Reijo Tossavainen, toisinajattelija Sanoja ja tekoja. Nöyrästi, mutta nöyristelemättä.

Maahanmuuttajat keskittyvät samoille alueille yhä nopeammin

Vieraskieliset keskittyvät pääkaupunkiseudulla tietyille asuinalueille. Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla on jo lähes kolmekymmentä aluetta, joiden asukkaista yli viidennes puhuu äidinkielenään muuta kuin suomea, ruotsia tai saamea.

"Kehitys on jyrkkä ja erittäin nopea", kuvaa Helsingin yliopiston kaupunkimaantieteen professori Mari Vaattovaara maahanmuuttajien määrän kasvua Hesarissa.

Vantaan Länsimäessä ja Helsingin Meri-Rastilassa vieraskielisiä on jo yli 30 prosenttia. Äskettäin Helsingissä eräs peruskoulun ala-aste lopetettiin, ja keskeisenä syynä oli oppilaiden "liiallinen vieraskielistyminen". Ei jääty odottamaan tilanteen kärjistymistä.

Olennaista on huomata, että "kehitys on jyrkkä ja erittäin nopea". Meillä "viralliset tahot" ja maahanmuuttoon suopeasti suhtautuvat, monikulttuurisuuden auvoisuutta korostavat tahot ovat tähän saakka vakuuttaneet, että muualla maailmassa tapahtunut taustoiltaan samankaltaisten maahanmuuttajien keskittyminen samoille alueille ei ole mahdollista, koska "meillä hommat osataan  hoitaa oikein".

Vaattovaara sanoo, että "yleensä tällaiset muutokset ja niitä seuraavat vaikutukset kaupunkirakenteeseen tapahtuvat hitaasti. Meillä on Suomessa käsissämme erikoinen tilanne, joka tuo valtavia haasteita."

Siis valtavia haasteita. On hyvin todennäköistä, että ehkä jo noin 10 vuoden kuluttua meillä on samankaltaisia ongelmia, mitä on ollut esimerkiksi Malmön ja Tukholman eräissä lähiöissä.

Tässä tilanteessa monikulttuurisuutta ihannoivat ja maahanmuuttokriittiset pitäisi saada yhteisen pöydän ääreen miettimään mitä me haluamme tulevaisuudelta. Tämä lienee turha toive. Juupas-eipäs väittely leimakirveineen jatkuu.

Vielä ei ole liian myöhäistä. Jotakin pitäisi tehdä. Ihan oikeasti!

Hesarin juttu blogin aiheesta http://www.hs.fi/kaupunki/a1414298338550?ref=hs-top4-4

 

Jos haluat, että muutkin lukevat blogin, niin paina allaolevia Facebookin ja Twitterin painikkeita.

www.reijotossavainen.net

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Ilmiötä on nopeutettu mm. sillä, että maahanmuuttajat ovat useissa tapauksissa saaneet etusijan kaupunkien vuokra-asuntojonoissa.

Ei voi olla sattumaa, että yhteen vuokrataloyhtiöön osuu yli 90% ulkomaalaistaustaisia asukkaita, kun kaupungin sosiaalivirasto tai vuokratoimi on toimittanut asuntojen jaon.

Ruotsissa ilmiötä on pahennettu kotikutoisesti siten, että alkuperäisiä ruotsalaisia vuokralaisia on pakkosiirretty kodeistaan toisaalle, jotta sopivalla sijainnilla olevia taloja on voitu luovuttaa maahanmuuttajille.

Viimeisten tutkimusten mukaan suomalainen white flight suuntautuu omistusasumiseen halpojen korkojen myötä.

Näin ollen vanhat vuokrataloalueet slummiutuvat hiljalleen maahanmuuttajien keskittyessä niihin.

Suvaitsevaiston mieliksi todettakoon, ettei ole herkkua sekään, jos asuu talossa, jossa naapuruston muodostaa alkoholisoitunut, mielenterveys- tai huumausaineongelmista kärsivä kantaväestöön kuuluva populaatio.

Veikka Mattila

Juha-Pekka Kosonen, olen itse maahanmuuttokriitikko, mutta voitko antaa lähteitä tämän väitteesi tueksi: "Ruotsissa ilmiötä on pahennettu kotikutoisesti siten, että alkuperäisiä ruotsalaisia vuokralaisia on pakkosiirretty kodeistaan toisaalle, jotta sopivalla sijainnilla olevia taloja on voitu luovuttaa maahanmuuttajille.

Reijo Tossavainen

Vuosi sitten uutisoitiin Tukholman tapahtumista näin
http://youtu.be/RTehDTzF6o8

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Näin tapahtuu ympäri maailmaa. Samankieliset ja samanmieliset asettuvat kaikissa maailman metropoleissa omille alueilleen. Puhutaan China Towneista, juutalaiskortteleista, Little Finlandeista etc. Se on luonnollinen ja myönteinen kehitys. Ongelmia syntyy vain silloin kun byrokraatit alkavat kehitystä säädellä.

Mikään tätä kehitystä ei voi estää. Turha siinä on laittaa vastakkain maahanmuuttomyönteisiä ja - vastaisia.

Reijo Tossavainen

Vastakkainasettelua pitää välttää ja keskustella yhdessä ilman ennakkoasenteita ja leimakirveitä.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

No ilman leimakirveitä tämä kokemus. Olen useamman kerran ollut lähisukuni juhlissa. Suurin osa paikalla olleista oli suomen kurdeja. Ei mitään ongelmaa. Ovat mukavia, ihania ja ystävällisiä. Käyvät töissä ja elämä on monella tavalla ihan samanlaista kuin meilläkin perheissä. Miksi ei olisi? Ihmisä me olemme kaikki. Oletko Reijo Tossavainen tutustunut maahanmuuttajiin? Onko lähipiirissäsi yhtää maahanmuuttajaa? Oletko tietoinen käytännön tasolla heidän elämästään? Vasta sitten minusta voi nähdä mistä on kyse, jos noihin kysymyksiin osaa vastata. Ennakkoluulot ja uskomukset eivät ole hyvästä kenellekään eivät varsinkaan poliitikoille, jotka tekevät päätöksiä.

Reijo Tossavainen Vastaus kommenttiin #8

Ennakkoluuloja minulla ei ole. Tunnen kotimaassa asuvia maahanmuuttajia. Olen paljon matkustellut ulkomailla, jopa asunut siellä useita vuosia.

Veikka Mattila Vastaus kommenttiin #8

Olen tutustunut satoihin maahanmuuttajiin ja havainto on se, että käsitykset huonosti sopeutuvista ryhmistä ovat täyttä totta.

Ilkka Huotari

"Se on luonnollinen ja myönteinen kehitys."

Oletko ihan tosissasi, että tämä on myönteistä kehitystä? Asiasta tulee ongelmia esim. kouluissa.

Lisäksi Tukholman mellakat tulikin jo yhtenä esimerkkinä. Mistä ne mielestäsi kertovat?

Käyttäjän MarkoMSalo kuva
Marko Salo

Yksi asiaa nopeuttava mekanismi on se että valtio pyrkii levittämään pakolaisia ympäri Suomea. Kunnat kuitenkin ottavat vastaan pakolaisia sillä ajatuksella ettänämä muuttavat isompiin kuntiin/kaupunkeihin ennen kuin 3-4 vuotta on mennyt ja valtion rahoitus loppuu.

Käyttäjän LauriKorhonen kuva
Lauri Korhonen

Malliesimerkki Markon mainitsemasta toiminnasta:

http://www.hs.fi/kaupunki/a1412568918846

=================================
"Enemmistö syntyi varmaan siksi, että pakolaisista ei tule kunnalle lisäkustannuksia. Valtio huolehtii kustannuksista", sanoo kunnanhallituksen puheenjohtaja Outi Mäkelä (kok).

Tuskin pakolaiset jäävät Mäkelän mukaan kovin pitkäksi aikaa Nurmijärvelle, jos eivät löydä työtä.
=================================

Eli ainakin Nurmijärvellä lasketaan sen varaan, jotta valtiolta tulee rahat ja kun rahantulo loppuu 3-4 vuoden päästä, työttömät pakolaiset muuttavat helsinkiin tms. muiden työttömien pakolaisten jatkeeksi, asuma-alueille joilla on tuttuja maanmiehiä.

Härskiä toimintaa nurmijärveltä, mutta varmaankin ihan normaalia. Ovat vain ensimmäinen jolta lipsahtanut asia printtiin saakka.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Ihmettelin hiukan tuossa linkin takaa löytyvässä kaupunginosakartassa sitä, että Espoossa näyttää olevan yksi alue aivan Helsingin rajalla, joka on väritetty kaikkein tummimmalla. No, löytyipä se sitten sen samassa linkissa olevan hakukoneen avulla ja paljastui Otaniemeksi, jossa asuu yli 25% ulkomaalaisia. Ylivoimaisesti suurin osa heistä ilmoitettu kiinan kielisiksi.

Aalto-yliopisto, nääs ...

Toimituksen poiminnat