Reijo Tossavainen, toisinajattelija Sanoja ja tekoja. Nöyrästi, mutta nöyristelemättä.

Suomen päätösvalta EU:ssa on hyttysen ininää

Aikoinaan Suomen EU-jäsenyyttä perusteltiin sillä, että "näin voimme olla päättämässä asioistamme". Itse laitoin silloin puheet hirtehishuumorin piikkiin.

Väite kyllä piti paikkansa, kun ei kerrottu kuinka paljon "me olemme päättämässä". Ei haluttu suureen eikä pieneen ääneen julistaa, että esimerkiksi EU:n tärkeässä ministerineuvostossa meillä oli seitsemän (7) ääntä, kun ääniä oli yhteensä 352. Näin ollen päätösvaltamme tarkalleen sanottuna oli parin prosentin luokkaa. Siis kaksi prosenttia eli hyttysen ininän verran.

EU:n osavaltioiden väliset voimasuhteet on määritelty nyt uusiksi. Suuret osavaltiot, kuten Saksa, nostavat omaa päätösvaltaansa. Tähän saakka Saksan ääniosuus on ollut 8,2 %, jatkossa se on 15,9 %. Suomen ääniosuus on jatkossa 1,1 % eli se ei ole enää edes hyttysen ininän luokkaa.

HS-Pravda yrittää tänään selittää tämänkin asian mahdollisimman EU-myönteisesti. Koko sivun jutussa todetaan mm., että "Suomi voi olla vähemmän huolissaan, koska se on perinteisesti kulkenut Saksan kelkassa".

Käytännössä päätösvalta varsinkin suurten asioiden osalta kulkee niin, että Saksa ja Ranska neuvottelevat ensin. Seuraavana päivänä koko kööri käy toteamassa tilanteen. Sen jälkeen suomalaispoliitikko tulee median eteen kertomaan, että "tänään me päätimme näin ja näin..."

 

Jos haluat, että muutkin lukevat blogin, niin  paina allaolevia Facebookin ja Twitterin painikkeita.

www.reijotossavainen.net

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (25 kommenttia)

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Ja pöhköille uskotellaan, että on tärkeää istua niissä pöydissä, missä asioista päätetään...ja pöhköt uskoo!

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Eikös joitakin asioita EU:n toimielimissä päätetä ei yksimielisyyden periaatteella vaan määräenemmistöisellä. Näin suuret jäsenmaat sanelevat mitä Suomenkin on tehtävä. Suomella ei siis ole edes mainitsemaasi 1,1 prosentin sananvaltaa käytännössä. Jää vain nyökyttelijän osa. Se jonka Suomen neuvottelijat ovat jo omaksuneet hyväksi tavaksi ja jälki on sen mukaista.

Käyttäjän Banjaljubitel kuva
Vesa Suonmaa

Harva enään muistaa parin vuoden takaa keskustelua eduskunnassa kun pääministeri Kataiselta tivattiin että eikös hänen pitäisi ottaa kantaa Suomen puolesta EU:n toimielimissä.

Kataisen vastaus oli varsin tyhjentävä hänen ajattelustaan:

"Pitäisikö minun sanoa että meitä tilanne ei miellytä ja me erotaan EU:sta?"

Eli Katainen oli siis hiljaa ja maksoi kiltisti kaikki EU laskut, tosin meidän lastemme piikkiin.

Komissaarina Katainen mitä ilmeisimmin jatkaa samalla hiirulaislinjalla noudatellen Saksan linjaa!

Tilanne karkaa euroalueella käsistä ja siinä ilmeisesti on ainoa toivo paremmasta. Toisten laskuja ei kannata maksaa!

Käyttäjän Papaone kuva
Pekka Pulkkinen

Eihän yksikään suomalainen ole mennyt EU-virkoihin suomalaisten edun vuoksi, vaan pelkästään, ainoastaan ja vain oman etunsa vuoksi tai vastuitaan pakoon "rintamakarkureina" epäonnistuneista kähminnöistään kotimaassaan.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Paavo Lipposen ( sd.) vallan aikana Suomen sentään edes kerrottiin vaikuttavan EU:n ytimissä. Nyt tuokin loruilu on loppunut ja vaihteeksi kerrotaan entisen jatkosodan aseveljemme Saksan hoitavan Suomenkin asiat EU:ssa.

P.S. Toivottavasti Saksa ei muistele pahalla Lapin sotaa 1944-45.

Pekka Heliste

Heh, ja EU:n ulkopuolella meillä olisikin valtavasti neuvotteluvoimaa ? Me voisimme pistää EU:n polvilleen ilmoittamalla, että emme myy teille kuin Suomen direktiivien mukaisia tuotteita ? Ja maataloutta tuemme niin kuin haluamme ?

Taitais käydä niin, että 60 % viennistä loppuisi siihen paikkaan ja meidät toivotettaisiin tervemenneiksi IVYyyn

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Me voisimme pistää EU:n polvilleen ilmoittamalla, että emme myy teille kuin Suomen direktiivien mukaisia tuotteita ?"

Ei Suomi EU:lle mitään myy vaan yritykset yrityksille ja kuluttajille. Direktiivit voi pistää sinne minne päivä ei paista, ei muutkaan maat niistä perusta. Oliko EU:n alkuperäinen tarkoitus olla kaupanestämisliitto?

Pekka Heliste

Kyllä ne välittävät, maat joutuvat herkästi EU oikeuteen , jos eivät välitä direktiiveistä

Yritäpä kaupata veneitä, joissa ei ole CE merkintää, voit olla varma , että myynti loppuu oitis ja päälle tulevat sakot

On lähinnä urbaanilegenda etti muualla välitetä direktiiveistä.

Suomi saa syyttää itseään, että kehittelee yliammuttuja määräyksiä

Direktiiivit ovat vain määräysten harmonisointia eli , tuotteen ei tarvitse täyttää kuin yhdet määräykset, ennen EU:ta 28 erilaista määräsykokoelmaa.

Kumpikohan on halvempaa ?

Esim aikaismemin piti olla valmistuslinjalla 28 erilaista puhelinkonetta, nyt sama kone käy kaikissa maissa

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Jos Ketola jotain suosittelee, sen on oltava melkein huono idea.

Ymmärtääkseni USA tai Kiina eivät kuulu euroon tai EU:n piiriin, ja syystä tai toisesta kauppa näiden maiden kanssa kulkee oikein hyvin.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Fail.

Koitapa tuoda USA:sta tai Kiinasta EU:n markkinoille sellaista tavaraa jotka eivät esim eurooppalaisia turvallisuuteen liittyviä direktiivejä täytä.
Tai viedä jotain joka ei noiden omia direktiivejä sun muita parakrahveja täytä.

Tämä on itse asiassa asia jota kannattaa mutustella, ja paljon. Herra Tossavainen & co on jo vuosien ajan lupaillut puolueensa johdattavan luvatun kansamme kohti tulevaisuutta jossa ei nimenomaan EU:n direktiivit meitä mitenkään koske.

Arkielämästä voidaan sitten miettiä mitä se pienimmissä tai suuremmissa kuvioissa tarkoittaa.

Käyttäjän AnteroKangas kuva
Antero Kangas

Totta, että Suomen päätösvalta 1% osuudellaan Euroopan laidalta vaikuttamalla on lähinnä vitsi. Perussuomalaisethan saivat jytkynsä kansalta sillä EU-vastaisuudellaan ja haluamalla pesäeron EU:sta. Sitten tapahtui jotain. Ei enää oltukaan eroamassa EUsta, vaan menossa Brysseliin niinsanottuun eurokriittiseen ryhmään. Sillä ei ole käytännössä mitään merkitystä, niinkuin ei EU:n kannalta koko Suomella ole. Hyvä maksumieshän Suomi on maksamaan muiden sotia ja pitämään pankkeja pystyssä. Puolueen linja on pysyminen EUssa. Sama on Kokoomuksella, Keskustalla, Kristillisillä ja demareilla.

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Mistäs noin tarkkaan perussuomalaisten linjan tiedät?

Käyttäjän karirosenlof kuva
Kari Rosenlöf

Sen verran kyllä komppaan Anteroa, että tuolla äänivyöryllä olisi varmasti enemmän aikaan saanut. Kansalla oli todella kovat odotukset itseni mukaan lukien PS:n vaalivoitosta.

Asioihin voi vaikuttaa mittavasti muutoinkin kuin hallituksessa noin huikealla kansan tuella. Sitä vai ei ole osattu käyttää oikein. Kaikella kunnioituksella, mutta itse en ainakaan mitään ihmeellistä huomannut tämän "jytkyn" jälkeen tapahtuvan. Päin vastoin. Kuljemme kohti kaaosta vain kiihtyvällä vauhdilla ilman minkäänlaista vastavoimaa. PS:n tehtävä olisi ollut nimen omaan se vastavoima.

Mika Samuel Kiekkijev

Mahdollisuutemme vaikuttaa niihin säännöksiiin, joita joudumme noudattamaan on kieltämättä kovin vähäinen ja hyvä, että kansanedustaja asiasta muistuttaa.

On kuitenkin ollut hyvin ikävä seurata miten salonkikelpoisuuden tavoittelu on vienyt ehkä jo liiankin paljon terää PerusSuomalaisesta politiiksta, samalla kun integraatio vain syvenee.

Reaktio tapahtuvaan syvenemiseen pitäisi olla täysin päinvastainen kuin se on nyt ollut.

Pahoin pelkään, että ellei asia muutu, muuttuu Perussuomalaisten asema vaalien jälkeen takiaispuolueeksi.

Käyttäjän karirosenlof kuva
Kari Rosenlöf

Mika. Juuri näin "On kuitenkin ollut hyvin ikävä seurata miten salonkikelpoisuuden tavoittelu on vienyt ..."

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Voisihan kuvitella Suomea jossa direktiivit on tungettu sinne minne päivä ei paista. Saadaan persujen ansiosta käyttöömme sellainen suomalaiskansallinen ajokortti joka ei Suomen rajojen ulkopuolella käy. Yksityis- tai tavaraliikenteessäkään.

Noin niinkuin esimerkiksi. Ja paljon muuta.

Pekka Heliste

Ja persujen saastelaivoilla ei pääse yhteenkään läntisen maan satamaan :::

Ja miksi sinne pitäisi päästäkään, kun suomalaisia ei päästettisi maihin ja tavaraa ei saisi kaupata .

Mika Samuel Kiekkijev

Sitä kaiketi on myös olemassa jotain välimuotoja mustan ja valkoisen, yön ja päivän välissä, näin olen antanut itselleni kertoa.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Saati eihän Suomessa enää rahtilaivoja kävisi kun satamat eivät täyttäisi STCW:n direktiivejä.

Pekka Heliste

Kyllä Suomessa voi käydä, jos Suomi isrtaa sopimuksesta.Mutta niiden täytyy tulla lentämällä, koska Tanskan salmista ei saastelaivalla pääse läpi

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Käsitin herra Tossavaisen blogista ja kommenteista että direktiivien pakkovalta on sitten jatkossa förbi.

Kyllä se lentäminenkin sitten loppuu kun pitää työntää sinne missä aurinko ei paista Euroopan ilmaliikennettä koskevat direktiivit kuten SES2+ ja muut EASA:n säännöstöt.

Se on varsin radikaali toimenpide koska jopa EU:n ulkopuoliset kuten Norja ja Islanti joutuvat ne hyväksymään. Sinänsä kovin ymmärrettävää lentoturvallisuuden ja lentoyhtiöille koituvien säästöjen vuoksi.

Käyttäjän seppopmuurinen kuva
Seppo Muurinen

EU;n "demokratiaa" pahimmillaan jopa verrattavissa yksinvallan diktatuuriin. Voisi verrata Suomea EU;n ajopuuhun ns.vallan ytimeissä puuttuu muuan "lipponen".

Ts.lasku meille debitti varantoa ulos EU;n saldoon että tämäkö on olemista vallan ytimessä ja vielä vaikuttamassa ? Globaali rahastaa !

Pekka Heliste

Norja maksaa jäsenmaksut kuten EU-jäsenetEivät nämä vapaakauppajärjestelytkään ilmaisia ole, jonkun on ylläpidettävä säännöt ja systeemin hallinto ja se maksaa

Efta maksoi aikoinaan,WTO maksaa , IMF maksaa meille.Aina kun puuhatan jotain yhteistä niin se maksaa meille.

Tietysti voimme olla Pohjois-Korea, se ei maksa mitään

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

EU on kuin mafia, Norjakin joutuu maksamaan 300 miljoonaa euroa vuodessa saadakseen "vapaasti" käydä kauppaa EU-maihin. Hemmetin kallis hallinto (mihin sitä tarvitaan kaupassa) ja säännöt (direktiivit) jotka vain haittaavat kaupankäyntiä ja tuotantoa.

Pekka Heliste Vastaus kommenttiin #22

Ennen jokainen maa piti yllä omia standardeja esim englantilaiset BS British Standard . Britit suojasivat teollisuuttaan esim niin, että Englannissa käytettiin tuumamittoja.

Niinpä muiden eurooppalaisten millimetrituotteet eivät käyneet englantilaisiin tuotteisiin eikä päinvastoin.Ja työkalutkin pitää olla monen maa standardeihin sopivia Tällaisen päällekkäisen standardoinnin ylläpitäminen on vielä kalliimpaa kuin yhden yhteisen

Olisi harmillista jos ostaisit muttereita ja ruuveja mutta sinun pitäisi tietää tarkasti minkä maan standardin mukaisia sinun pitää ostaa

Ja kun vasatossa pitää olla 200 maan satnadardin mukaisia muttereita ja pultteja niin se vasta kallista on

Toimituksen poiminnat