Reijo Tossavainen, toisinajattelija Sanoja ja tekoja. Nöyrästi, mutta nöyristelemättä.

Järjetön kuntasekoilu tuli tiensä päähän

Hallitusneuvotteluissa sovittiin mututuntumalta, että hallitus ja sen tukipuolueet toteuttavat suuren "kuntauudistuksen". Käytännössä se tarkoitti sitä, että ylhäältä käskyttämällä suurin osa maamme kunnista piti lopettaa kuntalaisten tahdon vastaisesti.

Töitä tämän tavoitteen eteen on tehty hartiavoimin työtunteja ja kustannuksia säästämättä. Samalla kuntien normaali kehittäminen on jäänyt toissijaiseksi.

Yksi keino pakottaa kunnat yhteen oli määräys, että pakotettiin selvittämään kuntien yhteenliittäminen seutukunnittain tai maakunnittain. Tehtävään palkattiin kallispalkkaisia kuntajakoselvittäjiä, jotka tekivät työtä toimeksiannon mukaisesti. Jokainen selvitys on päätynyt ennalta määriteltyyn lopputulemaan. Niin myös Etelä-Karjalassa.

Maassamme on tehty erilaisia kuntaliitoksia melkoinen määrä, ja niistä on kertynyt myös paljon kokemusta. Yksi niistä on se, että selvityksien lupaukset paremmasta huomisesta eivät ole toteutuneet. Arjen todellisuus on ollut muuta kuin kirjoituspöytien takana paperille kirjatut haavekuvat.

Kouvolan seudulla tehty kolmen kaupungin ja kolmen kunnan liitos on siitä surullinen esimerkki. Kun vertaa ennen kuntaliitosta tehtyä selvitystä toteutuneeseen, niin ne eroavat toisistaan kuin yö päivästä.

Aiheesta on myös kiistatonta tilastotietoa. Kun on tutkittu kuntaliitoskuntia liitosta seuranneiden 10 vuoden aikana ja verrattu niitä muihin kuntiin, niin kuntaliitoskunnissa menot ovat kasvaneet selvästi enemmän kuin muissa kunnissa.

Kouvolassa uuden "suurkaupungin" talous on pahasti kuralla. Sitä on yritetty tasapainottaa karsimalla palveluja entisten maaseutukuntien alueelta. Jäljelle on jäänyt vain maksajan epäkiitollinen rooli.

Kun verrataan isoja kaupunkeja ja tyypillisiä maaseutukuntia, niin isot kaupungit tuottavat palvelut 20-25 % kalliimmalla per asukas.

Sitäkin kauhistellaan, että maaseutukunnissa on paljon vanhuksia. Se on totta, mutta samalla pitää muistaa, että kuntaliitosten myötä vanhukset eivät minnekään häviä. Yhteiskunnan kannalta tilanne pysyy ennallaan.

Etelä-Karjalan ja muidenkin maakuntien osalta on nyt aika laittaa piste "kuntauudistukselle" ja keskittyä kuntien kehittämiseen ja kuntien väliseen vapaaehtoiseen yhteistyöhön eri osapuolia hyödyttävällä tavalla.

Savitaipalelaisena toivon, että Savitaipaleen, Luumäen ja Lemin kunnat tutkisivat ennakkoluulottomasti uusia yhteistyömuotoja.

 

Jos haluat, että muutkin lukevat blogin, niin paina allaolevia Facebookin ja Twitterin painikkeita.

www.reijotossavainen.net

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän kimmosaarikko kuva
Kimmo Saarikko

Jos haluaa lopettaa koulun tai terveyskeskuksen, niin sen voi tehdä ihan kunnan omalla päätöksellä. Ei siihen kallista kuntaliitosta tarvita ja koko kunnan lopettamista.

Käyttäjän yorka kuva
Atte Rätt

Mitä tuohon Kouvolaan tulee, niin sehän oli kyllä talousvaikeuksissa ennen kuntaliitoksiakin. Esimerkiksi Kuusankoski oli vielä paperikoneiden pyöriessä maanpäällinen paratiisi, mutta kun UPM-Kymmene pani koneet pakettiin, kävi niin kuin Salolle Nokian lähdettyä. Kun minä kävin Pilkan koulun ala-astetta Niskalassa ja myöhemmin Kymintehtaan koulun yläastetta, ei tainnut sellaista oppilasta ollakaan, jonka vanhemmista jompikumpi ei ollut paperitehtaalla duunissa. Loput Kouvolaan liittyneistä pitäjistä ovatkin sitten enimmäkseen maaseutua, joissa oli ja on hyvin tyypilliset maaseutupitäjien ongelmat muuttotappioineen ja ikääntyvine väestöineen.

Vain yksityisen sektorin työstä syntyy niitä verotuloja joilla hyvinvointi kustannetaan paikallisesti, ja kun tällä hetkellä Kymenlaaksossa ei vaihtoehtoina ole kuin kunnalliset työpaikat, niin onko se nyt niin ihmekään että nuoriso muuttaa muualle. Eihän tuota mikään pelasta, olkoot sitten kuntaliitos tai ei. Vähintään siellä pitäisi olla yliopisto jos työtä halutaan, mutta sille ajatukselle nauraa hevosetkin.

Toimituksen poiminnat