Reijo Tossavainen, toisinajattelija Sanoja ja tekoja. Nöyrästi, mutta nöyristelemättä.

Byrokratian kapulakielestä päästävä eroon!

Allaoleva teksti on kopio eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunnan juuri päättyneen kokouksen esityslistalta, ja se on erään käsiteltävän asian otsikko.

Teksti on järkyttävää kapulakieltä. Eikä edes pahimmasta päästä, vaan ihan "normaalia". Kerrottakoon, että kyse on lopulta ns. rikkidirektiivistä, vaikka se ei otsikosta selkokielisesti ilmene:

4. HE 86/2014 vp eduskunnalle alusten aiheuttaman meren pilaantumisen ehkäisemisestä vuonna 1973 tehtyyn kansainväliseen yleissopimukseen liittyvän vuoden 1978 pöytäkirjan uudistetun VI liitteen ja siihen myöhemmin tehtyjen muutosten hyväksymisestä sekä laeiksi uudistetun VI liitteen ja siihen myöhemmin tehtyjen muutosten lainsäädännön alaan kuuluvien määräysten voimaansaattamisesta ja merenkulun ympäristönsuojelulain muuttamisesta.

Tutkimusten mukaan kansalaisilla on suuria vaikeuksia ymmärtää esimerkiksi erilaisissa lomakkeissa käytettävää kieltä. Ongelma vain pahenee, sillä yhä useammin ihmiset joutuvat asioimaan netin kautta.

 

Jos haluat, että muutkin lukevat blogin, niin paina allaolevia Facebookin ja Twitterin painikkeita.

www.reijotossavainen.net

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (17 kommenttia)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Minä en ymmärrä sitä, että kansanedustaja pyytää ikäänkuin apua kansalta tämän asian korjaamiseksi, mutta ei korjaa sitä, vaikka on kansan valtakirja näin toimia.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Teksti on ministeriöiden virkamiesten laatimaa, ei kansanedustajien.

Voin kuvitella, että ministeriön kahvipöydässä on nauru maittanut, kun ovat hokeneet luomaansa lausehirviötä uudelleen ja uudelleen.

Joskus aikanaan tämä oli jopa eräänlaista virkamieshuumoria.

Keksiä mahdollisimman vaikeasti ymmärrettäviä ja ympäripyöreitä lauseita hallintoalamaisten kiusaksi.

Reijo Tossavainen

Alsiolle: En minä voi mennä jokaisen byrokraatin ja monen muun ohjeita ja muita tekstejä laativan luokse sanomaan, että...

Tarkoitan, että ongelman poistuminen ei ole hoidettavissa uusilla määräyksillä ja uudella byrokratialla. Ongelma on korvien välissä...

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Korvien välissä on, mutta kenen milloinkin? Pekka Ravi lupasi viedä lakialoitteen hallitukseen, kun vain sen laitan paperille. No paperilla se oli, mutta kun virkamies sanoi ei, niin Pekka uskoi.

Miten siinä tapauksessa toimikaan edustamasi laitos? Lupaus äänestäjälle oli heti virkamiehen toimesta torpattu, eikä edustaja voinut muuta kuin nolona selittää, että en voi enempää tehdä asialle.

En syytä sinua, koska tiedän että tehtävä on mahdoton yhdelle, mutta miksi te ette prkl liity yhteen ja sano virkamiehille kuka käskee.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #4

Ari Alsio,

Kunpa virkamiehet voisi bannata näkymättömiksi ja sanattomiksi kuten blogistina pystyt bannaamaan kommentoijat, niinkö ?

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #6

Se koira älähtää johon kalikka kalahtaa. Kuvattomuus on US-sääntöjen vastaista, joten bannaan kuvattomuuden perusteella kaikki kommentit.

Olen tehnyt sen joskus ennenkin, mutta vapautin jossain vaiheessa kaikki kuvattomat bannista, mutta nyt bannaan taas. Mitään muuta syytä ei sinunkaan banniisi ole.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #8

Kuvani löytyy US:n Puheenvuoron joustavien sääntöjen mukaisesti nimeäni klikkaamalla.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

4. HE 86/2014 vp eduskunnalle 1973 tehtyyn kansainväliseen yleissopimukseen tehtyjen muutosten lainsäädännön alaan kuuluvien määräysten voimaansaattaminen ja merenkulun ympäristönsuojelulain käsittely.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Tulee mieleen uskonpuhdistus, jossa ruvettiin saarnaamaan kansan kielellä latinan sijaan. Hallintokoneisto kehittää helposti oman kielensä ja tavat voidakseen eristää tavalliset ihmiset pois päätöksenteosta kun vain vihkiytyneet ymmärtävät mistä on kysymys. Lakimiesten kapulakieli on kuin muinaiset loitsut. Demokratian toteutumisen edellytys on, että kansa pystyy ymmärtämään mistä päätetään ja miksi. Nyt edes kansanedustajat eivät pysy kartalla. Pahin on nämä kehysriihet, joissa väkisin simputetaan pieni porukka hallituspuolueiden johtajia hyväksymään parissa päivässä ties mitä ja lopulta kukaan ei ole välttämättä ymmärtänyt mistään mitään.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla

Ihan selkokieltähän tuo lainattu pätkä on. Miten itse sen sanoisit paremmin ja ymmärrettävämmin niin ettei asia jää epäselväksi?

Reijo Tossavainen

Laivojen rikkipäästöjen rajoittaminen.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla

Eli jätät kertomatta asioita ja se on parempi?

Mihin sopimuksiin ja pykäliin asia perustuu on aika olennaista sisältöä. Jos hallitus muotoilisi jotain noin kuin sinä, olisit täällä valittamassa kuinka hallitus pimittää tietoa ja peräänkuuluttaisit läpinäkyvyyttä ja kansalaisten informoimista. Ihmettelisit kuinka kansa voisi ymmärtää kun sille ei kerrota mihin asiat perustuvat.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Byrokraattien pitäisi käyttää ns. selkokieltä, jolloin esimerkiksi maahanmuuttajat ymmärtäisivät paremmin lukemiaan suomalaisia lakitekstejä. On täysin mahdotonta vaatia heiltä maamme lainsäädännön tuntemusta nykyisen kapulakielen käytön vuoksi.

Onko byrokraattien kapulakieli kotoutumisen onnistumisen hidasteena ja jopa joskus esteenä ?

Jouni Nordman

Eli virkamiehet myyvät sellaisessa muodossa aloitteensa, jota kansanedustajat eivät ymmärrä. Jolloin voivat aina sellaisen muodon aikaseksi saada, jossa omat asemat mielummin lisääntyvät kuin vähentävät, eli toiminta on syypää Suomen byrokratian suureen kokoon.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Munkkilatinaa, so. teologiaa, arvostetaan täällä jatkuvasti ihmisluonteen syvällisimpänä tuntijana, vaikka mannermaalla kuten Ruotsissa on panostettu enemmän 1800-luvulta lähtien kehittyneisiin uudempiin ajattelutapohin psykologiaan, psykiatriaan ...

Ilkka Kanervan ja Matti Vanhasen ja molempien Ahteiden sekä Timo Rädynkin tapauksessa, kuten myös kokoomuksen puoluesihteerin paikalta savustetun Harri Jaskarin osalta media fokusoi huomion jalkoväliin korvavälin sijaan.

Käyttäjän Papaone kuva
Pekka Pulkkinen

Ratkaisu on varsin yksinkertainen.
Vähintäinkin puolet valtion mammuttimaisen ylisuuren byrokratian virkamiehistä tossutehtaalle. Lisäksi mahdollisesti tarvittavat uudet virkamiehet suomenkielen kurssille ja kokeet perään.

Toimituksen poiminnat