Reijo Tossavainen, toisinajattelija Sanoja ja tekoja. Nöyrästi, mutta nöyristelemättä.

EVA esittää perussuomalaisten kuntauudistuksen mallia

"Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA on julkaissut oman ehdotuksensa Suomen paikallishallinnon uudistamiseksi. EVA ehdottaa, että Suomessa otettaisiin käyttöön väliportaan hallinto, jota EVA kutsuu piirikuntahallinnoksi.

EVA:n käsitys on, että kuntaliitoksilla ja kuntien yhteistoiminnalla ei voida saavuttaa optimaalista kuntahallintoa. Valtion ja kuntien väliin tuleva piirikuntahallinto voisi ottaa hoitaakseen ne tehtävät, jotka ovat liian mittavia kuntien hoidettaviksi, mutta edellyttävät silti paikallista osaamista.

Järjestön mielestä piirikuntien järjestettäviksi sopisivat mm. terveydenhuolto, julkinen liikenne, alueellinen maankäytön suunnittelu ja alueelliset infrastruktuurihankkeet.

Perinteisiä kuntia voisi olla edelleen niin paljon kuin asukkaat haluavat. Kunnat hoitaisivat lähipalvelut ja -hallinnon, mitkä on järkevää pitää lähellä asukkaita.

Piirikunnilla olisi EVA:n esityksessä verotusoikeus ja niiden päättäjät valittaisiin julkisilla vaaleilla, toisin kuin nykyisten kuntayhtymien hallinnot.

EVA esittää samalla, että eduskunta-, kunta-, ja piiirikuntavaalit järjestettäisiin samaan aikaan. Näin vältyttäisiin kansanedustajien hankalilta kaksoisrooleilta, kun he voivat edustaa samassa asiassa niin eduskuntaa kuin kuntaakin. Yhteisvaalit helpottaisivat puolueiden työtä ja vähentäisivät kansalaisten vaaliväsymystä."

Ylläoleva on lainausta Ylen uutisesta. Se oli harvinaisen mieluista luettavaa, sillä EVA:n malli melko täsmälleen sama kuin mitä perussuomalaiset ovat esittäneet. Sen nimikin täsmää, sillä me puhumme kotikunta-piirikunta mallista.

............

Jos haluat, että muutkin lukevat blogin, niin paina allaolevia Facebookin ja Twitterin painikkeita.

www.reijotossavainen.net

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen

"Suomessa otettaisiin käyttöön väliportaan hallinto" = lisää byrokratiaa ja normeja, veronmaksajien rahoille eläviä hyväpalkkaisia paperinpyörittäjäperussuomalaisvirkamiehiä?

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Tai toisin nähtynä väliportaan demokratia.

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Reijo Tossavainen

Toveri Nieminen ei ymmärtänyt tai haluaa tahallaan ymmärtää väärin.

Kun useat erilliset ylikunnalliset himmelit kootaan yhteen, se tietää lisää demokratiaa ja tehokkuutta, vähennän hallintoa ja byrokratiaa.

Käyttäjän toimikankaanniemi kuva
Toimi Kankaanniemi

Jiri, olet harvinaisen täydellisesti väärässä. Lue alta lisää.

Käyttäjän kimmosaarikko kuva
Kimmo Saarikko

Kun maakunnista ei saa puhua, niin sanotaan vaikka lääninhallinnolle pitäisi Ruotsin tapaan laittaa myös esimerkiksi koulutusasiasiat + keskittää avien, elyjen ym. piirien asiat. Synergiaedut ovat miljardiluokkaa.

Käyttäjän toimikankaanniemi kuva
Toimi Kankaanniemi

Reijo,

juuri tuollaista esitimme taannoin.

Nyt Suomessa on maakunnan liitot, sairaanhoitopiirit, koulutuskuntayhtymät ja monia muita päällekkäisiä hallintobyrokratioita. Ne tulevat kalliiksi. Lisäksi ne ovat epädemokraattisia.

Sote-ehdotus tuo kokonaan uuden byrokratian tason, kun viidelle alueelle luodaan raskas ja epädemokraatinen kuntayhtymähallinto.

Ilman muuta hallinto pitää pikaisesti koota yhteen. Se säästää paljon. Lisäksi se vahvistaa demokratiaa.

On harmi, että sote-uudistusta viedään nyt eteenpäin kasvattamalla byrokratiaa ja luomalla uusi hallintoporras.

EVA on ottanut Ps:n mallin, joskin ehdottaa piirikunnille liian kapeaa toiminta-aluetta. Hyvä avaus siitä huolimatta!

Toimituksen poiminnat