Reijo Tossavainen, toisinajattelija Sanoja ja tekoja. Nöyrästi, mutta nöyristelemättä.

Pakkoruotsittajat haluavat estää kansalaisaloitteen käsittelyn

Viime vuoden huhtikuussa eduskunnassa jätettiin 62.158 henkilön allekirjoittama kansalaisaloite ruotsin kielen muuttamiseksi vapaaehtoiseksi. Aloite jätettiin siis jo lähes vuosi sitten, mutta nyt eduskunnan sivistysvaliokunnan puheenjohtaja Raija Vahasalo (kok.) väittää, että hidastelun syynä on "hirvittävä ruuhka".

Vahasalon väite on täyttä pötyä. Sanoisin, että se on jopa ns. hätävalhe. Jos aloite jätettiin eduskuntaan lähes vuosi sitten, niin sen käsittelyyn olisi ollut yllin kyllin aikaa! Syynä viivyttelyyn on vain ja ainoastaan haluttomuus ottaa asiaa käsittelyyn. Nyt ollaan jo lähellä eduskunnan istuntokauden päättymistä, joten voidaan puhua jo tarkoituksellisesta yrityksestä jättää aloite käsittelemättä.

Tällaista toimintaa ei voida mitenkään hyväksyä. Se on demokratian pilkkaa, kansalaisaloitteen idean mitätöimistä. Se on myös kansan enemmistön mielipiteen pilkkaamista, sillä laajassa gallupkyselyssä peräti 74 % suomalaisista kannatti vapaaehtoisuutta.

Kansalaisaloitteen alullepanijan, Vapaa kielivalinta ry:n puheenjohtaja, porfessori Ilmari Rostila puhuu diplomaattisemmin. Hänen mielestä "on epäkunnioittavaa, jos sivistysvaliokunta ei saa aikaan mietintöä aloitteesta".

Viime eduskuntavaalien alla enemmistö eduskuntaan valituista kansanedustaja oli vapaan kielivalinnan kannalla. On kuitenkin mahdollista, että kansalaisaloite ei mene läpi, sillä esimerkiksi demarit voivat ryhmäpäätöksellään sitoa pakkoruotsin vastustajien kädet.

Muistin virkistämiseksi tässä vielä aloitteen sisältö ja perustelut:

"Esitämme, että hallitus ja eduskunta ryhtyvät toimiin ruotsin kielen opiskelun muuttamiseksi vapaaehtoiseksi. Kieli- ja koulutuspolitiikan pitää turvata, että ne oppilaat jotka eivät opiskele ruotsia, eivät joudu jatko-opintojen ja työuran suhteen epätasa-arvoiseen asemaan suhteessa ruotsia opiskeleviin. Minkään kouluasteen tutkinnoissa ei pidä vaatia ruotsin kielen osaamista. Julkiset palvelutehtävät on järjestettävä niin, että suomenkielinen voi ruotsia osaamatta toimia julkisissa tehtävissä ja ruotsinkieliset saavat hyvää palvelua niiltä, joiden kielitaito perustuu vapaaehtoiseen ruotsin opiskeluun.

Suomessa kielivaatimukset ovat maailman tiukimmat. Jokaisen ammattiin opiskelevan on opiskeltava ja osattava vähintään kahta itselle vierasta kieltä ja asiantuntija-ammateissa toimivilta odotetaan lisäksi kolmannen vieraan kielen osaamista. Tämä johtuu siitä, että koulutusjärjestelmässämme jokaisen suomenkielisen on opiskeltava ruotsia pakollisena kielenä. Missään muussa maailman maassa ei ole vastaavaa vähemmistön puhumaa kieltä koskevaa vaatimusta. Tilanteen epätarkoituksenmukaisuutta lisää suomen ja ruotsin vähäinen käytettävyys kansainvälisesti.

Maailman valtakielten osaamisen heikko taso haittaa Suomen kansainvälistä kilpailukykyä. Kansainvälinen kanssakäyminen edellyttää hyvän englannin osaamisen lisäksi myös muiden maailmankielien osaamista. Ruotsin kielen pakollisuus ja yksilöiden oppimiskyvyn rajallisuus johtavat käytännössä vieraiden kielien taitamisen ohuuteen ja valintamahdollisuuksien kapeutumiseen. Niiden lasten tai nuorten, jotka hyötyisivät englannin tai äidinkielen lisätunneista, olisi tarkoituksenmukaisempaa opiskella vain yhtä vierasta kieltä.

Kielikoulutuspolitiikkamme epäonnistuu myös siinä mihin se sanoo pyrkivänsä. Kaikilta korkeakoulutetuilta vaadittava ns. virkamiesruotsi ei takaa ruotsinkielisiin palveluihin riittävää kielitaitoa. On parempi, että motivoituneet, vapaaehtoisesti ruotsia opiskelevat ammattilaiset vastaavat tästä tehtävästä.

Perustuslain tarkoittamista suomen- ja ruotsinkielisen väestön sivistyksellisistä ja yhteiskunnallisista tarpeista on huolehdittava, mutta tämä onnistuu paremmin nojaamalla vapaaehtoisuuteen kuin pakkoon. Lisäksi näin kunnioitettaisiin myös perustuslain henkeä ja kirjainta, koska vapaus on perusteena tasapuolisesti sama molemmille väestönosille."

.................

Jos haluat, että muutkin lukevat blogin, niin paina oheisia Facebookin ja Twitterin painikkeita.

www.reijotossavainen.net

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (34 kommenttia)

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Olisiko sittenkin kannattanut jättää ne turhanpäiväiset välikysymykset tekemättä ja keskittyä olelliseen. Miten se menkikään, "sitä saa mitä tilaa" niinpä.

Reijo Tossavainen

Tehdyillä välikysymyksillä ei ole mitään tekemistä tämän asian kanssa. Sen ymmärtää, jos on vähänkin perillä eduskunnan työskentelystä.

Käyttäjän JulesLehtonen kuva
JV Lehtonen

Tehkää te välikysymys Suomen kielikoulutuspolitiikasta!

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Kulttuuri pitäisi nähdä paikallisesti, eikä sitä saisi yrittää viedä muille väkisin. Huhtikuussa valittavalla Vanhojen tanssivalla kongressilla on paljon pohdittavaa.

Jos tilanne Itä-Ukrainassa rauhoittuu perustettavan omakielisen hallinnon myötä, Kiovan parlamentin päätös pakkokielestä koko maassa jää historiaan viimeisenä yrityksenä viedä "läntistä" ajattelua väkisin sinikeltainen kravatti kaulassa.

Reijo Tossavainen

Varmuuden vuoksi totean, että minulla eikä uskoakseni kenelläkään toisella ruotsin kielen vapaaehtoisuutta kannattavalla ei ole mitään ruotsin kieltä vastaan.

Kysymys on vain ja ainoastaan siitä, että voidaan vapaasti päättää mikä kieli on tulevaisuuden kannalta paras mahdollinen.

Käyttäjän heikkituhkanen kuva
Heikki Tuhkanen

Mukavaa olisi tietää ennen vaaleja, mitkä puolueet ovat vastuussa asian eteenpäin viemisen jarruttamisessa? Vaikka aika helppo on kai arvata sylttytehtaan pääpukarit, niin silti mutun sijasta faktat on aina arvokkaampia.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Ilmeisesti useammassa käsittelyissä kokous päätettiin, koska se menetti päätösvaltaisuutensa. Suomeksi sanottuna siis osa jäsenistä poistui paikalta, jotta asian käsitteleminen estyy. Kun selvittää ketkä poistuivat, selviää kuka jarruttaa.
Tosin asiaa ei ole kovin hankala itsekään päätellä kun tiedetään, ketkä päättävät suomenkielisten lasten kieliopinnoista. Asiantuntijoina kuullaan todennäköisesti kaikki paavista Ruotsin kuninkaaseen, suomenkielisiä lukuunottamatta.
Todellisuudessa pitäisi kysyä, mitä suomenkieliset lapset tarvitsevat ja päättää asia sen perusteella. Tämä kysymys tulee varmasti listassa viimeisenä, jos ollenkaan.

Reijo Tossavainen

Pakkoruotsia kannattavat kuuluvat useimmiten ns. suvaitsevaistoon. Miksi he tässä asiassa osoittavat suvaitsemattomuutta?

Käyttäjän yorka kuva
Atte Rätt

Suvaitsevaiston tavoite ei ole suvaitseminen sinänsä, vaan pääasiallinen agenda on kaikenlaisen kansallismielisyyden mustamaalaaminen. Useat vasemmistolaiset poliitikot puhuvat avoimesti siitä, kuinka kansallisvaltiot ovat jonkinlainen tarpeeton historiallinen jäänne.

Ilpo Sinettä

Arto Granlundilla ei ole minkäänlaista käsitystä eduskunnan toiminnasta kuten hänen typerästä kommentistaan voi päätellä. Jos sinulla parahin Arto ei ole asioista käsitystä niin on parempi olla hiljaa ja antaa ihmisten luulla että olet typerys kuin kirjoitella ja poistaa se viimeinenkin epäilys. Näin se vain on.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Olet väärässä, olen ollut jopa ehdokkaana eduskuntavaaleissa SDP:n listalla 1972, 22-vuotiaana. Jokainen välikysymys "syö" eduskunnalta aikaa käsitellä muita tärkeimpiä asioita, näin se vaan on. Itselläni on hyviä ystäviä eduskunnasta, nykyisiä, mutta varsinkin entisiä edustajia Pertti Paasiosta lähtien.

Käyttäjän JulesLehtonen kuva
JV Lehtonen

Lukiolaisten liitto on antanut erittäin tasapainoisen lausunnon, joka voitaisiin ottaa valiokunnan mietinnön pohjaksi.
Mielestäni tässä lausunnossa on kaikki ainekset ongelman ratkaisuksi eli viesti siitä, että muutos on välttämätön ja muutos on tulossa.

http://juleslehtonen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1877...

Reijo Tossavainen

Ruotsin kielen pakollisuutta perustellaan yrityselämän tarpeilla. Se on vähintään ontto väite.

Esimerkiksi elinkeinoelämän etujärjestö EK ei näe ruotsin kielen pakollisuutta tarpeellisena.

Toinen esimerkki: Nordea on maamme yrityksistä ehkä kaikkein pohjoismaisin. Silti sielläkin pankin sisäisenä kielenä on englanti!

Käyttäjän OlaviSalokangas kuva
Olavi Salokangas

Kaikkien kolmen suuren pohjoismaisen konsernin: Nordea, Stora Enso ja TeliaSonera konsernikieli on englanti, kertoo meille Talouselämä-lehti.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Lähestulkoon kaikissa kansainvälississä konserneissa virallinen konsernikieli on englanti, mutta se ei silti tarkoita sitä, että kaikki kolleegat puhuisivat englantia keskenään, esimerkiksi suomalaisessa konttorissa. Sama pätee pohjoismaisessa asioinnissakin.

Käyttäjän OlaviSalokangas kuva
Olavi Salokangas Vastaus kommenttiin #19

Eli Talouselämä-lehtikö valehtelee, vai mitä?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #22

Missä sellaista olen esittänyt? Talouselämä on kertonut, että konsernikieli on yleensä englanti, mutta eri asia on käytetäänkö sitä konsernikieltä kaikessa kommunikaatiossa.

Käyttäjän OlaviSalokangas kuva
Olavi Salokangas Vastaus kommenttiin #23

Tuo on nyt arvotonta venkoilua ja ihan turha veruke. Ei kait kukaan, enempää minä kuin Talouselämäkään, halua vedota idiotismeihin. Tottakai tervettä järkeä käyttää saa, jos hommat hoituvat, ihan turha takertua "kaikessa"-sanaan kuin hukkuva Titanicin kaiteeseen.

Kyseessä on tietenkin konsernin osapuolten kesken kansainvälisesti käytetty kieli ja sen näät vaikkapa asiakirjoistakin.

Eikä muuten Naton komentokielikään tietystikään ole ruotsi, vaan englanti.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Ruotsin kielen osaaminen antaa Suomelle selkeän siteen Pohjoismaihin, joihin Suomi kuuluu. Se erottaa meidät Venäjän niin usein "lähiulkomaiksi" mieltämistä Baltian maista. Se on siis yksi rikka rokassa erottamassa Suomea Venäjän vaikutuspiiristä.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Jos demokratianvastainen pakko johonkin sitoo, niin korkeintaan Etelä-Afrikkaan. Sekin on kyllä jo myöhäistä, koska siellä järjestelmä vaihtui 1991.

Pakkoa kannattaa tällä hetkellä noin 20% kansalaisista.

https://www.avoinvaalikone.fi/eduskuntavaalit-2015...

Suomen tulisikin siirtyä pohjoismaiseen kielipolitiikkaan, johon mallia voitaisiin ottaa vaikka siitä paljon kehutusta Ruotsista. Se olisi selkeä signaali siitä, että Suomi on demokratia. Se olisi myös lapsille selkeä viesti siitä, että he opiskelevat omaa tulevaisuuttaan eivätkä jonkun toisen menneisyyttä varten.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Jos välttämättä haluat ja sitä esität, niin tokihan Ruotsiltakin voisi kysyä ovatko he sitä mieltä, että Suomen kouluissa pitäisi kaikkien oppia ruotsia. Itse en kyllä pidä tuota menettelyä mielekkäänä.

Käyttäjän OlaviSalokangas kuva
Olavi Salokangas

Onko ajatuksesi nyt orjan ajatus? Eikä meidän kaunis suomen kielemme ole pohjoismainen kieli? Se kyllä hyväksytään täysivaltaisena Euroopan unioninkin kieleksi.

Suomalaiset ovat sitä paitsi harvinaisen kauniine ainutlaatuisine kielineen yksi Pohjoismaiden suurimmista kieliryhmistä.

Meidän omat suomenruotsalaisemme riittävät aivan hyvin sinullekin siteeksi Pohjoismaihin, on turha pakottaa koko kansaa pakkoruotsin lisäksi myös pakkopohjoismaalaisuuteen. Sehän on naurettavaa etnistä kielisortoa ihan siinä, missä pakkoruotsikin.

Pohjoismaisessa yhteistyössä, jos sitä yleensä on, sillä Pohjoismaiden Neuvostokin on vain seurustelulukerho, me muut suomalaiset selviämme erinomaisesti ja paljon paremmin englannilla ja lähdemme silloin sitä paitsi samalta tasavertaiselta viivalta naapureiden kanssa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Suomenruotsalaiset muodostavat toki myös siteen Pohjoismaihin, mutta ei ole pahitteeksi lujittaa sitä sidettä mm. sitä kautta, että muutkin suomalaiset osaavat ruotsia.

Pohjoismaiden neuvostossa puhutaan skandinaavisia kieliä kanssakäymisessä myös.

Käyttäjän OlaviSalokangas kuva
Olavi Salokangas Vastaus kommenttiin #26

Joopa. Pohjoismaisessa neuvostossa puhutaan "skandinaavisia kieliä" sanot , joka on väärin ja epäoikeudenmukaista muitten pohjoismaisten kielten, kuten suomen kielen kannalta.

Suomen kieli on tasa-arvoinen kieli muiden kielten rinnalla jo EU:ssakin.

Suomen kielen sorto pohjoismaisessa yhteistyössä on häpeällistä.

Ravista sinäkin itsestäsi pois orja.

Käyttäjän JulesLehtonen kuva
JV Lehtonen Vastaus kommenttiin #26

Suomen pitää kommunikoida 360 astetta, ei ainoastaan Ruotsiin.

Kyllä ruotsisuhteen hoitoon riittää ne 25 % kansasta, jotka rakastavat ruotsia niin, että haluavat pakottaa enemmistön omaan tahtoonsa.

25 % vapaaehtoisjoukko on aivan riittävä!
Mihin ihmeeseen tarvitaan 100 % ??

Käyttäjän OlaviSalokangas kuva
Olavi Salokangas Vastaus kommenttiin #33

Nimenomaan Suomen pitää reivata kielipolitiikkaansa vastaamaan 360 astetta, kuten sattuvasti sanot.

Ruotsi-suhteet hoituvat ensinnäkin jo suomenruotsalaistemme välityksellä ja toisekseen englannin kielen välityksellä, jota koko kansamme kohta muutenkin puhuu.

Englantia puhuen lähdemme mittelöihin samalta tasa-arvoiselta viivalta naapurimme kanssa ja omat loistavat suomenruotsalaisemme hoitavat loput. Eli lopputulos on sataprosenttinen tietysti vain sillä edellytyksellä, että kehityksen tulppa, pakkoruotsi, poistuu.

Käyttäjän OlaviSalokangas kuva
Olavi Salokangas

Mikä russofobia ja venäläisviha sinua riivaa? Minusta sinulla ei nyt ole oikein puhtaat jauhot pussissa.

Maantieteelle emme mahda mitään, Juho Kusti Paasikivi sanoi sattuvasti.

Ei Venäjä tuosta naapuristamme lentoon lähde, parasta tulla sen kanssa toimeen ja käydä esimerkiksi meitä hyödyttävää kauppaa, kuten tähänkin asti. Vielä joskus fantastisen Jyrki Kataisen aikaan venäläisturistit toivat meille toista miljardia euroa vuodessa. Eikö kelvannut sinulle?

Raha ei haise, Rooman keisari Vespasianus sanoi ja pani vessat verolle. Eikö sinulle kelpaa venäläisiltä saatu raha, no virolaisille kyllä kelpaa, he osaavat jopa venättä? Venäjän kieli on hieno indoeurooppalainen kieli ja halusitpa sitä tai ei, kyrillisistä kirjaimistaan huolimatta hyvin läheinen ruotsin kielen sukukieli.

Eikö mieleesi ole koskaan juolahtanut, miksi Suomen Kadettikoulussa on aina opiskeltu ja opetettu venäjää? Kerronpa sinulle tarinan eräästä jenkistä, joka vieraili meillä. Jenkki halusi tietää, minkä verran kouluissamme opetetaan venäjää? Hänelle vastattiin, ettei juuri ollenkaan.

Jenkki hölmistyi: "Mitä, olette käyneet melko hiljattain kaksi kovaa sotaa suurta naapurianne vastaan ja teillä ei opiskella suuren naapurinne kieltä?"

Tuntuuko siltä, että alat vähitellen tajuta, miksi Kadettikoulussa opetetaan venäjää ja sen, mitä tuo jenkki ajatteli meistä ja venäjän kielestä?

Ruotsin kielestä ja Ruotsista ei tässä asiassa ja yleensä Suomen puolustuksessa ole viime sotiemmekaan aikaan ollut juuri niin kovin suurta hyötyä, muttei niin kovin suurta haittaakaan eikä ole jatkossakaan, me joudumme joka tapauksessa turvaamaan selkämme takana piileskelevän Ruotsin, kuten aina ennenkin.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Kannatan lämpimästi venäjän kielen opiskelua, kuten muidenkin kielien opiskelua. Ei siinä mitään. Olen aina ollut innostunut kielten opiskelusta ja tulen toimeen myös venäjän kielellä.

Käyttäjän JulesLehtonen kuva
JV Lehtonen

Meillähän on selkeä side pohjoismaihin ruotsin kielen erityissuojelualueen kauttaa, Ahvenanmaa. Se kyllä riittää.
Taitaa muuten olla Maarianhamina venäläisten perustama.. ainakin nimi on!

Baltian maat kuuluvat Natoon, ei siellä ruotsin kielen virallisuus ollut edes harkinnassa turvallisuusratkaisuja haettaessa..

Pakkoruotsin tilalle NATO-maiden kieliä!

Pitäähän meidän ymmärtää liittolaisiamme ja
"vihollisiammekin" eli venäjää!

Cenita Sajaniemi

Viime vuonna 11.11.2014 nauhoitettiin ns. kuuleminen. Silloin ihmettelin sivistysvaliokunnan jäsenten käytöstä. Yksi etsi laukustansa ehkä eilistä päivää jne.
Ja miten on mahdollista, että esim. sivistysvaliokunnan puheenjohtajana toimii pakkoruotsin kannattaja. Koko porukasta kuulemma vain 5-6 kpl on vapaan kielivalinnan kannalla. Kuinka tuon voi ymmärtää, kun esim. Rkp:tä äänestää alle 180´000 henkilöä, niin eihän tuo ole missään suhteessa oikein tai oikeudenmukaista, tai sanoisinko kansan tahdon mukaista.

Eduskunnassa ja hallituksessa taitaakin olla jotakin toista valtiota palvelevia henkilöitä.

Käyttäjän vmlouek kuva
Vesa-Matti Louekoski

http://yle.fi/uutiset/soini_miksi_pakkoruotsi_kiih...

"... Soini varoitti kansanedustajia pitämästä liikaa esillä päivänpolttavia kiistakysymyksiä, kuten pakkoruotsia.

- Me emme takerru lillukanvarsiin, Soini neuvoi ..."

Hyvin erikoista, että tässä asiassa syytetään Kokoomuksen Vahasaloa!

Käyttäjän OlaviSalokangas kuva
Olavi Salokangas

Alakoulun rehtori, kansanedustaja Raija Vahasalo (kok) puhuu sivistysvaliokunnan puheenjohtajana häikäilemättömästi ammattijärjestönsä Opetusalan ammattijärjestö OAJ:n äänellä ja ellei puhu, hän on pian entinen kansanedustaja. Kosto tulee äänikatona.

OAJ:ssa on 120 000 jäsentä, joista ruotsin kielen lehtoreita 2 000. Englannnin lehtoreitakin on sentään 3 000. Suuri ja mahtava OAJ tanssii asiassa kuitenkin täysin ruotsin kielen opettajain liiton 2 000 jäsenlehtorin pillin mukaan, joka on perin kummallista OAJ:n koko jäsenistön koostumuksenkin huomioonottaen.

Kielivapaudelle Raija Vahasalolta ei ole mitään myönteistä odotettavissa. Raija Vahasalo ei ole sen arvoinen, että kenenkään tarvitsee häntä kohtuutta enempää syyttääkään. Hän on vain yksi linkki ja juoksupoika pakkoruotsittajien pitkässä ketjussa eli siinä mielessä Vahasalo on kyllä "lillukanvarsi". Hän yksinkertaisesti ja kylmäverisen häikäilemättömästi vaan, vaikka rehtori onkin, ummistaa silmänsä koko suomalaisen isänmaan ja sen lasten edun ajamisessa kielivapausasiassa ja asettaa sen tilalle omat etunsa ja ammattijärjestönsä edut toisin sanoen rahan.

Moinen häikäilemättömyys on tietysti valitettavaa, mutta kukaan ei näytä voivan asialle mitään.

Käyttäjän Papaone kuva
Pekka Pulkkinen

Kaikki jotka haluavat puhua ruotsia ja käyttää sitä omiin tarpeisiinsa, niin siitä vain. Tuskin kenelläkään on mitään sitä vastaa. Pakkoruotsia vastaan sensijaan on suomen kansalaisista suurin osa.
Joku perusteli pakkoruotsia sillä, että se on kaunis kieli.

Kääntäkää ruotsiksi seuraava: Saari,saari heinäsaari. Ö, ö, hö ö. Kaunista?????

Toimituksen poiminnat