Reijo Tossavainen, toisinajattelija Sanoja ja tekoja. Nöyrästi, mutta nöyristelemättä.

Tulossa ensimmäiset somevaalit

Vaaleja tulee ja vaaleja menee, mutta ainakin yhdessä asiassa ensi huhtikuun eduskuntavaalit poikkeavat aikaisemmista. Ne ovat ensimmäiset vaalit, joissa sosiaalisella medialla on keskeinen merkitys.

Kehitys on ollut nopeaa. Perinteinen paperimedia on hurjassa syöksykierteessä, tilaajamäärät ovat laskeneet. Tällä hetkellä maakuntalehtien peittoprosentti maakunnan keskuskaupungeissa on alle 50 %. Nuorten, esim. noin 30-vuotiaiden keskuudessa se lienee jo alle 30 %. Osin menetystä ovat korvanneet sanomalehtien nettiversiot.

Sen sijaan television merkitys on pysynyt ennallaan. Paperilehtien puolella parhaiten ovat pinnistelleet iltapäivälehdet.

Somen merkitys näissä vaaleissa on siis aivan erilainen kuin edellisissä vaaleissa. Mututuntumalta rohkenen arvioida, että alle 40-vuotiaiden keskuudessa some on vaikutuksiltaan ykkösmedia. Aivan nuorimpien äänestäjien keskuudessa somen merkitys on aivan keskeinen.

Puolueiden näkökulmasta somen ongelmana on se, että sitä ei pystytä ohjailemaan. Ja jos yritetään, niin se saa helposti vastareaktion. Siitä osoituksena Kokoomuksen some-kampanja. Valitettavasti somessa on helpompi mustamaalata ja vääristellä kuin kertoa omaa asiaa.

Perussuomalaisten kannalta kehitys on ollut myönteistä. Perinteisen median asennevammainen ja vaikeneva tyyli ei enää pure. Perussuomalaisilla on vahva ote somen puolella. Ja hyvä niin, sillä ilman sitä Perussuomalaiset olisi puolueena samaa kokoluokkaa kuin esim. Vihreät.

Some varmistaa sen, että Perussuomalaiset on myös jatkossa merkittävä suomalainen puolue.

.........................

Jos haluat, että muutkin lukevat blogin, niin paina oheisia Facebookin ja Twitterin painikkeita.

www.reijotossavainen.net

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Ne jotka haluavat olla pelinappuloita kokeilevassa yhteiskunnassa, voivat mennä huomenna eduskuntaan kuulemaan miten sellaiseen päästään NL:n hajottua:

http://www.keskusta.fi/Suomeksi/Osallistu-ja-vaiku...!

Ne taas, joita kiinnostaa yhden kokeilevan ihmisen kokemukset, saattavat lukea niistä:

http://ronkko.blogspot.fi/

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Jaaha; tänään siis tällainen mielipide. Eipä ole kauan siitä, kun sama bloggaaja naureskeli pääministerille tämän selfie-pelleilystä ja twitter-ilakoinnista.

Kumpaa katselee mieluummin: kännykkäkuvaa Stubbin hymystä vai Hakkaraisen... sanonko mistä?

Reijo Tossavainen

Olen edelleen samaa mieltä selfie-kuvista kuin aikaisemminkin. Somessa on sekä hyvää että pahaa ja kaikkea siltä väliltä.

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen

Eiköhän 2011 olleet ensimmäiset some-vaalit. Vaikkapa Olli Immonen eräässä haastattelussa kertoi, ettei sairauslomaltaan voinut tehdä mitään muuta vaalityötä kuin somettamisen.

Sivuhuomautuksena lisättäköön, että sieltä samasta netistä näyttäisi muutamien poliitikkojen maailmankuvakin olevan peräisin.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Niinhän taisi nykyinen kansanedustaja Tossavainenkin kirjoittaa vuoden 2011 vaalien alla asiasta. Ne olivat Tossavaisen mukaan silloin ensimmäiset some-vaalit?

Reijo Tossavainen

Pitää paikkansa. Ensimmäisen kerran some vaikutti neljä vuotta sitten. Tulevat vaalit ovat ensimmäiset, joissa somella on keskeinen merkitys.

Reijo Tossavainen

Pitää paikkansa. Ensimmäisen kerran some vaikutti neljä vuotta sitten. Tulevat vaalit ovat ensimmäiset, joissa somella on keskeinen merkitys.

Toimituksen poiminnat