Reijo Tossavainen, toisinajattelija Sanoja ja tekoja. Nöyrästi, mutta nöyristelemättä.

Eduskunta, Suomen ehkä tärkein työpaikka toimii puolitehoisesti

Kansalaisaloitteen avulla Suomen kansalaisilla on mahdollisuus saada eduskunnan käsittelyyn asioita, jotka he kokevat tarpeellisiksi. Kansalaisaloite tasa-arvoisesta avioliittolaista on hyvä esimerkki siitä, että aloitteet voivat jopa mennä läpi.

Kansanedustajien aloiteoikeus on kuitenkin useimmiten muodollinen, sillä yksittäisten kansanedustajien aloitteet saavat lähes poikkeuksetta tylyn kohtelun. Vain yli sadan allekirjoittajan aloitteet käsitellään kunnolla, ja niistäkin vain osa johtaa toimenpiteisiin.

Kansanedustajat ovat eräänlainen läpileikkaus Suomen kansasta. He ovat koulutuksen ja elämänkokemuksen ansiosta suuri voimavara, jonka hyödyntäminen on nyt liian vajaatehoista.

Siksi aloitteestani eri puolueiden kansanedustajista koostunut ryhmä jätti eduskunnan puhemiesneuvostolle aloitteen, jossa esitetään, että edustajien aloitteille annettaisiin nykyistä enemmän painoarvoa.

Yksi vaihtoehto on, että aloitteet menisivät ensin erilliseen valmisteluvaliokuntaan, joka arvioisi aloitteita. Aloitteen käsittely pysähtyi siihen, jos valiokunta katsoisi, että aloite ei anna aihetta pidemmälle menevään valmisteluun. Jos taas valiokunta toteaisi aloitteen ansaitsevan perusteellisempaa käsittelyä, se lähettäisi aloitteen valiokunnan oman perustellun arvion kera edelleen asianomaiseen ministeriöön jatkovalmisteluja varten.

Toinen vaihtoehto olisi muuttaa nykyisten valiokuntien työskentelytapoja. Valiokunnat voisivat käydä esimerkiksi kerran kolmessa tai kuudessa kuukaudessa läpi niihin saapuneet aloitteet. Samalla valiokunnat ottaisivat kantaa siihen, mihin aloitteista on syytä paneutua perusteellisemmin.

Toki erilaisia ratkaisuja on muitakin. Tärkeintä olisi, että niitä tosissaan pohdittaisiin ja jossakin muodossa toteutettaisiin.

Eduskunta on ehkä tasavallan tärkein työpaikka, joten siellä jos missä työskentelyn pitäisi olla mahdollisimman tehokasta ja tuloksellista.

.................

Jos haluat, että muutkin lukevat blogin, niin paina oheisia Facebookin ja Twitterin painikkeita.

www.reijotossavainen.net

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (26 kommenttia)

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Eduskunta Suomen tärkein työpaikka? Ainakin kansanedustajien narsismi näyttää olevan korkealla tasolla siellä Arkadianmäen pelleteatterissa.

Reijo Tossavainen

En ole ehdolla, joten Roposelle on yksi paikka vapaana. Ei muuta kuin hakemus sisään!

Roposen valinnan jälkeen asiat olisivat kunnossa, ja hyvä niin. Samalla Roponen saisi omakohtaisesti kokea, miltä tuntuu olla "kusitolppana".

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Mielestäni lääkärin pitää tehdä lääkärin töitä, kansanedustajaksihan on pätevä kuka tahansa.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Siinä mielessä se on tärkein työpaikka, että sopivan lain säätämällä lähtee Pekaltakin leipä suusta.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

?? Mikähän tuommoinen laki voisi olla?

Reijo Tossavainen

Useimmat kansanedustajat tekevät pitkää työpäivää ja myös viikonloppuisin on työhön liittyviä tehtäviä. Silti työnteossa oli paljon tehostamisen varaa.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Sitähän tohtori Göbbelskin muistaakseni valitti, jotta viikonloppuisinkin pitää suoltaa propagandaa ja manipuloida mielipiteitä.

Anna-Leena Nieminen

Lomaa lähes puolet vuodesta.

Reijo Tossavainen

Kesällä on istuntovapaata noin parisen kuukautta ja talvella noin kuukausi. Kaikilla kansanedustajilla työaika on jotakin muuta kuin 9 kk ja 38 h/viikko.

Henk.kohtaisesti menen työmaalle noin seitsemän aikoihin. Illalla olen kotona keskimäärin myös seitsemän aikoihin. Lisäksi teen illalla kotona myös jotain työhön liittyvää. Viikonloppuisin on työhön liittyviä tehtäviä ja menoja lähes päivittäin. Ja myös niin sanottuina lomakuukausina.

Joten Anna-Liisallekin: Tervetuloa lomalle eduskuntaan, yksi paikka on vapautumassa...

Käyttäjän perttupulkkinen kuva
Perttu Pulkkinen

Käsitykseni siitä, että eduskunnan tehtävä on varmistaa, ettei mikään muutu ainakaan paremmaksi, ja ainakaan väärän puolueen edustajan ehdottomana, on vahvistunut.

Siksi herää kysymys, kannattaisiko innovatiivisten edustajien muotoilla aloitteet ja puheenvuorot käänteisessä muodossa, siis käänteistä psykologiaa käyttäen. Josko niille sitten liikenisi vastustuksen kautta kannustusta.

"Ehdotan, ettei valtion velkaantumiselle tehdä mitään, vaan jatketaan samaan velkavetoista hurlumheitä kuin ennenkin."

"Ehdotan työvoimapolitiikan kansalliseksi tavoitteeksi, että työttömyys pysyy VÄHINTÄÄN 8,5% prosentin tasolla."

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Kuinkahan 16-miljoonainen Hollanti pärjää 150:llä kansanedustajalla (kansanäänestyksellä valittu toinen kamari), kun 5,3-miljoonainen Suomi vaatii 200 kansanedustajaa?

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Suomessa eduskunnan puhemies ei osaa päässään laskea, jotta paljonko on puolet sadasta viidestäkymmenestä, täydet sataluvut helpompia jakaa?

Käyttäjän Papaone kuva
Pekka Pulkkinen

Eduskunta on varmasti maan tärkein työpaikka.
Siitä syystä kansanedustajille pitää lailla säätää pätevyysvaatimukset.
Ei riitä se, että on julkkis missä lajissa tahansa, vaan pitää olla myös ammattitaitoa,pätevyyttä ja osaamista hoitaa erilaisia asioita.
Nyt pitää saada aikaan kansalaisaloite jossa vaaditaan presidentin valtaoikeuksien palauttamista siltä osin, että presidentti voi hajottaa hallituksen tarpeen niin vaatiessa.
Hallitus ei tule koskaan tekemään tällaista aloitetta, joten oppositio voisi yhdistää voimavaransa ja tehdä kansalaisaloitteen asian johdosta.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

Laskekaa se Tiitinen jo eläkkeelle , eihän se pääse kohta sinne "pukille" muuta kuin konttaamalla kun jalat on näköjään niin huonossa kunnossa että kaiteestä vetämällä nykyisinkin kulkee.
Jonkinmoinen eläinsuojelulaki se saisi suojella Tiitistäkin.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

@15, Erkki Martikainen: Ethän nyt vain sekoita Tiitistä Kirsi Kunnaksen "Tiitiäiseen"?

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

Saattaahan sekin olla myrtsi.
Minä kuitenkin tarkotin sitä vanhaa miestä joka hyvin usein istuu siellä puhelmiehen vasemmalla puolella salista katsoen. Mies on niin murheellinen näky että luulisi hänen kantavan kaikki maailman murheet ja nyt viimeaikoina on ollut todella raihnasen näköstä sen raahautuminen sinne ylös puhemiehen perässä. Heinäluoma voisi ottaa reppuselkään kun on sentäs reippaanolonen mies.
Ja väsyksissä se raukka on kun kaivelee nenäänsä aikansa kuluksi. Olihan sillä vissiin vuodenvaihteen paikkeilla jotain tekemistäkin kun oli se lippuäänestys niin siinähän se pääsi palkkansa eteen oikein rehkimään.

Jukka Mäkinen

Kansanedustajat varamiehineen pitäisi valita arvalla kaikista täysi-ikäisistä lukutaitoisista kansalaisista. Tämä poistaisi ammattipoliitikot ja puolueet markkinoilta. Samalla tulisi kansa edustettua paremmin, tuskin 100% suomalaisista on itseään täynnä olevia narsisteja, mikä on erittäin suuri todennäköisyys nykyisten kansanedustajien kohdalla.

On myös pelkkää sontaa, että käsiteltävät asiat olisivat niin vaikeita että se vaatii jotain erityistä osaamista. Kuka tahansa tervejärkinen osaa tehdä päätöksiä kun vaihtoehdot valmistellaan hyvin.

Reijo Tossavainen

Kyllä eduskunnassa pärjää jokainen lukutaitoinen ja tervejärkinen.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Epäilemättä meidän korkeammin koulutettujen ei missään tapauksessa kannattaisi siellä aikaamme haaskatakaan, vaativampiakin töitä löytyy loputtomasti.

Reijo Tossavainen Vastaus kommenttiin #19

Suosittelen Roposelle nykyistä tehtävää, sillä eduskunta ei kaipaa asennevammaista.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen Vastaus kommenttiin #20

Kansanedustaja nimittelee kansalaisia asennevammaisiksi! Nyt otan yhteyttä Eduskunnan Puhemieheen ja Iltasanomiin.

Käyttäjän MikaVyrynen kuva
Mika Väyrynen Vastaus kommenttiin #20

Juurikin näin Reijo, kerrankin ollaan samaa mieltä :-)

Katja Ikonen

Kansanedustajien palkkio tulee sitoa mediaanipalkkaan. Eli palkkioksi 3100€/kk heti paikalla. Se on ainoa keino, jolla kansanedustajat ymmärtävät, miten keskierto suomalainen elää tällä hetkellä.

Suora demokratia käyttöön myös. Ilman sitä kansanedustajat eivät ole oikeasti vastuussa tekemisistään.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Herra Tossavainen.

Et voi sanoa, että eduskunnan tärkein työpaikka. Se on sellainen paikka, joka on valittu niille edustajille sinne edustamaan sen maan kansalaisia. Mikähän hiton työpaikka se on edustajille?

Perustuslaki sanoo:

"Kansanedustaja on velvollinen toimessaan noudattamaan oikeutta ja totuutta. Hän on siinä velvollinen noudattamaan perustuslakia, eivätkä häntä sido muut määräykset."

Mutta kun me veronmaksajat maksamme palkastamme ja muista asioista veroja, maksamme siis kansanedustajalle. Jos me lakkaisimme maksamasta veroja, niin mistä kansanedustaja ne palkkansa saa?

Lainataan Finlex:iltä:

"Kansanedustajat valitaan välittömillä, suhteellisilla ja salaisilla vaaleilla. Jokaisella äänioikeutetulla on vaaleissa yhtäläinen äänioikeus."

Ei sellaista voi ajatella kuin esimerkiksi Nokiaa työpaikkana, missä työntekijä on aina lojaali työnantajalleen mutta kansanedustaja on aina lojaalinen kansalaisilleen.

En ole ikinä kuullut, että olisi eduskuntaan kuulutettu työpaikan hauksi. Jos sellaista olisi, minä hakisin sinne heti hyvän palkkion vuoksi. Minä en kuitenkaan sinne hae rahan takia vaan kansalaisten vuoksi ja itsekin veroja makselen.

EDIT: Pari muutosta ja lisätty kappale.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Ai niin, minä vaihtaisin kaikki eduskunnan kansanedustajat ja ministerit. En ottaisi heitä mukaan edustamaan kansalaisiaan. Minä äänestän jatkossakin vain ulkopuolisia pienpuolueita ja en ikinä tule äänestämään eduskunnassa istuvia puolueita, se on varma asia eikä minua haittaa niiden mahdollinen ulkopuolisten pienpuolueiden menestys, minua kiinnostaa ääneni meneminen puolueelle.

Minä olen muutaman pari kertaa käyttänyt ääntäni ja joka kerta pettynyt, nyt odotan parempaa eduskuntaa, ministereitä, sen uusia edustajia ja sille annan ääneni, muuten en ikinä.

EDIT: Korjaus sanoissa.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Rehelliset sielut Arkadiassa kokevat istuvansa Matti Putkosen toimittamissa jakkaroissa käytävän puolella, pääsemättä sisälle finanssilatinan taitajien kamareihin?

Toimituksen poiminnat