Reijo Tossavainen, toisinajattelija Sanoja ja tekoja. Nöyrästi, mutta nöyristelemättä.

Ikärasismi yleisin ja pahin rasismin muoto

Rasismi on ikävä ja tuomittava asia missä muodossa tahansa. Sitä ei saa hyväksyä. Ei todellakaan.

Rasismista on tullut moni-ilmeinen leimakirves. Se on helppo heittää milloin missäkin tilanteessa. Varsinkin somen puolella se on yleisin lyömäase. Ja liian usein perusteettomasti.

Mielestäni tämän yhteiskunnan pahin rasismin muoto on ikärasismi!

Yli 50-vuotiaiden työttömien työnsaanti on huomattavasti vaikeampaa kuin nuorempien. Näin siitäkin huolimatta, että vanhemmilla on työhön liittyvää osaamista ja kokemusta paljon enemmän kuin vasta koulunsa käyneillä. Myös elämän ns. ruuhkavuodet ovat takanapäin, joten niistä ei ole harmia työelämässä.

Vanhemmat ihmiset ovat pitkälti rakentaneet tämän maan hyvinvoinnin. Nyt se on siinä muodossa, mistä he nuorina vain haaveilivat ja minkä eteen he ovat vuosikymmeniä uurastaneet. Esimerkkinä olkoon vaikkapa peruskoulu.

Edellä kerrotusta huolimatta monien mielestä vanhemmilla ihmisillä menee "liian hyvin". Tämä ilmenee hyvin ikävällä tavalla esim. eläkkeissä. Noin pari vuosikymmentä voimassa ollut indeksileikkuri on vaikuttanut rajusti, sillä eläkkeet ovat nyt noin kolmanneksen pienemmät kuin ilman sitä.

Jos jollekin ammattiryhmälle/ammattiliitolle ehdotettaisiin, että teidän palkasta pitää leikata kolmannes pois, koska yhteiskunnan kokonaisetu niin vaatii, siitä ei selvittäisi pelkästään lakolla...

Media kiinnittää huomion lähes pelkästään etniseen rasismiin. Toki kadulla koettua ikävää huomautusta ei pidä hyväksyä, mutta se on kuitenkin pientä ikärasismin pahuuden rinnalla.

Jokin aika sitten eräs pienen eläkkeen varassa sinnittelevä ikäihminen totesi minulle vanhan sanonnan mukaisesti, että "kiittämättömyys on maailman palkka". Pitää paikkansa tämänkin asian osalta.

 

Jos haluat, että muutkin lukevat blogin, niin paina allaolevia Facebookin ja Twitterin painikkeita.

www.reijotossavainen.net

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (25 kommenttia)

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Puhut asiaa- kuka tekisi jotain ?

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Nythän on ollut puhetta, että kolmannes palkoista pitää leikata jotta Suomen teollisuus säästyy. Tälläisiä näkemyksiä ovat esittäneet eri puolueiden edustajat .

Käyttäjän tomba66tomba kuva
Tomi Kuusinen

Nythän tämä suuren suosion saavuttanut "positiivinen syrjintä" ja "tasa-arvo" voitaisiin ottaa käyttöön julkisen sektorin rekrytoinnissa. Julkinen sektori palkkaisi vain yli 50-vuotiaita työttömiä. Tasa-arvoa kehitettäisiin huomioimalla sukupuolijakauma julkisen sektorin työpaikoissa nykyisessä tilanteessa.

http://www.stat.fi/til/tyti/2011/13/tyti_2011_13_2...

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Ikärasismi kohdistuu milloin vanhempiin, milloin nuorempiin. Esimerkiksi minun mielipiteeni Kataisen pojasta ja Urpilaisen tytöstä reippaina ja ahkerina nuorina, mutta kehnoina talouspoliitikkoina, on rakentavalta näyttävästä kriittisyydestään huolimatta silkkaa ikärasismia.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Sekin on ikärasismia, että nuoremmat joutuvat maksamaan suurten ikäluokkien ylisuuret eläkkeet. Ja kun oma eläkevuoro tulee, eläkkeitä ei enää välttämättä edes makseta.

Pekka Heliste

Omasta eläkkeestäsi päätät sinä ja sinun ikäluokkasi.Jokainen ikäluokka on vuorollaan päättämässä asioista ja jos sinä et saa eläkettä niin sinä tai lapsesi olette niin päättäneet

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Voisiko eduskunta säätää lain, että ainoastaan yli 65-vuotias Suomen kansalainen voidaan valita kansanedustajaksi ja ministeriksi voisi päästä vasta yli 70-vuotta täyttänyt kansalainen ?

Jos ikärasismin kitkeminen vaatii lainsäädäntöä, niin mennään sitten suoraan sinne sylttytehtaalle.

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen

Eikö pitäisi puhua ikäsyrjinnästä, mieluummin kuin rasismista?

Sitä paitsi onko syrjinnässä ikä määräävä tekijä vai yhteiskuntaluokka, suhde pääomaan? Tarkoitan, että korkeassa asemassa olevia kapitalisteja korkeasta iästä huollimatta ei Suomessa syrjitä. Sen sijaan proletariaattia alistetaan, riistetään ja sorretaan.

Pekka Pylkkönen

Ehkä, kenties, ikäihmisillä työn hinta ja tuottavuus eivät vastaa toisiaan. On melko sikamaista väittää että suomalaiset työnantajat eivät palkkaa vanhempia vain siksi että inhoavat näitä.

Katsokaa olisiko lainsäädännössä myös jotain ongelmia jotka esimerkiksi kasvattavat vanhemman ihmisen palkkaaminen riskejä .

Pekka Heliste

Lainsäädännössä ei ole enää merkittäviä esteitä ikääntyneen palkkaamiseksi
Vuoden 2005 eläkeuudistuksessa poistettiin viimeiden työnantajan vastuu työkyvyttömyydestä

Tilastokeskuksen palkkatilaston mukaan palkat ovat korkeimillaan 40-45 ikävuoden välillä yksityisellä sektorilla.Ja palkkataso laskee 45 ikävuoden jälkeen

Mutta on selvää, kun työttömiä on 485000+100000 työssäolevaa hakee työtä niin 30000 jaossa olevaa työpaikka on niin vähän, että aina voi palkata sen kaikin puolin priiman, ikääntyneet voi karsia pois jo koneella kun pistää ikärajoiksi 25-35.

Työkkäri pakttaa työttömät hakemaan kaikkea mikä liikkuu ja niinpä hakemuksia tulee jopa 600 yhteen työpaikkaa, Ei niitä kykene kukan seulomaan ja niinpä nuoret ja ikäänynemmät rajataan pois valikon ikärajoja rukkaamalla.Ei kukaan edes lue +50-vuotian hakemusta, jotn siihen voi kirjoittaa mitä haluaa, se ei vaikuta valintaan

Pekka Pylkkönen

Iäkkään työntekijän irtisanominen tai lomauttaminen voi tulla yritykselle niin kalliiksi ettei kukaan tervepäinen ota riskiä.

Pekka Heliste Vastaus kommenttiin #12
Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #14

Kun työnantaja irtisanoo yli 56 - vuotiaan työntekijän, se voi joutua maksamaan jopa 90% työntekijän työttömyysturvan menoista eläkkeelle saakka.

Täysin käsittämätön lainsäädäntö joka ei ainakaan helpota iäkkäämpien työllistymistä.

Pekka Heliste Vastaus kommenttiin #15

Väärin, vain lisäpäivistä voi joutua maksamaanja ellei irtisano niin maksu on nolla

KUn putkea on lyhennetty niin käytännössä joutuu maksamaan vain max vuodesta,

henkilön ilman lisäpäiväkorvausta. Kun pakkasumma on alle 2 miljoonaa euroa niin tuo lisäpäivämaksu on 0 euroa ja tuo 90 % taso tulee vasta kun palkkasumma 31 mijoonaa

Eli 99 % yrityksistä voi palkata ilman lisäpäiväkorvausvelvoietta

http://www.tvr.fi/fi/tyonantajanomavastuumaksu/mak...

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #16

Pötyä. Omavastuu lankeaa maksuun myös henkilölle tosiasiallisesti maksetuista työttömyyskorvauksista. Voit lukea esimerkit tvr sivuilta.

Kahden miljoonan palkkasummaan ei vielä montaa kymmentä työntekijää tarvita.

Pekka Heliste Vastaus kommenttiin #17

Tuo linkkini on juuri tuolle sivulle, luepa ensin .

Ja joka tapauksessa 99 % yrityksitä ei joudu maksmaan yhtään mitään oli laskentapa lisäpäivistä tai kokopäivärahaketjusta

"Työnantajan palkkasumman vaikutus maksun suuruuteen
Työttömyysturvan työnantajan omavastuumaksu koskee työnantajia, joiden työttömyysvakuutusmaksun perusteena oleva palkkasumma ylittää 1 990 500 euron alarajan. Alaraja on vuoden 2014 tasossa. Määräävää on irtisanomisvuotta edeltäneen vuoden palkkasumma tai lomautusilmoituksen antamisvuotta edeltäneen vuoden palkkasumma."

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #18

Juuri sanoin että lue toki se linkkaamasi sivu ja sieltä löytyvät esimerkit.

Suurin osa yrityksistä on tuon rajan alla mutta työntekijöistä liki 60% työskentelee yrityksissä jotka joutuvat maksamaan. Samoin maksut koskevat koko julkista sektoria, eikä suomesta taida montaa julkisyhteisöä löytyä joiden palkkasumma jää alle 2M €.

Pekka Heliste Vastaus kommenttiin #20

Pienet yrityksethän nykyään työllistävät ja julkinen sektori ei irtisano eikä sen ainakaan pitäisi irtisanoa ikääntyneitä

Pekka Heliste Vastaus kommenttiin #20

Jakun katsoo YT:tä ja irtisanottuja niin ne keskittyvät ikääntyneiden irtisanomiseen, joten eivätpä nuo maksut paljoa pelota eli makut eivät ole este irtisanomiselle

Pekka Heliste Vastaus kommenttiin #20

Pienyrityksissä alle 10 työntekijää työskentelee jo yksistään 50 % yksityisen sektorin työllisistä ja K-sektorissa alle 50 hengen yrityksissä n 10 %, yhteensä 60 % eli taitaa luvut olla toisinpäin kuin esität

http://www.stat.fi/til/syr/2011/syr_2011_2012-11-2...

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #24

Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2012 alle 10 hengen yrityksissä työskenteli 25% ja 10-49 hengen yrityksissä 20% työvoimasta. Keskisuuret 50-249 18% ja suurissa 37%. Osa 10-49 henkilön firmoista maksaa maksua ja käytännössä kaikki keskisuuret sekä suuret. Eli lähes 60% työvoimasta on maksun piirissä.

Pekka Heliste Vastaus kommenttiin #25

Työvoimaan kuuluvat työttömätkin, joten olet jotenkin harhautunut tilastojen tulkinnassa

Julkinen sekori ei juurikaan irtisano eikä sen pitäisi irtisanoa ainakaan ikääntyneitä, sillä sen pitäisi olla esimerkkinä.

Ja yksityisen sektorin työllisistä 712000 oli töissä pienyriyksissä eli noissa pienyrityksissä .Kun yksityisellä sektorilla oli töissä 1486000 henkilöä niin jo yksistään pienyrityksissä oli töissä 48% yksityisen sektorin työllisistä

Ja K-sektoria pitää hiemen iteroida, sillä Tilastokeskus ilmoittaa tämän karkeasti, mutta arviolta n 60 % yksityisen sektorin työllisistä on alle 50 hengen yrityksissä.Tuo maksuraja on mitoitettu n 50 hengen palkkakulun mukaan

Suurisssa yrityksissä on töissä n 526000 Tilastokeskuksen mukaan

"Tarkasteltaessa yritysten kokoa pelkästään henkilöstömäärän mukaan, pk-yrityksiä oli 321 607 ja niistä pieniä yrityksiä 319 094. Pk-yritysten henkilöstö oli 65 prosenttia kaikkien yritysten henkilöstöstä ja liikevaihto 51 prosenttia kokonaisliikevaihdosta."

Näin siis kertoo Tilastokeskus

Ja pitäää muistaa, että tuon täyden maksun maksavat vasta yritykset joiden palkkakuku on yli 30 miljoonaa euroa eli 1000 hengen yritykset

Pekka Heliste Vastaus kommenttiin #17

SEn verran täytyy antaa periksi, että työttömyyspäivärahastakin joutuu maksamaan omavastuumaksua, jos irtisanotulla 63-ikävuotta on täyttynyt ennen kuin 500 päivää on tullut täyteen

Käyttäjän JaakkoNurmi kuva
Jaakko Nurmi

Jos oikei olen ymmärtänyt, blogisti puhuu ansaittujen eläkkeiden leikkauksesta Lipposen hallituksen aikana, sekä Rinteen sitä jatkaessa, toisin kun lupasi ennen valintaansa ministeriksi.

Tämä työeläkkeiden höyläys on ikärasismia pahimmillaan. Sovituista asioista ei ole pidetty kiinni, edes lähimain.

Kajoaminen työnsä täyttäneen ihmisen eläkkeeseen on pahimman luokan ryöstö. Luvatta toisen tilillä käyminen on rikos ihmistä ja perustuslakia vastaan. Tämä ryöstö on jatkunut jo toistakymmentä vuotta, ja jälkeenjääminen muuhun palkkakehitykseen kasvaa joka päivä, jos tilannetta ei korjata.

Käyttäjän Papaone kuva
Pekka Pulkkinen

Eläkkeistä on alennetun ideksin takia leikattu nyt noin 30%.
Sopisiko se, että seuraavaksi leikataan ministerien, kansanedustajien, virkamiesten ja heidän avustajien palkoistaan 30 %, mieluiten taannehtivasti?
Ai, eikö sovi? Miksi?
Missä tasa-arvoisuus?
Missä rasismin vastaiset teot?
Ilmeisesti edelleen toimii hyvä-velijärjestelmän perustelut, ensin oma etu, sitten puolueen etu ja muusta viis.

Toimituksen poiminnat