Reijo Tossavainen, toisinajattelija Sanoja ja tekoja. Nöyrästi, mutta nöyristelemättä.

"Iltalehti kannattaa syleillä henkihieveriin"

Otsikkoon kirjoitin, että "Iltalehti kannattaa syleillä henkihieveriin". En sitä tosin missään nimessä kannata, mutta rautalankaesimerkin avulla halusin osoittaa Iltalehden linjan. Maanantaina nimittäin lehden pääkirjoituksen ostikkoon oli präntätty näin: "Populismi kannattaa syleillä henkihieveriin". Populismilla otsikossa tarkoitettiin Perussuomalaisia.

En olisi odottanut, että tällä vuosituhannella median piirissä olisi tällaista ajattelua. Sehän on kuin ikävä tuulahdus 1930-luvulta, jolloin tietyt poliittiset tahot katsottiin sopimattomaksi suomalaiseen yhteiskuntaan. Poliitikkoja kyyditettiin rajan yli ja lehtiä suljettiin.

On todella järkyttävää havaita, että Iltalehden mielestä Perussuomalaisilla ei saa olla paikkaa tässä yhteiskunnassa. On yhtä järkyttävää havaita, kuinka suvaitsevana itseään pitävä lehti suhtautuu suvaitsemattomasti kansanvaltaan eli demokratiaan.

Toinen yhtä järkyttävä havainto on viime viikolta, jolloin Perussuomalaisten toimistoa kivitettiin. Sinänsä yksittäisen kivityksen voisi suvaitsevaisesti laittaa ilkivallan piikkiin, mutta tässä tapauksessa niin ei voi tehdä. Ilmoittivathan tekoon syyllistyneet jonkinsorttisen punavihreät anarkistit, että tämä teko oli vasta alkusoittoa.

Jos Perussuomalaiset uhkaisivat ihan oikeasti hävittää Iltalehden, niin kyllä siinä päivystävät dosentit olisivat liikkeellä ja kaikki mediat ja muut tahot yksissätuumin vaatisivat tiukkoja toimia. Tai jos Perussuomalaiset olisivat hyökänneet jonkin toisen puolueen toimistoon, niin ei sitä olisi vähällä sivuutettu.

Tämän maan "suvaitsevaiston ja sivistyneistön" henkinen selkäranka on pudonnut jonnekin alas. Kukahan sen löytäisi?

 

Jos haluat, että muutkin lukevat tämän blogin, niin paina allaolevia Facebookin ja Twitterin painikkeita.

www.reijotossavainen.net

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Reijo Tossavainen

Uuden Suomen pääomistaja Herlin on myös Iltalehteä kustantavan Alman suuromistaja. Arvelen, että hän on suvaitsevaisempi kuin Iltalehti.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Maltoitko lukea myös itse jutun, vai lähditkö taistoon vain otsikkoriviä vastaan?

PS. Ikkunankivittäjät eivät ansaitse myötätuntoa, olkoot sitten liikkeellä mielijohteesta tai ideologisesti. Laillinen organisaatio tarvitsee toimitilat, ja huoneisto ansaitsee ehjät ikkunat.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Kyllä se menee niin, että jossain vaiheessa kannattaa vaan istua alas, laittaa popkornit mikroon ja olla liikaa pahastumatta.

Luultavasti iltalehdessä ei ole journalistien terävimmät veitset, mutta jos kokeilisi antaa moisien olla? Ilmatilan hallinta ei ole kuitenkaan mielestäni sitä, että ammutaan silmät kiinni rynnäkkökiväärillä ilmaan.

Reijo Tossavainen

Medialla on niin keskeinen merkitys asenteiden muokkaajana, että en voi ummistaa silmiäni ja korviani.

Reijo Tossavainen

Otsikon voisi jotenkin ymmärtää, jos se olisi jossakin pakinatyylisessä kirjoituksessa. Nyt se oli pääkirjoituksen otsikko. Pääkirjoitus = lehden linja.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Mopo taisi karata Tossavaiselta lopulliseti.

Reijo Tossavainen

Minulla oli pappa-Tunturi, mutta myin sen pois.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla

"Tämän maan 'suvaitsevaiston ja sivistyneistön' henkinen selkäranka on pudonnut jonnekin alas. Kukahan sen löytäisi?"

Ja tämä hieno tulkinta perustuu Iltalehden otsikkoon? Sieltäkö sen henkisen selkärangan pitäisi löytyä?

Kai sinä nyt tajuat, että kyseessä on iltapäivälehti? Sen otsikot ovat pikaisesti ja puoliläpällä tehtyjä. Samaan tapaan kuin sinäkin laadit tämän blogin otsikon. Otsikot tehdään lisäämään lukijoita, ei minään kannanottoina. Sellaisiksi ne tulkitseva tekee vain itsestään pellen.

Itse luen mieluummin Ilta-Sanomia, siinä kun on Mustanaamio -jatkotarina.

Käyttäjän ilikka kuva
Ilkka Partanen

Suomessa piirit ovat ylipäätään pienet ja toimittajapiirit lähes sisäsiittoiset. Toimittajat eivät ole Suomessa oikein koskaan toimineet minkään tiedonvälityksen piirissä, vaan olleet aina sylikoirina tahoille joiden nuolemisesta ne ovat katsoneet saaneensa jonkinlaista hyötyä, vähintään kollegoiden hyväksynnän. Älyllinen, itsenäinen ja omaperäinen ajattelu on toimittajien piirissä paljon harvinaisempaa kuin edes poliitikkojen, joilta sitä ei suomettumisen jälkeen ole kukaan tottunut edes odottamaan. Sen vuoksi persoonallisia ja maan etua ajavia oman tien kulkijoita politiikassa toimittajien osalta halveksitaan. Tämän ovat saaneet huomata ainakin Katainen, Väyrynen (nykyisin), Stubb, Urpilainen ja Halla-aho, vain muutamia mainitakseni.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Pitää kai taas selostaa tämäkin asia Tossavaiselle. Otsikossa ollut sananlaskun omainen poliittinen viisaus tarkoittaa sitä, että tappelemisen, moralisoinnin, hyökkäävän retoriikan ja eristämisen sijasta populistiset liikkeet -- kuten nyt vaikka perussuomalaiset -- pitää päinvastoin ottaa avosylin vastaan.

Populistien poliittisille kellokkaille pitää antaa ministerinsalkut, heille pitää suoda mediassa reilusti tilaa ja heihin pitää suhtautua väittelyissä ymmärtävästi ja nyökytellen. Populismi pitää sulauttaa osaksi konsensusta, jolloin se muuttuu hampaattomaksi ja vaarattomaksi. Ja käytännössä kuolee pois.

Suomessa on tästä pitkät perinteet, ja nimenomaan sen vuoksi meillä onkin ollut eurooppalaisella mittapuulla erittäin hyvä yhteiskuntarauha. Sotien jälkeen Yrjö Leino ei tehnyt vallankumousta Kremlin lukuun, koska ministerin virassa oli hyvä liksa ja rutkasti ilmaista viinaa. Sama operaatio vain kun tehdään perussuomalaisille, niin hommahan on selvä. Ei muuta kuin istutetaan veijarit vaikka väkisin sinne Audin takapenkille ja laitetaan kopsu virtaamaan, niin kohta on taas maan poliittinen elämä entisellään.

(Ei se ole enää edes kovin hankalaa, Soinihan kuvittelee olevansa jo ainakin toinen jalka hallituksessa.)

Sanotaan nyt Tossavaiselle vielä selkeästi Timo Soinin tyyliin tämä median ja mainstream-poliitikkojen strategia: persuille pitää antaa persettä. Ja sitähän tiedotusvälineet kyllä hetkittäin ovat tehneetkin! Siihen nähden Tossavaisen tämänkertainen tuohtumus tuo mieleen teinipojan, jolle olisi varmaa seksiä tiedossa mutta hän pelkää että näkö lähtee tai värkit putoavat.

Reijo Tossavainen

Jalosen kommentti kuuluu ylimielisten ja asennevammaisten joukkoon.

Toimituksen poiminnat