Reijo Tossavainen, toisinajattelija Sanoja ja tekoja. Nöyrästi, mutta nöyristelemättä.

Vihreät haluavat jo kolmannen sukupuolen

Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liitto ViNO vaatii Suomea tunnustamaan kolmannen sukupuolen. ViNO sanoo liittokokouksensa tiedotteessa, että jaottelu vain naisiin ja miehiin rajaa osan ihmisistä pois, ja julkisissa yhteyksissä tulee käyttää kaikki sukupuolet huomioivaa kieltä. Näin kertoo Helsingin Sanomat.

Toisin sanoen minä tai kukaan muukaan ei saisi nimittää Maijaa naiseksi ja Mattia mieheksi. Suomen kieleen pitäisi siis keksiä uusi sana, joka ei tarkoittaisi miestä eikä naista.

Täten ilmoitan vihreille ja muillekin "tasa-arvoa" kannattaville, että minä tulen myös vastaisuudessa puhumaan naisista ja miehistä. En näe pienintäkään syytä muuttaa nykyistä käytäntöä.

.............

Jos haluat, että muutkin lukevat blogin, niin paina allaolevia Facebookin ja Twitterin painikkeita.

www.reijotossavainen.net

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (32 kommenttia)

Pekka Heliste

Jotkut ihmiset syntyvät sekasukupuolisiksi, geneettisesti he eivät ole miehiä eikä naisia.Heillä on moempien sukupuolten ominaisuuksia

Tossavainen taistelee taas luontoa vastaan

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

Arvokonservatiivit eivät myöskään ole huomanneet nostaa älämölöä siitä, että esim. kaksi geneettisesti miestä, mutta ilmiasultaan erisukupuolista on voinut avioitua maailman sivu. Kirkossa on siunattu. Kääk, anyone?

Käyttäjän RaatoLaaksonen kuva
Raato Laaksonen

Voitaisiin hyväksyä vielä neljäskin sukupuoli, tossavaiset.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Suomen kielessähän ei moista ongelmaa ole, koska "hän" tarkoittaa molempia sukupuolia. Miehen ja naisen sijasta voi käyttää sanaa "henkilö" jos niin haluaa. Ruotsissa sen sijaan kyseessä on aito polemiikki ja suuri kissanhännänveto uudissanan "hen" virallistamisesta.

(Muuan vanhempi suomenruotsalainen, joka ei kunnolla osannut suomea, luuli puolestaan, että suomen kielessä naispuolisesta käytetään sanaa "hön".)

MUOKKAUS: juuri kun pukkasin kommentin homasin, että miltei samansisältöinen oli sillä aikaa tullut ylemmäksi.)

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Mutta Saksan kielestä löytyy kyllä malli: Der = maskuliini, Die on feminiini ja kolmas sukupuoleton olento/asia = Das eli neutri. Siis "sukupuolineutraali henkilö" vihreiden aivottelusssa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Hmmm... Das Kind, das Mädchen, das Fräulein. Mutta DIE Frau! Tuleeko saksalainen nainen tuon mukaisesti sitten naiseksi vasta avioiduttuaan?

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #11

Rouva-nimityksen yleistämiskeskuksen mukaan rouviksi tulee kutsua myös naimattomia aikuisia naisia...

http://jiihooantikainen.vapaavuoro.uusisuomi.fi/ku...

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö Vastaus kommenttiin #14

Mitenkäs homoparilla ja lesboparilla? Kumpi on herra ja kumpi on rouva vai miten heitä pitäisi kutsua tahdikkaasti?

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö Vastaus kommenttiin #11

Juha Kuikka. Kyllä kai. Jos on ollut sitä ennen neitsyt. Mutta kummallista nykyään on, että sukupuolineutraalina aikana sateenkaarimiehetkin menettävät neitsyytensä. Ennen he menettivät poikuutensa. Onko tuo sitä kolmatta sukupuolta postmodernismin kiellä orwellilaisittain sanoen? Vai tasa-arvoista sukupuolijakautumaa?

Jonas Hellgren Vastaus kommenttiin #11

öööö...eiköhän se naiseksi tuleminen ole jotain muuta. :)
Hyvään formaaliin saksalaiseen (ja suomalaiseen) käytökseen kuuluu olettaa että kaikki neidit ovat neitejä, ja vasta rouvat eivät ole neitejä. Ordnung muss sein.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen
Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Alkuperöisessö kansalaisaloitteessa tasa-arvoisesta avioliittolaista oli mukana translain ajantasaistaminen harmoniseksi uudistuvan avioliittolain kanssa, mutta lakivaliokunnan mietinnöstä laaditussa vastalauseessa ko. kohta on jätetty pois. Translain uudistushan on muutoinkin jo eduskunnan käsiteltävänä.

Kolmannen sukupuolen käsite kytkeytyy tosin enemmän intersukupuolisuuteen ja on myös huomioitava, että sukupuolella on merkittävät sosiaalisesti rakentuvat ulottuvuutensa :

http://aamulehdenblogit.ning.com/profiles/blogs/su...

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Aamulehden artikkeli on poikkeuksellisen mainio - kuin minun näppäimistöltäni kirjoitettua...

Käyttäjän JuhaOjala kuva
Juha Ojala

Kelatkaa nyt vähän tätä tilannetta. Jos tuo kolmas sukupuoli hyväksytään niin silloin homo- tai lesbopari voi ottaa kasvatettavakseen vastakkaista sukupuolta olevan lapsen. Sitten jos kahden äidin kasvattama poika kasvaa tyttömäiseksi niin ei muuta kuin luokitellaan hänet naiseksi tai joksikin miehen ja naisen välimuodoksi. Vanhemmilla ei olisi minkäänlaista vastuuta siitä millaiseksi he lapsensa kasvattavat.

Vielä tällä hetkellä, jos lapsi kasvatetaan siten, että identiteetti ja itseluottamus jää vähäiseksi niin siitä voidaan syyttää vanhempia. Sitten jos otetaan käyttöön kolmannet ja neljännet ja ties miten monennet sukupuolet niin vanhempien vastuu lapsesta katoaa, sillä voidaan keksiä lapsen olevan jotain kolmatta sukupuolta tai vastaavaa.

Mä ihan oikeasti kysyn, että mikä ihme porukkaa vaivaa? Jengi ihan totaalisen sekaisin.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Lesbo- ja homopareilla on jo nyt yhteisesti huollettavia lapsia, joista kehittyy vahvasti OMAAN SUKUPUOLEENSA identifioituneita aikuisia.

Sukupuolen ulottuvuudet yltävät laajemmalle, mitä tämä meidän säännelty (heteronormatiivinen) ja paikoin dikotominen sukupuolijärjestelmämme antaa ymmärtää.

http://gender.wikia.com/wiki/Gender_Wiki

"Tyttömäiseksi kasvatettu poika" ?

Poikien etua olisi mielestäni, jos heille sallittaisin laajemmin osoittaa ja käsitellä tunteitaan sekä kannustava mahdollisuus osoittaa huolenpitoa toisista. Poikien kasvattaminen "pojat on poikia" -mentaliteetilla kilpailuhenkisiksijohtaa ainoastaan rajoittuneesti kehittyneisiin kouluikäisiin poikiin, joilla ei ole ympäristönsä tukea omien tunteidensa käsittelyssä.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Tossavainen voisi ottaa selvää mitä vastustaa ennen kun kirjoittaa näitä tekstejään. Kolmas sukupuoli ei todellakaan tarkoita sitä, että "Toisin sanoen minä tai kukaan muukaan ei saisi nimittää Maijaa naiseksi ja Mattia mieheksi."

Sampo Lehto

Mitä tämä kolmas sukupuoli käytännössä tarkoittaa? Jos todellakin on että "kolmas sukupuoli tarkoittaa henkilöä, joka ei koe tai halua määritellä itseään mieheksi tai naiseksi", niin tällöinhän "kolmas sukupuoli" ei olisi kytköksissä biologiaan.

"Henkilö saattaa vuorotella eri sosiaalisia sukupuolipiirteitä tarpeiden ja tilanteiden mukaan." Eli esimerkiksi asevelvollisuuden osalta "kolmas sukupuolihenkilö" mitä todennäköisimmin tarpeidensa mukaan suosisi feminiinisiä sukupuolipiirteitä..

Käyttäjän ReimaHeikkil kuva
Reima Heikkilä

"Toisin sanoen minä tai kukaan muukaan ei saisi nimittää Maijaa naiseksi ja Mattia mieheksi."

Kyllä Matti-nimistä miestä saisi sanoa mieheksi ja Maija-nimistä naista naiseksi. Ennen kuin edustaja Tossavainen käy jälleen kerran peitsi tanassa taistoon erilaisuutta vastaan, suosittelen lukemaan vaikkapa tämän.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Intersukupuolisuus

Sampo Lehto

Eiväthän vihreät halua tätä kolmannen sukupuolen tunnustamisesta intersukupuolisuuden vuoksi, joka liittyy puhtaasti biologiaan, vaan henkilön kokemansa mukaan http://fi.wikipedia.org/wiki/Androgyyni, eli kulttuurillisista syistä. Tällöinhän "Matti-nimistä miestä saisi sanoa mieheksi ja Maija-nimistä naista naiseksi" ei pätisi, vaan Matti voisi kokea olevansa vaikkapa Maija mitä tulee armeijan käymiseen...

"Androgyyni voi tuntea sukupuoli-identiteettinsä koostuvan maskuliinisten ja feminiinisten ominaisuuksien yhdistelmästä tai mahdollisesti ei kummastakaan."

Käyttäjän ReimaHeikkil kuva
Reima Heikkilä

Ja juuri siksi sanavalinta "vaikkapa". Vihreät Nuoret kuitenkin oletettavasti haluaisi kolmannen sukupuolen sekä androgyynien että intersukupuolisten takia. Haluamatta nyt loukata ketään ihan pelkän puoluekannan perusteella, ajattelin että intersukupuolisuus olisi perussuomalaiselle huomattavasti androgyynia helpommin ymmärrettävä esimerkki.

Siitä tosin ei päästä mihinkään että tuo vinon kannanotto on kokonaisuudessaan hieman erikoisesti muotoiltu.

Käyttäjän TomNiemi kuva
Tomas Niemi

Intersukupuolisilla kehittyy myös sukupuoliidenttiteetti, mies, nainen, ei kumpaakaan. Ei tämä ole intersukupuolisten asia. Silloin kun lapsi syntyy ja sukupuolen määritteleminen on vaikeata voidaan valita mies tai nainen ja jättää leikkaus prosessit siihen saakka kunnes lapsi on kehittänyt identiteettinsä.

Käyttäjän JuhaOjala kuva
Juha Ojala

Tätä on hankala uskoa todeksi.

Kolmas sukupuolihan on kromosomipoikkeama tai hormonituotannon vakava poikkeama. Se lukee aivan selvästi tuolla wikipedian tekstissä. Mies ja nainen ovat ne sukupuolet, jotka ihmislajilla on. Vaikka kromosomipoikkeama ja hormonihäiriöt ovat ikäviä asioita niin totuus on silti se, että ne ovat häiriöitä. Transsukupuolisen sukupuoli voidaan korjata leikkauksen avulla kuten aiheesta jotkut ovat kommentoineet.

Käyttäjän SauliAittola kuva
Sauli Aittola

Kyllä yleiskielessä olisi hyvä olla sanat kohdallaan ja tarkoitustaan vastaavina.
Sanojahan riittää ja niitä voi lisätä loogisesti. Ei pitäisi olla ongelma.

Liitto on yleisnimi. Niin on esimerkiksi talo, silti erotellaan omakotitalo, kerrostalo, rivitalo, siksi että niillä on eroa toisiinsa. Minusta liitto on yleisnimi ja siinä sana avio kertoo että se on miehen ja naisen liitto yleiskielessä ja kulttuurissa.

Käyttäjän Minnamaarialax kuva
Minna-Maaria Lax

Itse edustan sitä kolmatta sukupuolta, seitsenvuotiaan Pepin sanoin miesnaisena. Mutta se, että haluaisinko passiini merkinnän X osoittamaan kolmatta sukupuoltani, pistäisi miettimään, koska saattaisin kokea asian leimaavana.

Tällä hetkellä passissani on sukupuolitunnus M, mutta jos saisimme Suomeen Tanskan mallin mukaisen translain, eli sukupuolen itsemäärittämisoikeuden, niin saattaisin vaihtaa merkinnäkseni F.

Tosielämää kun kohdallani on se, että miesten vessassa pistäytyessä aina joku hämmentyy, mutta naisten vessassa ei!

Australiassa kolmas sukupuoli on jo arkipäivää, ja muistaakseni myös Saksassa!

Käyttäjän TomNiemi kuva
Tomas Niemi

Henkilö valitsee sen sukupuolen mitä itse kokee edustavansa paremmin. Ongelma on juuri siinä erottelemisen tarpeesta. Nyt kun kohta saadaan erotteleva parisuhdelaki poies halutaan lisätä toinen erottelemisen malli. Epäilen että Tossavaisen huolet on turhia, suomeen kesti näin kauan avioliittolain muutos ja tämä on niin vähäisissä maissa voimassa että on VINOn turha väittää sivistykselliseksi tasaarvo kysymykseksi. Huterin argumentein tätä kolmatta perustellaan.

Käyttäjän miikkakeranen kuva
Miikka Keränen

Ei vihreät nuoret kolmatta sukupuolta ole keksineet. Se on ihan tosiasia, jolle halutaan myös juridinen tunnustus. Lisäksi: - Feministisenä järjestönä ViNO tiedostaa sukupuolten ja seksuaalisuuksien moninaisuuden ja vaatii kaikille samanarvoisuutta. Sukupuolineutraalius ei kuitenkaan tarkoita sukupuolten kieltämistä vaan ainoastaan niiden yhtäläistä kohtelua. Jokaisella on oltava oikeus elää elämäänsä omista lähtökohdistaan eikä ulkoa annettujen roolien mukaan, linjaa ViNOn puheenjohtaja Ozan Yanar ViNOn kannanotossa.

Sampo Lehto

"Ei vihreät nuoret kolmatta sukupuolta ole keksineet. Se on ihan tosiasia, jolle halutaan myös juridinen tunnustus."

Näin biologisesti on, mutta haluavatko vihreät laajentaa tämän kolmannen sukupuolen käsitteen koskemaan myös tapauksia, joissa henkilö itse oman kokemansa ja käsityksensä perusteella määrittelee sukupuoli-identiteettinsä mahdollisesti tilannekohtaisesti? Tällöinhän kolmannelle sukupuolelle ei olisi mitään yksiselitteistä määritelmää, ja se voisi pahimmassa tapauksessa johtaa jopa sukupuolen hyväksikäyttöön, jos jotkin velvollisuudet olisi mahdollista välttää, tai joidenkin etuisuuksien saaminen riippuisi sukupuolesta, ja sukupuolen määritelmä olisi täysin henkilön itsensä valittavissa biologisista tosiseikoista riippumatta.

Käyttäjän TaunoVornanen kuva
Tauno Vornanen

Olisko " Naimi" ? Tai," Minen" ? )

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Tässä on tilastoharvinaisuus, jonka olemassaolo on tosiasia:
"Ihmisen kohdalla tällöin puhutaan nykyisin mieluummin intersukupuolisuudesta kuin hermafroditismista (jota käytetään lähinnä ns. kaksineuvoisista eläismistä)."

Mitä tällainen henkilö ruksii passihakemukseensa tai vaikkapa Saudi-Arabian tai Venäjän viisumihakulomakkeeseen? Siinäpä käytännön ongelmaa kerrakseen.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Käsitteenä kolmas sukupuoli tuo mieleen Adolf Hitlerin Kolmannen valtakunnan ja rodunjalostuksen.

Toimituksen poiminnat