Reijo Tossavainen, toisinajattelija Sanoja ja tekoja. Nöyrästi, mutta nöyristelemättä.

Jalkaväkimiinat takaisin?

Jalkaväkimiinojen kieltäminen on yksi typerimmistä päätöksistä, jonka tasavallan hallitus ja eduskunta ovat viime vuosina toimeenpanneet. Ei pelkästään typerä päätös, vaan myös edesvastuuton, sillä päätöksen seurauksena maamme puolustuskyky vaarantui.

Nyt piti oikein hieraista silmiäni, kun luin nuorten kokoomuslaisten kannanoton. He vaativat jalkaväkimiinoja takaisin! Juuri äsken nuoret ja vanhemmat kokoomusedustajat eduskunnassa olivat niitä hävittämässä. Muistan hyvin, kuinka kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Katainen korosti miinoista luopumisen tärkeyttä.

Perussuomalaiset ovat vastustaneet jalkaväkimiinoista luopumista. Ovathan miinat tehokas ja kustannuksiltaan edullinen tapa vaikeuttaa ja estää vihollisen maahantunkeutumista.

Muistan kuinka perussuomalaisten varoituksille miinoista luopumisen haitallisuudesta jopa naureskeltiin. Myös salin oikealla reunalla. Nyt näyttää siltä, että hymy on hyytynyt.

Valitettavasti vain kaikki miinat on räjäytetty taivaan tuuliin. Siksi kokoomusnuorten kannanotto juuri nyt on todella moraaliton.

(Lisäys myöhemmin: Tein jalkaväkimiinojen tuhoamisen keskeyttämisestä kirjallisen kysymyksen puolustustusministerille maaliskuussa 2014. Tuolloin ministeri ilmoitti, että kyseisistä miinoista oli silloin tuhottu jo 90 %. http://www.eduskunta.fi/faktatmp/utatmp/akxtmp/kk_...)

...................

Jos haluat, että muutkin lukevat blogin, niin paina Facebookin ja Twitterin painikkeita.

www.reijotossavainen.net

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (42 kommenttia)

Käyttäjän KaleviOnnela kuva
Kalevi Onnela

Saa niitä uusia, ainakin Venäjältä. Halpoja ja tehoavia.

Reijo Tossavainen

Ja jos sille päälle sattuvat, niin tuovat niitä "vihreiden miesten" kera.

Juha Kuittinen

Jospa kenraalit olisivat olleet hereillä ja kätkeneet miinoja salaisiin varastoihin,

http://fi.wikipedia.org/wiki/Asek%C3%A4tkent%C3%A4

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto

Tuo jalkaväkimiinojen kieltolaki on niin rakennettu, että sen rikkomisesta on asetettu seuraavanlaisia sanktioita:

"9 b §

Jalkaväkimiinakiellon rikkominen

Joka jalkaväkimiinojen käytön, varastoinnin, tuotannon ja siirron kieltämisestä ja niiden hävittämisestä tehdyn yleissopimuksen (SopS /20 ) vastaisesti

1) muuten kuin 5–7 §:ssä tarkoitetulla tavalla käyttää jalkaväkimiinoja tai

2) kehittää, tuottaa, muutoin hankkii, varastoi, pitää hallussaan, luovuttaa taikka vie maasta tai tuo maahan jalkaväkimiinoja, on tuomittava jalkaväkimiinakiellon rikkomisesta vankeuteen vähintään neljäksi kuukaudeksi ja enintään kuudeksi vuodeksi."

Tämän lisäksi, tässä maassa, jossa kansalaisten intimiteettisuojasta tunnetaan niin suurta huolta, on laissa vielä tällainenkin kohta:

"2 §

Telekuuntelun edellytykset

Kun on syytä epäillä jotakuta

1) joukkotuhonnasta, joukkotuhonnan valmistelusta, rikoksesta ihmisyyttä vastaan, törkeästä rikoksesta ihmisyyttä vastaan, sotarikoksesta, törkeästä sotarikoksesta, kidutuksesta, kemiallisen aseen kiellon rikkomisesta, biologisen aseen kiellon rikkomisesta, jalkaväkimiinakiellon rikkomisesta,

rikoksen esitutkintaa toimittavalle viranomaiselle voidaan antaa lupa kuunnella ja tallentaa televiestejä, joita epäilty lähettää hallussaan olevasta tai oletettavasti muuten käyttämästään teleliittymästä, teleosoitteesta tai telepäätelaitteesta, taikka tällaiseen teleliittymään, teleosoitteeseen tai telepäätelaitteeseen tulevia hänelle tarkoitettuja viestejä, jos saatavilla tiedoilla voidaan olettaa olevan erittäin tärkeä merkitys rikoksen selvittämiselle."

Lähde: Finlex , HE 15/2011, http://www.finlex.fi/fi/esitykset/he/2011/20110015...

Eli jos maatasi puolustaaksesi valmistelet tai käytät jalkaväkimiinoja, olet pahimman luokan roisto.

Kuinkahan Suomen jalkaväkimiinojen kieltolaki on vaikuttanut esimerkin omaisesti vaikkapa Syyrian ja Turkin välisellä rajalla tai Itä-Ukrainassa. Noinkohan siellä taistelevat joukot ovat jättäneet käyttämättä jalkaväkimiinoja koska Suomikin on niistä luopunut ?

Tällaisia lakeja päästetään edusukunnassa lävitse. Ja Suomen jäsenyys YK:n turvallisuusneuvoston vaihtuvana jäsenenä meni jo ohi. Eli eipa auttanut miinoista luopuminen siinäkään.

Mutta, minkä ihminen on säätänyt, sen hän voi myös muuttaa. Hyvä että tämäkin asia tulee esiin ennen vaaleja. Mutta että kokoomusnuoret olisivat moraalittomia, esittäessään poliittista korjausliikettä asiassa, ei todellakaan pidä paikkaansa. Sitä paitsi en oikein näe perussuomalaisten kokoomusnuorten mollaamisessa logiikkaa, sillä tuskin se ainakaan palvelee tässä tapauksessa vapaiden äänien metsästämistä. Ehkä äänten kalastelu kannattaisi suunnata hieman eri ryhmiin.

Reijo Tossavainen

Ensin kannatetaan jalkaväkimiinoista luopumista. Sitten miinat hävitetään. Sen jälkeen kannatetaan jalkaväkimiinojen käyttöä.

Kyllä tässä on kysymys aikamoisesta äänestäjien huijaamisesta ja moraalin rappiosta.

Käyttäjän ReijoPaunonen kuva
Reijo Paunonen

On talvimyrskyn aikaa ja se kääntää monen hallitusveikon takin.
Jälleen.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Että sellaista persuilua.

Ovathan miinat tehokas ja kustannuksiltaan edullinen tapa tappaa.

Mutta vielä edullisempi ja tehokkaampi olisi ydinase. Ryhdypä Tossavainen ajamaan seuraavaksi sitä. Se on näet taloudellisin tapa listiä ihmisiä jos lasketaan kustannus/vainaja.

Reijo Tossavainen

Anderssonilta harvinaisen typerää trollaamista. Tulee mieleen vasemmistolaisten puheet "rauhan aseista".

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Voisit jo pikkuhiljaa lopettaa kutsumasta omien mielipiteittesi vastaisia kommentteja trollaamiseksi. Typeräksi niitä voit kyllä kutsua, jos niitä sellaisena pidät, mutta koeta nyt jo uskoa että trollaaminen ei ole eri mieltä olemista.

Se on näet kuin kutsuisi mustaa valkoiseksi.

Reijo Tossavainen Vastaus kommenttiin #7

Jos kommentoija ehdottaa, että Suomen pitäisi hankkia ydinaseita ja että minun pitäisi tehdä siitä aloite, niin esitys on sen verran mielipuolinen että sitä ei voi pitää minään muuna kuin trollaamisena.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson Vastaus kommenttiin #14

Satiiri ja ironia eivät ole trollaamista.

Toiset ymmärtävät sitä, toiset eivät. Toisilla on huumorintajua, toisilla ei.

Suomessa satiirin perinne on lapsenkengissään. Satiiri on tyylilaji, joka (muka-?)sivistysmaissa kohdistuu enimmäkseen vallankäyttäjiin, jollainen kansanedustaja nähdäkseni on mitä suurimmissa määrin.

Reijo Tossavainen Vastaus kommenttiin #23

Satiiri ja ironia ovat "käyttökelpoisia" yrityksiä selittää asiaton trollaaminen hyväksyttäväksi toiminnaksi.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Onko moraalitonta muuttaa mieltään jos on mielestään aiemmin ollut väärässä? En tosin muista kokoomusnuorten ottaneen kantaa jalkaväkimiinoihin.

Käyttäjän KaleviOnnela kuva
Kalevi Onnela

Kokoomuksen puoluekokous päätti niin kesäkuussa nuorten aloitteesta.

http://yle.fi/uutiset/kokoomus_suomi_pois_jalkavak...

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto

Nyt pitäisi vaan valvoa, että asia ei jää pelkästään pöytäkirjamerkinnäksi. Tässä suhteessa Aleksander Stubb voisi ehkä tarkistaa kantaansa.

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto

Nyt pitäisi vaan valvoa, että asia ei jää pelkästään pöytäkirjamerkinnäksi. Tässä suhteessa Aleksander Stubb voisi ehkä tarkistaa kantaansa.

Reijo Tossavainen Vastaus kommenttiin #28

Olen 99,9 prosenttisesti varma, että asia jää pöytäkirjamerkinnäksi. Kyseessä on poliittinen pisteidenkeruu, ei mikään muu. Moraalitonta.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

"Jalkaväkimiinojen kieltäminen on yksi typerimmistä päätöksistä, jonka tasavallan hallitus ja eduskunta ovat viime vuosina toimeenpanneet. Ei pelkästään typerä päätös, vaan myös edesvastuuton, sillä päätöksen seurauksena maamme puolustuskyky vaarantui."

Tossavainen on oikeassa. Niin ovat nyt kokoomusnuoretkin. On tervettä, että voidaan tarkistaa kantaa, kun tilanne muuttuu niin "että hullukin huomaa".

Meillä on valtionhallinnossa se perusvika, että kerran tehtyä päätöstä ei lähdetä muuuttamaan, vaikka se osoittautuisi kuinka järjettömäksi tahansa.

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto

Kyllähän meillä on 30 -luvulta esimerkki kieltolaista, joka kumottiin, kun se osoittautui epäonnistuneeksi.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto
Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen

Kas kun mukasuvaitsematon herra Tossavainen ei halua ottaa käyttöön takaisin musketteja, pistimiä ja heppoja... :D

Reijo Tossavainen

Toveri Nieminen on vassari. Ovatko nämä mainitsemanne aseet niitä "rauhan aseita", joita vassarit/SKDL/kom ovat kannattaneet?

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto

Ehkä kannattaisi kysyä esimerkiksi suomalaisilta rauhanturvaajilta, mikä vaikutus miinauhkalla on edelleenkin sotilasjoukon liikkeeseen, varsinkin siinä vaiheessa, kun ensimmäinen taistelija on asutunut miinaan. Tai kysyähän voi vaikka virolaiselta Afganistanin veteraanilta, joka on taistellut Neuvostoaikana Afganistanissa talebaneja vastaan.

Pekka Iiskonmaki

Suomen helmasynti on tehdä typeriä päätöksiä tuhannen lakipykälän vuosivauhdilla.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Ammattisotilaiden taholta ei julkisuudessa ole pahemmin kuulunut kaipauksia jv-miinojen perään. Ehkäpä ne eivät sittenkään puolusta paikkaansa nykyajan muuttuneessa taisteluympäristössä joka sitä paitsi tapahtuu pääosin kaupungeissa.

Mieluummin kuuntelisin ammattimiesten kuin poliitikkojen mielipiteitä ko asiassa ennen kuin päätöksiä tehdään. Ainakaan sotilaita ei sopisi jättää kuulematta.

Reijo Tossavainen

En tunne yhtään ammattisotilasta, joka on kannattanut maamiinoista luopumista. He eivät kuitenkaan rummuttaneet asiasta julkisuudessa, koska pysyvät politiikan ulkopuolella.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Ei maamiinoista ole luovuttu vaan jalkaväkimiinoista. Jalkaväkimiinoja alettiin korvata jo ennen sopimusta mm viuhkapanoksilla. Toisin kuin jalkaväkimiinat, ne soveltuvat myös asutuskeskustaisteluun.

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto Vastaus kommenttiin #18

Viuhkamiinoissa on se ongelma, että lain mukaan niiden laukaisu tulee tapahtua valvotusti, elikkä niillä pitää olla joku taistelija kyttäämässä laukaisuhetkeä. Tämä sitoo muutenkin vähäisiä joukkoja. Sinänsä viuhkamiinat ovat tehokkaita ja varmasti osaltaan pysäyttävät vastapuolen liikkeen.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola Vastaus kommenttiin #33

Noita voidaan tehdä myös kaukolaukaistavana tai herätesytyttimella eli sen taistelijan ei tarvi seisoskella lähistöllä kytiksessä.

Eihän kyse ole jv-miinojen toiminnasta vaan siitä voidaanko ne korvata. Käsittääkseni voidaan jolloin joiltain osin puhutaan suorituskyvyn parantamisesta.

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto

Tässä on se näkökulma, että palveluksessa olevat ammattisotilaat eivät lähde arvostelemaan lakia, jonka on allekirjoittanut ylipäällikkö.

Toisaalta, ennen lain hyväksymistä poliittiselle johodolle ylintä porrasta myöten oli kyllä tehty selväksi juurta jaksain jalkaväkimiinojen merkitys ja niiden suomalaiset käyttöperiaatteet. Tästä huolimatta poliittinen johto ja eduskunta hyväksyivät lain. Mutta eihän se ole ensimmäinen kerta, kun asiantuntijoiden lausunnot jäävät toiseksi, kun kyseessä on poliittisen ambitiot, mielikuvat ja idealismi.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Tossavainen kirjoittaa:

"Valitettavasti vain kaikki miinat on räjäytetty taivaan tuuliin."

Niin, siis ei ilmeisesti ole. Ottawan sopimuksessa on siirtymäaika, jonka puitteissa kiellettyjä sakara- ja putkimiinoja ei tarvitse tuhota ennen vuotta 2016.

Vaikka miinojen tuhoaminen aloitettiinkin jo 2012, niin puolustusministeri Haglund antoi vielä viime vuonna ilmoituksen siitä, että melkoinen osa niistä olisi edelleen varastoissa.

Putkimiinoista ilmeisesti melkoinen osa muutettiin suoraan kaukolaukaistaviksi malleiksi.

Reijo Tossavainen

Maaliskuussa 2014 ministeri Haglund ilmoitti allekirjoittaneelle, että miinoista oli silloin tuhottu 90 %.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

No sittenhän niitä on jäljellä vielä yli satatuhatta.

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto

Teknisesti miinojen massavalmistus voidaan käynnistää lyhyellä varoitusajalla, eivätkä kustannuksetkaan ole mittavia. Tärkeää on, että reserviläiset saadaan taas miinojen käytön koulutuksen piiriin. Nämä toimenpiteet vaativat tietenkin jalkaväkimiinojen kieltolain kuomoamista ensin.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Ottawan sopimusta radikaalimpi puolustuspoliittinen kannanotto oli mielestäni eilinen, Tossavaisen puoluetoveri Wallinin kannaotto.

Siinähän syytettiin puolustusvoimia haaveista päivittää merivoimien taistelualuskalusto vastaamaan nykypäivän uhkakuvia.
Alukset pitäisi mieluummin korvata Bustereilla.

Samalla siinä luovuttaisiin merimiinoitus- ja raivauskyvystä puhumattakaan meriyhteyksien suojaamisesta. Tai merivoimien kyvystä osana rannikon ilmapuolustusta, ilma- ja vedenalaisvalvontaa ja sukellusveneentorjuntaa. Rauhanaikaisesta alueellisen koskemattomuuden valvonnasta puhumattakaan.

Luulen sen kommentin olevan puheenaiheena vielä kerran jos toisenkin.

Reijo Tossavainen

En tunne puoluetoveria nimeltään Wallin. RKP:ssä ja Sdp:ssä on kyllä Wallin nimiset kansanedustajat.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Rauhanrajoillahan ei ole koskaan varsinkaan 1930-40-luvuilla tarvittu kättäpidempää eikä Euroopassa ainakaan Rauhansuurvallan naapurustossa koeta aiheellista turvallisuushuolta? Jos Nato ei kelpaa eikä jalkaväkimiinat ja puolustusbudjettia ei saa korjailla kohdilleen, niin nytkin kai voidaan edetä 70-luvulla hyviksi todettuja kv. diplomatiakäytänteitä noudattaen liennytyshengessä yya-tyyliin nostamalla esiin ja ajamalla Korvatunturi rauhantunturi -demilitarisointihanketta ja ydinaseettomuutta koko Pohjolaan itsenäisen Suomineidon alkuperäiset alueet mukaanlukien.

Vai pitäisikö jo 2015 harkita viemisinä Kremliin pateettisesta alamaiskulttuurista muistuttavan yya-geomultapussin sijaan ulkoministerin peace-merkin ohella vaikkapa Alkuperäinen Suomineito -pinssiä? - Lue lisää uussuomettumisesta eli väyrystymisestä potentiaalisena vientituotteena täällä: http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/183550-s...

t. Res Cordis - http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi

Reijo Tossavainen

Tein jalkaväkimiinojen tuhoamisen keskeyttämisestä kirjallisen kysymyksen puolustustusministerille maaliskuussa 2014. Tuolloin ministeri ilmoitti, että kyseisistä miinoista oli silloin tuhottu jo 90 %. http://www.eduskunta.fi/faktatmp/utatmp/akxtmp/kk_...

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen

Jos itänaapuri päättää tulla rajan yli niin ei niitä jalkamiinat pysäytä. Nykyaikaisessa sodassa risukossa juoksevat sotilaat eivät ratkaise lopputulosta. Kyllä ratkaisu tapahtuu raskaammalla kalustolla.Jalkamiinojen kielto oli oikea ratkaisu aikanaan. Mahdollisen sodan päätyttyä moni siviili menettää jalkansa kun niitä on kylvetty maastot täyteen , siis aika suuri ongelma. Se on nähty muualla maailmassa kuinka suurta kärsimystä ne aiheuttavat siviiliväestölle. Suomi Natoon niin ei tarvitse pokkuroida itään päin eikä tarvita jalkamiinoja.

Käyttäjän KaleviOnnela kuva
Kalevi Onnela

Hassua, että Suomessa on laki,joka kieltää häiritsemästä itänaapurin hyökkäystä jalkaväkimiinoilla. Raimon mukaan jalkaväkimiinat on kielletty, koska ne eivät ole "ratkaisevia". Kyllä sotilaat osaisivat ilman lakiakin olla miinoittamatta tilanteissa, joissa siitä ei ole hyötyä.

On korostettu, että Suomen armeija miinoittaessaan tekee kartat sijoituksesta. Se harjoiteltiin jo viime sodassa ja miinoitukset purettiin luovutetulta alueelta. Puna-armeijan edustajat tarkastivat ja hyväksyivät työn. Sitä vastoin voi epäillä, että eräs muu armeija ei näin tekisi, eikä ao maa ei ole ollenkaan mukana Ottawan sopimuksessa.

"Risukossa juoksevat sotilaat eivät ratkaise.." Raskasta kalustoa täytyy tietenkin olla riittävästi, mutta sitä pystyy tuhoamaan sotilas risukosta.
Taistelussa/sodassa harvoin ratkaisee vain yksi asia, tulos on monien tekijöiden summa. Nopeasti rakennettu hyvä miinakenttä auttaa lähes aina, enemmän tai vähemmän. Vihollissotilaat eivät pääse hiippalemaan risukossa sinkoineen ja ohjuksineen ennekuin miinat on raivattu. Eivätkä pääse suoralta kädeltä poistamaan "sallittuja" panssarimiinoja.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Miinoista: Näin kävi, kun ylipäällikkö Halonen ja eduskunta kuuntelivat prinsessa Dianaa eikä omia asiantuntijoita.

Toimituksen poiminnat