Reijo Tossavainen, toisinajattelija Sanoja ja tekoja. Nöyrästi, mutta nöyristelemättä.

Rasismia ei pidä hyväksyä, mutta se ei saa olla leimakirves

Kielenkäyttö sekä puhuttuna että kirjoitettuna on kehittynyt huonompaan suuntaan. Käytetään ikäviä, jopa solvaavia ja tarkoituksella vääristeleviä ilmaisuja.

Vaikka netti ja sosiaalinen media ovat erinomaisia asioita, sen varjopuolena on käytöstapojen puute. Kun et näe kohdetta kasvotusten, niin ikäänkuin puskan takaa on helppo huudella asiattomuuksia.

Esimerkiksi rasismi on vakava asia. Sitä ei pidä hyväksyä missään muodossa. Ei sen alkuperäisessä muodossa, tai jossakin "uudessa merkityksessä" kuten esimerkiksi ikärasismina.

Rasisti sanana on otettu kuitenkin leimakirveeksi. Sillä leimataan vastapuoli varsinkin silloin, kun ei enää löydy järkeviä ja asiallisia perusteluja.

Erityisesti perussuomalaisiin hyvin mielellään lyödään rasistin leima. Tällä halutaan tukahduttaa asiallinen keskustelu esimerkiksi maahanmuutosta.

Timo Soini aloitti tänään uuden ajan sosiaalisessa mediassa. Hän avasi pari kertaa viikossa "ilmestyvän" Soinin juutuupin. Ensimmäisen tarinan aiheena on juuri rasismi. Katso ja kuuntele:

http://timosoini.fi/2014/10/rasismi/?utm_source=twitterfeed&utm_medium=twitter

 

Jos haluat, että muutkin lukevat blogin, niin paina allaolevia Facebookin ja Twitterin painikkeita.

www.reijotossavainen.net

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (23 kommenttia)

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Rasismiin pätee vanha punikkien doktriini: "jos et ole puolellamme, olet meitä vastaan" Eli, jos et taistele rasismia vastaan, olet rasisti. Perussuomalaiset ovat lähinnä selitelleet, että eivät ole rasisteja. Se ei riitä. Tarvitaan tekoja rasismia vastaan.

Jonas Hellgren

Tarkoitatko siis, että kaikki persuja rasisteiksi syyttävät ovat vaahto suupielissä rääkyviä punikkeja?

"Tarvitaan tekoja rasismia vastaan."

Mitähän nuo muut eipersut sitten ovat tehneet?

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen

Soinin video ei ole mitään sosiaalista mediaa, koska kommentointioikeus puuttuu. Se on vain mediaa.

Käyttäjän MarkoKallionp kuva
Marko Kallionpää

"Rasisti sanana on otettu kuitenkin leimakirveeksi. Sillä leimataan vastapuoli varsinkin silloin, kun ei enää löydy järkeviä ja asiallisia perusteluja."

- Reijo Tossavainen US-blogissaan 31.10. -

"Rasisti Mark Levengood juontaa Pohjoismaiden neuvoston iltajuhlan. Suosittelen, että PS jää pois!"

- Reijo Tossavainen Twitter-tilillään 29.10. -

Reijo Tossavainen

Levengoodin mielipide oli rasistinen. Silloin kun jokin asia tai mielipide on rasistinen, niin se pitää voida silloin sanoa! Asian voi tarkistaa tästä http://youtu.be/0Yq0pREm-nU

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Soini yritti videossaan vesittää asiaa puhumalla "mielipiderasismista."

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Soini hyppää videossaan heti Kauman lastenvaunujen kyytiin ja luo kuvaa maahanmuuttajista jotka nostetaan jalustalle ja saavat parempaa kohtelua kuin suomalaiset.

Ei Soini mikään rasisti ole, mutta hän pitää rasistien äänistä ja muidenkin sellaisten, jotka eivät kykene ajatteluun itsenäisesti.

Reijo Tossavainen

Nyqvist: "Ei Soini mikään rasisti ole, mutta hän pitää rasistien äänistä ja muidenkin sellaisten, jotka eivät kykene ajatteluun itsenäisesti."

Suomennettuna Nyqvist tarkoittaa, että "minä olen antipersuna fiksumpi kuin persuja äänestävät, koska kykenen itsenäiseen ajatteluun".

Vaalien alla julkaistu persujen kasvogalleria oli osoitus yhtä ylimielisestä asennoitumisesta.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Höpsis, edustaja Tossavainen. Miksi luulet että Soini kirjoittaa bloginsa selkokielellä?

Reijo Tossavainen Vastaus kommenttiin #8

Edellä oleva kommentti vahvistaa aiemman arvioni ylimielisyydestä ja jonkinsorttisesta "bättre folk" asenteesta. Aiheeseen liittyy tämäkin http://youtu.be/0Yq0pREm-nU

Käyttäjän antvainio kuva
Antti Vainio

Jos haluat nähdä Tossavainen ylimielisyyttä, katso peiliin. Linkittämäsi Levengood-videon kommenttiraidalta taas näkyy Perussuomalainen ajatusmaailma varsin hyvin väkivaltafantasioineen ja homofobioineen. Suurin osa kommenteista kertakaikkiaan iljettäviä.

Kuka "julkaisi" persujen kasvogallerian?

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Eikö HS juuri julkaissut tutkimuksen, jonka mukaan PS on toiseksi ylimielisin puolue Kokoomuksen jälkeen?
Jos joku asia joltain näyttää, se myös on, totesi eräs vaikuttaja taannoin.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Lieksan PS:n puheenjohtaja Saastamoinen vaati kaupungilta somaleista puhdasta kokoustilaa, nyt hän on Perussuomalaisten eduskuntavaaliehdokkaana. Miten tämä mielestänne rinnastuu siihen, että "rasismia ei pidä hyväksyä"?

Käyttäjän TeroLeikkil1 kuva
Tero Leikkilä

Ei vaatinut, vaan vaati puhdasta kokoustilaa, kun somalit olivat sen taas sotkeneet. Ovatko somalit jotain yli-ihmisiä, joiden sotkemiset pitäisi hyväksyä ja jopa iloita sotkujen ihanasta monikulttuurisesta eksoottisuudesta? Rasismia on kohdella ihmisiä eri tavoin heidän etnisyytensä perusteella. Suuntaan tai toiseen.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Tossavainen, miksi Soini, ainoana puolueen puheenjohtajana joutuu jatkuvasti selittelemään ettei persuissa ole rasismia hyväksyviä jäseniä, miksi?

Reijo Tossavainen

Se johtuu Granlundista ja muista samankaltaisista.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Rasismitermiä tulee käyttää oikein. Kun joku esittää asian esimerkiksi yhteiskunnallisena keskusteluna, mutta sanoo samalla ongelman aiheutuvan maahanmuuttajista tai nostaa esiin, kuinka monta prosenttia kukin kansallisuusryhmä nostaa toimeentulotukea/on työttömänä/syyllistyy väkivalta- tai raiskausrikoksiin, on kyse leimaavasta puheenvuorosta, rasismista. Tätä keskustelua erityisesti Perussuomalaiset, mutta myös Kokoomuslaiset ehdokkaat haluavat käydä. Ilman, että kukaan saisi heitä rasisteiksi kutsua.

Tossavainen: "Sillä leimataan vastapuoli varsinkin silloin, kun ei enää löydy järkeviä ja asiallisia perusteluja."
Asiallista keskustelua ei voi käydä, jos esiin nostetaan leimaavia lukuja siitä, että tietyn kansanryhmän edustajista xx% syyllistyy johonkin esitettyyn rikokseen. Kyseessä on leimaava lausunto, jonka tarkoitus on osoittaa kansanryhmän olevan tietynlainen. Kyse on yksiselitteisesti rasistisesta lausunnosta, rasismista.

Lisäksi pidän kovin ikävänä, että Perussuomalaiset yrittävät vesittää rasismi-käsitteen puhumalla ikärasismista tai kuten pj. Soini, mielipiderasismista. Näissä tapauksissa kyse on ikäsyrjinnästä tai mielipidesyrjinnästä, rasismin kanssa niillä ei ole tekemistä.

Jonas Hellgren

"tai nostaa esiin, kuinka monta prosenttia kukin kansallisuusryhmä nostaa toimeentulotukea/on työttömänä/syyllistyy väkivalta- tai raiskausrikoksiin, on kyse leimaavasta puheenvuorosta, rasismista."

Onpa outo tulkinta. Totuuden puhuminen on rasismia.
Suomen valtio, oikeusministeriö ja poliisi ovat siis rasistisia. Samoin lähes kaikki valtalehdet, koska kaikki edellämainitut ovat nostaneet esille tilastotietoja. Sen kertominen, että suomenruotsalaiset tekevät vähemmän rikoksia kuin muut etniset ryhmät on rasismia.

Tervetuloa Kai Niemeläisen totalitaristiseen yhteiskuntaan. Ainoastaan termi neuvostovastainen on vaihtunut rasismiksi.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Tulkinnan osalta ei pitäisi olla mitään oudoksuttavaa. Jo vuosia ennen nykyistä rasismikeskustelua, 70-luvun lopussa, olimme tilanteessa, jossa käsitystä romanien "rikollisuudesta" ruokittiin samoin argumentein. Samalla jokainen romani leimautui varkaaksi. Tämä todettiin ja yleisesti hyväksyttiin rasistiseksi keskusteluksi, jonka jälkeen lehdistökin pakotettiin olemaan kertomatta rikosuutisoinnissa rikokseen syyllistyneen syntyperää.

Yhteiskunnallisen keskustelun kannalta on ongelmallista, että epäkohdista pitää voida keskustella ilman leimaamista. Mutta leimaavaa keskustelua on vältettävä. Siksi esimerkiksi ehkäisevään työhön tulee voida katsoa tilastoja selvittääkseen, miten ongelmiin joutuneita ryhmiä voidaan tukea.

Jos leimaamista esiintyy, se on voitava leimaajalle ja ympäristölle ilmaista. Rasismia ei tule missään nimessä hyväksyä, kuten Tossavainenkin kirjoituksessaan todisteli.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #24

On lievästi sanoen outoa, että tässä rasismikeskustelussa tuot toistuvasti esiin rikollisuuden joidenkin etnisten ryhmien erikoispiirteenä.

Mielipiteittesi perustelut sisältävät rasistisia elementtejä ja ovat leimaavia. Kommentoit toistuvasti samalla kaavalla , ikäänkuin rikollisuus ja sen pohdinta kuuluisivat olennaisena osana rasismikeskusteluun.

Henkinen ilmapiiri käy rajoittuneeksi ja tunkkaiseksi ja mielipiteiden vaihto tyrehtyy.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #26

Itse en lukuja nosta esiin, en myöskään erittele ryhmiä. Rikollisuus ja sen pohdinta aina, kun puhutaan maahanmuutosta eivät ole minun keskustelunaiheitani, vaan niitä nostavat esiin muut. Itse kritisoin sitä, ettei tällaisia leimaavia kommentteja saisi kutsua rasistisiksi heitoiksi. Sellaisina minä niitä pidän.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Kaikki ihmiset, kansat ja heimot ovat rasisteja. Ilman rasismia, rotuerottelua, ei olisi varsinaissuomalaisia, hämäläisiä eikä karjalaisia.
Minä olen rasisti, mutta en rotusortaja.

Jonas Hellgren

Toimituksen poiminnat