Reijo Tossavainen, toisinajattelija Sanoja ja tekoja. Nöyrästi, mutta nöyristelemättä.

Puolueiden kannatus vaihtelee eri ikäryhmissä voimakkaasti

Säännöllisin väliajoin julkaistaan gallupkyselyjä puolueiden kannatuksista. Ne ovat kaikkien tiedossa ja siksi oli mielenkiintoista lukea Taloustutkimuksen Aamulehdelle tekemästä alueellisestä kyselystä, jonka osalta julkistettiin tietoja myös iän ja sukupuolen vaikutuksesta. Tulokset ovat yllättäviä, sillä ikä ja sukupuoli vaikuttavat hyvin paljon.

Keskustan ja demareiden kannatus on vankka eläkeläisten keskuudessa. Molempien puolueiden osuus on 30 %. Sen sijaan alle 35 vuotiaiden keskuudessa molempien puolueiden kannatus on vain 11-12 % luokkaa. Puolueiden tulevaisuus ei siis pitkällä aikavälillä näytä hyvältä.

Kokoomuksen kannatus on kaikkein tasaisinta eri ikäryhmissä.

Perussuomalaisten osalta tulos on mielenkiintoinen. Puolueen kannatus painottuu keski-ikäisiin ja kaikkein nuorimpiin. Keski-ikäisissä (34-49 v) kannatus on peräti 26 % ja nuorissakin (18-24 v) kannatus on 24 %. Näissä ikäryhmissä puolue on suurin Pirkanmaalla. Eläkeikäisissä (yli 65 v) kannatus on muita ikäryhmiä selvästi vähäisempää, vain 7 %.

Vihreän liiton kannattajat näyttävät järkiintyvän iän myötä. Kannatus keskittyy alle 35 vuotiaisiin. Sitä vanhemmissa kannatus on lähes olematonta.

Sukupuolen vaikutus näkyy selvimmin Perussuomalaisten kannatuksessa. Miehet ovat selvästi suurempi ryhmä kuin naiset. Vihreiden osalta tilanne on päinvastainen.

Vaikka Aamulehden teettämä tutkimus koski Pirkanmaata, on luultavaa, että lukemat ovat suuntaa antavia koko maan osalta.

..................

Jos haluat, että muutkin lukevat blogin, niin paina allaolevia Facebookin ja Twitterin painikkeita.

www.reijotossavainen.net

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Alexander Stubbin henkilökohtainen kannatus (lue: fanitus) on vahvinta ikäryhmässä 10...16 -vuotiaat. Niin että odottakaapas vain, kun teinit joskus varttuvat äänestysikään - täältä tullaan, eurofederaatio!

Reijo Tossavainen

Stubb ei mitä ilmeisimmin ole silloin enää pääministeri ja kokoomuksen pj. kun nykyiset lapset tulevat äänestysikään.

Käyttäjän ryyti kuva
jarmo ryyti

Perussuomalaiset voisivat luvata suomalaisille äänestäjille,että seuraavissa eduskuntavaaleissa ei enää äänestetä yhdelle pienelle alueelliselle puolueelle uusia hallituskumppaneita.

Eli vuosikymmeniä jatkunut epädemokraattinen ja äänestäjiä halveksiva tapa lopetetaan.

Suomalainen kyllä huomaa kuinka Ruotsissa suhmuroidaan demokratian kustannuksella,että mutta ei sitä kuinka Suomessa suhmuroidaan demokratian kustannuksella.

Käyttäjän Papaone kuva
Pekka Pulkkinen

Kun teinit varttuvat äänestysikään, niin todennäköisesti myös Stubin kannatus laskee entisestään, sillä vanhemmiten järki yleensä voittaa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"sillä vanhemmiten järki yleensä voittaa."

Sehän ilmenee myös tämän blogikirjoituksen sanomasta.

Juhani Penttinen

Perussuomalaisten kannatuksesta käy hyvin ilmi kuinka ihminen viisastuu vanhemmiten.

Reijo Tossavainen

Tosiaan demareiden ja kepun kannatus on huomattavan suurta (30 %) yli 65 vuotiaiden keskuudessa. Puoluekanta on ollut useimmilla heistä jo vuosikymmenien ajan sama. Tosiasia on myös se, että siitä ikäryhmästä äänestäjät pikkuhiljaa harvenevat.

Perussuomalaisten kannatus on eläkeläisten keskuudessa vain 7 prosenttia. Suurin kannatus on nuorten ja keski-ikäisten sekä miesten keskuudessa.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Pitäisiköhän tähän vetää myös mukaan tuo iän myötä järkeytyminen?

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Ikääntyvä väestö ei kannata perussuomalaisia.

Käyttäjän Juha-PekkaVaarala kuva
Juha-Pekka Vaarala

Kansanedustaja Tossavainen tekee nyt ajatusvirheen (väheksynnästä puhumattakaan): tämän hetken nuorten poliittinen suuntautuminen 20 vuoden päästä ei ole verrannollinen nyt heitä 20 vuotta vanhempien poliittisen suuntautumisen kanssa.
Maailma voi 20 vuoden päästä olla paljonkin erilainen paikka nykyiseen verrattuna eikä tässä voi juurikaan ennustaa, onko vallassa konservatiiviset vai liberaalit arvot.
Yksi on kuitenkin varmaa: me kaikki olemme 20 vuoden päästä edelleen tällä samalla kivisellä pallolla.

Reijo Tossavainen

Vihreä liitto on ollut vahva nuoremman väen keskuudessa jo pitkään. Jostakin syystä puoluekanta vaihtuu keski-iän lähestyessä.

Käyttäjän Juha-PekkaVaarala kuva
Juha-Pekka Vaarala

Mitä tarkoitat "pitkään"? Aika kun on kovin suhteellinen käsite.
Itse näen asian niin, että muutkin puolueet ovat tajunneet ottaa kestävän kehityksen puolueohjelmiinsa. Se onkin sitten eri asia, onko ne otettu sinne kannatuksen vuoksi vai olosuhteiden pakosta. Tulos on kuitenkin se, että niiden myötä on tulevaisuuttaan suunnitteleville nuorille avautunut enemmän vaihtoehtoja. Samaa "vihertymistä" tapahtuu nytkin esim. puolueiden energiaohjelmissa.

Reijo Tossavainen

Katselin Taloustutkimuksen/Aamulehden taulukoita lisää. Havaitsin, että alle 50 vuotiaiden joukossa Perussuomalaiset on Pirkanmaan suurin puolue. Keskusta on puolestaan suurin yli 50 vuotiaiden joukossa.

Toimituksen poiminnat