.hs.fi/kaupunki/a1370663138491

Yksi Espoon hienoimpia ja kalleimpia alueita on Haukilahti. Uusrakentamista tällä rikkaiden suosimalla alueella vastustetaan jälleen kerran mm. liito-orava kortilla.

http://www.adressit.com/allekirjoitukset/toppelund...

Espoolaiset vastustavat muutenkin kaikkea. Jos alueella ei ole liito-oravia, niin sitten keksitään jotain muuta. Valviran ylijohtaja Marja-Liisa Partanen ei hänkään halunnut kehitysvammaisia lähelleen. Hän väitti, että alueella asuu pari lepakkolajia ja harvinaisia sammakoita. Kirjoitin tuosta tapauksesta silloin.

http://matias.puheenvuoro.uusisuomi.fi/93267-marja...

Itse väittäisin, että espoossa rakentamista ei tällä kertaa estä "viherpiiperöt" vaan ainoastaan NIMBY asenteelliset hyvin toimeen tulevat rouvat ja herrat.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Onhan meitä ihmisiä ihan jo liiankin kanssa, mutta pitäisi ottaa myös huomioon ihmislajin asuntojen tarve läheltä työpaikkojaan.

Liito-oravat ovat levittäytyneet hyvin tänne Espooseen ja melkein kaikki "täplittyneet" alueet ovat lähellä ihmisasumuksia. Niitä on meillä täällä Tapiolassakin, joten tykkäävät ehkä meidän puistomaisemistamme:) niin mekin..

Otaniemen alueelle on kaavailtu 7500 uuden asunnon elävää kaupunkiympäristöä kansainvälisten kampusten tyyliin. Uutta rakentamista puolustavat myös rakennettava metroasema, eikä verotulotkaan olisi pahitteeksi köyhtyvälle Espoolle, joka nykyään säästää niin lapsilta kuin vanhuksiltakin ihan kohtuuttoman paljon.

Homekouluja meillä riittää, mutta niidenkin korjaukset takkuavat vuosikausia ja nyt pitäisi muutamien papanoiden takia siirtää kaikki jo valmiiksi suunnitellut alueet mahdollisimman kauaksi työpaikoista - - bensa palaa ja ihmisten vapaa-aika vain lyhenee pitkien matkojen takia. Sekin aika on monilta avainlapsilta pois. Kuka säälisi heitä?

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen

Liito-oravat, nuo eläinkunnan perussuomalaiset. :D

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Niin, kaikkien suomalaisten rakastamia perussuomalaisia, joiden toivotaan aina vain lisääntyvän ja täyttävän maan joka niemen ja notkon?.. . Eroavat liito-oravista vain siinä, ettei heitä sentään näkyy aina joskus....ainakin kuvissa ja telkkarissa. Liito-oravaa en ole eläessäni nähnyt koskaan, mutta söpöjä ovat nekin.....

Käyttäjän TimoJntti kuva
Timo Jäntti

Kuten Riku Pepponen kommentissaan totesi, liito-oravia suojelee vihreiden lisäksi EU-direktiivi. Tämän vuoksi yksinomaan vihreiden syyttäminen liito-oravien aiheuttamista ongelmista rakentamiselle tuntuu hieman yksipuoliselta toisen puolueen mollaamiselta. Melko vaikeaa on näin asiaa sen paremmin tuntemattomankaan uskoa, että vihreät olisivat saaneet "piiperryksensä" juntattua direktiivin tasolle.

Olisikohan rakentavampaa (harvinaisen osuva termi tähän yhteyteen) etsiä ongelmaan ratkaisuja syyllisten sijaan?

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

"Olisikohan rakentavampaa (harvinaisen osuva termi tähän yhteyteen) etsiä ongelmaan ratkaisuja syyllisten sijaan?"

Oletat nyt ihan liikaa useimpien poliitikkojen taidoista ja/tai haluista (perusvirhe).... ratkaisuja muka? Paljon helpompaa on pyöritellä vastuuta, etsiä syyllisiä milloin mihinkin, vältellä syyllisyyttä mikäli osuu omaan pesään, tutkia tutkia tutkia loputtomiin ja kovalla rahalla kuitenkaan saamatta mitään aikaan.... jne. jne. jne.

Toimituksen poiminnat