Reijo Tossavainen, toisinajattelija Sanoja ja tekoja. Nöyrästi, mutta nöyristelemättä.

Ministerit eivät hallitse hallittaviaan

Tiistaina julkisuuteen vuoti ulkoministeriön tulevaisuuskatsaus ”Suomen asema, turvallisuus ja hyvinvointi monimutkaistuvassa maailmassa". Myös puolustusta selvittävän parlamentaarisen työryhmän raportti vuoti julkisuuteen ennen tiedotustilaisuutta.

Nyt näyttää vahvasti siltä, että hommat eivät pelitä niinkuin pitäisi. Vanhan sanonnan mukaisesti häntä heiluttaa koiraa.

Virkamiesten tehtävänä on valmistella asioita ministerin antamien ohjeiden mukaisesti. Myös niistä tiedottamisen pitää tapahtua sovitulla tavalla.

Näin ei ole kuitenkaan tapahtunut, sillä virkamiehet ovat ottaneet ohjat käsiinsä. Vuotamalla asioita julkisuuteen halutaan vaikuttaa yleiseen keskusteluun ja sitä kautta yleiseen mielipiteeseen ja myöhemmin päätöksentekoon.

Tapahtumat kertovat myös siitä, että asiat eivät ole ministereiden hanskassa. Samalla tapahtumat kertovat myös laajemmasta ongelmasta. Siitä, että Suomen tasavallan hallitus on toimintakyvytön.

 

Jos haluat, että muutkin lukevat blogin, niin paina allaolevia Facebookin ja Twitterin painikkeita.

www.reijotossavainen.net

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän ReijoPaunonen kuva
Reijo Paunonen

Sähläämisen maku oli myös liikenneministeriössä, jossa syrjittiin suomalaisia liikenteenharjoittajia allekirjoittamalla aivan käsittämättön valtiosopimus Suomen ja Venäjän välillä.
Tässä selityksiä ko ministeriöstä:
- Syy sopimukseen on se, että ainakin kymmenen vuotta hiertäneeseen asiaan haluttiin sopu.
- Suomen viranomaiset ovat joutuneet valvomaan venäläisajoneuvojen venäläisiä paino- ja mittarajoituksia.
- Valtiosopimus tehtiin mm sen vuoksi, että itäkuljetukset ovat jo nyt 90-prosenttisesti liukuneet venäläisten yritysten haltuun. Sopimus ikään kuin sinetöi vakiintuneen tilanteen.

http://reijopaunonen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1771...

Käyttäjän KaarleAkkanen kuva
Kaarle Akkanen

Kun Erkkiä ei kukaan kutsu kylään, niin hän kirjoittelee kirjojaan. Ns. oman toimen (kirjailija) ohella ei sitten "sivutoimea" kerkeä vahtia, pysyä ajan hermolla? Kiusallista sitten selitellä mollata, nollata alaistensa työtä?

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

On erinomaisen suotavaa ja Suomen edun mukaista, että virkamiehet ottavat vallan Suomessa.

Virkamieshallitus olisi tällä hetkellä ainoa oikea ratkaisu yrittää oikaista syöksykierrettä, johon kyvyttömät hallituksen ja opposition poliitikot ovat maamme ajaneet.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Hallitus on semmoinen kuin oppositiokin. Ilman kovaa oppositiota on hallituskin löysä, saamaton.

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

- halutaan vaikuttaa yleiseen keskusteluun ja sitä kautta yleiseen mielipiteeseen ja sitä kautta myöhemmin päätöksentekoon.-

Minusta se on ihan oikein, että kansa saa hyvissä ajoin tietää missä mennään. Ja voi aloittaa keskustelun, jonka pohjalta päättäjät saavat tietää mitä mieltä kansa on asiasta. Jos se nyt millään tavalla vaikuttaa päättäjiin. Vaikutus jäänee kuitenkin vähäiseksi, jos keskustelujen mielipide on vastakkainen päätöksentekijöiden mielipiteeseen nähden.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Vuotaminen on usein tarkoituksellista

1) Sillä voidaan haluta signaloida tarkkailijoille (Ryssä, NATO, jne) mitä valmisteilla on, tai miten asioiden uskotaan olevan, jos teksti olisi ns. virallisesti valtion tasolta lausuttuna liian raakaa. Se voi toimia koepallona. Näinhän esim Euroopan keskuspankki on vuosia toiminut - asia vuodetaan, ja katsotaan kursseista, mikä on ollut markkinareaktio vuotoon. Tämänkaltainen testailu voi olla hyvinkin järkevä tapa kokeilla useita vaihtoehtoisia toimintatapoja todellisuudessa, ja valita sitten niistä se parhaiten toiminut toteutukseen asti.

2) Vuotaminen voi olla virkakoneiston tapa reagoida aiheelliseen tai aiheettomaan pelkoon, että raporttien havainnot ja toimenpidesuositukset haudataan ja unohdetaan - ja vuotamalla ne varmistetaan, että asia ei jää huomiotta.

3) Pahin vaihtoehto on, että tiettyjen näkemysten kannattajat vuotavat sellaista materiaalia, jonka he uskovat edistävän omien näkemystensä yleistä kannatusta, tai tuhoavan heidän vastustamien kantojen yleistä kannatusta. Tällöin virkakoneisto on siirtynyt politikoinnin puolelle.

Toimituksen poiminnat