Reijo Tossavainen, toisinajattelija Sanoja ja tekoja. Nöyrästi, mutta nöyristelemättä.

Fennovoima kyllä. Rosatom ei.

Venäjän valtion politiikka on näillä näkymin pitkälle tulevaisuuteen imperialistista eli maa pyrkii palauttamaan vanhan Neuvostoliiton ja tsaarin Venäjän rajat. Se on tosiasia, joka meidän pitää kaikessa ottaa huomioon.

Emme halua sotia, mutta Venäjän valloituspyrkimykset on torjuttava, niin mitä silloin on tehtävä? Vastaus on helppo antaa: neuvotellen ja talouspakottein.

Venäjän talous on riippuvainen energiasta. Kaasun, öljyn ja ydinenergian myynti ovat talouden selkäranka. Ja jos halutaan vaikuttaa Venäjään, niin silloin on valittava kohde, jossa vaikutus todella tuntuu.

Venäjän johto ei pelkää vaaleja. Ne ovat vain vallan välikappale. Venäjän johto pelkää sen sijaan kansan nousemista kapinaan kuten esimerkiksi Ukrainassa tapahtui. Ja kansa lähtee kaduille, jos talous lähtee selvään alamäkeen. Ja jotta näin tapahtuisi, pitää painostuskeinojen olla tehokkaita.

Toki taloudelliset painostukeinot sattuvat myös omaan nilkkaan, mutta ne on kestettävä. Silti EU-maille ja muille samassa rintamassa oleville maille vaikutukset ovat joka tapauksessa paljon pienemmät kuin Venäjälle, sillä kansantaloutena Venäjä on hämmästyttävän pieni monen muun maan rinnalla.

Fennovoima on Venäjän ja muun maailman välisessä pelissä vain pieni osa kokonaisuutta. Silti jokainen palanen on yhtä tärkeä. Vain riittävän yhtenäinen rintama tuottaa toivotun tuloksen.

Kannatan Fennovoiman ydinvoimalan rakentamista. Kuitenkin niin, että Rosatom heivattaisiin pois ja tilalle tulisi Fortum yksin tai muiden toimijoiden kanssa. Fortumilla on riittävästi osaamista ja taloudellisia resursseja.

Samalla Fennovoiman reaktori olisi Rosatomin tarjoamaa suurempi, esimerkiksi japanilainen Toshiba. Näin Fortum voisi luopua oman uuden ydinvoimalan rakentamisaikeista. Myöhemmin Loviisan voimalayksiköitä uusittaessa korvaavat yksiköt voisivat olla tarvittaessa nykyistä isommat, joten Fennovoiman voimalan rakentamisen jälkeen on mahdollista, että emme tarvitse enää kokonaan uusia ydinvoimaloita.

Tätä näkemystä tukee se, että tulevaisuudessa sähkönkulutus ei ole yhtä suurta kuin mitä aiemmin on ennustettu. Myös muiden energiamuotojen käyttö lisääntynee aiemmin ennakoitua huomattavasti enemmän.

 

Jos haluat, että muutkin lukevat blogin, niin paina allaolevia Facebookin ja Twitterin painikkeita.

www.reijotossavainen.net

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

Reilu Toshibainen! (vaikka sinänsä pidän fissioreaktoria jälkeenjäävänä tuotantomuotona)

Harri Mulari

Tämä hanke etenee Rosatomin kanssa tai ei ollenkaan. Rosatom tuli kuvioihin mukaan hätäratkaisuna, kun saksalainen E.ON vetäytyi hankkeesta. E.ONin kanssa pöydällä oli useampia reaktorivaihtoehtoja eri valmistajilta. Enää on tarjolla Rosatomia.

Tossavainen ja muut kansanedustajat äänestävät suuressa salissa hallituksen esityksen pohjalta Fennovoiman ja Rosatomin yhteishankkeesta. Tossavainen tässä blogitekstissä vahvisti, että aikoo äänestää EI tai vähintään tyhjää?

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Hyvä, että kansanedustajat kertovat ennakkoon avoimesti aikeistaan. Reijolle nostan hattua kun hän torjuu Suomen kokonaisedulle haitallisen ja ulkopoliittisesti kyseenalaisen hankkeen.

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen

"Tossavainen tässä blogitekstissä vahvisti, että aikoo äänestää EI tai vähintään tyhjää?"

Jep, suomeksi sanottuna mukasuvaitsematon herra Tossavaisen on asettumassa vihreiden ja isänmaan edun kannalle kokoomusta ja ryssää vastaan. XD

Käyttäjän JuhaKinnunen kuva
Juha Kinnunen

Manaako Tossavainen kansannousua venäjälle? Jos se toteutuu, kukaan ei tiedä mitä tapahtuu. Voi vähän räiskähdellä naapurissa ja helposti siinä Suomikin ottaa osumaa. Suomi on edelleen Venäjän rajanaapuri.

Eikö suomettumisen ajoista ole päästy eteenpäin? Miksi Fennovoiman (ei Rosatomin) voimalan toteuttamisessa ensisijainen näkökulma on vaikutus Venäjään? En minäkään venäläistä laitetoimittajaa tässä tilanteessa parhaana pidä, mutta eikö tässä pitäisi Suomen etua ajatella ensisijaisesti?

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Sillä ei ole mitään merkitystä, minkä maalainen toimittaja on. Ainoa, mikä merkitsee, on se, että toimittajan kanssa voidaan saada toimiva voimala.

Käyttäjän JuhaKinnunen kuva
Juha Kinnunen

Menee ohi otsikon aiheen, mutta arvostan sitä, että kansanedustaja Reijo Tossavainen ilmaisee mielipiteensä täällä kaikkien nähden ja osallistuu vielä keskusteluunkin.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Tossavaisen mielipide ehtii muuttumaan vielä monta kertaa tarvittaessa. Varsinaista asiaosaamista hänellä ei ole tältä alueelta pätkääkään.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

"Venäjän puheita kuunnellessa on vaikea uskoa, että sen talous on vain Hollannin kokoinen."

"Kansantaloutena Venäjä on hämmästyttävän pieni monen muun maan rinnalla."

Kataisen linja on myös Tossavaisen linja. Näillä näkymin Venäjä on polvillaan alle aikayksikön.

Käyttäjän vmlouek kuva
Vesa-Matti Louekoski

Pyrkiikö Tossavainen kenties "koko ihmiskunnan tietoisuuteen" periaatteella "Repetitio mater studiorum est"?

Eiköhän tuo ole jo useamman kuukauden aikana tullut selväksi, mitä mieltä Tossavainen on maasta nimeltä Venäjä, Venäjä ja vielä kerran Venäjä ... ja kerta kiellon päälle Venäjä.

Toimituksen poiminnat