Reijo Tossavainen, toisinajattelija Sanoja ja tekoja. Nöyrästi, mutta nöyristelemättä.

Sotesoppa saattaa palaa pohjaan

Hallitus yritti omaa soteratkaisuaan kolmen vuoden ajan, mutta ajautui täydelliseen umpikujaan. Siinä tilanteessa hallitus joutui nielemään ylimielisyytensä ja kutsui opposition mukaan neuvonpitoon. Sen jälkeen yhteinen tahto löytyi suhteellisen helposti.

Ratkaisua kehuttiin sen julkistamisen jälkeen kaikilla tahoilla. Nyt kun sitä on tarkemmin tutkailtu, on huomattu sen sisältävän monia hyvin vakavia puutteita.

Ensinnäkin sote-alueet ovat laajoja. Esimerkiksi kotikuntani Savitaipale kuuluu eteläiseen sote-alueeseen, joka ulottuu Parikkalasta aina Hankoon saakka. Etäisyyttä on noin 400 km ja asukkaita liki pari miljoonaa.

Sote-alueella on päätösvalta palvelujen järjestämisestä koko alueella. Se päättää esimerkiksi siitä, kuinka palvelut järjestetään Savitaipaleella. Ongelmana on päätösvallan ja maksajien etääntyminen toisistaan, koska 3700 asukkaan Savitaipaleen vaikutusvalta liki kahden miljoonan asukkaan alueella on lähes olematon. Helsinkiläinen päättäjä ei tunne Savitaipaleen oloja. Hyvä että edes tietää missä päin Suomea Savitaipale on. Epäilen siis vahvasti helsinkiläisen päättäjän mahdollisuuksia tehdä savitaipalelaisten kannalta parhaita ratkaisuja.

Savitaipaleen kunnan budjetista yli puolet käytännössä päätettäisiin tavalla, johon savitaipalelaiset eivät voi juuri mitenkään vaikuttaa. Demokratian kannalta tilanne on täysin kestämätön.

Nykyistä hajanaista soteamme moitikaan tehottomuudesta ja vaaditaan suurempaa tehokkuutta. Tosiasia on, että aiottu uusi malli voi johtaa ojasta allikkoon. Kaavailtu systeemi ei juuri mitenkään kannusta ennaltaehkäisevään toimintaan eikä muuhunkaan taloudelliseen tehokkuuteen.

Nyt peli pitäisi viheltää poikki ja nostaa koko paketti tehotarkastukseen. Puutteet on korjattava nyt. Muutoin tehdään kansalaisten kannalta poikkeuksellisen suurta vahinkoa.

 

Jos haluat, että muutkin lukevat blogin, niin paina allaolevia Facebookin ja Twitterin painikkeita.

www.reijotossavainen.net

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Reijo Tossavainen

Soteratkaisussa on paljon hyvääkin, mutta uudistus on niin mittava ja kauas tulevaisuuteen ulottuva, että asiat kannattaa pohtia kunnolla ennen toteutusta.

Käyttäjän ryyti kuva
jarmo ryyti

Vuosia on julkista terveydenhoitoa laitettu kuntoon Keski-Suomessakin,mutta mitään edistystä ei ole tapahtunut.

Palveluprosesseja ei saada toimimaan koska osaamista ei ole.

Käyttäjän juhanikahelin kuva
Juhani Kahelin

Kittiläläinen Aleksi Erkkilä ja Enontekiön kunnanjohtaja Mikko Kärnä ovat kirjoittaneet samantapaisesti kuin Savitaipaleen Reijo Tossavainen nyt. Tässä linkit:

http://akselierkkil.puheenvuoro.uusisuomi.fi/17659...

http://mikkokarna.puheenvuoro.uusisuomi.fi/174081-...

Koko sote-jankkaus on ajat sitten alkanut tympäistä. Onko todella näin vaikeata järjestää toinen toistensa terveyden hoito? Asiassa jyllää kaikenlaiset yksittäisedut, puolueiden ja muiden ryhmien edut, byrokraattinen mielikuvituksettomuus ja ties mikä. Tylsää, tympeää.

Käyttäjän juhanikahelin kuva
Juhani Kahelin

jatkoa edeltävään kommenttiini:

Erkkilä, Kärnä ja Tossavainen moittivat päätösvallan ja maksajan etääntymistä toisistaan, lähidemokratian katoa, keskittymistä.

Hyvinvoiva helsinkiläisvihreä Lukas Korpelainen kirjoitti blogissaan kuinka voimaantuvat ihmiset eivät enää tarvitse valtiota ja kuinka teknologia demokratisoituu. Lainauksia:

"Teknologia tulee lähemmäs: terveyttään voi seurata älypuhelimella ja verikokeilla, ruokavaliotaan voi optimoida dna-testin perusteella yksilöllisesti... Yksilöä lähellä oleva teknologia tarkoittaa, ettei hän ole riippuvainen keskitetystä tekniikasta. Tekniikka demokratisoituu...
Mitä tämä tarkoittaa valtiolle? Teknologian ansiosta yhä kykenevämmät ihmiset eivät välttämättä tarvitse valtiota siinä määrin kuin ennen. Pystyykö valtio sopeutumaan uuteen rooliinsa, ja jos ei, haluavatko ihmiset maksaa vanhentuneesta taakasta?"
http://lukaskorpelainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1...

Voisiko nämä kaksi tai kolme kehitysjuonnetta kytkeä toisiinsa? Voimaantuva ihminen, demokratisoituva teknologia ja terveydenhoidon läheisyysperiaate. Millaisen "soten" tästä keitoksesta saisimme?

Risto Koivula

Terveydenhuollon ja sosiaalistoimen yhdistäminen on virhe. Yliopistollisten keskussairaaloiden pitää johtaa titeellisesti sairaalatointa. Kunnilla taas pitäsi olla sosialisoissa suuri paikallinen päätösvalta, ja tyollistaäminen KELA:n ja jopa ammttiliittojenkin työttömyyskorvausten rahat ja jako, työlistämiseen tai makkuutamiseen, pitäisi siirtää kunnille. Kunnat ovat ainoa instanssi, jotak vaoivat laillisesti yhdistää laintutlkintaa ja viraomaispäätökiä tuottavaan tuotannolliseen toimintaan. Sellaisesta on kuityenkin tyhty totaalinen ideologinen tabu, mikä tarkoittaa, että asita ajetaan ehdoin tahdoin päin helvettiä.

Käyttäjän juhanikahelin kuva
Juhani Kahelin

Terveydenhuollon ja sosiaalitoimen yhdistäminen on mystinen ja todella epäselvä asia. Veikkaanpa että sosiaalitoimi tulee vähitellen katoamaan kokonaan. Terveyspuoli on järeä toiminto, sairaita ei voi jättää tyystin hoitamatta, niinpä se säilyy jonkinsorttisena. Sosiaalipuoli on enemmän hömppää joidenkin mielestä, niinpä sitä aletaan ylenkatsoa ja vähitellen se katoaa.

Demarit hehkuttaa sosiaalihuoltolain uudistamista. Enpä juuri usko siihenkään. Byrokraattista pikkupyörittelyä, tuskin muuta. Miten kävi vanhuspalvelulaille? Vuosikaudet sitä hehkutettiin, pidettiin vaalitaistelun keskiössä. Ja nyt koko laki on unohdettu ja mitätöity. Hallituksen "rakennepaketti" sen viimeistään mitätöi (vanhukset koteihinsa kuolemaan).

Tämä sote-hölinä tympäännyttää, vie mielenkiinnon ja uskon nykyistä politiikkaa kohtaan.

Käyttäjän OlliKohonen kuva
Olli Kohonen

Voisiko erääksi ratkaisuksi asiaan Tossavainenkin kannattaa suorilla kansanvaaleilla valittuja sote-alueiden valtuustoja? Näin demokratia toteutuisi paremmin kuin välillisesti kunnanvaltuustojen valitsemien päättäjien kautta. Sote-palveluihin kun menee kuitenkin noin puolet (tai yli) kuntien rahoista.

Mika Samuel Kiekkijev

Mikäli ihan oikeesti haluttaisiin SOTE soppaan saada järki mukaan, niin ensimmäisenä täytyisi unohtaa politiikka.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Jokainen haluaa lisätä viehätysvoimaansa: kansanedustaja investoi ruotsinkielen kurssiin, kansalainen silmälasien kehyksiin.

Toimituksen poiminnat