Reijo Tossavainen, toisinajattelija Sanoja ja tekoja. Nöyrästi, mutta nöyristelemättä.

Rinteen ja demareiden motivaatio pielessä

Aamukahvi oli mennä väärään kurkkuun, kun luin valtiovarainministeri Antti Rinteen haastattelun. Sitä varten hän  puolusihteerinsä kera oli mennyt Kiinaan saakka. Siellä hän loihe lausumaan, että yrittäjät pitäisi laittaa koulun penkille motivaatiota opiskelemaan. Tämä siksi, että sen jälkeen yrityksillä ja koko yhteiskunnalla menisi nykyistä paremmin.

Sanoisin kuten edesmennyt mummoni, että "herran pieksut", sillä jälleen kerran entinen ay-jyrä ja nykyinen demareiden puheenjohtaja oli pihalla arjen todellisuudesta. Aivan kuten silloin, kun demarit menivät yrittäjien luokse suklaata jakamaan. Aivan kuten silloin, kun he tekivät tämän vaalimainoksen http://youtu.be/gLx-xnBEswo

Toveri Rinteelle on todettava, että kyllä yrittäjillä motivaatio on kunnossa. On pakko olla, sillä muutoin yrityselämässä ei pärjää.

Motivaatio-ongelma on muualla. Se ilmenee monilla tavoin, joista tässä pari esimerkkiä:

- Liian harvat haluavat lähteä yrittäjiksi. Erityisesti korkeasti koulutetut lähtevät mieluummin vaikkapa virkamieheksi kuin yrittäjäksi.

- Nyt suuret ikäluokat eläköityvät myös yrittäjinä. Olen nähnyt aivan tuttavapiirissäkin, että jatkajaa ei löydy oman perheen piiristä tai muualtakaan. Kannattavia yrityksiä lopetetaan.

Kyseessä on siis motivaatio-ongelma. Se mistä Rinne syytti yrittäjiä. Heillä sitä on, mutta mistä sitä löytyisi koko yhteiskuntaan? Siinä on asian ydin.

Olen usein sanonut ja sanon nytkin, että tämä yhteiskunta tarvitsee uudenlaista asennoitumista yrittäjiä ja yritystoimintaa kohtaan yhteiskunnan kaikilla tasoilla. Jo peruskoulun alaluokilta alkaen on kerrottava, että tämä yhteiskunta voi hyvin silloin, kun yritystoiminnalla menee hyvin. Ja että koko yhteiskunnalla menee huonosti, kun yritystoiminnalla menee huonosti. 

Vaikka asia ei ole monimutkainen ymmärtää, niin silti sen merkitystä vähätellään. Ehkä se pitkälti johtuu siitä, että on paljon helpompaa olla kakkua jakamassa kuin sitä tekemässä. Ja se jos mikä on motivaatio-ongelma.

.....................

Jos haluat, että muutkin lukevat blogin, niin paina oheisia Facebookin ja Twitterin painikkeita.

www.reijotossavainen.net

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Niin Reijo, et ole vielä uskaltautunut väittelemään yrittäjyydestä kanssani, vaikka viime vaaleissa kovin uhosit.

Yrittäjän motiivissa todella on korjaamisen varaa, mutta sitä ennen olisi korjattava Rinteen ja kumppaneiden motivaatio yrittäjyysilmaston suhteen.

Motivaatio voi yrittäjältä mennä monesta syystä, mutta ne kaikki yleensä liittyvät kannattavuuteen. Jos ei kannata, niin menee siinä motivaatio ja Rinne on oikeassa. Monilta yrityksiltä on mennyt kannattavuus, mutta ne ovat sinnitelleet siinä toivossa, että aika paranisi, mutta ikä alkaa tulla monille mittarissa täyteen ja nuori polvi ei samaan rääkkiin lähde. He ovat nähneet kuinka paljon motivaatiota tuhlataan niin vähillä tuloksilla.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Demareilla alkaa olla yhä epätoivoisempia ulostuloja, kun kannatusmittaukset näyttävät valtavaa vaalitappiota. Tämä yrittäjien mollaus, vieläpä ihan kiinasta asti, on jo jotain aivan käsittämätöntä, koska kukaan tuskin lähtee yrittäjäksi ilman yrittämisen motiivia!

Demareiden aikaansaannoksien takiahan korkeakoulutetuista ei tule yrittäjiä, kuten muissa maissa, koska valtio on tarjonnut heille hyväpalkkaisen suojatyöpaikan jossain virastossa, ilman minkäänlaisia riskejä, edes työpaikalla ei välttämättä tarvitse olla ja palkka juoksee silti!

Onhan se nyt paljon mielekkäämpää istua korkeakoulutettuna viraston suojatyöpaikassa, kiusaamassa ja kyykyttämässä kansalaisia, kuin lähteä epävarmaan yritystoimintaan tekemään oikeita töitä. Palkka tulee kuin nakutettu joka kuukausi ja lomat pyörivät vähän kuin armeijan kirjurilla, eli ollaan lomilla enemmän kuin työpaikalla! Ja pääasia että senkin ajan minkä työpaikalla viettää, saa näytellä hyvin tärkeää hallintoalamaiselle ja pomputtaa ja kyykyttää tätä mielensä mukaan!

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Ymmärtääkseni Rinne vinkkasi Sitraa motivoimaan yrittäjiä vaikkapa Kiinan markkinoille, sen sijaan että höynäyttelevät paremman tekemisen puutteessa esim. James Hirvisaarta näyttelemään narria. Onhan Sitra ainakin muodollisesti eduskunnan komennossa. Jos kuulostan kyyniseltä se voi johtua kokemuksistani kauppa-ja teollisuusministeriön virkamiehenä jujuttaa poliitikkoja mikä tuntui olevan kokeneempien kollegoiden elämänsuolaa.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Hirvisaaren juttu muistuttaa liian paljon eräiden IKL-henkisten aktivistien aikomusta ampua muutama kommunistiedustaja eduskunnan parvekkeelta käsin. Törmäsin netissä sellaiseen suunnitelmaan katsellessani mikä mies oli Paavo Susitaival josta Jussi Niinistö on väitellyt tohtoriksi.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Jälkikasvuni joka asuu Kiinassa miniämme kanssa kyllä allekirjoittavat Rinteen näkemyksen. Sanghain kaupoissa löytyy ruotsalaisia elintarvikkeita muista kulutustavaroista puhumattakaan, suomalaiset tuotteet loistavat poissaolollaan, edes Fazerin sinistä ei tahdo löytyä.

Reijo Tossavainen

Eivät tavarat Kiinassakaan lisäänny sillä, että demarit ehdottavat yrittäjille motivaatiokursseja. Luulen, että moni yrittäjä kokee tuollaiset puheet loukkaavina.

Olin äskettäin Espanjassa. Rautakaupassa käydessäni huomasin, että siellä oli kokonainen osasto Fiskarsin puutarhatyökaluille.

Ruokakaupassa oli laktoositonta Kaiku merkkistä maitoa. Se oli valmistettu Espanjassa, mutta Valion lisenssillä. Samaisessa kaupassa oli myös vodkaa, jonka etiketissä luki Putinoff!

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Kyllä Rinteen tarkoitus on rohkaista, ei loukkaa yrittäjiä näkemään, että laajentumismahdollisuuksia on myös Suomen rajojen ulkopuolella. Aikoinaan eräässä komentissani epäilin tuon Venäjän kauppasaarron koituvan vielä hyväksi suomalaiselle elintarviteollisuudelle, oikeassa olin, tiedot Kiinan markkinoiden aukeamisesta sianlihan myynille on vasta alkua, näin uskon.

Reijo Tossavainen

Loukkaavuus syntyy siitä, että lausunnollaan Rinne kertoi yrittäjille kuinka kaukana arjen todellisuudesta hän elää.

Toimituksen poiminnat