Reijo Tossavainen, toisinajattelija Sanoja ja tekoja. Nöyrästi, mutta nöyristelemättä.

Pankkien ahneus jo moraalitonta

OP ryhmä ilmoitti, että viime vuonna se tahkosi voittoa 915 miljoonaan euroa. Jos summa lasketaan pankkiryhmän asiakastaloutta kohden, niin voitto on lähemmäs 1000 euroa per vuosi.

Nyt pankkiryhmä ilmoittaa, että se aloittaa yt-neuvottelut, joiden seurauksena lopputilin saattaa saada jopa 380 pankin työntekijää.

Muut pankkiryhmät ovat myös ilmoittaneet suurista voitoista, ja myös ne potkivat väkeään pihalle.

Mielestäni tilanne kertoo ainakin kahdesta asiasta: pankkien välinen kilpailu ei toimi ja että pankkien ahneudella ei ole mitään rajoja.

Kyllä minä varsin hyvin ymmärrän, että markkinataloudessa yritysten pitää tuottaa voittoa, mutta sen pitää tapahtua terveen ja toimivan kilpailun puitteissa.

.....................

Jos haluat, että muutkin lukevat blogin, niin paina oheisia Facebookin ja Twitterin painikkeita.

www.reijotossavainen.net

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Niko Sillanpää

Niin mikä pankkien välisessä kilpailussa on mielestäsi ongelmana? Ymmärrät varmaankin, että pankkien tulos ei nykymaailmassa synny anto- ja ottalainauksesta eläkeläisille, vaan suuremman mittakaavan luotonanto- ja sijoitustoiminnasta.

Tuottamattoman toiminnan lopettaminen taaas on normaalia yritystoimintaa. Yrityksillä ei ole minkäänlaista velvollisuutta yllpitää tuottamattomia osia oli tuloslaskelmassa mitä tahansa.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Pankkien voitot tai tappiot eivät synny asiakastalouksista.

Reijo Tossavainen

Toki tiedän, että niin voittojen kuin tappioidenkin syntymiseen vaikuttavat monet asiat. Rautalankaesimerkillä halusin vain osoittaa voiton suuruuden helpommin ymmärrettävästi.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Voidaanhan se kääntää toisinpäin. Suomen valtio on tehnyt 100 mrd euroa tappiota palvelessaan asikastalouksia.

Käyttäjän OlliTuovinen kuva
Olli Tuovinen

Jos yritys katsoo, että nykyinen määrä työntekijöitä on sille haitallista, on täysin ymmärrettävää irtisanoa osa eli vapauttaa heidät tärkeämpiin töihin.

Matias Härkönen

En ymmärrä logiikkaa, jossa jonkun yrityksen pitää pitää työntekijöistään kiinni vain sen takia että tekevät voitto? Jos yrityksessä on päällekkäisiä toimintoja tai tappiollisia yksiköitä, niin tottakai toimintaa pitää tehostaa niissä.

Koko suomen yksi suurimmista ongelmista on, että julkinen hallinto toimii näin. Hyvänä esimerkkinä vaikkapa 5 vuoden irtisanomissuojat, kuntien yhdistyessä. Työtehvät menevät päällekkäin, mutta peukalonpyörittäjät voivat istua toimistossaan irtisanomissuojan voimin. Veronmaksaja maksaa.

Elijas Bijur

Puhutaan aina yhteiskunnallisesta vastuusta. Missä se on OP:n tapauksessa? Toivoisi sitä löytyvät tai minä vaihdan pankkia!

Toimituksen poiminnat