Reijo Tossavainen, toisinajattelija Sanoja ja tekoja. Nöyrästi, mutta nöyristelemättä.

EU:n ja euron umpikujan myöntää yhä useampi

Suomen ja suomalaisten kannalta vuosi 1994 oli surullinen, jopa suorastaan häpeällinen. Silloin yksipuolisen propagandan seurauksena Suomi päätti liittyä Euroopan unioniin.

Sen jälkeen liittovaltiorakennelmaa on punnerrettu kasaan askel askeleelta.  Mitä pidemmälle on menty, sitä suuremmiksi ongelmat ovat kasvaneet. Nyt olemme kokeneet eurooppalaisen talousromahduksen, eikä putken päässä näy valon kajoa.

Yhä useampi eu- ja eurouskovainen myöntää väärän valinnan. Nyt esimerkiksi tähän saakka lähes kritiikittä eurooppalaisen liittovaltion ihanuutta ylistänyt Sixten Korkman toteaa Helsingin Sanomissa selkokielisesti, että "nyt ollaan umpikujassa".

"Tässä tarinassa on draaman ja tragedian aineksia. Tarkoitusperät olivat hyvät, mutta matkassa oli liian paljon idealismia ja liian vähän raadollista työtä", Aalto yliopiston professori Sixten Korkman tunnustaa.

Vuonna 1994 Paavo Lipponen valehteli televisiossa. Hän piti edesvastuuttomanana pelotteluna puheita Suomen markasta luopumisesta. Vieressä nyökytteli päätään mm. Esko Aho. Samaa propandaa toisti EU-myönteinen media. Kansa valitettavasti luotti näihin puheisiin.

Mutta miten kävikään? Pääministerinä Paavo Lipponen lähti viemään Suomea heti Euroopan unioniin liittymisen jälkeen vahvasti mukaan Euroopan talous- ja rahaliittoon Emuun. Vauhti oli kova.

Korkmanin mielestä nyt ollaan umpikujassa. "Rahaliittoa on poliittisesti mahdotonta purkaa, mutta liittovaltiokehitys on fantasiaa. Pankkiunioni ja sijoittajavastuu voivat olla ulospääsy."

Korkman näyttää olettavan, että väärästä ratkaisusta päästään eroon tekemällä yhä pahempia vääriä ratkaisuja.

Eihän se niin mene. On tehtävä kuten entinen alokas sotaväessä. Hän ei yrittänyt korjata vanhaa asentoa, vaan teki kokonaan uuden. Päivä päivältä yhä useampi näkee tosiasiat EU:n ja euron osalta ja vaatii koko systeemin purkua tai täydellistä uudistumista.

 

Jos haluat, että muutkin lukevat blogin, niin paina allaolevia Facebookin ja Twitterin painikkeita.

www.reijotossavainen.net

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

12Suosittele

12 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (31 kommenttia)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Poliitikko joka myöntää olevansa umpikujassa on entinen tai sitten jäämässä vapaaehtoisesti pois politiikasta.

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala

"Rahaliittoa on poliittisesti mahdotonta purkaa, mutta liittovaltiokehitys on fantasiaa. Pankkiunioni ja sijoittajavastuu voivat olla ulospääsy."

Tuo Korkmanin kommentti on outo.

Poliitikot eivät siis voi myöntää virheitään, koska silloinhan he myöntäisivät virheensä. Tietynlaisena ongelman ratkaisijana esitetty liittovaltio ei onnistu poliittisista syistä, joten ongelmaa ei voi ratkaista poliittisesti. Aikalailla pattitilanne.

Ratkaisuksi esitetään pankkiunionia, joka kuitenkin johtaa liittovaltioon. Toisaalta on sitouduttu markkinoiden vapaaseen toimintaan ja pääomien vapaaseen liikkuvuuteen. Nyt kuitenkin ilmeisesti todetaan, että markkinoiden pitää toimia vieläkin vapaammin rajojen yli? Annetaan siis lisää vapauksia pankeille, jotta ne hyväksyisivät pienet "pakotteet".

Kyllä tästä selviää, että kuka tätä organisaatiota oikeasti johtaa. Valtioiden on siis oltava nöyriä ja halukkaita ottamaan lakki kouraan, ja kipaistava pyytämään rahaa liikepankkien kassaluukuilta. Tällaista on vapaan valtion rahapolitiikka finanssipolitiikasta puhumattakaan.

Reijo Tossavainen

Usein tulen pohtineeksi poliitikkojen moraalia.

Esimerkiksi Paavo Lipponen tiesi vuonna 1994 varsin hyvin, että mitä seuraa liitoksen jälkeen. Siitä huolimatta hän vakuutteli julkisuudessa toista. Suomen kielellä hän monien muiden poliitikkojen tavoin valehteli. Ja media kertoi sen kaiken totuutena.

En arvosta Lipposta rahtusenkaan vertaa. Haluan jopa sanoa, tunnen suurta vastenmielisyyttä lipposlaisuutta kohtaan.

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala

Liityn samaan joukkoon, mutta onhan niitä vastuunpakoilijoita paljon muitakin. Se vaan on uskomatonta, että kansa sietää tätä kusetusta maailman ääriin asti. Kyllä suomalaisilla on uskomattoman hyvä sydän.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

" Se luoti tiesi paikkansa, sit eipä kieltää voi,
enemmän tiesi se kuin me", näin kenraal aprikoi,
"ei kajonnut se heikkohon ja huonoon otsahan,
parempahan se pyrki vain, jalohon rintahan."

Suomalaisuuden olemus tiivistyy Runebergin Vänrikki Stoolin tarinoiden runossa Sven Dufva.

Käyttäjän KristinaKalliojarvi kuva
Kristiina Kalliojärvi

...ja hienossa kunnossa olevat aivot. Aivan käyttämättömät.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Taisi olla Lipposella ns. 'omalehmäojassa'-kampanjaa. Samalla tavoin kuin Kataisella ikään. EU:n korkeat virat tähtäimessä voi lupailla kansalaisille kaikkea hyvää (elintarvkeviraston lupaaminen Suomeen yksi hyvä esimerkki. Ei tullut Suomeen). Eri asia on sitten toteutetaako vai voiko lupaukset ylipäätään toteuttaa.

Jokaisen äänestäjän olisi tullut tuolloin EU:hun liittymisestä äänestäessään (neuvoa antava äänestys) ottaa huomioon kuinka suureksi paisuu tai mahdollisesti paisutetaan EU:n organisaatiota ja mitä hyötyä tuosta on yksittäiselle jäsenmaalle. Ainankaan pienelle sellaiselle. Kustannusten maksajaksi joutuminen ei ole hyödyksi luettavissa alkuunkaan. Suureksi onkin jo nyt paisunut organisaatio ja tuskinpa ollaan vielä lopullista muotoa edes nähty.

Tässäpä organisaatioon kuuluvat elimet ja erillisvirastot; http://europa.eu/about-eu/institutions-bodies/inde...

Vaikuttava on jo luettossa olevien elinten ja erillisvirastojen lukumäärä. Kustannukset eivät ole pienet, joka puolestaan näkyy jäsenmaksussa.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

"Vuonna 1994 Paavo Lipponen valehteli televisiossa. Hän piti edesvastuuttomanana pelotteluna puheita Suomen markasta luopumisesta. Vieressä nyökytteli päätään mm. Esko Aho."

1994????
VIDEO: Paavo Lipponen ja Sauli Niinistö vievät Suomen euroon ilman kansanäänestystä 1998

http://www.youtube.com/watch?v=Diu6dY6x6sM

Näköjään YLEn toimittaja tiesi paremmin (aivan lopussa).

Henry

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Ylen toimittaja Matti Maunu ja Keskustan Esko Aho olivat oikeassa ja SDP:n Paavo Lipponen ja Kokoomuksen Sauli Niinistö väärässä niin rahaliiton kuin liittovaltiokehityksen suhteen vuonna 1998.

Reijo Tossavainen ( ps. ) antaa blogissaan väärän todistuksen tapahtumien kulusta.

P.S. Uskon kuitenkin , että myös vuonna 1994 Paavo Lipponen valehteli televisiossa.

Reijo Tossavainen

Helsingin Sanomat on vielä sokea ja ylimielinen. Pääkirjoituksen otsikko tänään: "EU:n laajentuminen on ollut iso menestys."

Reijo Tossavainen

Jos meillä olisi ollut markka ja oma rahapolitiikka, olisimme voineet devalvaation avulla korjata vääristymän eli palauttamaan kilpailukyvyn ja nostamaan maan kasvun tielle.

Äskettäin jopa pankkiiri Björn Wahlroos totesi, että markan devalvoituminen olisi korjannut Suomen kilpailukyvyn.

Nyt on valittu pitkän kitumisen tie. Palkankorotukset ovat lähivuosina nollan tasoa. Samaan aikaan valtion pitää säästää eli karsia palveluja. Suomalaisten elintaso siis laskee.

Käyttäjän KaleviOnnela kuva
Kalevi Onnela

"Suomalaisten elintaso siis laskee." Tossavainen tarjoilee tämän toteamuksen sisäisen devalvaation haittapuolena valuutan devalvoimiseen verrattuna. Oman valuutan devalvointi on saanut romanttisen sädekehän, ikäänkuin se olisi siunauksellinen patenttilääke, jos vain olisi oma valuutta. Tosiasiassa valuutan devalvoinnissa kaikkien, paitsi joidenkin sijoittajien, elintaso putoaa heti.

Tossavaisenkin pitäisi kääntää johtopäätöksensä toisin päin: Elämme yli varojemme ja elintason lasku tulee Suomessa vääjäämättömästi toteutumaan tavalla tai toisella. Mitä myöhemmin, sitä kipeämmin.

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala

Sisäinen devalvaatio, joka on kohdennettua kurjistamista, on siis parempi vaihtoehto? Ainakin se sopii niille, joita se ei suoraan koske.

Mikään devalvaatio ei liene tavoiteltava vaihtoehto.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Ero sisäisen ja ulkoisen devalvaation välillä:

Britit devalvoivat puntansa 30% kun finanssikriisi alkoi. USA devalvoi dollarin 30% kun it-kupla puhkesi. Rahaa painoivat molemmat aivan sikana nykyisessä kriisissä.

Sitten on näitä maita, jotka eivät kokeilleet ulkoista devalvaatiota, vaan valitsivat sisäisen devalvaation, kun euroon kuuluivat. Espanja, Kreikka, Italia, Irlanti, eivät ole menestystarinoita.

Ajatus devalvaatiossa on aina "elintason pudottoaminen". Ero ulkoisen ja sisäisen välillä on, että ulkoinen on nopea ja tasapuolinen - se rokottaa kaikkia yhtä roimasti, mutta korjaa tilanteen. Sisäinen puolestaan kestää kymmenkunta vuotta, ainakin, ja tuppaa nostamaan työttömyysasteen parinkymmenen prosentin hujakoille ja nuorisotyöttömyyden lähes puoleen ikäluokasta.

Sisäinen vasta jakaakin ihmiset voittajiin ja häviäjiin. Johtavat virkamiehet, poliitikot ja ammattijohtajat - ns. eliitti - on turvassa sisäisessa devalvaatiossa, mutta kukaan muu ei ole.

Kumpikaan tie ei ole kiva, eli kysymyksenasettelussa pitäisi miettiä, kumpi on pienempi paha. Taloustieteiden näkökulmasta ja historian tuoreidenkin opetusten valossa johtopäätös on aivan selkeä - ulkoinen devalvaatio on aina parempi ratkaisu kuin sisäinen devalvaatio. Tästä ovat samaa mieltä EU-komissio, Euroopan keskuspankki, yliopistoekonomistit, Kansainvälinen valuuttarahasto, saksalainen cesIfo-tutkimuslaitos jne jne.

On populismia tai oikeastaan suoraa valehtelua esittää, että ulkoinen devalvaatio on puhdasta kauhua, kun taas sisäinen devalvaatio on siedettävä, tehokas ja välttämätön valinta.

Käyttäjän KaleviOnnela kuva
Kalevi Onnela Vastaus kommenttiin #25

Huopainen luennoi, ok, mutta ongelma on siinä, että kun sitä siunauksellista ulkoista devalvaatiota ei Suomi nyt voi tehdä, niin ei sitten tehdä mitään.

Kun ei mitään tehdä, elintaso kuitenkin putoaa tavalla tai toisella, mutta ulkoisten voimien toimesta. Mielestäni tällainen ajopuuna olo on poliitikoillemme helpoin, mutta useimmille suomalaisille pahin vaihtoehto.

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala Vastaus kommenttiin #25

Näin se menee. Tässä jos missä on ns. kahden kerroksen väkeä.

Käyttäjän TapioRantanen kuva
Tapio Rantanen

Entä mikä on puolueenne kanta euroon? 'Hiljaa kuin kusi sukassa' ei ole tulevia vaaleja ajatellen viisasta.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Tapio, pitää huomioida että kansalaisten muisti on tunnetusti lyhyt. Puhutaan kolmen kuukauden muistista, joten vielä on hiukkasen pantattava mitä ilmeisimmin puolueen yksityiskohtaista vaaliohjelmaa. Edes euron suhteen ei kannata paljastaa kortteja liian aikaisin. Eihän muidenkaan puolueiden vaaliohjelmia ole vielä ilmoille päästetty.

Toivotaan että kanta tuohon euroonkin selviää vaaliohjelmasta.

Reijo Tossavainen

Vaaliohjelmamme tulee olemaan hyvä ja kattava. Jätämme sen julkistamisen kuitenkin vaalien läheisyyteen, jotta siitä syntyy keskustelua silloin kun se on kaikkein toivottavinta.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #13

Oikein hyvä toimintaperiaate. Ei pidä antaa etulyöntiasemaa muille puolueille liian aikaisin. Vaalikeskusteluun piristystä kaivataan.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #13

Aivan niin, Suomihan lähtee nousuun , kun vaalipaneeleissa alkaa keskustelu.

Odotellaan...

Reijo Tossavainen

Savon Sanomat kertoo näin: "Valtiovarainministeri Antti Rinne (sd.) on huolissaan työvoiman riittävyydestä tulevaisuudessa. Hän toivoo, että Suomessa ryhdyttäisiin keskustelemaan vakavasti työperäisen maahanmuuton lisäämisestä."

Suomi on syvällä lamassa ja työttömyys vain pahenee. Silloin valtiovarainministeri ja demarijohtaja kantaa huolta maahanmuuton riittävyydestä. Järkyttävää!

Rinne voisi ensin lunastaa demareiden vaalilupauksen 100.000 uutta työpaikkaa. Toteuma on vain valitettavasti päinvastainen. Suomesta on hävinnyt 100.000 työpaikka.

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen

Maahanmuuttoasiassa Rinne on oikeassa. Meillä on paljon rakenteellista työttömyyttä ja heikkenevä huoltosuhde. Työvoiman kysyntä ja tarjonta eivät kohtaa. Työperäinen maahanmuutto auttaa näihin ongelmiin. On paljon parempi, että vapaaseen työpaikkaan rekrytoidaan maahanmuuttaja, kuin että työpaikka jää täyttämättä.

Reijo Tossavainen

Jos jollakin paikkakunnalla on työvoimapulaa, niin se pitäisi ensin ratkaista maan sisäisellä muuttoliikkeellä.

Tosiasiassa millään seudulla ei meillä ole työvoimapulaa. Joillakin aloilla ja joillakin seuduilla on tietyissä ammateissa vajausta. Kyse on silloin suomalaisten asenteista, ei aidosta työvoimapulasta.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola Vastaus kommenttiin #21

Tässä vaiheessa onkin hyvä kuulla mitkä ovat ne ps:n toimenpiteet joilla tätä maan sisäistä muuttoliikettä vauhditetaan.

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen Vastaus kommenttiin #21

"Jos jollakin paikkakunnalla on työvoimapulaa, niin se pitäisi ensin ratkaista maan sisäisellä muuttoliikkeellä."

Hieman yllättävä kommentti. Työpaikkoja löytyy kasvukeskuksista. Muistaakseni Tossavainen olet aiemmin puhunut keskittämistä vastaan.

Reijo Tossavainen Vastaus kommenttiin #27

Näin on. Ensisijaisesti on pyrittävä luomaan työpaikkoja eri puolille Suomea. Ei ole järkevää rakentaa Suomea uudelleen. Tarkoitan esim. sitä, että toisaalla asuntoja on tyhjillään ja niiden arvot ovat romahtaneet. Toisaalla on asunnoista pula ja hinnat pilvissä.

Käyttäjän seppopmuurinen kuva
Seppo Muurinen

Lipponen - jäähdyttelemässä ja Niinistö pressana mutta miten Aho siunailee sen aikaisia päätöksiä tekemisineen. Viinanen välillä väläyttelee - 90 luvun tuntoja tähän hetkeen.

Nyt on johtajuus hukassa sylttytehtaan varjoissa pälyillen !

Soini oli/on oikeassa perussuomalaisineen EU;n epämääräisyyksistä kuin takuiden että velkaeuroopan kisaillessa - yhdessä/erikseen - oma itsenäinen politiikka kiedottu EU;n helmasynteiseen muna ja kana efekteihin.

Kuka korjaa sadon ja ketkä taas iduttaa - elitismin hyvinvoinnin ?

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Tossavainen
Historia on historiaa, mutta mitä juuri nyt mielestäsi pitäisi Suomen tehdä- kerro se ja strategia siihen, mitä varmaan tulet todennäköisesti ehdottamaan!

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Tossavaisen puheet eivät noudata Persujen linjaa.

Eurosta eroamiseksi, puhumattakaan EU:sta, Perussuomalaiset ei tee mitään.

Siksi on äänestettävä muita.

Toimituksen poiminnat