Reijo Tossavainen, toisinajattelija Sanoja ja tekoja. Nöyrästi, mutta nöyristelemättä.

Maahanmuutto tulee olemaan vaaleissa keskeinen aihe

Pääministeri A. Stubbin mielestä maahanmuutto on Suomen kaltaiselle maalle lähtökohtaisesti hyvä asia.  MTV:n haastattelussa hän toteaa myös, että "me tarvitsemme työperäistä maahanmuuttoa. Suurin osa näistä muuttajista tulee perheen kanssa, opiskelemaan tai töihin. He ovat sitä kautta nettomaksajia meidän sosiaaliturvajärjestelmälle".

Kyllä. Me tarvitsemme jossakin määrin työperäistä maahanmuuttoa.

Mutta me emme tarvitse "ovet selällään" maahanmuuttoa, jolloin suuri osa tulijoista on sellaisia, jotka eivät työllisty ja sopeudu. Syistä, jotka eivät useimmiten johdu suomalaisesta yhteiskunnasta.

Mielestäni meillä ei yhteiskuntana ole varaa tällaiseen maahanmuuttoon. Ei taloudellisesta syistä eikä monista muistakaan syistä. Stubbin mielestä "maahanmuuttopolitiikan kiristäminen ei ole ratkaisu".

Perussuomalaisten ajatuspaja Suomen Perusta tulee julkistamaan vielä ennen vaaleja tutkimuksen, jossa on ynnätty maahanmuuton hyötyjä ja haittoja. Se tehdään mahdollisimman tiukasti tosiasioiden pohjalta.

Stubb arvioi, että maahanmuutto tulee olemaan yksi vaalien teemoista. Olen samaa mieltä. Perussuomalaiset ovat valmiit avoimeen ja rakentavaan keskusteluun tosiasioiden pohjalta.

Toki asiasta voi keskustella jo nyt. Mitä mieltä siis olet maahanmuutosta?

............

Jos haluat, että muutkin lukevat blogin, niin paina oheisia Facebookin ja Twitterin painikkeita.

www.reijotossavainen.net

 

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (91 kommenttia)

Jari Vuorinen

Työperäinen mahanmuutto Ok.

Sosiaalitukien varaan tulevat kamelikuskit jyrkkä ei.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Määrittele "työperäinen maahanmuutto" 5,2 miljoonan asukkaan maahan, jossa on yli 750 000 työikäistä työtöntä kansalaista joka päivä.

Kiitos jo etukäteen.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Meillä on 250 000 työtöntä kansalaista ja yli 100 000 avointa työpaikkaa. Avoimista työpaikoista vain osa on hakupalveluissa tarjolla, joten avointen paikkojen määrä on todennäköisesti tätä viiden suurimman hakupalvelun yhteenlaskettua määrää suurempi. Työvoiman tarve kasvaa koko ajan, kun suuri ikäluokka väistyy työelämästä eläkkeelle.

Ongelmana on se, että 750 000 työttömän joukosta ei löydy tekijää kaikkiin avoimiin paikkoihin. Osa työttömistä ei suostu siivoamaan asemalla. Osa heistä ei pätemättömyyttään pysty hakemaan opettajan, sairaanhoitajan, terveydenhoitajan, lääkärin tai neurokirurgin virkoihin, joita näyttää olevan avoimena palveluissa.

Esimerkiksi Tampereen kaupungin huoltosuhde on tällä hetkellä 58/42. Tämä tarkoittaa sitä, että 58 prosenttia väestöstä on työikäisiä (18-63 -vuotiaita), 42 % on "huollettavia" (0-17- ja yli 63-vuotiaita). Vuonna 2020 huoltosuhde on jo nurinkurinen 48/52. Vuonna 2030 huoltosuhde on nykymenolla lähes 40/60.

Tarvisemme siis huoltosuhteen epätasapainon vuoksi työikäisiä tekijöitä, ettei huollettavien määrä räjähdä käsiin. Lisäksi on niin, ettei työiän alkuosassa perhe-, opiskelu- ym. kiireiden takia tuottavuus ole sama kuin loppupuolella, oikea huoltosuhde on jo nyt lähellä negatiivista.

Tässä kaksi syytä, miksi tarvitsemme työperäistä maahanmuuttoa. Jälkimmäistä syytä varten jo pelkkä maahanmuutto auttaa. Sen ei tarvitse olla työperäistä.

Niko Sillanpää Vastaus kommenttiin #40

Olennaista julkisen talouden kannalta on taloudellinen huoltosuhde, ei väestöllinen. Jonka vuoksi ainostaan koulutetun työvoiman maahanmuutosta on tässä mielessä hyötyä esim. sen usein (väärin) siteeratun OECD-raportin perusteella.

Käyttäjän BodilRosengren kuva
Bodil Rosengren Vastaus kommenttiin #52

Ja maahanmuuttajien taloudellinen huoltosuhde on noussut vuosi vuodelta. Nyt 40% maahanmuuttajista on työelämässä kun vielä kymmenen vuotta sitten luku oli 32 %. Suomeen muuttavat maahanmuuttajat ovat myös kohtalaisen hyvin koulutettuja.

Esa Niemi Vastaus kommenttiin #57

Bodil Rosengren:
"Ja maahanmuuttajien taloudellinen huoltosuhde on noussut vuosi vuodelta. Nyt 40% maahanmuuttajista on työelämässä kun vielä kymmenen vuotta sitten luku oli 32 %. Suomeen muuttavat maahanmuuttajat ovat myös kohtalaisen hyvin koulutettuja."

Mitä tämän hokeminen auttaa.

Eläkeläisten määrä on siis noussut ja maahanmuuttajat korvaavat kantaväestöä työpaikoista.

Koulutus ei ilmeisesti vastaa työmarkkinoiden tarpeita jos työttömyys on kovaa eikä maahanmuuttajia voi pääasiassa työllistää elleivät he myy työsuoritustaan kantaväestöä halvemmalla sekä huonommilla työehdoilla.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #52

Tämäkin pitää paikkansa vain sellaisien työpaikkojen osalta, joihin koulutettuja ihmisiä ei Suomessa ole.

Mitähän aloja nuo olisivat, ja minkälaisista määristä lienee kyse?

Esa Niemi Vastaus kommenttiin #40

Kai Niemeläinen:
"Tarvisemme siis huoltosuhteen epätasapainon vuoksi työikäisiä tekijöitä, ettei huollettavien määrä räjähdä käsiin. Lisäksi on niin, ettei työiän alkuosassa perhe-, opiskelu- ym. kiireiden takia tuottavuus ole sama kuin loppupuolella, oikea huoltosuhde on jo nyt lähellä negatiivista.

Tässä kaksi syytä, miksi tarvitsemme työperäistä maahanmuuttoa. Jälkimmäistä syytä varten jo pelkkä maahanmuutto auttaa. Sen ei tarvitse olla työperäistä."

Meillä on siis alle 5-vuotta aikaa saada 1,8 miljoonaa maahanmuuttajaa tai maailmanloppu.

Meillä on miljoona ihmistä vailla vakituista kokopäivätyötä ja meillä on lähinnä pulaa työpaikoista eikä tekijöistä.

Meillä on lähinnä työmarkkina ongelma jos tekijät ja tarjoajat eivät kohtaa. Maahanmuuttaja voi työllistyä lähinnä palkkoja sekä työehtoja dumppaamalla, sillä ei hyvinvointivaltiota rahoiteta.

Olemme eläköitymisen huipulla eikä maailmanloppua ole tullut, päinvastoin työpaikkoja jätetään täyttämättä yksityisen sekä julkisen sektorin säästöjen takia. Työt automatisoituu ja robotit korvaavat jopa puolet työpaikoista lähivuosikymmeninä. Matalat palkat, korkeat verot ja korkeat elinkustannukset eivät houkuttele hyvin tienaavia maahanmuuttajia.

Myös kantaväestön syntyvyys nousee jos ihmisillä olisi taloudellisia mahdollisuuksia tähän, mutta esim. sossuperäinen maahanmuutto nostaa Helsingissä asumisen hintaa eikä ihmisillä ole taloudellisia mahdollisuuksia jäädä äitiyslomalle.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #40

"Huoltosuhde" on lähes 200 vuotta vanha talousideologinen periaate, joka on aikansa elänyt. Sitä käytetään keskustelussa vain ja ainoastaan puhtaasti poiittisista syistä. Mitään "huoltosuhde-ongelmaa" ei todellisuudessa ole. Jokainen ymmärtää, että huoltosuhde oli paljon "parempi" 100 vuotta sitten. Mitä johtopäätöksiä voimme siis elintasovertailussa ja kansantalouden mekanismeissä tehdä "huoltosuhteesta""?

Että se on merkityksetön.

"Jälkimmäistä syytä varten jo pelkkä maahanmuutto auttaa. Sen ei tarvitse olla työperäistä."

Mitä ihmettä tämä tarkoittaa?

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #40

" Osa työttömistä ei suostu siivoamaan asemalla."

Kuka ne asemat aikaisemmin siivosi? Kyse on puhtaasti liian alhaisesta palkkatarjouksesta. Et sinäkään tekisi yhtään mitään noilla palkoilla. Miksi pitäisi?

" opettajan, sairaanhoitajan, terveydenhoitajan, lääkärin tai neurokirurgin virkoihin, joita näyttää olevan avoimena palveluissa."

Ne täyttyvät kaikki hakuprosessissa. Jos lääkäreitä ja neurokirurgeja ei ole tarpeeksi, niitä täytyy kouluttaa lisää. Koulutuskapasiteettia on, ja innokkaita hakijoitakin löytyy joka vuosi enemmän kuin päsee opiskelemaan.

Sairaanhoitajia ja terveydenhoitajia on, heidän vain pitäisi tehdä töitä lähes palkatta. Miksi ihmeessä?

Opettajien virkoja on auki vain lyhyitä jaksoja, koska ne täytetään nopeasti. Koska virkoja ei vakinaisteta, näyttää, että hakijoita ei ole, vaikka tosiasiassa kyseessä on sijaisuuden ketjutus. Tiedät nämä tosiasiat kyllä itsekin.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #40

Näin tuossa juuri valtiohallinnon työtarjouksen; pätkätyö, muuttolaatikkojen kantamista kirjastossa, 8,50/h.

Lähtisitkö, vai tarvitaanko "työperäinen"?

Jari Vuorinen

Ei tarvitse määritellä sillä olen samaa mieltä kanssasi.

Meillä on jo omaa väkeä omiksi tarpeiksi.

Käyttäjän saraskari kuva
Marja Saraskari

Tämä on nyt Tossavaisen kannanotto PS-puolueen sisällä kytevään kiistaan. Soini ei pidä maahanmuuttoteemaa keskeisenä kysymyksenä, Halla-aho taas pitää.
Väistyvä kansanedustaja on nyt ilmaissut kantansa.
Mitä merkitystä tälläkin kannanotolla on, se nähdään vaaleissa.

Itse maahanmuuton kustannuksista on tarpeeksi tietoa saatavilla ilman tätäkin blogia. Humanitaarisen maahanmuuton osuus kaikesta maahanmuutosta on muutama prosentti. Suomi ottaa vastaan huomattavasti paljon vähemmän hädänalaisia ihmisiä kuin muut pohjoismaat. Se on Tossavaisen mielestä varmaan kunniaksi.

Kylmä ja pimeä maa, kuka tänne vapaaehtoisesti pakenisi. Kun vastassa on Tossavaisia.
Espanjassa on kivempaa.

Esa Niemi

Marja Saraskari:
"Itse maahanmuuton kustannuksista on tarpeeksi tietoa saatavilla ilman tätäkin blogia. Humanitaarisen maahanmuuton osuus kaikesta maahanmuutosta on muutama prosentti. Suomi ottaa vastaan huomattavasti paljon vähemmän hädänalaisia ihmisiä kuin muut pohjoismaat. Se on Tossavaisen mielestä varmaan kunniaksi.

Kylmä ja pimeä maa, kuka tänne vapaaehtoisesti pakenisi. Kun vastassa on Tossavaisia.
Espanjassa on kivempaa."

Mitä ihmeen hädänalaisia, UNHCR:n kautta tulee hädänalaiset uudelleesijoitusta tarvitsevat pakolaiset ja pääosin tänne tulee vain niitä, jotka turvapaikkahakemuksen perusteella todetaan ei-pakolaiseksi. Ihmiskaupan ja järjestäytyneen rikollisuuden ihmissalakuljettajien asiakkaat paikallisesti varakkaita.

Länsimaalaisista maahanmuuttajista 80% ovat Suomessa alle 5 vuotta kun taas elintasorajojen takaa tulleista 90% on Suomessa yli 5 vuotta. Meidän maahanmuuttomme on muutoinkin sossuperäistä, harva maahanmuuttaja nousee köyhyydestä ilman sosiaalitukia. Hyvin toimeentulevia maahanmuuttajia on varsin vähän ja matalat palkat, korkeat verot ja elinkustannukset pitävät hyvinvointivaltion rahoituksen kannalta tärkeät maahanmuuttajat tehokkaasti poissa.

Käyttäjän saraskari kuva
Marja Saraskari Vastaus kommenttiin #66
Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Meillä ei ole "ovet selällään" -maahanmuuttoa nytkään eikä ole suunnitelmissa tietääkseni sellaista järjestää. Maahanmuutosta tulee kyllä varmasti yksi monista teemoista, etenkin siksi että vaikeina aikoina on helppo osoitella sormella vähäosaisempia.

Vaalien tärkein teema pitäisi olla kuitenkin itse sairauden hoito eikä oireiden tuijottelu, nimittäin kuinka saadaan paljon työtä kaikille, myös humanitäärisille tulijoille, joita on pieni osa. Humanitäärinenkään maahanmuutto ei ole sitä kuin aluksi, seuraavaksi pitää saada ihmiset töihin ja yrittäminen mielekkäämmäksi. Kaikille. Maassa on esim. huutava pula teollisuusompelijoista. Siinä kolmannen maailman näppärille naisille esimerkiksi työsarkaa?

Toisekseen liioiteltujen negatiivisten asenteiden ruokkiminen maahanmuuttajia kohtaan poliitikkojen taholta on älytöntä ja rampauttaa yhteiseloa. Netissä pyörivät kaikenlaiset urbaanitarinat maahanmuuttajien ruhtinaallisista eduista. Ihmiset menevät halpaan. On sekin omanlaisensa ilmiö, että hyvinvointivaltion ihmiset alkavat kadehtia pakolaisia tarujen perusteella.

Reijo Tossavainen

Maassamme oli vielä 20-30 vuotta sitten kymmeniä tuhansia teollisuusompelijoita. Nyt vain satoja. Tuotanto on siirtynyt ns. halpamaihin.

Toki töitä pitäisi saada kaikille, myös maahanmuuttajille. Mutta mistä saada, kun on jo lähes 300.000 työtöntä? Mistä työtä sellaiselle tulijalle, jolta puuttuu kielitaidon ohella myös kirjoitus- ja lukutaito?

On helppoa esittää kauniita ajatuksia. Arjen todellisuus on kuitenkin toinen. Ja vain siltä pohjalta voidaan järkevästi toimia.

Käyttäjän amgs kuva

Kaikki tulijat eivä ole lukutaidottomia. Tässä tämä tieto yhden sisäministeriön raportista. Raportti on julkaistu noin puolitoista vuotta sitten. Tuskin asiat ovat muuttaneet paljon:

""Pääasialliset syyt muuttaa Suomeen ovat perhe, opiskelu ja työnteko. Yli puolet maahanmuuttajista tulee EU:n ulkopuolelta (niin kutsutut kolmansien
maiden kansalaiset). Myös EU:n jäsenmaista muutetaan Suomeen selvästi
aiempaa enemmän. Kolmansien maiden kansalaisia ja EU:n kansalaisia koskevat
erilaiset maahantulon ja oleskelunedellytykset sekä lupakäytännöt.

Vuonna 2011 Maahanmuuttovirasto myönsi 17 683 ensimmäistä oleskelulupaa muulla kuin kansainvälisen suojelun perusteella ja poliisi noin 60 000 jatkolupaa. Eniten oleskelulupia myönnettiin Venäjän, Intian ja Kiinan kansalaisille.

EU:n kansalaisten ja heidän perheenjäsentensä vapaan liikkuvuuden vuoksi on vaikea saada täsmällistä tietoa erityisesti tilapäisesti EU:n jäsenmaista Suomeen muuttaneista. Vuonna 2011 noin 13 600 EU:n
kansalaista muutti Suomeen pidemmäksi aikaa ja rekisteröi oleskelunsa. Tilapäisesti Suomessa arvioidaan olevan töissä noin 50 000 EU:n
kansalaista. He tulevat pääasiassa Virosta ja muilta lähialueilta."

http://www.intermin.fi/download/39676_Tyoryhman_eh...

Reijo Tossavainen Vastaus kommenttiin #6

Muistelen, että joku vuosi sitten kolmen Somaliasta tulleen maahanmuuton syyksi kirjattiin työperäinen maahanmuutto.

Esa Niemi Vastaus kommenttiin #6

Ana María Gutiérrez Sorainen, oleskeluluvat eivät kerro maassaolon pituutta. Eurooppa houkuttelee ns. sossuperäistä maahanmuuttoa.

"At the same time, Europe's generous social benefits encouraged a massive surge of "welfare tourism." As a result, Europe has ended up with 85 percent of all unskilled migrants to the developed countries but only 5 percent of the highly skilled. Compare that with the United States, which has honed its innovative edge by attracting 55 percent of the world's educated migrants."

http://http//www.newsweek.com/europes-stark-choice...

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen Vastaus kommenttiin #67

Artikkelilinkki oli rikki. Se, että siitä kukaan ei ole huomauttanut, kertoo, että sitä ei ole kukaan yrittänytkään lukea. Normipäivä puheenvuoron mamukeskusteluissa.
http://www.newsweek.com/europes-stark-choice-immig...

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

"Toki töitä pitäisi saada kaikille, myös maahanmuuttajille. Mutta mistä saada, kun on jo lähes 300.000 työtöntä?"

En osaa vastata kysymykseesi, kun en ole valittu eduskuntaan työtä luomaan avustajien palvelemana.

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen Vastaus kommenttiin #8

ja kuitenkin neuvot ottamaan lisää työttömiä elätettäviksi.

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Miksi tänne pitää haalia työttömiä lisää ja yrittää keksiä niille työpaikkoja, kun ei ole keksitty vielä omille työttömillekään? Mikä sosiaalitoimisto sitä me olemme. Sieltä mistä suurin osa tulijoita on, olisi todella sitä tekemistä...sinne niitä töitä pitäisi keksiä. Olisko sinulla ideoita?

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen

Työttömyydestämme suuri osa on rakenteellista: työvoiman kysyntä ja tarjonta eivät alueellisista tai osaamissyistä kohtaa. Lisäksi meillä on nopeasti heikkenevä huoltosuhde. Maahanmuutolla voidaan vaikuttaa molempiin ongelmiin.

Jouni Nordman Vastaus kommenttiin #14

Miten maahan muutolla voidaan puuttua sellasen jonka itse hallinto luo, eli siihen että yksinkertasinpiin töihin pitää olla tutkinto, johon vielä kymmenenvuotta sitten pääsi suoraan kadulta, jolloin riitti pelkkä työnteon halukkuus, joka nytten tapetaan jonninjoutavilla koulutuksella. Eli jos haluamme itse ongelmaan puuttua, niin nämä koulutukset tekevät sen ongelman, että töissä nämä asiat opi käytännössä muutamassa kuukaudessa, johon koulunpenkiltä menee kolmevuotias.

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen Vastaus kommenttiin #18

Paljon on sellaistakin tekemätöntä työtä, mikä ei kantaväestölle kelpaa. Maahanmuuttaja yleensä voi varsin nopean koulutus/perehdytysjakson jälkeen siirtyä tuoensaajasta veroeurojen nettomaksajaksi. Sellaisia työpaikkoja, joissa täysin ilman koulutusta pärjäisi, ei juuri enää ole.

Reijo Tossavainen Vastaus kommenttiin #18

Nordman kommentoi asiaa, joka on aiheellinen paljon laajemmalti nähtynä.

Tulevien vaalien jälkeen joudutaan arvioimaan monet asiat uudelleen, koska rahaa on vähän. Silloin mielestäni opetuksen/koulutuksen puolella pitää arvioida minkä mittainen ja sisältöinen opetus on tarpeen kuhunkin työtehtävään. Arvelen, että moniin työtehtäviin riittäisi nykyistä tiiviimpi koulutus.

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen Vastaus kommenttiin #21

Ei ei ei.

Kouluttamattomat työt kuuluivat aikaan jolloin väki työskenteli pelloilla ja metsissä. Automaation hoitaessa raskaat ja rutiinityöt tarvitaan osaamista; jatkossa tarvitaan yhä enemmän. Hyvin toimiva koulutusjärjestelmä on keskeisin kansainvälinen kilpailutekijämme ja ainoa vanhuuden turvamme, säästettäköön kaikesta muusta mutta ei siitä.

Reijo Tossavainen Vastaus kommenttiin #23

Tuleva hallitus ja eduskunta joutuu raapimaan jostakin pois muutaman miljardin. Silloin on pakko mennä pintaa syvemmälle.

Olen jokseenkin vakuuttunut, että koulutuksessa on eräiltä osin uudenlaisen ajattelun paikka ja tarve ilman että kilpailukykymme vaarantuu. Se, että ei tehdä mitään, se kyllä vaarantaa kilpailukykymme.

Jouni Nordman Vastaus kommenttiin #23

Jos tarvitsemme asiantuntijoita, niin koulutus ei näitä tuota, vaan työ. Eli miksi kouluttaa ihmistä suoraan korkeakoulussa, sillä järkevämpää on kouluttaa taitavat käytännön osaajat. Silloin hyvin matalaasteinen työhön pääseminen ja työssä itsessään hankittava pätevyys osaamisen kautta. Sillä tulevaisuus tulee olemaan toisenlaisen koulutus muotojen, jossa ensim. Oraclen ja SAP sertikaattien painoarvo tulee nousemaan, jolloin itse sertifikaatit kertovat oikean osaamisen tason paremmiin mitä koulutus todistus.

Tämä sama toiminta pätee myös näyttö tutkinnoista jo nytten, eli jos nuori on mennyt ammattiin suoraan ja oppinut työn tekemällä ammatin, niin hänen näyttötutkinnoto on arvostetunpi kuin ammattikoulun todistus.

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen Vastaus kommenttiin #80

Myös teoreettista osaamista tarvitaan - entistäkin enemmän, kun työtä tehdään aivoilla eikä käsillä.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #85

Juuri näin. Ja sitähän Suomessa löytyy. Ja jos ei vielä ihan kaikkiin hommiin löydy, niin työttömien lähes miljoonan "armeijassa" on taatusti halukkaita oppijoita.

Jouni Nordman Vastaus kommenttiin #85

Eli teoritikko joutuu teoriassa toimivuude todistamaan käytännössä, jolloin suurin osa teorioista on käyttökelvottomia, jolloin teoritikko muuttuu erehdyksen kautta käytännön osaajaksi, sekä hyväksymään sen että hän ei ole tehnyt uutta toimivaa teoria, vaan on massaa joka on tajunnut olevan vain normaali osaajia.

Tässä työympäristönä yksi, joka on julkisenhallinnon laskettu, jossa työpaikkaan on pelkästään koulutus painottuminen pätevyys vaatimus, jossa ammattikokemusta ei oteta huomion tasapuolisesti. Jolloin julkiselle puolelle tulee päättävin asemiin teoretikkoja, jotka lähtevät omia visioita toteuttamaan käytännössä.

Esa Niemi Vastaus kommenttiin #14

Kalevi Härkönen:
"Työttömyydestämme suuri osa on rakenteellista: työvoiman kysyntä ja tarjonta eivät alueellisista tai osaamissyistä kohtaa. Lisäksi meillä on nopeasti heikkenevä huoltosuhde. Maahanmuutolla voidaan vaikuttaa molempiin ongelmiin."

Meillä on siis työmarkkinaongelma. Kansainvälisesti matalat palkat, korkeat verot ja korkeat elinkustannukset pitävät tehokaasti hyvätuloiset maahanmuuttajat poissa. Palkkoja sekä työehtoja voidaan dumpata maahanmuuttajilla.

Saamme siis ns. sossuperäistä maahanmuuttoa, eikä palkat kehity ja syntyy rinnakkaiset työmarkkinat.

Meillä on alle 5-vuotta aikaa saada 1,8 miljoonaa maahanmuuttajaa koska huoltosuhde. Meidän tulee siis avata laiva ja ilmasillat pikimmiten.

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen Vastaus kommenttiin #68

On yhteiskunnan kannalta parempi, että matalapalkkaiseen työhön palkataan maahanmuuttaja, kuin että paikka jää täyttämättä.

Vastaavasti vaativassa asiantuntijatehtävässä on parempi, että tehtävän täyttää mahdollisimman pätevä työntekijä riippumatta työntekijän kansalaisuudesta. Onhan vastavuoroisesti myös Suomesta mahdollisuus muuttaa muualle töihin.

Tämä persujen mantra, että yhtään ulkomaista ei saisi palkata ennenkuin kaikki kantasuomalaiset on työllistetty, on vanhakantaista ajattelua, joka johtaa meidät yhä pahempaan taantumaan.

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #77

"On yhteiskunnan kannalta parempi, että matalapalkkaiseen työhön palkataan maahanmuuttaja, kuin että paikka jää täyttämättä."

Kannattaa huomioida tulorajat.

http://www.taloussanomat.fi/tyomarkkinat/2011/10/2...

Esa Niemi Vastaus kommenttiin #77

Kalevi Härkönen:
"On yhteiskunnan kannalta parempi, että matalapalkkaiseen työhön palkataan maahanmuuttaja, kuin että paikka jää täyttämättä.

Vastaavasti vaativassa asiantuntijatehtävässä on parempi, että tehtävän täyttää mahdollisimman pätevä työntekijä riippumatta työntekijän kansalaisuudesta. Onhan vastavuoroisesti myös Suomesta mahdollisuus muuttaa muualle töihin.

Tämä persujen mantra, että yhtään ulkomaista ei saisi palkata ennenkuin kaikki kantasuomalaiset on työllistetty, on vanhakantaista ajattelua, joka johtaa meidät yhä pahempaan taantumaan."

Päinvastoin, palkkojen sekä työehtojen dumppaus estää palkkakehitysta. Olemme taas työmarkkinahäiriössä. Työnantajan ei tarvitse nostaa palkkoja koska sossu maksaa sen mikä ei riitä elämiseen. Sossuperäinen maahanmuuton mahdollistaminen mm. Helsingissä nostaa asumisen hintaa eikä palkansaajien tulot riitä ja tuloksena ostovoiman heikentymistä.

Sossuperäinen maahanmuutto ei ole uusi Nokia.

Asiantuntijatehtävissä paikan saa se, jonka yritys katsoo eniten antavan lisäarvoja, se ei olekaan ongelma, vaan matalapalkka-alat.

Puoluepolitiikkaan en ota kantaa mutta samassa hengessä vihervasemmiston matra, että sossu betalar on vielä pahempi ja sen vaikutukset näkyvät jo.

Matalapalkka-aloilla valtion ja myös vihervasemmiston ensisijainen tehtävä on työllistää ja ajaa suomalaisten asioita. Hyvinvointivaltion rahoitus ei kestä loputtomiin velkaantumista, vaan ainoastaan suomalainen palkkataso kykenee tätä ylläpitämään. Sosiaaliperäistä kuormaa ei voi myöskään loputtomasti kasvattaa. Entisetkin maahanmuuttajatkin ovat työllistämätä ja heitä korvaamaan pitäisi tuoda vielä ilman saatavuusharkintaa. Täysin epärationaalista.

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen Vastaus kommenttiin #90

"Päinvastoin, palkkojen sekä työehtojen dumppaus estää palkkakehitysta. Olemme taas työmarkkinahäiriössä. Työnantajan ei tarvitse nostaa palkkoja koska sossu maksaa sen mikä ei riitä elämiseen. Sossuperäinen maahanmuuton mahdollistaminen mm. Helsingissä nostaa asumisen hintaa eikä palkansaajien tulot riitä ja tuloksena ostovoiman heikentymistä."

Jaa että maahanmuttajat syynä kalliiseen asumiseen? Eiköhän ennemmin taustalla ole asuntojen kysyntä suhteessa tarjontaan, muuttoliike pk-seudulle on jatkunut voimakkaana kymmeniä vuosia. Tuosta muutosta on vain hyvin pieni osuus ulkomailta tullutta humanitaarista (mitä ilmeisesti tarkoitat 'sossuperäisellä').

Työmarkkinahäiriö varmaankin on, mutta se tuskin on nopeasti ohimenevää laatua. Nythän meillä on poikkeuksellisen paljon vaikkapa insinöörejä työttömänä ja hyvä työttymyysturva. Pitäisikö heidät sitten pakottaa bussin rattiin ja käännyttää halukas mamukuski kotimaahansa? Ilmeisesti ei, koska silloin yhteiskunnan kalliisti maksama insinöörikoulutus menee hukkaan.

Kaikille pitää tietenkin maksaa työehtojen mukaan, kannustinloukut olisi syytä purkaa ja eläkeikää nostaa, oli maahanmuuttoa tai ei.

"Sossuperäinen maahanmuutto ei ole uusi Nokia."

En tiedä onko joku noin väittänytkään. Minä olen puhunut työperäisestä maahanmuutosta.

Esa Niemi Vastaus kommenttiin #91

Kalevi Härkönen:
"Jaa että maahanmuttajat syynä kalliiseen asumiseen? Eiköhän ennemmin taustalla ole asuntojen kysyntä suhteessa tarjontaan, muuttoliike pk-seudulle on jatkunut voimakkaana kymmeniä vuosia. Tuosta muutosta on vain hyvin pieni osuus ulkomailta tullutta humanitaarista (mitä ilmeisesti tarkoitat 'sossuperäisellä')."

Ja maahanmuuttajatko eivät nosta kysyntää? Kyllä, maahanmuuttajat ovat keskittyneet Helsingin seudulle. Koko maahanmuuttomme on sossuperäistä koska harva maahanmuuttaja edes nousee köyhyydestä ilman sosiaalisia tulonsiirtoja. Matalapalkkainen tai nollasopimuksella töissä oleva maahanmuuttaja ei asuntoaan kykene maksamaan Helsingissä. Helsingissä uusien vuokrasopimusten hinnat nousivat +30% vuosien 2008-2012 välillä ja maahanmuutto voimakkaasti taustalla. Helsingin väestönennuste povaa melkoista muuttoa etenkin maahanmuuttajista. Helsingin kaupungin talousarvioissa nähdään maahanmuutto merkittävänä tekijänä ettei tulot parane ennenkuin maahanmuuttajat saataisiin työllistettyä.

Kalevi Härkönen:
"Työmarkkinahäiriö varmaankin on, mutta se tuskin on nopeasti ohimenevää laatua. Nythän meillä on poikkeuksellisen paljon vaikkapa insinöörejä työttömänä ja hyvä työttymyysturva. Pitäisikö heidät sitten pakottaa bussin rattiin ja käännyttää halukas mamukuski kotimaahansa? Ilmeisesti ei, koska silloin yhteiskunnan kalliisti maksama insinöörikoulutus menee hukkaan.

Kaikille pitää tietenkin maksaa työehtojen mukaan, kannustinloukut olisi syytä purkaa ja eläkeikää nostaa, oli maahanmuuttoa tai ei.

Eli puhdas työmarkkinahäirö. Häiriö pahenee sitä mukaa miten paljon työvoimaa tuodaan keinotekoisesti markkinoille ja vaikkapa työllistämiestuetaan eri tavoin.

On totta, että korkeakoulutettujen työttömyys on korkea ja he ovat usein ammatissa, joka ei vastaan koulutusta. Matalat palkat, korkeat verot, korkeat elinkustannukset sekä korkeat palkkakustannukset vievät työpaikkoja kilpailukykyisempiin maihin. Mitä enemmän sosiaalista kuormaa, niin sitä enemmän valtio pyrkii keräämään tuloja ja tuloksena entistä heikompi kilpailutilanne.

Kalevi Härkönen:
"Sossuperäinen maahanmuutto ei ole uusi Nokia."

En tiedä onko joku noin väittänytkään. Minä olen puhunut työperäisestä maahanmuutosta."

Työperäinen ei kerro mitään kannattavuudesta ja Suomessa kaikista maahanmuuttajista harva tienaa hyvin.

Työperäinen maahanmuuttaja ei tästä syystä kerro mikä kansantaloudellinen vaikutus. Meillä on reilu 50000 ulkomaalaista rakennusmiestä ja se tarkoittaa, että n. 50000 suomalaista jäi vaille rakennusalan töitä. Iso osa on työttömänä ja sossun asiakkaana. Tee laskelma miten hyvinvointivaltion rahoitus turvataan jos se onnistuu parhaiten suomalaisen avulla, joka syrjäytetään palkkoja sekä työehtoja dumppaamalla, tuloksena valtio saa vähemmän verotuloja maahanmuuttajan ansioverotuksesta ja joutuu mahdollisesti maksamaan kelan ja/tai sossun tukia päälle, hankkimaan asunnon, maksamaan suomalaiselle työttömyyskorvausta ja/tai sossun tukea. Virolaiset ovat usein myös palkkaturvan asiakkaana, joten valtio voi päästä maksamaan lopunkin osan palkasta. Harmaa talous oli valtava ongelma ja on edelleenkin.

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen Vastaus kommenttiin #95

"Koko maahanmuuttomme on sossuperäistä koska harva maahanmuuttaja edes nousee köyhyydestä ilman sosiaalisia tulonsiirtoja"

Kun sanot noin, pistät kaikki tänne muuttavat samaan koriin, mutta eihän siinä ole mieltä, koska siellä on sitten kaikki Stephen Elopista Syyrian pakolaiseen.

Eniten muuttoa tulee Virosta, Venäjältä ja Ruotsista, tuskinpa he mitään ryysyläistöä ovat.

"Meillä on reilu 50000 ulkomaalaista rakennusmiestä ja se tarkoittaa, että n. 50000 suomalaista jäi vaille rakennusalan töitä."

Rakennusala erioten kärsii rakenteellisesta työttömyydestä.
Ala on ukkoutunut ja moni työttömäksi tilastoitu on käytännössä työelämän ulkopuolella. Rakennusalan työttömyys on Rakennusliiton tilastojen mukaan kuitenkin pienintä Uudellamaalla, vaikka siellä sen sinun logiikkasi mukaan pitäisi olla suurimmillaan, koska siellä on kaikki mamut jotka ovat vieneet työt?

Eiköhän totuudenmukaisempi selitys ole, että Uusimaa on ainoita alueita Suomessa, jossa talouden dynamiikka vielä toimii, ja niinpä töitä on sekä maahanmuuttaja- että kantaväestöön kuuluville rakennusmiehille.

Esa Niemi Vastaus kommenttiin #96

Kalevi Härkönen:
"Kun sanot noin, pistät kaikki tänne muuttavat samaan koriin, mutta eihän siinä ole mieltä, koska siellä on sitten kaikki Stephen Elopista Syyrian pakolaiseen.

Eniten muuttoa tulee Virosta, Venäjältä ja Ruotsista, tuskinpa he mitään ryysyläistöä ovat."

Älä ammu lähettiä jos kirjeen sisältö ei satu sinua sillä hetkellä miellyttämään. Kerroin vain mitä tilastot kertovat ja siinä on Elopista Syyrian pakolaiseen.

Länsimaista tulleista maahanmuuttajista 80% lähtee Suomesta alle 5 vuodessa kun taas elintasorajojen takaa tulleista 90% viihtyy Suomessa 5 vuotta ja pidempään. Emme voita hyvätuloisissa maahanmuuttajissa kun muualla maksetaan paremmin ja ostovoima on parempi, mutta sossuperäisessä maahanmuutossa vetonaulamme on sosiaaliturva.

Saksa vetää paremmin koulutettua väkeä, mutta jokainen maahanmuuttaja Saksassa saa 1800 euroa enemmän vuodessa tulonsiirtoja kuin maksaa. Elinkaarelle laskettu summa on n. 80000 euroa tappiota. Tässä syy:

"At the same time, Europe's generous social benefits encouraged a massive surge of "welfare tourism." As a result, Europe has ended up with 85 percent of all unskilled migrants to the developed countries but only 5 percent of the highly skilled. Compare that with the United States, which has honed its innovative edge by attracting 55 percent of the world's educated migrants."

http://www.newsweek.com/europes-stark-choice-immig...

Kalevi Härkönen:
"Rakennusala erioten kärsii rakenteellisesta työttömyydestä.
Ala on ukkoutunut ja moni työttömäksi tilastoitu on käytännössä työelämän ulkopuolella. Rakennusalan työttömyys on Rakennusliiton tilastojen mukaan kuitenkin pienintä Uudellamaalla, vaikka siellä sen sinun logiikkasi mukaan pitäisi olla suurimmillaan, koska siellä on kaikki mamut jotka ovat vieneet työt?

Eiköhän totuudenmukaisempi selitys ole, että Uusimaa on ainoita alueita Suomessa, jossa talouden dynamiikka vielä toimii, ja niinpä töitä on sekä maahanmuuttaja- että kantaväestöön kuuluville rakennusmiehille."

Seli, seli. Suomalaisen koulutetun, kokeneen ja suomea puhuvan rakennusmiehen sijaan otetaan ulkomaalainen koska ulkomaalainen on yksinkertaisesti halvempi eikä työehdot ole vastaavia.

Kaikki eivät ole työttömiä, vaikka suuri osa on, mutta alalle on turha kouluttautua, vaikka asuisit uudellamaalla.

Kerrotko vielä miten hyvinvointivaltion rahoitus kestää palkkojen dumppaamista? Jos se kestää, niin silloin hallitus voi heti alentaa veroastetta ja muita velvoitteita. Tämä johtaisi pitkästä aikaa ostovoiman elpymiseen sekä kilpailukyvyn parantumiseen. Tähän asti siihen ei ole ollut mahdollisuutta. Jos et vastaa, niin toteat lähinnä itsekin ettei se kestä tarkastelua ja ajattelemme asiasta pitkälti samalla tavalla. Minä vain myönnän tämän ääneen.

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen Vastaus kommenttiin #97

"Suomalaisen koulutetun, kokeneen ja suomea puhuvan rakennusmiehen sijaan otetaan ulkomaalainen koska ulkomaalainen on yksinkertaisesti halvempi eikä työehdot ole vastaavia.

Kaikki eivät ole työttömiä, vaikka suuri osa on, mutta alalle on turha kouluttautua, vaikka asuisit uudellamaalla.

Kerrotko vielä miten hyvinvointivaltion rahoitus kestää palkkojen dumppaamista? Jos se kestää, niin silloin hallitus voi heti alentaa veroastetta ja muita velvoitteita. Tämä johtaisi pitkästä aikaa ostovoiman elpymiseen sekä kilpailukyvyn parantumiseen. Tähän asti siihen ei ole ollut mahdollisuutta. Jos et vastaa, niin toteat lähinnä itsekin ettei se kestä tarkastelua ja ajattelemme asiasta pitkälti samalla tavalla. Minä vain myönnän tämän ääneen."

Rakennusalasta itseasiassa saa hyvän esimerkin. Pari vuotta sitten eräs suuri rakennusliike tarvitsi työvoimaa PK-seudulla ja järjesti rekrytointitilaisuuden, johon kutsuttiin alueen kaikki työttömät. Vain pieni osa kuitenkin vaivautui paikalle, ja kun mahdottomat tapaukset oli karsittu - rima ei kovin korkealla ollut mutta mm. selvin päin piti olla - päästiin lopulta työsopimus kirjoittamaan kahden kanssa. (Monet myös sanoivat suoraan etteivät halua työtä mutta tarvitsevat kuittauksen työkkärin lappuun.)

Rakennusliikkeelle oli siis vaihtoehto rakentaa kohteet virolaisvoimin tai olla rakentamatta kokonaan. Onneksi rakensivat, sillä huonon kehityksen jatkuessa ne talotkin tehtäisiin Viroon. Tilastoja voi lukea siten, että virolaiset veivät suomalaisten työpaikat, mutta todellisuudessa ne olivat uusia työpaikkoja.

Palkkojen dumppaamista ei pidä hyväksyä mutta pieni palkkatason lasku on kantaväestölläkin edessä. Kun Nokialta poispotkittu inssi saa uuden työpaikan, ei ehdot ole enää täysin samat kuin ennen. Tämä on sisäistä devalvaatiota mikä tapahtuu tässä markkinatilanteessa, ulkoistahan enää ei voi olla.

Hyvinvointivaltion rahoitus on kriisissä koska meillä on liian vähän ihmisiä tekemässä töitä. Työperäinen maahanmuutto lisää työn tarjontaa ja työn tarjonta lisää myös työn kysyntää ihan yleisten talousteorioiden mukaan. Työpaikkojen määrä ei ole mikään vakio vaan siihen vaikuttaa myös työn tarjonta, ja tarjonta ei ole pelkästään työttömät vaan koko työmarkkinoiden käytössä oleva työikäinen väestö, siis työssä olevat ja työttömät yhdessä.

Esa Niemi Vastaus kommenttiin #99

Kalevi Härkönen:
"Rakennusalasta itseasiassa saa hyvän esimerkin. Pari vuotta sitten eräs suuri rakennusliike tarvitsi työvoimaa PK-seudulla ja järjesti rekrytointitilaisuuden, johon kutsuttiin alueen kaikki työttömät."

Rakennusfirmat tarjoavat toki nollasopimuksia tai kirvesmiehen töitä rakennusmiehen palkalla määräaikaisesti tms. Työttömyys näkyy myös syrjäytymisenä sekä muina ongelmina, ei liene mikään salaisuus.

Horn Africa Oy on somalimiehen perustama firma ja tämä on usein maahanmuuttajien rekrytapahtumissa, mutta on todennut nämä hyödyttömiksi kun työnantajan on mahdotonta taistella sossun pohjatonta kassaa vastaan näistä ihmisistä.

Kalevi Härkönen:
"Rakennusliikkeelle oli siis vaihtoehto rakentaa kohteet virolaisvoimin tai olla rakentamatta kokonaan."

Tälläinen "joko tai" asetelma on epälogiikkaa. Kyllä talot olisi rakennettu, vaikka rakennuslikkeiden katteet olisivat pienentyneet jonkin verran suurempien palkkakustannusten takia. Toisaalta valtio olisi saanut enemmän tulonsiirtoja ansiotyössä olevilta ja säästänyt sosiaalikuluissa, jolloin yritysten verotaakkaa olisi voitu keventää ja vahvistaa ihmisten ostovoimaa. Harmaa talous ei olisi myös ollut niin suuri ongelma kuin se on ollut.

Kalevi Härkönen:
"Palkkojen dumppaamista ei pidä hyväksyä mutta pieni palkkatason lasku on kantaväestölläkin edessä. Kun Nokialta poispotkittu inssi saa uuden työpaikan, ei ehdot ole enää täysin samat kuin ennen. Tämä on sisäistä devalvaatiota mikä tapahtuu tässä markkinatilanteessa, ulkoistahan enää ei voi olla."

Se on jo hyväksytty ja työvoiman saatavuusharkinta dummppaa palkkoja vielä enemmän, luo vahvemmin rinnakkaistyömarkkinoita, harmaata taloutta ja ihmiskauppaa.

Jos palkkatason lasku on edessä, niin se ei voi kohdistuaa etnisin perustein tietylle ryhmälle, vaan tulee kohdistua yleisesti ostovoimaa heikentämättä.

Nokian inssin kilpailukyky alenee sitä mukaa kun Aasian maat kouluttavat inssejä, jotka myyvät inssien työsuorituksen suomalaista kustannustasoa halvemmalla. Nokian inssin kilpailukyky heikkenee sitä mukaa kun Suomen sosiaalinen kuorma heikentää yritysten kilpailukykyä.

Kalevi Härkönen:
"Hyvinvointivaltion rahoitus on kriisissä koska meillä on liian vähän ihmisiä tekemässä töitä. Työperäinen maahanmuutto lisää työn tarjontaa ja työn tarjonta lisää myös työn kysyntää ihan yleisten talousteorioiden mukaan. Työpaikkojen määrä ei ole mikään vakio vaan siihen vaikuttaa myös työn tarjonta, ja tarjonta ei ole pelkästään työttömät vaan koko työmarkkinoiden käytössä oleva työikäinen väestö, siis työssä olevat ja työttömät yhdessä."

Höpsis, yksityisen sektorin työpaikkojen määrä on laskenut vuoden 1950 jälkeen tähän päivään asti, vaikka väkiluku on noussut reilulla miljoonalla. Ainoastaan julkisen sektorin työpaikat ovat lisääntyneet, mutta tällä hetkellä kulttuuritulkit maksetaan velkaa nostamalla. Köyhyys on tuplaantunut vuodesta 1990 lähtien ja ilman sosiaalisia tulonsiirtoja köyhien määrä olisi 2-3 miljoonaa. Työpaikkamme ovat osa-aikaistuneet, määräaikaistuneet ja nollasopimukset ovat ongelmallisia kaikille paitsi työnantajalle. Työnantajan toimintakykyäkin pitäisi turvata parantamalla, ei heikentämällä kilpailukykyä.

Teoriasi voi pitää paikkaans hyvin pitkällä tähtäimellä mikäli maahanmuuttopolitiikan laadulliset kriteerit ovat korkeat ja valikoi rusinat pullasta. Toinen edellytys on hyvinvointivaltion purkaminen ja sosiaaliturvan heikentäminen, jolloin lääkärille pääsyn määrittelee henkilön tulot ja vakuutukset. Tälläinen maahanmuutto edellyttää myös rinnakkaisia työmarkkinoita sekä harmaan talouden sallimista suuremmassa määrin. Ongelma on akuutimpi eikä meillä ole mahdollisuuksia odottaa vuosikymmeniä koska olemme jo keskellä akuuttia kriisiä. Sosiaalisen kuorman kasvattaminen ei onnistu ja riskit ovat suuret. Kaikki työvoimapulaennusteet ovat menneet pieleen.

Hyvinvointivaltion rahoitus on kriisissä kun meillä on liian vähän työpaikkoja sekä ostovoimaa on heikennetty jo vuosia. Kustannukset ovat liian suuria tuloihin nähden ja vastaavien palveluiden tarjoaminen suuremmalle joukolle ylläpitää kroonista rahoituskriisiä. Hyvinvointivaltion rahoitus on ongelma koska maahanmuuttopolitiikkamme perustuu huonosti ansaitsevien sossuperäiseen maahanmuuttoon emmekä houkuttele hyvin tienaavia maahanmuuttajia. Sossuperäistä maahanmuuttoa ei voi jatkaa ja se heikentää yleisesti suomalaisten ostovoimaa, vaikka sitä on paikattu valkaantumalla yksityisesti, julkisesti ja yritysten piikkiin. Yritystä ei kannata pitää edes Suomessa, vaan Viro on valovuoden edellä e-kansalaisuuden ja yritysystävällisyydestä. Sinä kurittaisit vielä enemmän yrityksiä kulujen nousulla.

Me olemme reilun 500 miljoonan ihmisen työmarkkina-alueessa ja resursseja on yllin kyllin. Näiden houkuttelemiseksi tarvitaan työpaikkoja eikä kaivoon kannetun veden taktiikka toimi. Voit yhtä hyvin osoittaa teoriasi paikkaansapitävyyden siirtämällä maahanmuuttajia Sodankylään ja katsoa kun he valuvat pois eikä väestön määrän keinotekoinen nosto auta mitään aivan kuten kaivoon kannettu vesi ei pysy kaivossa.

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus

P.N.; "Vaalien tärkein teema pitäisi olla kuitenkin itse sairauden hoito eikä oireiden tuijottelu, nimittäin kuinka saadaan paljon työtä kaikille, myös humanitäärisille tulijoille, joita on pieni osa. "

Mitä jos koitettaisiin ensin ratkaista tuo mainitsemasi teema ja kun se on selvitetty, alkaisimme järjestää näitä patalappujen kutojia huutavaa työvoimapulaamme paikkaamaan?

Käyttäjän 1 kuva
Freddy Van Vonterghem

Petra miksi maahanmuuttaja on mielestäsi synonyymi vähäosaselle?

Työperäinen maahanmuutto on tarpeellista jos lähtökohta on, että pitää saada riittävä määrä työvoima varastoon jolla turvataan nyt muodissa olevien sosiaaliyritysten ilmaista työvoima.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Puolueista paras on sdp, jopa parempi kuin lasten tarinoiden kaksimiehinen poliisipartio jossa toinen osaa lukea ja toinen kirjoittaa.
Sdp:ssä yksi tohtori Erkki Tuomioja hallitsee molemmat taidot Valtakunnan Radion ex-pomo Mikael Jungnerin varmistaessa että "kaksi kieltä, yksi mieli" pätee.
Perussuomalaiset ovat päässeet huipun tuntumaan entisen demarinuori Matti Putkosen katsoessa päältä Timo Soinin pysyvän kansallisella linjalla; ettei ryssä tule ja vie kieltä.

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen

Pohjoisten alueiden asuttamisessa — koko pallon kannalta — itseäni askarruttaa eniten energia. Jo pelkästään rakennusten lämmitysenergiaa tarvitaan täällä lähes koko vuoden. Energian hinta yksittäiselle kansalaiselle nousee koko ajan. Miten tarvittava lisäenergia järjestetään ja millä hinnalla? Kiistelty kasvihuoneilmiökin tähän liittyy.

Käyttäjän PetSu kuva
Petri Suomi

Lukeekohan Kansanedustaja Tossavainen lainkaan tilastoja maahamme muuttaneista ja heidän kansalaisuuksistaan?

300 000 maahanmuuttajaa, joista suurin osa on venäläisiä. Toiseksi eniten virolaisia, kolmanneksi eniten ruotsalaisia. Te ette PS puolueessa juurikaan puhu heistä, koska liian moni heistä on Suomessa äänioikeutettu ja käy normaalisti töissä. Heillä saattaa olla äänioikeuskin.

Nyt teille aukesi tilaisuus Ranskan ja tarkemmin Pariisin ongelmien vuoksi. Todella säälittävää.

"Vuoden 2013 ennakkotilaston mukaan ulkomailta muutti Suomeen 30 300 henkeä. Suomen kansalaisia maahanmuuttajista oli 7 860 henkeä. Suomesta muutti puolestaan ulkomaille 13 300 henkeä." -Lainaus Sisäministeriön tiedote.

Reijo Tossavainen

On toki täysin selvää, että maahanmuutto ei ole yksi kokonaisuus. Pitää nähdä siis kokonaisuuden sisälle, nähdä osakokonaisuuksia ja puntaroida niitä tarkemmin.

Käyttäjän BodilRosengren kuva
Bodil Rosengren

Maahanmuutto tuskin nousee kovin tärkeäksi teemaksi eduskuntavaaleissa. Suomeen tuleva maahanmuutto on aika vaatimatonta ja koostuu pääosin työpaikan tai opiskelupaikan perään muuttaneista ja heidän perheenjäsenistä. 60% maahanmuuttajista tulee Euroopan alueelta ja muualta lähinnä Kiinasta ja Intiasta. Tilastojen mukaan n 40% maahanmuuttajista on työelämässä kun vielä 10 vuotta sitten prosenttiosuus oli n 32%. Kantaväestön työssäkäyvien osuus on n 43%.

Esa Niemi

Bodil Rosengren:
"Maahanmuutto tuskin nousee kovin tärkeäksi teemaksi eduskuntavaaleissa. Suomeen tuleva maahanmuutto on aika vaatimatonta ja koostuu pääosin työpaikan tai opiskelupaikan perään muuttaneista ja heidän perheenjäsenistä. 60% maahanmuuttajista tulee Euroopan alueelta ja muualta lähinnä Kiinasta ja Intiasta. Tilastojen mukaan n 40% maahanmuuttajista on työelämässä kun vielä 10 vuotta sitten prosenttiosuus oli n 32%. Kantaväestön työssäkäyvien osuus on n 43%."

Maahanmuutto nousee tärkeäksi vaaliteemaksi ennemmin tai myöhemmin riippuen minkälaisilla vahingoilla aiomme selvitä.

Venäjä lasketaan myös Euroopan maaksi tuossa. Yli 5 vuotta maassa viihtyvistä 90% tulee elintasorajojen takaa.

Hoet tuota huoltosuhdetta, mutta tämä edelleenkin kertoo suomalaisten eläkeläisten määrän kasvusta ja maahanmuuttajien työllistyvän myymällä työsuoritustaan halvemmalla ja huonoimmilla työehdoilla. Sellainen ei taas ole hyvinvointivaltion rahoituksen kannalta kestävää, että työnantaja voi dumpata palkkoja ja elämiseen riittämätön osuus tulee maahanmuuttajalle sosiaalisina tulonsiirtoina.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Maahanmuutolla voi nähdä olevan positiivista vaikutusta tietyssä kehitysvaiheessa olevaan kantaväestön itsetuntoon.

Ruotsissa, jossa maahanmuuttajien osuus väestöstä on toki aivan eri luokkaa kuin Suomessa, on koettu perussvenssoneiden tykkäävän siitä että heidän kielestään ja kulttuurista pidetään. Suuret suomalaisjoukot ovat monien muiden mukana sulautuneet sinne päälakeaan myöten. Samoin kävi meillä siirtokarjalaisille.

Ilmeisesti Suomessa yritetään hypätä takaisin menneisyyteen ilman tuota itsetunnon kehitysvaihetta.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Mikäli maahanmuutto nousee keskeiseksi teemaksi tulevissa vaaleissa niin silloin puhutaan taas lillukanvarsista, kuten usein niin monissa vaaleisa on tehty, aiheet vain vaihtelevat. Talous, teollisuuden nykytila, kuntarakenne, pykäläviidakon purku, julkishallinnon tila, esimerkkeinä. Näistä ns. "suurista" asioista pitäisi keskustella, maahanmuuton ongelmat ovat kansantalouden kannalta mitätön asia.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Maahanmuutto ei ole mitätön asia taloudellisesti. Työikäisen väestön supistuminen, ikäpyramidi, heikkolaatuisen maahanmuuton aiheuttamat kustannukset jne ovat merkittäviä asioita. Toisekseen, huonon maahammuuttopolitiikan kustannukset eivät ole kertaeriä, vaan jatkuvat pahimmillaan vuosikymmenestä toiseen, ja joskus kolmenkymmenen vuoden kuluttua ihmettelemme, kun toisen polven maahaanmuuttajien sopeutumisvaikeudet kahden kulttuurin ristitulessa aiheuttavat yllättäviä kustannuksia ja hankaluuksia - kuten muualla on nähty.

Se, että jotkut pitävät asiaa lillukkaosastona, ei yllätä minua. Mutta säälittävää se on. Vetoaminen, että muitakin asioita on, on yksinkertaisesti typerää. Etenkin, kun esim. Petralla tai Artolla ei ole ollut nähdäkseni mitään sanottavaa näistä Arton mainitsemista asioista.

Käyttäjän RogerB kuva
Alexander Holthoer

Eihän työperäinen maahanmuutto tule vetämällä vaan ulkoa työntämällä. Jos omat työmarkkinat ja työmarkkinoiden säännökset ovat kunnossa, kukaan ei "huvikseen" tule kilpailemaan. Islanti on hyvä esimerkki: hemmetin kaukana, vaikea kieli, ylikansalliset pankkiirit pihalle ja uusi perustuslaki - >työttömyys ns. rakenteellisen työttömyyden rajalla 3-4%. Ei sinne kannata edes lähteä työnhakuun ellei ole todella kovat syyt...
Suomella on aikalailla samanlaisia "esteitä" maahanmuutolle.
Tällä hetkellä työmarkkinat ja säännökset ovat solmussa Suomessa, koska puuttuu sekä ostovoimaa että yrittäjätukea kilpailussa pääomien liikkuvuuden kanssa. Maahanmuuttajat ovat tähän syyttömiä että on mahdollistettu ylikansallisten yritysten sosiaalishoppailu -> työvoima halvalla kilpailemaan vierailla markkinoilla ja takaisin kuluttamaan omille halvemmille kotimarkkinoilleen. Viro on meille samanlainen ongelma kuin Meksiko Teksasille - ja jälleen kerran ongelmana EIVÄT ole virolaiset vaan rakenteen mahdollistama tilanne.

EU-säädökset ja vieras valuutta hiiteen - riittävää rahamäärää liikkeelle yhteiskuntaa ja johan kotimarkkinat toipuvat... Jos sattuu kuumenenmaan, sitä voi hoitaa kohdennetulla verotuksella. Jokainen tehköön työnsä samoilla reunaehdoilla ja työpaikkoja syntyy heti kuin yhteiskuntaan saadaan synnytettyä lisää rahaa - eli kansallinen, itsenäinen, kelluva valuutta.
Raha on yhteiskunnallinen sopimus.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Toivottavasti vaalien keskeisiä aiheita olisivat ainakin Suomen talouden saaminen raiteilleen ja sitä kautta työllisyyden parantaminen, valtiontalouden vakauttaminen ja siihen liittyvä hyvinvointiyhteiskunnan kokonaisuus sekä ulko- ja turvallisuuspolitiikka ja sitä kautta myös Nato-jäsenyyden pohtiminen.

Maahanmuutto, joka yksittäisenä aiheena ei ole valtakunnan suurimmasta päästä, kytkeytyy toki osaltaan suuriin kysymyksiin. Sikäli se on hyvinkin iso aihe, että poliitikot voisivat kautta linja osoittaa olevansa suvaitsevaisia suhteessa sellaisiinkin ihmisiin ja ilmiöihin, joihin he eivät ole kotikulmillaan tottuneet.

Puheenjohtaja Timo Soinin kirjassa on raikas viesti maahanmuuttonuivimmille puolueensa jäsenille: "Kerran toivotin näille nuorille, esimerkiksi Olli Immoselle, että rinkka tai reppu selkään ja reilaamaan, näkee vähän maailmaa."

Juttua Soinin kirjasta täällä: http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/67970-soini-tekee-...

Käyttäjän janimakela kuva
Jani Mäkelä

Maahanmuutto on keskeinen riskitekijä kaikkien noiden mainittujen asioiden suhteen. Se voi pahimmillaan uhata talouden ja työllisyyden raiteilleen saamista, valtiontalouden vakauttamista, hyvinvointiyhteiskuntaa sekä myös olla turvallisuuspoliittinen ongelma.

Vielä meillä on aikaa reagoida, vaikka esim. venäläisten osuus maassamme onkin päässyt nousemaan hälyttävän suureksi. Emme ole onneksi Ruotsin tapaan ottaneet vastaan kolmannen maailman maahanmuuttajia massoittain. Tilanne kannattaa pitääkin sellaisena.

Reijo Tossavainen

Huuskolle erityisesti:

Toki vaalikeskusteluissa on useita aiheita. Keskeisin asia on toivottavasti nykyhallituksen surkeus ja tarvittavat uudistukset.

Näiden ohella maahanmuutto ja pakkoruotsi ovat näkyvästi esillä. Myös Venäjä, Nato, EU ja euro puhuttanevat.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Olen samaa mieltä, että Kataisen/Stubbin hallituksen tekemisissä ei ole ollut paljoa kehumista. Nyt pitäisi saada aikaan hallitusporukka, joka määrätietoisesti ja yhteen hiileen puhaltaen alkaisi hoitaa talousasioita kuntoon.

Miksi keskustelua näkyvästi kouluruotsista juuri nyt? Turhalta tuntuu ja vie aikaa tärkeämmiltä asioilta.

Keskustelu eurosta on nykynäkymin myös vähän varjonyrkkeilyä. Tietääkseni vain yksi puolue Suomessa, eduskunnan ulkopuolinen Itsenäisyyspuolue, haluaa siitä tarmokkaasti eroon.

Reijo Tossavainen Vastaus kommenttiin #37

Kansalaisaloite pakkoruotsista tulee eduskunnassa ison salin puolelle vielä ennen vaaleja.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen Vastaus kommenttiin #37

"Olen samaa mieltä, että Kataisen/Stubbin hallituksen tekemisissä ei ole ollut paljoa kehumista."
Tuon olisit voinut sanoa jo pitkin nykyistä hallituskautta mutta kun on pitänyt pitää hallituksen puolta joka ainoassa asiassa niin ei ole tekstiin millään mahtunut kritiikkiä toteutettua hallitustyöskentelyä kohtaan.

Esa Niemi

Markku Huusko:
"Maahanmuutto, joka yksittäisenä aiheena ei ole valtakunnan suurimmasta päästä, kytkeytyy toki osaltaan suuriin kysymyksiin. Sikäli se on hyvinkin iso aihe, että poliitikot voisivat kautta linja osoittaa olevansa suvaitsevaisia suhteessa sellaisiinkin ihmisiin ja ilmiöihin, joihin he eivät ole kotikulmillaan tottuneet."

Tämä on politiikkaa siinä missä mikä tahansa muukin. Demokratiaa tai demokraattista prosessia ei tulisi nähdä mörkönä tai säikkyä sitä.

Meidän kaikkien yhteinen tavoite on onnistunut maahanmuuttopolitiikka, vaikka vastaanottokyvystä ja valtion resursseista löytyy Suomestakin n. 5,5 miljoonaa mielipidettä. Mitä enemmän vaihtoehtoja, niin sitä tervemmällä pohjalla maahanmuuttopolitiikkakin on. Mitä vähemmän maahanmuuttopolitiikka kestää keskustelua, niin sitä vahvemmin vastuuttoman massamuuttopolitiikan puolestapuhujat ovat todenneet sen epäonnistuneeksi.

Vanhuksiltakin voidaan säästää resursseja eikä kyse ole suvaitsevaisuuden puutteesta vanhusten suhteen, kyse on vain normaalista demokraattisesta prosessista. Muistisairaita ihmisiä voidaan surutta tapattaa lähes sata vuosittain eikä maahanmuuttajien resurssit ole lähelläkään samalla tasolla, joten kaikki osallistuvat säästöihin. Meillä on edessä miljariluokan säästötalkoot ja meillä on edellisetkin maahanmuuttajat kotouttamatta. Vastaanottokyvyn ylittävä maahanmuuttopolitiikka ei kuulosta hallittua maahanmuuttopolitiikkaa paremmalta vaihtoehdolta.

Tapio Suhonen

luku 300000 on toistettu jo useampaan kertaan, mm. mamujen määrän kuin myös työttömien suhteen.
Muistin virkistämiseksi myös: "Jokainen maahanmuuttaja tuo 300000€:n säästöt"

300000 on maaginen luku.

Maahanmuutto kolmansista maista on epätasa-arvoinen ja epäoikeudenmukainen, niin mamuille, kanta-asukkaille, kuin myös niille, jotka eivät omista tarvittavaa 10000€:n muuttorahaa, jonka ihmissalakuljettaja vaatii salakuljetusmaksuna.
Tuo summa on afrikkalaisen keskimääräinen koko elämän tulo, jos afrikkalainen on palkkatyössä.
Ekologisesta kestävyydestä on myös omat lukemat.
Vasemmisto/vihreitä ei kiinnosta ekologiset eikä humaaniset syyt: heitä kiinnostavat poliittiset tarkoitusperät.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Se on valon nopeuden numeroarvo, kohtuullisella tarkkuudella. Siitä sen maagisuus. Helppo muistaa ja tärkeä luku. Sopii vähän kaikkeen.

Tapio Suhonen

Niinpäs onkin, siis km/s. Myös 6 miljoonaa on maaginen luku: se mainittiin useissa USA:n sanomalehdissä jo vuonna 1942: siis juutalaisuhrien lukumäärä saksan keskitysleireissä.
Varsinainen holocaust alkoi vasta sen jälkeen: mikähän mahtaa olla todellinen lukema?

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #35

Tuo olikin uutta (tai ainakin ohitse lipsahtanutta) tietoa.

Missä lehdissä? Olisiko tarkempaa tietoa, lähdettä tms?

Tapio Suhonen Vastaus kommenttiin #44

Olen nähnyt asian ainakin kahdessa arkistokappaleessa. Ellen väärin muista, se oli Herald Tribune. Toinen oli jokin sodanaikainen USA:lainen ilmailulehti.
Tarkempaan en pysty, lukemisesta on jo 20-vuotta....

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #47

Uskon. Täytyypä alkaa kaivaa. Kiitos!

Käyttäjän janimakela kuva
Jani Mäkelä

En ymmärrä näkemystä, että työperäinen maahanmuutto olisi OK. Millä perusteella se on OK, jos maassa on jo valmiiksi sadat tuhannet työttömät?

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee

Vartiaisen kalkkyyleissä virolainen rakennusmies ei pahenna Suomen työttömyyttä. Taloudellinen toimintaa siinä vain lisääntyy. Samoin ajattelee sdp ja ay-järjestöt. Heille työttömyys on tilastoluku jonka taakse ei kätkeydy yhteiskunnallista ongelmaa.

Ehkä kannattaisi miettiä minkä numeron siihen paperiin suunnittelee piirtävänsä. Vaalien alla demarit tulevat kääntämään pikkutakkinsa punaisen vuoren ulospäin taas kerran. Niin vaalit on ennenkin voitettu.

Tapio Suhonen

Vartiaisen toiveajattelu kariutuu jo todellisina näkyviin esimerkkeihin. Esimerkiksi Italian rannat pursuilevat afrikkalaisia maahanmuuttajia, mutta lisääntynyt potentiaali ei olekaan parantanut jo ennestäänkin suurtyöttömyydestä kärsivän Italian työllistymistilannetta.

Suomen vihreät puhuvat voimavarasta ja rikkaudesta. Italialaiset sen sijaan taakasta. Mikä on mennyt pieleen?

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

"Me tarvitsemme jossakin määrin työperäistä maahanmuuttoa."

Missä määrin ja mihin tarkoitukseen?

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Toimittajia, kuten muitakin suomenkielisiä, johdetaan kuin lukutaidottomia RUK:n opeilla käskyttämällä, olettaen että he kunnon professoreiden tapaan jäykistyvät kuullessaan sanaparin "israelilainen Suomessa".

Pikku-uutinen HS:ssa kertoi kaupunginjohdon neuvottelevan jonkinsortin maailman juutalaisuuden informaatiopisteen perustamisesta työ- ja elinkeinoministeriön rakennuksen nurkalle Aleksin ja Mariankadun kulmataloon.
Ihan varmaa tosin ei ole kokevatko kaikki maaalaisetkin Suomessa kuuuluvansa "Jumalan omaisuuskansojen liittoon".

Näin voi käydä maassa, jonka kirjallista elämää dominoi yksi ainoa kirjallisuuspalkinto, ja jossa melkein kaikki ostavat läheisilleen saman kirjan joululahjaksi.

Taisi ilmestyä itsenäisyyspäivän HS:ssä USA:n suurlähettiläs Bruce Oreckin haastattelu jossa hän kehui viihtyvänsä Suomessa suotuisan sijoitusilmapiirin vuoksi. Hän on laittanut omia rahojaan täällä kiinteistöihin kasvamaan.

Englanninkielen taitoiset googlettavat helposti esiin hänen sukunsa taustoja, kuten myös Guggenheimin.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

"Toimittajia, kuten muitakin suomenkielisiä, johdetaan kuin lukutaidottomia RUK:n opeilla käskyttämällä, "

Selkeä kannanotto toisen kotimaisen pakollisen opetuksen puolesta!

Käyttäjän AnttiMikkola1 kuva
Antti Mikkola

Miksi maahanmuuttoa pitäisi jotenkin erityisesti perustella? Maahanmuutto ja maahanmuuttajat kertovat siitä, että elämme menestyvässä maassa, jonne haluaa tulla ihmisiä. Ankeisiin maihin ei kukaan halua muuttaa. Tarvittiin tai ei tarvittu niin totuus on kuitenkin, että maahanmuuttajat ovat merkki vauraudesta ja menestyksestä. Tänne tullaan, koska maahanmuuttajatkin haluavat osansa suomalaisesta menestystarinasta.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Osuitpa sattuvasti olennaiseen.

Miksi maahanmuuttajien pitäisi saada jotain meidän menestystarinastamme? Mikä muka on se heille kuuluva osuus ("osansa")?

Mikään ei estä heitä vaikkapa ottamasta meistä mallia ja luomasta sitä omaa menestystarinaansa, omassa maassaan.

Käyttäjän AnttiMikkola1 kuva
Antti Mikkola

En tiedä miksi pitäisi. Esitin vain huomion, että maissa joihin maahanmuuttajia ei tule menee pääasiallisesti erittäin huonosti. Menestys imee ihmisiä, jotka myös haluavat menestyä. Siksi USA tai Kanada imevät kuin valo yöperhosia maahanmuuttajia, jotka haluavat tehdä omat unelmansa toteen. Suomi oli aiemmin vielä syrjäisempi eikä houkutellut maahanmuuttajia, mutta nyt monet näkevät Suomenkin houkuttelevana. Meidän pitäisi olla siitä ylpeitä eikä kyräillä.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #93

"Jokainen haluaa osan" ja "jokainen haluaa osansa" on ratkaisevasti kaksi eri asiaa. Siksi kysyin.

Mitä tulee siihen, että Suomesta on tulllut houkutteleva, kannattaa pitää mielessä isänmaanhistoria: AINA, kun Suomesta on tullut ulkomailla asuville massoille "houkutteleva" tai "kiinnostava", on Suomi ja suomalaiset ollut kurkkuaan myöden liemessä. Silloin, kun muu maailma ei ole tiennyt meistä mitään, saati missä olemme, ja vain ostanut tuotteitamme hvyään hintaan, meillä on mennyt hyvin.

Jouko Helenius

OECD:n tilastojen mukaan Pohjoismaihin tulee kaikkein vähiten koulutettuja ihmisiä. Syykin on yksinkertainen. Täällä on mahdollista elää kehdosta hautaan tekemättä yhtään mitään. Kukaan ei vaadi mitään. Sen sijaan esim. USA:n menee ja pääsee vain yritteliäät ihmiset.

Ruotsalaiset ja Vartiaisen hengenheimolaiset ihmettelivät äskettäin ns. työperäisten maahanmuuttajien tilastolukuja. Joku tutki asiaa ja totesi, että thaimaalisten marjanpoimijoiden luku siellä kummitteli. Mitä parempi sato sitä kauniimmat työperäisen maahanmuuton luvut!

Käyttäjän BodilRosengren kuva
Bodil Rosengren

Jos katsoo OECD:n tilastoja (http://www.oecd-ilibrary.org/docserver/download/30...) niin Ruotsin luvut on paremmat kuin esimerkiksi yhdysvaltojen luvut. Suomi taas onnistuu houkuttelemaan paljon keskiasteen läpikäyneitä mutta ei korkeasti koulutettuja. Siinä on taustalla osittain se että tänne muuttaa paljon tekijätason porukkaa naapurimaista (Venäjä ja Viro). Vähiten koulutetut maahanmuuttajat oli Portugalissa, Kreikassa, Ranskassa.

Esa Niemi

Bodil Rosengren:
"Jos katsoo OECD:n tilastoja (http://www.oecd-ilibrary.org/docserver/download/30...) niin Ruotsin luvut on paremmat kuin esimerkiksi yhdysvaltojen luvut. Suomi taas onnistuu houkuttelemaan paljon keskiasteen läpikäyneitä mutta ei korkeasti koulutettuja. Siinä on taustalla osittain se että tänne muuttaa paljon tekijätason porukkaa naapurimaista (Venäjä ja Viro). Vähiten koulutetut maahanmuuttajat oli Portugalissa, Kreikassa, Ranskassa."

En puutu tuohon vanhaan OECD raporttiin tällä kertaa, mutta koulutusta ei rekisteröidä kunnolla ja ne perustuvat omaan ilmoitukseen.

Afganistanissa hankittu korkeakoulututkinto ei välttämättä vastaa länsimaista korkeakoulukäsitystä edes madalletulla kynnyksellä, toisekseen tutkinnot eivät vastaa työmarkkinoiden vaatimuksia. Näistä oli jokin raportti, että 2/3 tutkinnoista ei vastannut suomalaisia standardeja, ollut edes rinnastettavissa madalletullakaan kynnyksellä.

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Ranskan isku saa aikaan sen, että maahanmuutto ja islam ovat ihmisten mielissä vielä huhtikuussakin. Perussuomalaiset varmasti hyötyvät tästä, mutta laajuutta on vaikea arvioida.

"Perussuomalaisten ajatuspaja Suomen Perusta tulee julkistamaan vielä ennen vaaleja tutkimuksen, jossa on ynnätty maahanmuuton hyötyjä ja haittoja. Se tehdään mahdollisimman tiukasti tosiasioiden pohjalta."

Jos selvitys tosiaan tehdään ilman värillisiä linssejä, niin tärkeä selvityss.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Islam on monen muunkin kuin Perussuomalaisten mielessä. Seuraavasta linkistä ei voine vetää syy-yhtetyttä suomalaispoliitikkoihin, sillä puhuja on Rotterdamin marokkolaissyntyinen kaupunginjohtaja (Työväenpuolue):
http://www.dailymail.co.uk/news/article-2907941/Mo...

Kyllä Työväenpuoleenkin jäsen voi puhua kokemuksensa ja tietojensa perusteella "no-nonsensea" tai ilman värillisiä linssejä. Mutta suorasukaisesti.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

"Osa työttömistä ei suostu siivoamaan asemalla"

Kylläpä olet tietämätön.Suomessa ei suomalaisille enää ole näitäkään töitä,koska niihin saadaan kusettamalla palkoissa ja sopimuksissa maahanmuuttajataustaisia.Hesassa 6 euron tuntiliksalla teetetty siivoustyö on hyvä esimerkki.Eli kannatatte ihmisten hyväksikäyttämistä.

Kielitaito ei riitä sopimustekstien ymmärtämiseen.16 tunnin päiviä ja muuta törkyä.Ainoa tarkoitus on saada palkat alas,ja hyväksikäyttää niin suomalaisia,kuin maahan muualtakin tulleita.Sinnehän ihmisiä asutetaan 24 neliön kimppakämppiin,joista kiskotaan 400 vuokraa per.lärvi,samojen tahojen omistaessa ne luukut.Olkaa hyvät,suvakit ja muut nuvakit,siinä teille vähän todellisuutta sieltä reaali maailmasta.

Turha lässyttää samaan aikaan heistä,jotka tulevat ammattilaisina duuneihin.Aivan kuten suomalaiset lähtevät paremman duunin perässä ulkomaille.Ne hyvin koulutetut,jotka jo nuorena vaihtavat maisemaa.Kuvitteletteko että he tarvitsevat teidän armollista hyväksyntäänne tms.aikuiset ihmiset,joilla on duunipaikka johon tulevat.

Ei kannata väittää , etteikö suomessa ole ammattitaitoa,yksityinen puoli vetää kuule hyvin es.lekureita,aina rahan perässä mennään.Holding yhtiön kautta veroparatiiseihin eduillaan.

Nyt kun suomessa kokoomus ja liike elämän edustajat halusivat poistaa suojan,joka antoi suomalaiselle "etusijan"työllistyä kotimaassaan,onkin pienpalkka aloillakin afrikkalaisten ynm.jo ennestään tulleiden,joiden kotiuttaminen on epäonnistunut(mikä on myönnettykin),maahan muuttaneiden reservit myös kilpailemassa näistäkin työpaikoista.Lakaistaan maton alle entisetkin sotkut,eläkeikäiset maahanmuuttaja taustaiset ovat siellä leipäjonossa myöskin,kielitaidottomina ja vailla kertynyttä eläkettä.Liekkö poistettu jo heiltäkin se "apuraha"jonka turvin joten kuten selviävät.

Täällä riittää työttömiä siis jo 1990 jälkeen tulleista,aina näihin päiviin asti.Hallituksen kissaristiäisissä esittelemät ja rouvakerholaisten lions klubi systeemit kusivatkin pahasti.Unohdettiin hoitaa hommat loppuun asti.

Kun kokoomuslaisten mielestä ei siivous,hoito,keittiö,autonkuljettajien jne.tarvitse osata puhuakkaan,voidaan siis vanhusten hoitoon,palveluammatteihin,sairaanhoitoon,kokkien,keittäjien jne.duuneihin palkata halvalla kuka tahansa,ne kun ovat kokoomuslaisten mielestä pienpalkka aloja,eikä niihin vaadita edes kielitaitoa.Ulkolaiset voivat heidän mielestään hoitaa nämä duunit.Ei niin nuukaa se kommunikointi.

Sairaanhoitajan matalapalkka alaisena(heidän mielestään) on tyydyttävä 2900 kk.alkupalkkaan,se on siis matalapalkka,pienpalkka??Eli mikä on kokoomuksen käsitys palkoista,ja siitä mitä ammattitaitoa tarvitaan milläkin alalla?es.Sairaanhoitajat ,kuten nämä muutkin ammattilaiset ovatkin turhaan käyneet 2-5 vuoden koulutuksensa,kun kuka tahansa pystyy parissa viikossa kurssien kautta samaan?Turhaan siis vaaditaan suomenkielisiltäkään suomen,ruotsin,englannin kielen taitoa.

Että ei kannata mainostaa etteikö suomessa ole ammattitaitoista porukkaa.Johan tuota mennen tullen yhden lekurinkin viran hoitelee,vaikka paskakuski.Otetaan vaikka kaksi samaan hintaan,oli sitten ulkomaalaistaustainen tahi kantasuomalainen,mitä lie sitten tarkoittaakin.Halvalla kun saa.

Käyttäjän anitaorvokki kuva
Anita Koivu

Ilona puhut tosiasioista kansan kielellä!
Mielenkiintoista on että SDP ja Kokoomus hehkuttavat eurooppalaisuutta silloin kun tarvitaan vakuuksia ja takuuksia. Velkaa tehdään, että saadaan niitä miljardeja kasaan. Maahanmuutto on yhtä lailla eurooppalainen ongelma, johon meidän kuuluu myös täällä pohjan perukoilla ottaa kantaa. Valitseeko Stubb hallituskumppaneineen itselle vaaliuurnilla sopivat aiheet Euroopasta?
Pakkoruotsi on todella ajankohtainen asia. Tässä vaiheessa kun ammattikoulutuksen, lukioiden ja yliopistojen rahoitukset ovat syynissä pitäisi karsia kaikki sellainen ylimääräinen kuluerä kuten pakkoruotsi ensimmäisenä. Ei muissakaan aineissa ensisijaisesti mietitä joutuuko joku opettaja työttömäksi. On myös paljon tunnettuja opettajia, jotka ovat lähteneet leveämmän leivän pariin kuten Urpilainen ja usea tangokuningatar!

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Reijo Tossavainen - voisitko ystävällisesti kommentoida maahanmuutto-blogiani:
http://henry.puheenvuoro.uusisuomi.fi/184338-perus...

Kuulisin mielellään ajatuksesi aiheesta.

Henry

Reijo Tossavainen

Henry kirjoittaa asiaa. Olen samaa mieltä.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Neljässä vuodessa talous on heittänyt häränpyllyt, paljon on myyty ja vielä enemmän yksityistetty, mutta keskeiset vaaliteemat eivät silti ole muuttuneet miksikään. Surullista.

Käyttäjän ilikka kuva
Ilkka Partanen

Tämä aihe aina kuumentaa tunteita, tosin jälleen kerran on huomautettava että maahanmuutossa on omat osionsa paluumuuttajille, turvapaikanhakijoille, pakolaisille, työn vuoksi maahan tuleville, avioliiton vuoksi maahan tuleville, jne. Olipa maahanmuutosta mitä mieltä tahansa niin siitä ei voi puhua yhtenä yleiskäsitteenä, koska maahanmuuttoa todellakin on monenlaista. Osa siitä on myös osoittautunut suuremmalla riskillä haitallisemmaksi kuin jotkut muut. En tajua mikä sen myöntämisessä on niin vaikeaa.

Reijo Tossavainen

Nyt olen samaa mieltä kuin Partanen. Maahanmuutto nähdään liian usein yhtenä klönttinä, vaikka olisi erittäin tärkeää nähdä kokonaisuuden yksityiskohdat.

Toimituksen poiminnat