Reijo Tossavainen, toisinajattelija Sanoja ja tekoja. Nöyrästi, mutta nöyristelemättä.

Asiakkaan edun oltava ideologiaa tärkeämpi

Viime kuukausina on käyty kovaa poliittista kädenvääntöä siitä, saako terveys- ja sosiaalipalveluja tuottaa myös yksityinen yritys kunnallisen palvelutuottajan rinnalla. Keskustelun tiimellyksessä on sorruttu ismeihin, ja asiakkaan näkökulma on unohtunut.

Mielestäni on vain yksi oikea lähtökohta. Asiaa on lähestyttävä vain ja ainoastaan kuntalaisen, siis asiakkaan näkökulmasta. Tärkeintä on kuka tarjoaa laadultaan ja hinnaltaan parhaan vaihtoehdon.

Olen havainnut, että esimerkiksi terveys- ja sosiaalipuolella se joskus on yksityinen palveluntuottaja ja joskus yhteiskunta. On siis pelkästään järkevää valita eri vaihtoehdoista asiakkaan kannalta parempi vaihtoehto.

Valintatilanteeseen päästään vain silloin, jos kummankin vaihtoehdon mahdollisuus on olemassa ihan aidosti.

Terve kilpailu on tehokas laadun ja kustannustietoisuuden tae. Olen joskus käyttänyt rautalankaesimerkkinä kuviteltua tilannetta ruokakaupassa. Jos siis maassamme olisi vain yksi ruokakauppaketju, niin mihin se johtaisi? Mielestäni lopputulema olisi nykytilannetta huonompi niin laadun kuin hinnankin osalta. Sen jokainen ymmärtänee ilman sen enempiä selittelyjä.

Kilpailua terveys- ja sosiaalipuolen palvelujen tuottamisessa pidetään jotenkin sopimattomalla. Sanotaan jopa, että "ihmisten terveyttä ei saa vaarantaa". Mielestäni näin väittävät eivät ajattele asiaa palvelun käyttäjän ja maksajan näkökulmasta.

Viime aikoina monet kunnat ovat siirtyneet käyttämään yksityisiä palveluntuottajia. Syynä ovat olleet palvelun laatu ja hinta. On siis haluttu toimia kuntalaisten parhaaksi.

.................

Jos haluat, että muutkin lukevat blogin, niin paina allaolevia Facebookin ja Twitterin painikkeita.

www.reijotossavainen.net

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Reijo Tossavainen

Monessa kunnassa on jouduttu enemmän tai vähemmän pakon edessä turvautumaan yksityisiin palveluntuottajiin. Kokemukset ovat olleet pääsääntöisesti positiiviset, hinta ja laatu ovat olleet paremmin kohdallaan kuin aikaisemmin.

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki

Pakko turvautua yksityiseen, kun kunnalliselle ei pääse. Valitin poskeani, mutta neuvottiin ottamaan nenäsuihketta ja soittamaan viikon päästä uudestaan. Menin seuraavana päivänä yksityiselle ja lääkäri tutki kasvojeni ja totesi minulla olevan leukanivelen tulehduksen. Määräsi antibioottia viikoksi. En viitsi ajatella mitä nenäsuihke auttaa leukaniveleeseen...

Jonas Hellgren

Periaatteena pitää olla että lakisääteisiä palveluja ei tule yksityistää. Se johtaa aina lopputuloksena kalliimpaan lypsytalouteen. Yhtään esimerkkiä päinvastaisesta ei ole. Mikäli julkisesti rahoitettu lakisääteinen terveydenhuolto halutaan säilyttää, kustannusvelvoite pitää ottaa pois kunnilta ja siirtää valtiolle. Tai sitten poistaa lakisääteinen velvollisuus kunnilta, ja antaa kuntien hoitaa terveydenhuoltonsa niin kuin parhaaksi katsovat ja pystyvät.

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen

Ongelmana on se, et rautakauppa kannattaa perustaa vain ja ainoastaan jos asiakaskunta on tarpeeksi laaja. Rautakauppaa ei kannata yksityisenkää, ja nimenomaan yksityisen yrittäjän, käydä öisin tai syrjäseudlla.

Näin asianlaita on myös yksityisen terveydenhuollon piirissä.

Esimerkiksi yksityiset kotihoivayritykset Tampereella toimivat ainoastaan keskusta-alueella ja päiväsaikaan. Kaupunki joutuu vastamaan lähiöiden palveluista ja Teiskosta (missä hoitajilla kestää asiakkaalta toiselle siirtymisessä kymmeniä minuutteja tehokasta työaikaa) sekä yöpäivystyksestä.

Tämän takia myös tilastojen mukaan kaupungin tuottamat palvelut olisivat kalliimpia, vaikka todennäköisesti tilanne on toisinpäin, koska yksityiset firmat joutuvat elättämään myös herransa, maksamaan osinkoja omistajilleen, jotta nämä voisivat ajaa mersulla.

Eli olen kerrankin samaa mieltä herra Tossavaisen kanssa: asiakkaan etu on ideologiaa tärkeämpi ja siksi hoiva-ala on pidettävä julkisena palveluna. Se tulee myös veronmaksajille halvemmaksi.

Reijo Tossavainen

Nieminen puhuu pötyä. Yksityisiä palveluja tulee nimenomaan pienille paikkakunnille paikkamaan poistuvia julkisia palveluja.

Toimituksen poiminnat